🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

MİKROFONDA LOGO KULLANIMI

Öncelikle, mikrofon süngeri ne işe yarar ve her mikrofona sünger lazım mı? sorusuna cevap verelim. Hayır, her mikrofona sünger gerekmiyor. Çünkü her mikrofonun kafa kısmının içinde zaten kendine ait bir sünger filtre bulunur. Ekstra olarak dışa takılan mikrofon süngeri bu yüzden vazgeçilmez bir aksesuar değildir. Hatta bazı çekimlerde sünger kesinlikle olmamalıdır! Türkiye'de röportajlarda mikrofonların üstünde rengarenk görmeye alışkın olduğumuz süngerler ses kalitesinden çok, logoyu göstermek için kullanılmaktadır. 



MİKROFON SÜNGERİ NASIL KULLANILIR 
Mikrofonu (aşırı gürültü olmayan) kapalı alan bir iç mekanda kullanıyorsanız, kesinlikle süngersiz olmalıdır. Eğer, açık alanda kullanıyorsanız içindeki mevcut filtre sayesinde çevre gürültüsü, rüzgar sesi vs. dış etkenler zaten en aza iner. Konuşmacının tükürüğü de bu filtreye takılır. Arasıra mikrofonun kafası açılıp temizlik bakım yapılır. (Teknolojik her alet düzenli olarak temizlenmelidir). Açık alanda çekim yaparken, sağır mikrofon dediğimiz, ses algılama çapı düşük bir mikrofonla tertemiz bir kayıt yapabilirsiniz. Çünkü sağır mikrofonlar sadece dudak mesafesinden sesi alır. Extra bir sünger takmanıza gerek yoktur. Eğer, çekim ortamında gürültü, yağmur ve rüzgar sesi ''normalden fazla şiddetliyse'' o zaman mikrofonun kafa kısmına (kılıf gibi) ekstra 2. sünger (rüzgarlık) takılmaktadır. (Fotolarda görüldüğü gibi bu her zaman sünger olmak zorunda değil). İzleyicilerin Türkiye ekranlarının hepsinde gördüğü logolu süngerler, mikrofonun kafa boyutuna göre imal edilmektedir ve yapıldıktan sonra süngeri her mikrofonda kullanmanız da mümkün olmamaktadır. Hangi mikrofon tipi için yapıldıysa sadece onunla kullanılabilmektedir. Logolu mikrofon süngeriniz varsa tercih hakkınız yok.


YABANCI ÜLKELERDE MİKROFONA LOGO KULLANIMI 
Özellikle dünya televizyonculuğunun lideri ABD olmak üzere bir çok yabancı kanal, sünger yerine mikrofonun gövdesine yerleştirilen (küp, üçgen biçimli) aksesuar kullanmayı tercih ediyor. (Biz de fortuna Medya olarak bunu tercih ediyoruz). Çünkü böylesi daha pratik, daha değiştirilebilir, daha temiz, daha uzun süreli, çok yönlü ve çok renkli logo kullanımına imkan vermektedir. Mikrofon tipi nasıl olursa olsun, hepsine uymaktadır. Çekimin içeriğine göre, mikrofunun kafasını süngerli mi, süngersiz mi yoksa (tüylü) rüzgarlıkla mı kullanacağımıza kendimiz karar verebiliyoruz. Mikrofon küpü kullanırsanız, istediğiniz renkte süngeri değiştire değiştire kullanabilirsiniz. Programa özel (3 ya da 4 yönlü) logo küpleriyle 2 tarafa kanal logosu, diğer 2 tarafa da program logosunu koyabilirsiniz. 
 

LOGOLU MİKROFON SÜNGERİ İLE LOGO KÜPÜ FİYATLARI 
Sünger ile logo küpü arasında çok büyük bir ücret farkı var. Ben bu yazıyı sırf bu yüzden hazırlamıştım. Türkiye'de logolu mikrofon süngeri işini yapan sadece 1 firma vardı. Uzun yıllar tek başına hizmet veren ve bu yüzden de müşterisine (işine gelirse) tavrını sergileyen bir firma. Logolu mikrofon süngerinin tanesini 150 TL'den yapıyor olmakla birlikte en az 10 adet sipariş verme mecburiyeti var ve 10 gün içinde siparişiniz teslim ediliyor. Bu da ne demek oluyor? Muhtemelen süngeri kendileri hazırlamıyor ve siz sipariş verince onlar da yurt dışından temin ederek 10-15 gün bekletiyorlar. Yani mikrofon süngeri için 150 x 10 = 1500 TL ödüyorsunuz, 1 tane sipariş şansınız da yok 10 taneye mecbursunuz ve aslında aynı mikrofon süngeri (başta Almanya olmak üzere) yurt dışından yarı fiyata alınabiliyor. 



TÜRKİYE'DE EN AZ 10 TANE SİPARİŞ MECBURİYETİ VAR 

Mikrofon süngeri yerine logo küpü kullanmayı daha fonksiyonlu buluyorum ama yıllardır Türkiye'de bu işi yapan tek yer olduğu için ''mecburen'' muhatap almak zorunda kaldığımız firmayla geçmişte (1 haftalık kısa süreli kullanmak üzere mikrofon süngeriyle ilgili) birkaç görüşmem olmuştu. Hatta en baştan; ''Fiyatı, adeti, neden 15 gün beklemem gerektiğini ve 3 renk süngeri yapabiliyor musunuz'' şeklinde sordum ve hiç birine net yanıt alamadım. Sanki sır saklar gibi, ''önce logonuzu gönderin'' dediler. İş çözülsün diye logoyu gönderdim ve üstünde yine bir süre konuştuk. Bir türlü istediğim net cevapları alamadım. 

Kesinlikle telefonda memnun kalmadım ama başka çare yok diye ''mecburen'' tam siparişi verecektim ki, ''En az 10 tane sipariş alıyoruz. 3 renk sünger de yapamayız. Tek renk 15 güne elinizde olur'' dediler. Şaşırdım kaldım. ''Madem istediğim gibi olmayacak ve 1 tane de yapamıyorsunuz. Neden baştan söylemediniz ki uğraştırıyorsunuz! 10 defa sordum size. 1 hafta vaktim var ve sünger 3 renk olmak zorunda, yoksa işime yaramıyor'' dedim. Fakat, tavırları aynı oldu. ''İşine gelirse'' tavrı yani! Ben de yaptırmaktan vazgeçtim ve derin bir araştırma yaptım. 

Bu iş en iyi Almanya'da yapılıyor ve benim istediğim her şeyi karşılayabiliyorlar. Çünkü her şeyi kendileri üretiyor ve neredeyse tüm dünya televizyonları Almanlarla çalışıyor. Artık ben de öyle! Piyasada tek olmanın rahatlığını uzun yıllar süren Türkiye'deki firmanın ise artık rakipleri çıkmaya başladı. Henüz yolun başındalar ama kısa süreli projeler için çözüm üretiyorlar ve en önemlisi en fazla 100 TL ile işiniz çözülüyor. 10 tane yaptırmak zorunda değilsiniz, 1 tane sipariş verilebiliyor. Bu beni memnun etti. Zamanla bu işi yapan başka firmalar da çıkacaktır. Başta da sebeplerini belirttiğim gibi ben, logolu mikrofon süngeri yerine logo küpü kullanmayı tercih ediyorum. Logo küpü ya da logo üçgeni de en fazla 100 TL'ye mal oluyor. İster 1 tane, ister 10 tane yapılabiliyor ve her mikrofon tipine uyum sağlıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ