🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

ABD'Lİ FOX TÜRKİYE'DE NOW TV İSMİNİ ALDI

Bu haber ilk kez fortunaTVcom'da: FOX ismi NOW TV olarak değişti. RTÜK yeni ismi onayladı. Yeni logo ilk kez fortunaTVcom'da yer aldı. İngilizce, ''NOW'' demek ''Şimdi'' anlamına geliyor. Bence yanlış bir marka tercihi oldu. Elinde ''Sky'' ismini de bulunduran Disney, marka bilinirliği açısından ''SKY'' ismini tercih etseydi daha etkili olabilirdi. Eskiden kapanan İstanbul ve İzmir'de SKY isimli kanallar vardı. Eğer bu isimlerin Türkiye'de kullanımıyla ilgili bir kısıtlama yoksa, FOX isminin ''Sky'' markasına daha doğru bir dönüşümü olurdu. 

Alışılması zaman alacak olan NOW TV, Dünyada diğer ülkelerdeki mevcut logo imajından farklı olarak FOX ile aynı düz yazı fontunu ekranda kullanacağının sinyalini de verdi.  

FOX gibi sistemi oturmuş bütün televizyon kurumlarında bir marka değişikliği yapılacağı zaman, aylar öncesinden tüm plan program yapılır ve hatta yeni isim ve logo üzerinden tasarlanması gereken tüm ekran görselleri hazır hale getirilir. Sonrasında, isim değişikliği yapılacağı ilan edilir. FOX da olması gerekeni yaptı. İzleyiciler bu değişimi yeni duydu ama ben yıllar öncesinden haberini vermiştim. FOX değişiminin 2024'te olacağını ilk olarak ben burada yazdıktan aylar sonra RTÜK başvurusuyla ilan etmiş oldular. 

Bu değişim olacağını nereden biliyordum? Çünkü ABD'li Disney, 2019'da FOX ve tüm yayın grubunu satın aldıktan sonra bu ismin kullanım hakkının kalmayacağını biliyordum ve yıllar öncesinden sizlere söylemiştim. (Bazı haberleri ilk veren olmaktansa, en doğrusunu veren olmak daha değerlidir.) 

Şubat 2024'te The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner; “Yenilenen ismi NOW ile yayın hayatına devam edecek olan FOX, Türkiye’nin en çok izlenen, en çok sevilen kanallarından biri. 2007 yılından beri izleyicimizle güven ve samimiyete dayalı ilişkimizi hep koruduk. Sadece ismimizin değiştiği ve FOX'un yeniden markalaşması olarak adlandırabileceğimiz bu süreçte yayın politikamızı koruyarak, bağlı olduğumuz değerlere sadık kalarak, izleyicilerimizi sevdikleri içeriklerle buluşturmaya aynı şekilde devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. FOX NOW TV değişim tarihi 12.02.2024 oldu. 
 

FOX HAKKINDA ESKİ HABERLERİMİZ: 

ABD'Lİ DISNEY FOX'U SATIN ALDI VE İSİM DEĞİŞTİRİYOR 

ABD'de 21st Century Fox'u satın alan Disney, FOX bünyesindeki dijital yayın platformu HULU, DirecTV, 20th Century Fox Film Stüdyosu, İngiltere, Avrupa, Asya'daki Sky ve Star uydu yayınları, FX ve National Geographic kablo kanalları, ABD'deki 22 bölgesel spor kanalının da sahibi konumunda. Bu satın almayla birlikte bir çok kanalın adını da değiştirmek zorunda kalan medya grubunda, Türkiye'ye özel olarak FOX'a dokunulmamıştı. 

Fakat Şubat 2024'te isim hakkı sona erecek olan kanalın yeni bir marka ile devam etmesi gerekiyor. Disney'in elinde bir çok isim bulunduğu için o konuda hiç zorluk çekeceklerini düşünmüyorum. Yurtdışında ellerinde bulundurdukları ''Star'' ismini Türkiye'de kullanamazlar ama "SKY veya FX ismiyle devam edebilirlerdi" tercih etmediler. RTÜK isim değişikliği başvurusuyla NOW TV ismini aldı. Geçtiğimiz yıllarda ''Fox Haber'' adı altında haber kanalı kuracağını duyuran kurum, isim değişikliği mecburiyeti sebebiyle o projeyi de sessize almıştı. ''Sky Haber'' kanalı açabileceğini düşünüyorum. (Yeni gelişmelerde haberimiz güncellenir) 


FOX'UN YENİ PATRONU BELLİ OLDU 

Eylül 2023'te, kurucusu Rupert Murdoch (92) FOX News ve News Corp. şirketlerinden istifa ederek görevini oğlu Lachlan Murdoch'a bıraktığını açıkladı. Böylece FOX'un yeni patronu Lachlan Murdoch oldu. 


FOX TÜRKİYE KANALLARINDA GELİŞMELER 

FOX Türkiye, Huzur Radyo TV A.Ş. TGRT markası olarak yayın hayatına son verme kararı alınca 2007'de hakları Amerikalı medya grubu News Corporation'ın sahibi Rupert Keith Murdoch tarafından satın alınarak yayına başladı. FOX, şu anda en geniş kanal yelpazesine sahip gruplardan biri durumunda. ABD'li The Walt Disney Company kanalları Türkiye'de; FOX Crime, FX, 24Kitchen, BabyTV Duck TV, National Geographic, Nat Geo Wild, Disney Junior, Disney Channel (2007-2022), DisneyXD (2009-2021), Jetix (2005-2009), Jetix Play (2005-2010), Fox Kids Türkiye. 


Disney, 21st Century Fox'u satın aldı. Bünyesindeki TV kanalları, dijital platformlar, radyolar ve gazetelerle birlikte çok sayıda yayın mecrasının yeni sahibi olan Walt Disney, FOX bünyesindeki dijital yayın platformu HULU, DirecTV, 20th Century Fox Film Stüdyosu, İngiltere, Avrupa, Asya'daki Sky ve Star uydu yayınları, FX ve National Geographic kablo kanalları, ABD'deki 22 bölgesel spor kanalının da sahibi konumunda. 


FOX'TA TÜRK ASKERİNE DEPREM İFTİRASI 

FOX'ta 6 Şubat depremiyle ilgili Selçuk Tepeli'nin konuk ettiği Nasuh Mahruki; ''Depremde Türk askerinin yardım etmediğini'' iddia ederken, spiker Selçuk Tepeli de aynı fikirde olduğunu belirterek sözlerine destek verdi. Bu konuşmalar esnasında arkadaki ekranlarda Mehmetçiğin arama kurtarma çalışmaları yaptığı görünüyordu. Türkiye için çok üzücü olan bu günlerde, bir televizyon kanalının skandal ifadelere yer vermesi çok büyük tepki oluşturdu. 


ESRA EZMECİ TEPKİ ALDI 

Psikolog Esra Ezmeci, konuk olarak katıldığı programlardan sonra, sosyal medyada c.nsel içerikli itirafları paylaşmaya başlayınca bir kesimin ilgisini çekti. Sonrasında hooop sunucu oldu. FOX ekranlarında ''Karşı Karşıya'' programını sunmaya başladı. İlk program heyecanı diyemeyeceğimiz hataların en başında, ''Toplumun tamamına yakınında tasvip edilmeyen ve olmaması gereken bazı davranışları doğruya yönlendirmek yerine, konuyu sıradan ve doğal işlermiş gibi yorumladı.'' Hani hep eleştirdiğimiz ''Normalleştirme'' çabaları izleyiciyi rahatsız etti. Konulara yaklaşım biçimi, sosyal medyada büyük tepki aldı. Aklı başında diyebileceğimiz hiç bir konuyu ele almadıkları gibi, nerede acayip tipler varsa cımbızla çekip programa konu edildi. Fazla detaylı eleştirmeye değer bulmuyorum. Çünkü bu program kısa sürer.  


FOX HABER TV 

Türkiye'de yayına girdiği ilk günden beri ''Fox Haber Kanalı ne zaman başlar'' diye düşündüğümüz televizyonun artık kurulacağı bilgisinin gelmesi hiç şaşırtmadı. FOX, Dünya'da yayında olduğu her yerde FOX, FOX NEWS ve FOX Sports üçlüsü olarak mutlaka yayında olur. Türkiye'de ise haber işini FOX Ana Haber bültenlerine yaymışlardı. FOX Türkiye'de bir nevi, Ana Haber bülteninde yıllarca nabız ölçtü. Beklediği ilgiyi de fazlasıyla bulabildi. ABD'nin The Walt Disney Company bünyesindeki Fox Networks Group, artık Türkiye'de haber kanalını açmak için görüşmelere başladı. Fatih Portakal ve İsmail Küçükkaya'nın ekranda olacağını tahmin etmek çok zor değil. Diğer kanallardan ayrılan muhalif habercilerin büyük bölümünün de mesai yeri artık FOX Haber olacak. Kanala yakın haber siteleri şimdiden tüyolar vermeye başladı. 


FOX SKANDALLARINA RTÜK CEZASI 

Fatih Portakal bu coşkuyla mı bilemeyiz ama bugün (07.01.2020) ana haber bülteninde yeni bir skandala imza atarak, ''Türkiye'yi emperyalist ve sömürgecilerle bir tutan'' yorumlarda bulunurken, ''Bunu ben söylemiyorum, Cumhurbaşkanı söylüyor'' diyerek skandalı en üst seviyeye çıkarttı. Büyük tepki alan yorumlarından sonra bir soruşturma açılıp açılmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz ama sosyal medyada FOX bültenindeki manşetlerin fotoğrafları defalarca paylaşıldığı için, ''Yalan haber olduğu ispatlansa bile'' kalıcı olarak internette ve zihinlerde yer almaya devam ediyor. Hemen her haber bülteninde yeni bir skandal ortaya atıp, sosyal medya paylaşımlarıyla desteklenen ve kısa süre sonra da ''Biz aslında öyle demedik'' açıklamasıyla paçayı yırtan FOX, bu tür yanıltıcı haberlerin sosyal medyada yüzlerce kez paylaşılmasıyla ''Yıllar boyu yalan haberlerin kalıcı olmasını sağlıyor.'' Çamur at izi kalsın misali. (Yeni gelişmelerde haberimiz güncellenir) 


FOX'U YALAN MEDYA OLMAKTAN ÇIKARIN 

Başkan Erdoğan, zaman zaman eleştirdiği FOX televizyonu için bir kez daha muhabire uyarı niteliğinde cevap verdi. ''FOX TV'yi yalan medya olmaktan çıkarın. Bir defa dürüst olun'' dedi. Başkan Erdoğan; ''Kılıçdaroğlu hayatını yalan üzerine düzenlemiş olan bir siyasidir. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı buranın satın alma veya satma böyle bir şey olmadığını söylüyor. Hukukta bir kaide var önce bunu öğreneceksiniz. Müddei iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Bütün belediyelerde işçiler kapıya konuyor. Ne oldu? Bunlarla ilgili FOX bir haber yapıyor mu? FOX, işçi emekçi arkadaşlarımızın yanında duruyor mu? Önce yayın politikasını bir kez FOX'un değiştirmesi lazım'' diyerek eleştirdi. 

FOX'un skandal haberleri frene basmadan devam ediyor. Elazığ depreminin ardından FOX televizyon kanalında yayımlanan ''Akpınar Mahallesi'ndeki çadır alanına yardım gitmedi'' haberiyle ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; "Türkçe anlamıyorsanız, İngilizce yazıyoruz, To: Fox News'' ifadeleri kullanılarak, Akpınar çadır alanı ve mahalleye yapılan yardımlar tek tek sıralandı. ''Gazetecilik çarpıtma değildir, üzülüyor ve tenkit ediyoruz'' denilirken, ''Tüm Elazığ, Malatya ve ülkemiz şahittir. İlk andan itibaren tüm kurumlarımızla, samimiyetle depremin yaralarını sarmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Zarar vermek, yara açmak, milletimizin güvenini zedelemek için böyle yayın yapmak zorunda değilsiniz.'' ifadeleri kullanıldı. 


ABD'li 21st Century Fox ile Dünya'da son 50 yıldır en büyük medya ağının sahibi olan Rupert Murdoch eğlence varlıklarının önemli bir bölümünü satma kararı almıştı. Medyada, Walt Disney ve Sony Pictures'ın satışa ilgisinin bir süredir vurgulandığı biliniyordu. Walt Disney 71.3 Milyar Dolar'a 21st Century Fox'u satın aldı. 27 Haziran 2018'de Disney ve Fox hissedarları birleşmeyi onayladı. Haberimizin resimlerinde de görüleceği üzere, 21st Century Fox bünyesindeki TV kanalları, dijital platformlar, radyolar ve gazetelerle birlikte çok sayıda yayın mecrasının yeni sahibi Walt Disney oldu. FOX bünyesindeki dijital yayın platformu HULU, DirecTV, 20th Century Fox Film Stüdyosu, İngiltere, Avrupa, Asya'daki Sky ve Star uydu yayınları, FX ve National Geographic kablo kanalları, ABD'deki 22 bölgesel spor kanalı bu anlaşmayla Disney'e geçti. 

FOX'un satılması, Türkiye'deki FOX, FOX SPORT, FOX NEWS, FX kanallarını fazla etkilemeyecek, çünkü Murdoch FOX kanallarını bu anlaşmanın dışında tuttu. Bu satış, Dünya'da medya alanında yeni gelişmeleri de beraberinde getirecek tabii ki! Alanla satan birbirine paralel düşünen yapılar olduğu için, içerikle ilgili bir değişim olacağını sanmıyorum. Geçmişten günümüze biraz analiz edecek olursak ABD'li büyük firmaların sanki bayrağı başka dostuna teslim edermiş gibi, uzun aralıklarla el değiştirdiğini görmek çok da zor değil. ''Benim görevim bitti, sıra sende'' dercesine el değiştiriyorlar. Bu satışla birlikte, teknoloji açısından Netflix'in karşısında durmak isteyecek olan internet yayın platformları ve dijital ağlar yükselecektir. 


Satış sonrasında Rupert Murdoch, Fox News ve Fox Sports'u elinde tutmaya devam edecek. Yani, anlaşmaya bu iki kanal dahil değil. Böylece Murdoch medya alanında kalmaya devam edecek. Yani, FOX Türkiye Kanalı da elden çıkmamış oluyor. Satış tamamlandıktan yaklaşık 1 yıl sonra 20th Century Fox ismi yerine 20th Century Studios markası kullanılacak. Fox Searchlight yerine de Searchlight Pictures ismi tercih edilecek. Böylece, FOX markası Murduch'a ait bağımsız kanal olarak devam edecek. 

Geçen yaz, Tribune Media Company'nin bir bölümü olan Tribune Broadcasting, 6 Temmuz 2018'de Fox Broadcasting Company ile KCPQ-TV (Seattle), KDVR dahil olmak üzere sekiz adet Tribune Media televizyon kanalının mevcut FOX üyelerini yenilemek için kapsamlı bir anlaşmaya vardığını duyurdu. KCPQ-TV (Seattle), KDVR-TV (Denver), WJW-TV (Cleveland), KTVI-TV (St. Louis), WDAF-TV (Kansas City), KSTU-TV (Salt Lake City), WITI-TV (Milwaukee), WGHP-TV (Greensboro, NC). Anlaşma koşulları açıklanmadı. 


WALT DISNEY'İN DİJİTAL PLATFORMU DISNEY+ 
Eğlence ve film sektöründe Dünyadaki en büyük şirketlerden biri olan Disney, çevrimiçi film ve dizi içeriği sağlayan Netflix'e rakip oluyor ve Türkiye'de de faaliyete geçti. Disney+ (Disney Plus) adını alan yeni platformun 2019 yılında hizmete gireceği açıklandı. Firma bu atılımıyla internet üzerinden video içeriği sağlayan ve milyarlarca Dolar gelir elde eden diğer şirketlerle yeni bir rekabet ortamı oluşturacak. Disney+ platformu öncelikli olarak Marvel, Star Wars, National Geographic ve Pixar gibi Disney'in bünyesindeki içerikleri abonelerle buluşturmayı amaçlıyor. Disney ayrıca yine bünyesinde bulunan ve bir milyon aboneye sahip ESPN+'ı da yine Disney+ bünyesinde hizmete sunacak. 

Disney'in tepe yöneticisi (CEO) Bob Iger, Disney+'ta yapılacak yeni uygulamalarla kablolu TV ve diğer medya hizmetleri sunan Hulu adlı platformunu uluslararası piyasalara çıkararak yeni aboneler elde etmeyi amaçladığını belirtti. Disney, Hulu platformunun 21st Century Fox, AT&T ve Comcast şirketleriyle birlikte en büyük hisselerine sahip. Disney, 2017 Aralık ayında 71.3 milyar Dolar ödeyerek 21st Century Fox'un çoğunluk hisselerini satın almıştı. ABD hükumetinin bu dev satın almayı bir kaç ay içinde onaylamasından sonra, Disney Hulu'nun yüzde 60 hisselerine sahip olarak, bu platformun içeriğini Disney+'ta kullanabilecek. 

Disney CEO'su Bob Iger "Hulu'ya yatırım yapma konusunda çok büyük bir fırsat var. Özellikle de program içeriği konusunda. Bu sayede platformun televizyon ayağı çok daha güçlü hale gelecek" diye konuştu. Iger ayrıca Disney+'ın, kablolu TV gibi geleneksel içerikleri kullanan kişilerden 20 yaş daha genç bir kesime hitap edeceğini ve bu sayede daha geniş abone kitlelerine sahip olabileceklerini belirtti. Netflix ve Amazon, internet üzerinden çevrim içi film, program ya da dizi gibi eğlence amaçlı içerik sağlayan platformlar arasında başı çeken isimler. Disney, Hulu ve Disney+ yatırımlarıyla bu piyasada rekabeti artıracak. Hulu, halihazırda 20 milyon ve aynı platformun kablolu televizyonu ise bir milyon aboneye sahip. Netflix ise dünya genelinde 146 milyon abonesiyle bu sektörün en güçlü şirketi. Disney, Mart ayında yapacağı yatırım planıyla yeni platformu Disney+ hakkında daha fazla bilgi paylaşacağını açıkladı. 


FOX TURUNCU PARTİ 
FOX Türkiye'ye TGRT'nin yayın haklarının devralınmasıyla giriş yapmış ve 24 Şubat 2007 tarihinde kurularak aynı frekanstan yayına başlamıştı. FOX, turuncu rengi hakim kullanarak ön plana çıkarıyor ve lansman partisinde ''Turuncu Parti'' ve ''Turuncu Devrim'' söylemlerini dile getiriyordu. 2004 yılında Ukrayna'da ''Turuncu Devrim'' adı altında bizlerin uzaktan da olsa izlediğimiz politik karışıklıklar meydana gelmişti. ''Türkiye'de genele hitap eden FOX, acaba neden aynı sloganı kullanıyor ki?'' diye şaşırmıştım. Renk bilimiyle ilgilendiğim için turuncunun anlamlarını da biliyorum. Haberde kullandığım resimde görüldüğü üzere çok dikkatimi çeken FOX Turuncu Parti'den kalma bir fotoğrafı da yıllardır saklıyordum. İyi ki saklamışım, arşivlerde belki vardır ama enteresan bir şekilde internette şu anda o güne ait hiçbir şey bulamadım. Sanki bilgiler, resimler, videolar yok olmuş. ''FOX Turuncu Parti / FOX Açılış Partisi'' yazarak Google'da haber ya da görsel arama yapınca o güne ait hiçbir şey yok. Tıpkı ilk gününde olduğu gibi bana yine enteresan gelmeye devam ediyor. 

Geçmişte bu konu kafamı o kadar meşgul etmişti ki FOX'la bir geçmişim de var. Ben o dönemde bir tv kanalında çok izlenen ve dikkat çeken bir sağlık programı yapıyordum. (Şimdilerde doktorların kostümlü / önlüklü sunumlarına örnek olan bir programdı). İşte o dönem, ''Türkiye'de düşük eğitim gruplarına hitap edeceğiz'' diyen FOX'un Genel Müdürü Dave Parker Reid, yardımcıları vasıtasıyla neredeyse 10 defa beni davet etti. Programı FOX'a taşımamızı istiyorlardı. Hemen her gün aradılar. Her telefon görüşmemizde bir şekilde nazikçe geri çevirdim ve FOX'a gitmedim. İki sebebi vardı. Birincisi, Türkiye'de düşük eğitim gruplarını hedeflemelerini yanlış bulmam, ikicisi de kendimi Turuncu Devrim'den uzak tutmaktı. Benim programı sunan doktorlar ''Her gün FOX'un önünden geçiyoruz, nezaketen bir gidip tanışalım'' dediler ama haftanın 7 günü yayınım vardı ve hiç boş vaktim de yoktu. Sırf, bu turuncu devrim meselesini kendilerine sorarak merakımı gidermek için gidebilirdim ama yoğunluktan fırsat bulamadık. Artık bir şey sormama da gerek kalmadı. Sonuç olarak FOX, Walt Disney'e satıldı. (Gelişmeleri hep birlikte göreceğiz) 

4 yorum:

  1. vikipedi'de sürekli fox tgrt olacak diye değişiklik yapıyorlar biz bunu geri almaktan bıkıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vikipedia herkesin güncelleme gönderebileceği bir mecra olduğu için, yazan her şeye yüzde yüz güvenilmez. TGRT kendi başına ayrı bir kanal kurmak isterse olabilir ama FOX'un yerine geçemez. FOX Amerika merkezli bir televizyon.

      Sil
  2. Merhaba zamanında fox haber adî altında haber kanalı kurulacaktı vazgeçildi mi acaba? veya bu isim haklarından sonra mi kurulacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. FOX isim hakkı süresi dolduğu için, ''FOX'' vb türevlerini kullanmazlar. Yeni bir isimle devam ederler. Haber kanalı da şimdilik rafa kalkmış durumda.

      Sil

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ