TRT Spor Kanalı, 9 Ağustos 2010 (TRT 3-Spor) ve 11 Nisan 2011 (TRT Spor) ismiyle kurulan bir spor televizyonu. UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi maçları 3 sezon boyunca TRT kanalları ve TRT dijital platformu Tabii’de yayınlanacak. Türk takımlarının Avrupa maçları şifresiz olarak TRT 1 ve TRT Spor’da olacak. TFF 1. Lig maçları da 2024/25 sezonunda TRT'de olacak. 2026 Dünya Kupası Maçları da TRT 1 başta olmak üzere TRT kanallarında ve Tabii Platformunda yayınlanacak.
DÜNYA KUPASI MAÇ YAYINLARINDA TRT FIFA REJİSİ
Her uluslararası organizasyonda Dünya Kupası ve Avrupa Kupaları maçlarında FIFA UEFA rejisi ile canlı aktarım televizyon ve dijital yayıncılara iletiliyor. TRT vb. dünyanın her ülkesindeki yayıncılar bu standart ve direkt canlı yayını aktarıyor. Aslında bu tür yayınlara; ''Canlı yayın'' yerine ''Naklen Yayın'' demek daha doğru olur. Çünkü görüntü dış merkezden naklediliyor ve kendi rejiniz sadece reklam girmek, maç sonu ve Türkçe spiker anlatımı için kullanılıyor. Bu yüzden Naklen Yayın demek daha doğru olacaktır.
İzleyiciler bizler için basit teknik konuları bilmediği için her teknik aksaklıkta TRT'yi eleştiriyor. Aslında bütün sıkıntı FIFA veya UEFA rejisiyle alakalı. Bu yüzden eleştirmeden önce bilgi sahibi olmak gerekir. Ben bu konuların uzmanı olarak basit bir şekilde herkesin anlayacağı biçimde sizlere anlatacağım.
''2026 Dünya Kupası'nı neden TRT 4K yayınlamıyor?'' diye ortalık günlerdir yıkılıyor. FIFA, 104 maçın hepsini 4K olarak satın almak şartıyla bu yayını kanallara satıyor. Tümünü 4K yayınlamak demek astronomik rakama organizasyon yapmak anlamına geliyor. Bu maliyeti kabullenmek skandal olurdu. (Türk Milli Takımı'nın 2 maçla elenmiş olması da televizyonculuk açısından riski anlaşılır hale getirdi.)
Diğer sebep ise erişim. Türkiye'de 27 Milyon hanede televizyon var. Bunun 7 Milyon hanesinde 4K yayın sistemi mevcutken 20 Milyon hanede 4K yok. Bu açıdan bakılırsa izleyicilerin kaç tanesi 4K ile HD yayın arasındaki farkı biliyor? Kesinlikle %90'ı bilmiyor! Neden bu kadar net konuştuğumu detaylandırayım.
Hatırlarsanız, Türkiye'de tüplü televizyonların yerini lcd led televizyonlar aldıktan sonra SD yayından HD'ye geçiş sürecinde çanak antenlerini güncelletmek için o günlerde 150 TL (Tahminen günümüzde 1500 TL) para ödeyerek kanalları ayarlatmışlardı. Bu basit güncellemeyi bile vatandaş yapamamıştı ve üstüne para ödemişti. Halen bir misafirliğe gittiğimde benden ilk rica edilen şey ''televizyon ayarlarının yapılması'' oluyor. Yani vatandaşın uzmanlık alanı olmadığı için televizyon ayarlarını yapamıyor ve HD ile 4K arasındaki farkı da bilmiyorlar. 4K nedir bilenler ise sadece televizyon cihazının değil uydu alıcı vb. dahil tüm donanımın 4K olması gerektiğini bilmiyor.
Hal böyleyken, ''Bende 4K televizyon var. Ben niye izleyemiyorum'' diyorlar. TRT'nin 4K yayın yapıp yapmadığını kimler eleştiriyor? ''Benim vergilerimle...'' diye söze başlayıp, vergi verdiği için kendini TRT'nin sahibi zanneden güruh sert eleştiriyor. Tamamen siyasi söylemler bunlar. Çünkü HD yayın yapan TV8'i hiç kimsenin ''TV8 neden 4K maç yayını yapmıyor'' diye eleştirdiğine hiç şahit olamazsınız. Mesele 4K değil, kafalarına taktıkları TRT'nin kendisi! Ağzıyla kuş tutsa kabul görmez. Xskimtronik marka 32 inç televizyonuyla maç izleyen tayfa bana bile ''televizyon yayıncılık sistemleri konusunda'' ahkam kesmeye kalktılar.
Ben şahsi X hesabımda ''TRT yayınlarının HD olarak gayet kaliteli olduğunu, renk ve kontrast ayarıyla doyurucu maç yayını izlenebildiğini ve teknik olarak yaygınlığının yeterli seviyede olmaması sebebiyle TRT 4K yayın olup olmamasının çok fazla önemli olmadığını ama gelecekte tüm hanelere ulaşınca 4K yayınların vazgeçilmez olduğunu'' söylediğim için teknik bilgisi olmayan yüzbinlerce hesaptan linç denemesi yaptılar. Merak etmeyin ''Onlar hepsi, ben tek!'' Hepsinin hakkından geldim. Bende bilgi birikim olunca cevap verecekleri bir şey kalmayınca konuyu TRT 4K yayınlarından taşırıp şahsi ithamlara geçtiler. Yetmediyse bilgilensinler diye bu makaleyi yazıyorum.
Bir kaç cümleyle TRT'nin neden 4K maç yayınına şimdilik ihtiyacı olmadığını anlatayım: En çok izlenen ilk 15 kanal dahil olmak üzere Türkiye'de tüm televizyon kanalları HD yayın yapıyor. Bazılarının henüz 4K kamerası rejisi bile yok. Fakat sizler bu kanalları gayet net biçimde HD olarak izleyebiliyorsunuz. Yani şu anda HD yayınlar yaygın. Televizyon kanalları SD, HD, 4K yayınların her biri için ayrı bir uydu frekansı kiralıyor. Ne kadar aylık ücret ödediklerini ortalama olarak söyleyeyim. SD yayın (pek kalmadı artık) aylık 10 Bin Dolar, HD yayın aylık 22 Bin Dolar ve 4K yayın için aylık 30 Bin Dolar ücret ödüyorlar. Bu rakamlar yerel ulusal farkı olmaksızın her kanal için aynı uydu ücreti.
Platformların da her birine aynı ortalamada aylık frekans ücretleri ödeniyor. Yani televizyon yayıncılığının en pahalı kalemi ''Frekans ücreti'' olarak bilinmektedir. Aylık 1 Milyon TL yayın gideri var tüm kanalların. Yani senin üç kuruşluk vergin TRT'nin çay kahve parasına bile yetmez.
Uyduda TRT 4K dışında UHD yayın yapan televizyon yok. Uydu alıcılarınız 4K desteklemediği için o kanala tıkladığınızda çoğunuz kanal ismini görseniz de siyah ekranla karşılaşırsınız. Uydu alıcı modeline göre görüntü siyah ve sadece sesi olanlar da var. Bu demek oluyor ki ''Sen uydudan 4K yayın izleyecek bir cihaza sahip değilsin.'' Diyelim ki Xskimtronik marka 4K uydu alıcı cihaza sahipsin. Bu sefer de Xskimtronik marka televizyon cihazın 4K uyumlu olmalı ve hatta 4K HDMI kablon da olmalı ki TRT 4K Kanalı'nı izleyebilesin. 20 Milyon hanede 4K televizyon yok. Aslında işin özeti bu. Eğer ben TRT 4K Kanalı'nı izleyebiliyorken, sen evinde 4K televizyon olmasına rağmen izleyemiyorsan sıkıntı sendedir.
Diyelim ki 7 Milyon hanede 4K televizyonu olan kesimdensin. O zaman da yayınları hangi yayın platformundan izlediğin önemli. Kablo TV HD, TV Plus HD, TiviBU HD cihazlara sahip. TiviBu 4K kutuları duyurdu ama henüz dağıtılmadı. Digitürk'te tüm kanallar HD ve sadece iki üç tane 4K kanal var. Bu ne anlama geliyor? Sen platformlarda 4K yayın izleyemezsin. TRT 8K yayın verse ve senin televizyon cihazın 8K olsa da teknik olarak platformlardan 4K yayın izleyemezsin. Tıpkı tüplü televizyondan HD'ye geçiş sürecinde olduğu gibi henüz, hem televizyonu, hem platformu, hem de kanalı 4K sistemle donatılmış bir yaygınlık yok. Dünyada da yaygınlığı yeteri kadar yok.
İnternetten 4K izlediğin sistemle uydu yayınlarını aynı kategoriye alamayız. Sistem olarak birbirinden farklı. Mesela 33 yıllık Fortuna TV 4K yayın altyapısına sahip ama sizlere HD yayın izletiyor. Çünkü FTV 4K canlı yayına geçerse sen mobilden izlemek istediğinde 5 dakikada internet paketin biter. İzleyicilerimizin menfaati için böyle yapıyoruz.
Sabit internetle izlemek istersen 4K yayınların hepsi senin kendi internetinden dolayı donmalar yaşarsın. Bu bizden değil senden kaynaklıdır. İstisnai olarak 4K yayınları çok az sayıda kişi dijitalden rahatça izleyebilir. Bizler izleyebiliriz ama televizyon kanalları planlarını toplumun çoğunluğuna göre yapar. Sen, ben izleriz ama izleyemeyecek olanların sayısı 20 Milyon hane olunca işler değişir.
Dünya Kupası'nda sabaha karşı 5-6 saatlerinde yayınlanacak maçların izlenme oranı düşük olacağı için, maliyeti çok astronomik olması sebebiyle TRT 4K yerine HD yayın tercih etmiştir. Altyapısı 4K olmasına rağmen HD yayın vererek toplumun büyük bir bölümünü tatmin etmiştir. FIFA maç yayınları kurallarına göre sadece Türkiye kapsama alanı zorunluluğu olması sebebiyle uyduda yeni bir frekansa geçmek yanlış olurdu. Zaten uydu ayarlarını da yapamıyor vatandaş. Mevcut frekans her yerde verilmesine rağmen insanlar ayarlayamıyor. Bir de değiştirilseydi skandal olurdu.
Dünyaya at gözlükleriyle bakan laf anlamaz tiplere ders olsun diye maçlar TRT 4K Kanalı'ndan yayınlansaydı Türkiye'de 20 Milyon hanede maçlar izlenemeyecekti.
TRT'NİN DUAYEN MAÇ ANLATICILARI KEYİF VERMİYOR
Teknik olarak bir kusur görmediğim TRT'de maç anlatıcılarının zoraki sunuyormuş hissi vermesini ve oyuncuların ismini söylemek yerine belgesel anlatır gibi gereksiz bilgiler vermesini de eleştirdiğimi bilirsiniz. Duayen spikerler artık yönetici olup, yeni nesil heyecanlı spikerlere yer verilmesini isterim. Lütfen maç esnasında belgesel bilgiler vermeyin. Sadece futbolcu ismini söylemeniz ve top durduğunda futbolcunun gol sayısı, kariyerinde oynadığı takımlar vb. çok kısa bilgi verseniz yeterli. Maçtan soğutmayın izleyiciyi.
(15.06.2026) Bugün Yeni Zelanda - İran maçında spiker Murat Ekrem Çimen 4 dakika boyunca iki takımı birbirine karıştırdı ve futbolcu isimlerini sırt numarasına göre telaffuz ettiği için büyük bir hata yaptı. Futbolcu isimlerini uydurmadı, elindeki kadroya göre forma numaralarına bakarak anlattığı belliydi. Belki de maçı stadyumda uzaktan izlediği için böyle bir hata olmuştur.
Evet kesinlikle büyük bir hata ama TRT'nin görevine son vermesini gerektirecek bir şey değildi. Sadece maç anlatımından geri çekerek masa başı görev verilmesi daha doğru bir karar oldu. Ekrandaki skor grafiklerinde forma renkleri de vurgulanmış olmasına rağmen böyle bir hatanın olması enteresan. Rejide veya yönetim de 4 dakika boyunca hiç kimsenin fark etmemesi ve uyarmaması da manidar.
Eleştirenlerin büyük kısmı ''Liyakatı'' diline dolamış her olayda bunu cümle içinde kullanmak için dillerinin altında bekletiyorlar. Beğenir beğenmezsiniz, bu göreceli bir şey ama Murat Ekrem Çimen en az 20 yıldır bu işi yapıyor ve hatasını anlamış bir biçimde sonraki görevlerinde düzeltecektir. Liyakat için daha kaç yıl televizyonlarda çalışması lazım bir insanın!
TRT SPOR KANALI HAKKINDA DİĞER HABERLERİMİZ
AVRUPA KUPALARI MAÇ YAYINLARINDA UEFA REJİSİ
UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi maçları 3 sezon boyunca TRT kanalları ve TRT dijital platformu Tabii’de yayınlanacak. 🇹🇷 Türk takımlarının Avrupa maçları şifresiz olarak TRT 1 ve TRT Spor’da olacak. TFF 1. Lig maçları da 2024/25 sezonunda TRT'de olacak.
Avrupa Kupaları maçlarında UEFA rejisi ile canlı aktarım yayıncılara iletiliyor. TRT vb. dünyanın her ülkesindeki yayıncı bu standart canlı yayını aktarıyor. Aslında bu tür yayınlara; ''Canlı yayın'' yerine ''Naklen Yayın'' demek daha doğru olur. Ekranlarda gördüğünüz teknik aksaklıklar da UEFA rejisiyle alakalı bir durum. Bu yüzden eleştirmeden önce bilgi sahibi olmak gerekir.
TRT Spor Kanalı, 9 Ağustos 2010 (TRT 3-Spor) ve 11 Nisan 2011 (TRT Spor) ismiyle kurulan bir spor televizyonu. İlgi ve talepler doğrultusunda yayın içeriklerinin büyük bölümünü futbola ayıran TRT Spor Kanalı yeni sezona Rıdvan Dilmen ''%100 Futbol'' ile hızlı girmişti. TRT Spor 2022'nin ilk haftasında logo ve ekran görsellerini değiştirdi. Turkuvaz yerine sporun asıl rengi olan yeşile döndü. Dekorların da değişimiyle yeni bir TRT Spor olarak karşımıza çıktı.
TRT SPOR'DA BAŞAK KOÇ KEREM ÖNCEL KAVGASI
TRT Spor Kanalı'nın canlı yayınında skandal. Voleybol maçında uzun boylu sporcuyla eşit yükseklikte röportaj yapabilmek için sandalyenin üstüne çıkan Kerem Öncel'e canlı yayında Başak Koç; ''Karakter, sandalyenin üzerine çıkarak yükselmiyor'' diyerek gönderme yaptı. İki sunucu arasında daha önceden bir tartışma olduğu düşünülüyor. Olayın ardından TRT Spor, Başak Koç'la ilgili herhangi bir yaptırım uygulamadı.
Bu tür bir olayın yayın anında olması çok amatörce bir durum. Kesinlikle sorunları canlı yayına yansıtmamak gerekir. Başak Koç televizyon programları yapıyor ve konuk oluyor ama bir spiker değil. Aslen sporcu kimliğiyle bilinir. Sunucular bilirler ki yayında vefat haberi alsanız bile bunu belli etmezsiniz ki başka bir spikere laf dokundurmak çok büyük yanlıştır.
Her televizyonda insanlar birbiriyle mükemmel geçinmiyor. Kamera arkasında çok olaylar oluyor. Mesela TRT'de kameramanlara, asistanlara ve hatta saç makyaj ekibine çok kötü davranan sunucular var. Bizler bunları biliyoruz ama haberini yapmadığımız gibi yayına da zaten hiç biri yansımıyor. Aksi halde işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Her kurumda ikili ilişkilerde sıkıtılar olur ve bir şekilde tatlıya bağlanır veya ceza uygulanır. İzleyicinin bunlardan hiç haberi olmamalı. TRT Spor Kanalı'nda şahit olduğumuz olay da kurum içinde çözülür.
TRT SPOR, TRT ve TABİİ AVRUPA KUPALARINI YAYINLIYOR
UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi maçları 3 sezon boyunca TRT kanalları ve TRT dijital platformu Tabii’de yayınlanacak. 🇹🇷 Türk takımlarının Avrupa maçları şifresiz olarak TRT 1 ve TRT Spor’da olacak. TFF 1. Lig maçları da 2024/25 sezonunda TRT'de olacak.
2022 DÜNYA KUPASI TRT'DE
Katar'ın ev sahipliğindeki 2022 FIFA Dünya Kupası maçları TRT Spor Kanalı başta olmak üzere TRT'de olacak. Televizyon kanallarının uluslararası sözleşmeleri sebebiyle bazı maç yayınlarının kapsama alanı dışında bırakılması gerekiyor. Yani, TRT Spor izleyicileri maçları sadece Türkiye'den izleyebilecekken, örneğin Almanya'daki bir vatandaşımız Dünya Kupası'nı o ülkenin yayıncı kanalından takip edebilecekler. İnternetten de maçları izleyemezsiniz. Bu konu TRT ile alakalı değil, uluslararası yayıncılık sözleşmeleriyle ilgili bir durum. Frekanslarınızı güncelleyin. (En altta güncel frekans bilgilerine ulaşabilirsiniz.)
MAÇ YAYINLARI
2022'de 12. yaşına giren TRTSpor, ilgiyle izlenmeye devam ediyor. 2022 Süper Lig yayınlarıyla ilgili ihaleye de giren TRT, farklı bir paketle sadece TFF 1.Lig maçlarının yayınları ile Süper Lig özetlerine talip oldu. Eğer kazanılırsa, TFF 1.Lig canlı maç yayınları ve TFF Süper Lig özetleri TRT'de olacaktı ama ihaleden geri çekildiği söylentileri yayılı. Uzun bir süredir medyada, yeni sezonda TFF 2.Lig ve 3.Lig maçlarının TRT'den yayınlanacağı söylentisi yayılsa da resmi bir açıklama yoktu. Zaten haftada 45 maçı tek başına bir kanalın yayınlaması da mümkün değil, bir kaç maçı yayınlayabilirdi. MisliCom geçen sezonun haklarını satın alsa da, yine aynı sebeple tüm maçlara yer veremedi ve çekildi. 2021'den itibaren her kulüp kendi maçlarını yerel kanallara kendisi satmaya başladı. Böylece haftada 45 maçın tümü bir çok farklı kanalda yayınlanıyor.
TRT Spor yanı sıra 27 Eylül 2019'da yayına başlayan TRT Spor 2'nin içeriğinde Amatör Sporlar dahil bütün spor branşlarına yer veriliyor. 23 Eylül 2020'den itibaren TRT Spor 2 Kanalı isim ve logo değiştirerek TRT Spor Yıldız ismini aldı. TRT Spor Yıldız Kanalı'nda, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Atletizm, Güreş, Bilardo, Tekvando, Tenis, Ampute Futbol ve diğer tüm spor dalları yer alıyor. Futbol'u yine ağırlıklı olarak TRT Spor Kanalında seyredeceğiz.TRT Spor Yıldız HD yayın yapıyor. (Yeni gelişmelerde haberimiz güncellenir)
Bu haber ilk defa fortunaTV'de: Medyada gündeme gelmese de, TRT İstanbul stüdyolarının modern yeni binasının tamamlanmasına kısa süre kaldı. ''Bina hazır ve şu anda iç kısımları dekore ediliyor. Mart-Nisan 2019 arasına yetiştirilecek olan stüdyolarla birlikte TRT'nin bazı kanalları yeni binadan yayına devam edecek'' demiştik. Bahsettiğim yeni bina taşınmasının en büyüğü TRT Spor'da olacaktı ve oldu. Yeni yayın döneminde kendini yenileyen TRT, logo ve ekran görsellerini değiştirdi. TRT Spor 2 Kanalı'nın ise TRT Spor Artı ismini alması için çalışmalar vardı. TRT Spor Yıldız isminde karar kılındı. Yayın ve logo dönüşümü yapıldı. Her zaman olduğu gibi yine medyada ilk defa fortunaTV yeni logoyu tanıttı.
TRT Spor Kanalı Frekansı: Türksat 4A 11794 Dikey (V) 30000 FEC; 3/4
Televizyon kanalları isim veya logo değiştirdiği zaman tüm izleyicilerin haberdar olabilmesi için bir hafta kadar ''dönüşüm'' vurgusu yaparak eski ve yeni logoyu birlikte kullanır. Sonrasında tamamen yeni logo ve isme geçilir.
Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız eğer ilgili haber başlığının altına yapılmışsa, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. Hukuki sorumluluk yorumu yazana aittir. FTV
Arada tektrar TRT Spor 2'ye dönüşüm yapıyor sebebi nedir?
YanıtlaSilTelevizyon kanalları isim veya logo değiştirdiği zaman tüm izleyicilerin haberdar olabilmesi için bir hafta kadar ''dönüşüm'' vurgusu yaparak eski ve yeni logoyu birlikte kullanır. Sonrasında tamamen yeni logo ve isme geçilir.
Sil