🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

ACUN ILICALI TV8 KANALINI NASIL SATIN ALDI

Bu haber ilk defa fortunaTV'de | Acun Ilıcalı, Ferit Şahenk'le birlikte TV8'i satın aldıktan sonra tahmin ettiğimiz gibi grafiği her geçen gün zirveye çıktı. İlk günden beri gündeme getirdiğimiz TV8 ile Doğuş grubu ortaklığı başlarda yalanlansa da, Acun Ilıcalı yıllar sonra kendi canlı yayınında; ''Ferit Şahenk'le ilk günden beri beraberiz'' diyerek itirafta bulunmuştu. Haberlerde ise TV8 ile NTV ortak yayınları da birlikteliğin ekrana yansıması oldu. Yani fortunaTV ne diyorsa oydu gerçekte. 

Acun Ilıcalı konusu televizyon dünyasını ilgilendirdiği için biz de mecburen bazı açıklamalar yaparak herkesi aydınlatıyoruz. ''Kıskanıyor o yüzden eleştiriyor'' diyenler bile olabiliyordur ama biz anlatmazsak da kimse televizyonculuk penceresinden bakarak değerlendirmiyor olayı. ''Televizyon kanalları nasıl alınır satılır, teknik maliyetler nedir'' konusunda uzman olduğumuz için soruları bizim sormamız gerekiyor. Bizim de sormaya niyetimiz yok ama işimiz gereği buraya yazıyoruz. Enver Aysever sorunca da düz röportaj gibi oluyor. Aslında sorulması gerekenleri buradan sıralayalım... 

Acun Ilıcalı ilk satın alma gerçekleştiğinde bizim söylediklerimizin tam aksini anlatırken, yıllar sonra kendi canlı yayınında; ''Ferit Şahenk'le ilk günden beri beraberiz'' diyerek itirafta bulunmuştu. Haberlerde ise TV8 ile NTV ortak yayınları da birlikteliğin ekrana yansıması olmuştu. Fakat günümüzde ısrarla; ''Dünya'da prime-time program yapıyorum. Para oradan geldi'' diyerek bir sürü kazanç hesabı yaptırıyor ve kafa karışıklığına sebep oluyor. Acun Bey'in şu anda kazancına hiç kimse itiraz etmiyor zaten. Şimdiki kazancıyla başka kanallar da alabilir. Yani günümüzdeki serveti değil, muhabirken servetinin ne olduğu tartışılıyor. 

Mehmet Ali Erbil'in ortaya attığı polemiğin sebebi, ''Muhabirken nasıl kanal satın alındığıdır.'' Kanal veya sponsor bu paraları ödediyse kayıtlarıyla vatandaşa ispat edilmeli. ''Ben programdan X dolar kazandım'' deyince kimse gözü kapalı inanmaz. Sorulması gereken soru şu? ''Acun Firarda gibi basit format bir programın sponsoru nasıl Milyon Dolar ödedi?'' Basit diyorum çünkü Acun Firarda programının birebir aynı formatını kendisinden 2 yıl önce ben yapıyordum (Video kayıtlarım var). Hiç kimse durup dururken böyle basit bir programa Milyonluk sponsor olmaz. En fazla 2 kişilik uçak bileti ve konaklama verirler. Bu sektörde en zor iş sponsor bulmaktır. Mesele ben değilim. Hiç bir format üreticiye böyle kapı açılmıyor. Çevrenizden de araştırıp sorun üretenlere. 

İnsanlar tek bir şeyi merak ediyor. 60 Milyon Dolar gibi muhabirken biriktirilmesi imkansız olan bu parayı nasıl biriktirdiniz? Vatandaşın merak ettiği kısım sadece bu. 1 numara olan formatlarla bu paralar kazanılacak olsa Armağan Çağlayan ve Osmantan Erkır gibi bir çok yapımcının programları aylar yıllarca 1 numarada kaldı. Türkiye'de ilk format getiren kişi Acun Ilıcalı olmadığı için ''Türkiye'de yurtdışına satılan ilk format olan Gol Şov'un sahibi Mehmet Ali Erbil'in merak etmesi de doğaldır. Onların televizyon kanalı alacak serveti var mı? 

Unutulan bir şey daha var ki, TV8 satın alındıktan sonra Milyonluk yatırımla tüm yayın cihazları yenilenmişti. Bu da çok büyük bir maliyet. 60 Milyon Dolar'a satılan TV8'i, ''Sadece program yaparak alamazsınız.'' İş 60 Milyonla da bitmiyor. İşletme maliyetleri astronomik miktarda. Televizyon kulislerinin hepsinde; ''Muhabirken nasıl televizyon kanalı satın aldı'' sorusu bu yüzden 2013'ten beri konuşuluyor. Ferit Şahenk gibi bir güç arkanızda olmadan aylık uydu kirasını bile ödemek çok büyük bir maliyet olduğu için 10 yatırımcıdan 9'u kanal kurmaktan vazgeçiyor. 

Şimdi gündemde olduğu için biz de konuyu masaya yatırdık ama şu anki pozisyonuyla Acun Ilıcalı bir değil 3 kanal alabilecek durumda. Bizim yukarıda bahsettiğimiz durum, kanalın ilk satın alınma süreciyle ilgiliydi. ''Program sattım, kanalı satın aldım'' sözüne itiraz niteliğinde bir eleştiri yaptık. TV8 canlı yayınında; ''Ferit Şahenk'le ilk günden beri beraberiz'' diyerek itirafta bulunmuş olmasına rağmen şimdi neden program satıp para kazandığını vurgulayarak başa dönüyor ona da anlam veremedik. 

Şu anda tüm televizyonların borç yönetimiyle idare edildiğini düşünürsek, artık TV8 zarar etse de etmese de, bir şekilde ayakta kalmaya devam eder. 


TV8 HAKKINDA ESKİ HABERLERİMİZ 

Acun Ilıcalı, geçmişte başka kanallar için yaptığı programların hepsini kendi kanalına taşıdı. Hülya Avşar Show, Survivor, YetenekSizsiniz, Çok Güzel Hareketler Bunlar, O Ses Türkiye ve (yeni kiralanan yabancı formatlar) Rising Star, Ninja Warrior, Bake Off yanı sıra ''dünyada ilk defa uygulanacak'' şeklinde lanse edilen fakat başta Amerikan FOX kanalı olmak üzere çeşitli ülkelerde yayınlandığını bildiğim (Utopia) Ütopya tv8 ekranına yansıdı. 


Doğuş Grubu'yla güç birliği TV8'i zirveye yarışan bir kanal haline getirdi. Fakat yıllardır aynı formatları yayınlıyor. 


TV8'DE İŞTE GELİN İŞTE KAYNANA BAŞLIYOR 

Lerzan Mutlu, Bülent Serttaş ve Gülşah Saraçoğlu ile ''İşte Gelin İşte Kaynana'' programı başlıyor. İsminden de anlaşılacağı üzere bilindik bir format olacak. TV8 içeriklerini belirleyenler bu tür formatlara bayılıyor. Tekrar ayıldıkları zaman başka benzer bir formatı farklı kadroyla yeniden ekrana taşıyorlar. Bülent Serttaş'la ilk albümü çıktığı günlerden tanışırız ve ayrıca Lerzan Mutlu'nun da ilk albümünde bizim stüdyodan merhabamız var. Bu konunun eski dostlarım olan sunucularla alakalı bir durum olmadığını belirteyim. Onlar sadece işini yapıyor. Benim eleştirim TV8'in genel olarak formatlarının tümüne.   


TV8 FORMATLARINA TEPKİLER 

Bugüne kadar kimse gündeme getirmedi ama Acun'un yurt dışından kiraladığı popüler formatların yayın saatleri karşısında diğer kanallarda diziler, haberler vb. kategori dışı programlar yer aldı. Survivor karşısında başka bir kanalda benzer format yok. O Ses için de aynısı geçerli. Bu yüzden de ''rakipsiz'' girdiği yarışı önde götürmesi de çok normaldi. Burada başarıdaki en büyük pay sahibi, rakip kanalların klasik içerikler tercih etme hatasına düşmeleri olmuştu. 

Eğer ''diğer kanallar benzer içerikleri aynı saatte TV8'in karşısına çıkartsa'' reyting şampiyonluklarında da büyük değişimler olacaktı. Halen Acun Medya'nın programlarına rakip olmak niyetinde değiller. Meydanı boş bırakıyorlar ve hatta sürekli Acun'un programlarından bahsederek kendi kanallarında rakiplerinin bedava reklamını yapıyorlar. Magazin programlarının hepsi Acun'a çalışıyor. 

Popüler kanalların hepsi yabancı kataloglardan başarılı formatları kolaylıkla alabilir ama rakip olmak istemiyorlar gibi görünüyor. Ben her ne kadar yerli formatları destekliyor ve savunuyor olsam da en azından rakip olabilmek adına Acun'un format seçtiği kataloglardan alınacak bir yapımla karşısına çıkılmalı diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Acun Medya formatlarının tamamına yakını yurt dışından kiralanan sezonluk işler. ''Extatlon'' kendi projeleri olarak lanse ediliyor ama aslında Survivor'ın içerisindeki parkur oyunlarının aynısı yapılıyor. Yazımızın devamında o Extatlon konusunu detaylandıracağım. 

TV8'DE 30 DK REKLAM KUŞAĞI VE YASADIŞI B.HİS REKLAMI CEZASI 

TV8 artık kumandalarda yerini garantilemiş olsa da, bir o kadar da tepki çeken işlere imza atıyorlar. Nerede boş adam varsa toplayıp yarışmacı yapılıyor ve kavga gürültüden beslenmeye çalışılıyor. RTÜK'den pek ceza yediğini duymuyoruz. Mesela, bazen dikkatimi çekiyor da, 30 dakika boyunca aralıksız reklam yayınlanıyor tv8'de. En son, GS-PSV maçının yayınında yasadışı b.his reklamları ekrana yansıdığı için RTÜK ceza vermişti. ''Cezalandırılsın'' diye demiyorum ama bu kadar çok tepki alan bir kanal, nasıl cezasız kalıyor, bunu en çok vatandaş merak ediyor ve bizlere de soruyorlar. 


SURVIVOR GERÇEKLERİ 

Peki tüm formatlar iyi güzel de, Acun Medya'nın artık kendine ait formatları da üreterek aralara serpiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir kaç yıl önce (ilk 1-2 sezonu) Survivor'ın uluslararası yapımcılarının RTL, ITV ve NBC Amerika için çekimlerini Antalya Olympos'ta fortuna Medya olarak tamamlamıştık. Ülkemizin yapımcıları okyanusta gezerken, asıl format sahibi yabancıların çekimler için Türkiye'yi tercih etmesi de çok önemli bir detay. İşte oradaki tecrübelerime istinaden Türkiye'deki Survivor'a da zaman zaman eleştirilerim oluyor. 

İzleyicilerin hepsi biliyordur diye zannettiğim ama aslında hiç kimsenin farkında olmadığı bir şey var ki, ''TV8'in en çok izlenen programlarının formatları Acun Medya'ya ait değil.'' Acun Medya sezonluk olarak formatları yabancılardan kiralıyor. Mesela Survivor, Dünya'da bir çok ülkenin yapımcıları tarafından kiralanan ve çeşitli ülkelerde çekimleri ''aynı biçimde'' yapılan bir reality yarışma programı. Dünyadaki onlarca yapımcı içerisinde Acun Medya da Türkiye'deki yapım haklarının sahibi. 

Küçük bir anımı anlatayım. Antalya'da çekimleri yaparken format sahibi yabancı yapımcılara ''Acun'u tanıyor musunuz? Türkiye'deki Survivor'ı o çekiyor'' dediğimde, ''Nereden tanıyalım? Bu formatı Dünyada kiralayan onlarca yapımcı var'' demişlerdi. O zamana kadar ben de her ülkede birebir çalışmalar yapıldığını zannediyordum ama öyle değilmiş. Yani Malezya'dan Arjantin'e kadar bir çok farklı yapımcı var Survivor'ı kiralayan ve yayınlatan. Yapımcıların çok özel yetenekleri olması da gerekmiyor bu programları bulmak için. Önemli olan sponsor. Zaten format sahibinin kataloglarında ilk 10 içerisindeki programlar her ülkedeki yapımcılara öneriliyor ve sezonluk kiraya veriliyor. Eskiden benim de kullanıcı adı ve şifrelerim vardı, girip önerilen formatları inceleyebiliyordum ama artık yabancı formatlar ilgimi çekmediği için bakmıyorum. 

İşin özü, parayı veren her yapımcı bu formatları kiralayabiliyor ve kiraladığınız formatın ilk 3-5 bölümünü format sahibi yabancı yapımcı bizzat kendi ekibini göndererek çekiyor ve aynı standartları sizin de uygulamanızı istiyor. Buna, ''formatın kalite standartlarını koruma altına almak'' diyebiliriz. Yarışmanın işleyiş biçiminden, yarışmacıların fiziki, karakteristik, etnik kimlik özelliklerinden tutun, giyilecek kıyafetlere kadar her şeyi format sahibi belirliyor. 

Özellikle marjinal ve ''rahat'' tipler seçiliyor. Çekimlerden önce yarışmacılar, ''ne kadar çok sesi çıkar ve sivrilirse o kadar şansının artacağına inandırılıyor!'' Yarışmacıların program sırlarını açıklamaması için profesyonellik sözleşmesi de imzalatılıyor. Teknik çekim ekibinde de gizlilik mecburiyeti var. ''Bugün setteyiz'' falan diyerek fotoğraf paylaşmak yasak. Mesela bizim çekimlerimizin üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen, farkındaysanız kendi çekimlerimizle ilgili burada sınırlı bilgi verebiliyorum. Çünkü aynı yasak bizim için de geçerli. Bütün yabancı formatların uygulanma biçimi böyle. Tabii ki bu kısıtlamalar ve standartlar izlenme başarısını getiriyor. 

PROGRAMLARIN FENOMENE İHTİYACI VAR MI? 

Yukarıda verdiğim bilgiler doğrultusunda Acun Medya'nın ''Başımıza musallat ettin'' denebilecek kadar çok tepki aldığı sansasyonel yarışmacılarının icraatlarında payı olup olmadığına siz karar verin. Ben televizyon yarışmalarına katılan vatandaşların bu kadar ambalajlanarak lanse edilmesine karşıyım. Yarışmalardan fenomen çıkartmak gibi bir göreviniz mi var anlamıyorum ki! Altı üstü bir yarışma programı. İlle de ilgi isteniyorsa, vatandaşı meşhur edip ''fenomen'' diyene kadar, ünlülerin yer aldığı yarışmalar daha fazla başarı getirecektir. 

Evet, Acun Ilıcalı çok yardımsever, belki de çok iyi bir dost olabilir ama toplumda geniş kitleler üzerinde negatif etkisi olan tüm dejenere yapım içeriklerinin de yine aynı adresten çıkması tezat oluyor. Bir yandan çok iyiliksever olup, diğer yandan da milyonlarca izleyiciye kötü örnek olabilecek işlere imza atmak pek akıl alır bir şey değil. Ben bu şekilde eleştirimi yaparak uyandırma görevimi yerine getiriyorum. Çünkü formatları orijinale en yakın biçimde bu ülkenin kültürüne göre uygulayabilmek kendi ellerinde ama yapmıyorlar. 

Türkiye'deki Survivor, Öz Yeni Survivor modunda ilerliyor. Yarışma içerisinde yer alan oyunların, formatı bozduğunu düşünüyorum. Acun Ilıcalı yakın zamanda ''Biz Survivor'a farklı şeyler katıyoruz'' diye övüyor ama bence hiç katmayın orijinal kalsın. Çünkü artık bu bir ''adada yaşam mücadelesi yarışması'' olmaktan çıktı. ''Adada mahsur kalsan yanına alacağın 3 şey nedir?'' hayaliyle başlayan bir format, tamamen lunapark yarışmasına dönüştüğü için izleyicisini sıktı. Tıpkı ''Yemekteyiz ve Master Chef'' formatlarında olduğu gibi bütün reyting umudunu kavga dövüş atraksiyonlarına bağladılar. Survivor çocuk parkı ya da lunapark yarışmasına döndü. Lunaparkta halka atıp hediye kazandığın oyunlara benzedi. ''Eee ne güzel işte, bize eskileri hatırlatıyor'' diyebilirsiniz ama o zaman ''Survivor olmuyor, Bul Karoyu Al Parayı oluyor.'' Bu sadece Türkiye'deki Survivor'da böyle. 

Survivor'ın orijinali diğer ülkelerde aynı standart formatla çekilirken, Türkiye'de hazır oyunlar dahil edilerek başka bir hale getirildi. TV8 programlarının hepsi kavga dövüş bağrışma odaklı olduğu için ''Yeter, başım şişti bi susun artık'' diyerek kanal değişir hale geldi. (TV8'in bitmek bilmeyen 30 dakikalık reklam kuşaklarına da ayrı bir parantez açalım) 

Ben detayına girmeyeceğim ama yarışmadaki performanslarda ''acaba hile mi var?'' diyerek izleyiciyi şüpheye düşüren görüntülerin ekrana yansıması da işin başka bir boyutu oldu. ''Canlı'' ibaresiyle yayınlanan O Ses Türkiye'de SMS oylaması için reklama gidildiğinde oy kullanmaya başlayan izleyiciler, yarım saat, 1 saat önce Hadise tarafından internette paylaşılan ''kazanan yarışmacıyı kutlama görüntülerini'' görünce büyük tepki vermişti. ''Program canlı olmadığı halde SMS oylaması yapıldı. Paramızı geri isteriz'' tepkisine Türkiye'de medya camiası hiç ilgi göstermedi nedense! Fakat izleyici artık tv8'e net olarak tepki veriyor. 

SURVIVOR - EXTATLON ve YEMEKTEYİZ - SOFRADAYIZ AYNI 

Format kavgasında ''Yemekteyiz'' ile ''Sofradayız'' arasında bir dava olduğunu ama hiç bir sonuç alınamayacağını başka bir yazımda anlatmıştım. Dava sonuçlandı ve ''reddedildi.'' Her ne kadar Acun Medya davanın devam ettiğini söylese de, yine ben haklı çıkacağım. Çünkü Türkiye'de format çalmak serbest! Mahkemeden bir sonuç alınamıyor. Alınabilecek olsa, 2016'da imzalı mühürlü 150 Bin TL sözleşme yaptığım şirketin benden çaldığı formatlarımdan biri için tüm yasal yolları denedim ama hiç bir hak iddia edemiyorum. Burada tecrübe konuşuyor! 

İşin bir de farklı boyutu var ki, TV8'deki bazı formatlar da başka programlara benziyor. Çünkü ''Üretemiyorlar.'' ''Acun Medya kendi formatlarını üretmeli'' diyorum ama bir yandan da eldekilere bakınca ''o işe hiç girmeseler mi'' diye de düşünüyorum. 

İlk sezonunda, uzun süredir Meksika televizyonlarında Extatlon'a gözüm çarpıyordu. İlk izlenim olarak; ''Survivor'ın içindeki oyunları alıp aynı programı başka isimle yapmışlar ve cazibeyi de ön plana çıkarıyorlar. Kim acaba format sahibi'' diye düşünürken, programın Acun Medya'ya ait olduğunu öğrenmiştim. Gerçekten çok şaşırmıştım. Survivor'dan bir farkı olmasa da Meksika'da inanılmaz izleniyor ve ABD'nin tüm kanalları Extatlon'u alabilmek için yarışıyor. ''Programda, Türkiye'de yayınlanamayacak kadar fazla cazibe peşinde koştukları için eleştirebileceğim çok fazla unsur var. Neyse ki Acun Ilıcalı da bunun farkında olacak ki Extatlon'u Türkiye'ye getirmeyi düşünmüyor'' demiştim. 

''Extatlon Türkiye'de internette yayınlanacak ve fenomenler yer alacak'' açıklaması yaptılar. 
(22.10.2019) TV8'de Acun Ilıcalı'ya, ''Exatlon Türkiye'de yayınlanacak mı?'' sorusuna, ''Survivor iyi gittiği için Exatlon'la havasını değiştirmek istemiyoruz'' cevabını vermişti. Çünkü benim de yukarıda anlattığım gibi Survivor ile Exatlon arasında hiç fark yok. Bu yüzden de benzerliğin ekrana yansımasını istemeyecekleri gibi, o cazibeyle RTÜK cezalarından kurtulmalarının mümkün olmadığını biliyorlar. ''Türkiye'de neden TV8'de değil de internette yayınlanacak?'' sorusunun cevabını her ne kadar yukarıda vermiş olsam da, Acun canlı yayında; ''TV8'de yayın şifti dolu. Extatlon'u yayınlayacak boş günümüz yok'' bahanesiyle karşılaştık. Yani, bu kadar önem verdiği bir programa kendi kanalında yer bulamıyormuş! Neyse, anladınız siz konuyu. 

Acun Medya'nın bizim buraya yazdıklarımızın tam tersi hareket ederek (sözde) fenomenleri yarıştırarak 0-12 yaş grubunu hedeflemesini de duvara toslamak olarak peşinen söyleyebilirim. (Sonuç olarak Extatlon Türkiye'de tutmadı.) 

Eleştiriyorum ama Acun Medya format üretemese de, Türkiye'nin en iyi format uygulayıcısı oldukları da bir gerçek tabii ki. Bu kadar başarılı bir uygulayıcı pozisyonundayken neden başka tercihler yapıldığına anlam veremediğim için eleştiriyorum. Zamanla bir şeyler değişir diye bekliyorum. 

Acun Ilıcalı geleceğe dair planlarını şöyle anlatıyor; ''Televizyon üzerine çok önemli görüşmelerim var. Belki Amerika'nın dört büyük kanalından birinde olacağız. Kuzey Avrupa hedefimizde. Bu iki bölgeyi elimize geçirebilirsek oradan Doğu'ya doğru devam ederiz. Hedefim dünyayı ele geçirmek. Türkiye'yi reyting konusunda bitireli 5 sene oldu. Ben 1300 kere birinci olmuşum zaten, 1600 kere birinci olsam bir şey hissetmeyeceğim. Kendimi geliştirebileceğim bir Dünya kurmaya çalıştım" diyor. 

Ben de aynı günlerde şu sözlerle Acun Medya'yı uyarmıştım. ''Acun Medya formatlarla ilgilenirken, TV8'in kalitesi düşüşe geçmeye başladı. Ekranda 7/24 Survivor konuşuluyor. İzleyici bıktı. Artık Survivor ömrünü tamamlamaya başladı. TV8'de yayınlanan programların medyadaki ısmarlama haberleri de artık yetmiyor'' demiştim. Artık reytingler de gösteriyor ki, TV8'e format atmak lazım. 



TV8 SATILIRSA ACUN ILICALI NE YAPACAK? 

Bu haber ilk defa fortunaTV'de | Aylar öncesinden fortunaTV'den duyurduğumuz üzere TV8'in satışı için görüşmeler başladı. Kulislerde tv8'in satılabileceği söylentileri yankılanmaya başladığı günlerde; ''Aldığım duyumlara göre, TV8 satılması planlanıyor ama Acun Medya, televizyonu işletmeye devam edecek'' demiştik. Geçmişte yine ilk defa fortunaTV'nin gündeme getirdiği bir konu daha var ki o da TV8 ile Doğuş Grubu'nun aslında ortak olduğu gerçeği. Bu konuyu geçmişte kısaca şöyle ifade etmiştik; ''Her ne kadar resmiyette bir şey olmasa da Doğuş Grubu ile TV8 arasındaki ortaklık olarak dillendirilen dirsek teması, kanalın kuruluşundan beri konuşulan bir konu. 

Hatta Doğuş Grubu bazı kanallarını elden çıkarttıktan sonra TV8'in de Doğuş binasına taşınacağı konuşuluyor'' demiştik ve haberimiz o dönem yalanlanmıştı. O günlerde, ''Acun, kanal alacak parayı nereden buldu?'' sorusuna; ''Yaptığım programlar birinci olunca belli bir ekonomi oluştu. Ben de TV8'i 60 Milyon Dolar'a satın aldım'' diye cevap veriyordu. Fakat, Ekim 2018'de kendi kanalı TV8'e konuk olan Acun Ilıcalı; ''TV8'de Ferit Şahenk'le başından beri ortağız'' dedi. Böylece bir kez daha fortunaTV'nin gündeme getirdiği bir konunun gerçekliği ortaya çıktı. 

TV8 SATIŞI

Ferit Şahenk Doğuş Grubu'nun varlıklarını elinden çıkarmaya başladıktan sonra, TV8'in de bundan nasibini alacağını biliyorduk. Çünkü Ferit Şahenk olmadan Acun Ilıcalı tek başına TV8'i ayakta tutamaz. Nihayetinde öyle de oldu ve TV8'in satışı için çok önemli gelişmeler olmaya başladı. Mahmut Karakeçili'ye ait Maxam Holding TV8'i satın almak üzere hazırdı. (Logoları da birbirine çok benziyor) ''Net sonuç ortaya çıkmadan burada yazmamızın doğru olmayacağını düşündüğüm için sonucu beklemeye geçiyoruz'' demiştik. Satış için (18.08.2019) detaylar netleşmeye başladı ama A&S Yatırım Holding'in ismi yer aldı. Uğur Akkuş'un şirketinin TV8'in %57 hisselerini alarak kanalda söz sahibi olduğu söyleniyor. Resmi açıklamalardan sonra ''TV8 satıldı'' diyebileceğimiz önemli gelişmeler devam ediyor. 

Bir süre önce TV8,5 Kanalı üzerinden de başka bir gelişme olmuştu. TV8 WORLD TV Kanalı için RTÜK başvurusu kabul edildi. Bu da demek oluyor ki TV8 WORLD yayına başlıyor. TV8,5 ise ufak tefek atılımlar yapmaya başladı. Belki satış için, belki de TV8 elden çıkarılınca TV8 Buçuk'la devam edilmesi gibi bir plan da olabilir. (Gelişmeleri takipteyiz, yeni bilgilerle haberimiz güncellenir.) 



ACUN MEDYA YABANCI KANAL SATIN ALACAK MI? 

Acun Medya, TV8 satın alındıktan sonra bir de yabancı kanal almak istediğini dile getirilmişti. Yunanistan'ın en büyük kanalını almak için girişimlere başlanmıştı. ''Satın alınacak kanal benim tahminime göre Survivor vb. formatları da yayınlayan MEGA TV olabilir. Yunanistan'ın en çok izlenen kanallarından biri MegaTV. Bir de birkaç yıl önce gelişmek amacıyla yöneticilerinin benimle görüşerek İstanbul ziyareti yapmak istediği Delta TV kanalı var. Yunanistan'ın Edirne, Çanakkale sınırında Alexandroupolis'den yayın yapan kanal Delta TV'nin ulusal lisansı varsa satın alınabilir diye düşünüyorum.'' demiştim. Acun, Yunanistan'da kanal almak yerine orada dış yapımlar yapmaya başladı. İleride Amerika Kıtası'nda televizyon hedefleri olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu yüzden Yunanistan'a sadece format satacaklardır. 


TV8 KURULUŞU VE TARİHİ: 

22 Şubat 1999 yılında MNG Holding bünyesinde kurulan tv8, kurucusu Mehmet Nazif Günal'ın memleketi Artvin'in plaka numarası 08'den yola çıkarak ismini almıştır. 2005 yılına kadar haber kanalı olarak yayın yapmaya devam etmiştir. Bu tarihten sonra ülkemizin ve medya sektörünün "İyi televizyon ve farklı kanal" ihtiyacını karşılamak için yayın yelpazesini genişleterek major kanallar arasındaki yerini almıştır. tv8, yayına hazırladığı gençlik kanalı (on8 TV) ve MNG SHOPPING alışveriş kanalını Okan Bayülgen yönetiminin ayrılmasının ardından birleştirmiş ve daha sonra da SHOP90 ismini almıştı. 

Acun Ilıcalı'nın tv8'i satın almasıyla birlikte televizyonculuk geleneğini ve teknolojisini her geçen gün geliştiren kanal, bünyesine ikinci bir televizyon daha katmıştır. Ekim 2016'da TV8,5 Kanalı Shop90'ın yerini almıştır. TV8,5 alternatif yayın yapmaktadır. TV8 ise reytinglere kulak vererek her zaman yenilikçi bir yayın politikası izlemeye devam etmektedir. Farkını belli eden ve başarı grafiğini her geçen gün yükselten tv8, bu çizgisini koruyup daha da güçlendirerek yayın hayatına devam etmeyi hedefledi. 

tv8"İyi televizyon, farklı kanal" olma misyonuna bağlı olarak, Ayazağa’daki binasında dünya televizyonculuğunun geldiği son nokta ile paralel son teknolojileri bir araya getirmiş ve Türk televizyonlarında benzeri az rastlanan (özellikle Alman kanallarında izlediğimiz) stüdyoları izleyiciler ile buluşturmuştur. 3 Boyutlu yayın yapabilme, teknolojik alt yapısı ile tv8, Türk izleyicisini 3 Boyutlu televizyon izleme keyfi ile de tanıştırmayı hedeflemiştir. 

12 yorum:

  1. Sayın FTV izleyicisi: TVEM artık dijital kanal oldu. Uydu yayını yapmıyor.

    YanıtlaSil
  2. Sayın FTV izleyicisi: Sony Channel yönetiminden herhangi bir açıklama yapılmadı.

    YanıtlaSil
  3. Sayın FTV izleyicisi: Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Sayın FTV izleyicisi: Çoğunlukla Ankara ve çevresinde yaygın.

    YanıtlaSil
  5. Sayın FTV izleyicisi: TVEM artık dijital kanal oldu. Uydu yayını yapmıyor.

    YanıtlaSil
  6. Sayın FTV izleyicisi: TVEM artık uydu yayını yapmıyor. Dijital kanal oldu.

    YanıtlaSil
  7. Sayın FTV izleyicisi: TVEM dijital kanal oldu.

    YanıtlaSil
  8. Sayın FTV izleyicisi: Ekotürk TV tüm platformlarda yayında.

    YanıtlaSil
  9. Değerli izleyicimiz, yazımızın içerisinde de belirttiğimiz gibi, değerlendirme yaparken suların ödül alması, en iyi seçilmesi gibi unsurları göz önünde bulundurmuyoruz.

    YanıtlaSil
  10. Değerli izleyicimiz, yazımızın içerisine talebiniz eklenmiştir.

    YanıtlaSil
  11. ferit şahenk tv8'e gerçekten ortak mı? ortak ise neden aynı frekansta yayın yapmıyorlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanalın gerçek sahibinin Doğuş Grubu olduğunu yazımızda da ilk biz dile getirmiştik. Başlarda yalanlanmış olsa da sonradan Acun Ilıcalı canlı yayında ''Biz baştan beri bu işte Ferit Bey'le beraberiz'' demişti.

      Sil

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ