🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

BAKKAL MÜZİK NEDİR? NASIL YAPILIR?

Bakkal müzik'' terimi 2009 yılından itibaren Türkiye'de çok kullanılmaya başladı. Fakat, ben 1993'te ilk kez disc jockeylik yapmaya başladığımda (artık bıraktım) Avrupa'da bu terim zaten kullanılıyordu. Hatta ''Bakkal Dj'' diye bir terim de vardır. Halen anlamı müzik piyasamızın önde gelenleri tarafından çözülememiş durumda. O halde açıklamak bana düşer. Türkiye'de, ''Hit Müzik Çalan Radyo İstasyonu'' başlığı altında yayın yapan yerli ve yabancı tüm radyolar bakkal müzik yapıyorlar. Club & Barlar için de aynı şey geçerli. Tatil beldelerindeki mekanların neredeyse tamamı ''World Music ya da Bakkal Müzik'' çalıyorlar. 

''Bakkal müzik'', club disc jockeylerinin kullandığı ve icat ettiği bir terimdir. Bu nedenle, profesyonel müzisyenlerin, müzik eleştirmenlerinin, sanatçıların vb. ''Bakkal müzik nedir?'' sorusuna cevap verememesi çok doğaldır. Durum anlaşılamayınca, ''Bakkallar odası'' bile işin içine karışmış oluyor. ''Bakkal müzik'' ve ''tarz müzik'' arasındaki fark, Bakkal ile Süpermarket arasındaki fark gibidir. Şimdi kısaca, ''bakkal müzik'' ve ''tarz müzik'' terimlerini şarkı örnekleriyle birleştirerek açıklamak istiyorum.

Bakkal Müzik:
Bakkallarda, (peynir-ekmek) gibi temel gıdaları bulabiliriz. İçeride çok fazla teferruat yoktur. Bakkal müzik te aynı şekilde her yerde bulunabilen, herkesin çok rahatça peynir ekmek gibi tüketebileceği bir müzik türüdür. Seçici olmayan, sunulanı tercih eden çok geniş bir kitleye hitap eder. 
Örnek yabancı şarkı: Ricky Martin - Maria 
Örnek yerli şarkı: Tarkan - Şımarık 


Tarz Müzik:
Süpermarketlerde, (peynirin her türü - ekmeğin light) olanı gibi çok çeşitli ürünleri bulabiliriz. İçeride çok fazla teferruat vardır. Tarz müzik te aynı şekilde içerisinde çok özel soundlar bulundurur. Yeni bir müzik akımına öncülük etmesi de mümkündür. Tarz müzik, ağız tadına özel olarak (ezine peyniri mi? hellim mi?) alması gerektiğini iyi bilerek ve seçerek tüketim yapan sınırlı sayıda bir kesime hitap eder.
Örnek yabancı şarkı: Faithless - Insomnia 
Örnek yerli şarkı: Bedük - Ful Animasyon 

Ticari Müzik:
Ticari olmayan şarkı, yardım kampanyaları vb. için hazırlanan şarkılardır ve karşılığında bir bedel olmaması gerekir. Bunun dışında kimse hayrına müzik yapmaz. Şarkıcılık, müzisyenlik vb. de bir meslektir. İnsanlar bu işten para kazanıyorsa, ticari amaç vardır. Albümleri yaptıktan sonra bedava sunarlarsa ''ticari olmaz'' diyebiliriz ama o zaman da ilerisi için yatırım diye değerlendirilir.
Örnek yabancı şarkı: Shakira -Whenever Wherever 
Örnek yerli şarkı: Demet Akalın - Bebek 



NOT: Herkesin anlayacağın bir dille anlattım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ