🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

SATILIK FUTBOL KULÜPLERİ VE TAKIMLAR HANGİLERİ

Satılık futbol kulüpleri konusundaki bu makalemiz o kadar çok ilgi görüyor ki, futbola yatırım yapmak isteyenler veya kulübünü satmak isteyenler bizimle iletişim kuruyorlar. Konunun uzmanı olarak, sportif yatırım yapmak isteyenlere, kulüplerin isimleri bize saklı kalmak kaydıyla gizlilik içerisinde memnuniyetle yardımcı oluyoruz ama bilinmesini isteriz ki kulüplerin alım satım pazarlamacısı değiliz. 

Biz resmi olarak futbolcu temsilciliğini yaptığımız sporcularımızın transfer işlerini yürütmekteyiz. Eğer kulüp satın almak amacındaysanız lütfen kim olduğu belli olmayan kişiler kendini tanıtmadan bizi arayıp merak gidermeye çalışmasın. ''Sportif amaç güdenlere bilgi verip seve seve yardımcı olabiliriz'' 

NEDEN FUTBOL KULÜBÜ SATIN ALINIR? 

Dünyanın her yerinde iş insanları itibarlarının artması ve iş potansiyelinin yükselmesi için reklam ve tanıtım yapar. Kendisi ne kadar tanınırsa, güvenilirliği ve iş hacmi o oranda büyür. İşte bu yüzden ''vitrine çıkmak için futbol kulübü alınır.'' Dünyanın her yerinde kulüpler borç yönetirler. Ne kadar gelir elde ederse etsin masraflar da o kadar artar. Kulüpler mali dengesini bir şekilde sağlar. Bu açıdan bakarsanız, bir kulüp kurarak para kazanamazsınız ama futbol kulüpleri Dünyanın en büyük vitrinidir. Başkanlar futbol kulübünden para kazanmaz. Başkanlık, o kişiye itibar ve kendi işinde genişleme imkanı kazandırır. Sportif hassasiyetlerle birlikte, kendi özel ticari girişimlerinde daha çok tanınırlık kazanmak için futbol kulübü alınır veya başkan olunur. 


SATILIK FUTBOL KULÜPLERİ 

Türkiye'de spor camiası ''Satılık Futbol Kulübü'' konusunu sıkça duyuyor. Türkiye Süper Lig, 1.Lig, 2.Lig, 3.Lig ve BAL Ligi takımlarının borçlar sebebiyle mali sıkıntı yaşamasıyla birlikte satılık duruma düştüğünü hepimiz biliyoruz. Bu sadece Türkiye Ligleriyle sınırlı değil. Altın Karma Futbolcu Temsilciliği olarak yerli yabancı sayısız kulüple transfer iletişimlerimiz olduğu için, satılık durumdaki kulüplerden de haberdar oluyoruz. Her ülkeden çok önemli kulüpler satışa çıkıyor ve el değiştiriyor. 

Dünya futbolunda ismi satılık haberlerinde yer alan, Fiorentina, Valencia, Bologna, AC Milan, Chelsea, Crystal Palace, Portsmouth, CSKA Sofya, Mogi Mirim (sahibi Rivaldo), Newcastle United, Tottenham Hotspur, West Ham United, Arsenal, Liverpool, Southampton, Notts County, Leeds United, Sheffield Wednesday, Bournemouth, Real Betis, Real Mallorca, Espanyol, AEK, Malaga, Bari gibi köklü kulüpler var. Basketbolcuların da futbola ilgisi devam ediyor ve ABD'de Philadelphia Union (sahibi Kevin Durant), Liverpool (hisse sahibi LeBron James), Houston Dinamo (sahibi James Harden), Meksika'da Club Necaxa (ortak Victor Olapido) futbola yatırım yapan basketbolcular oldular. Aktör Rob Mc Elhenney Galler'den Wrexham AFC'yi ve Kanada'dan Ottawa Senators (Buz Hokeyi) takımlarını satın aldı. Fenway Sports Group, İngiliz Liverpool'u satışa çıkardı.

DÜNYADA TÜRKLERE AİT KULÜPLER 

Avrupa'da bir kaç kulübü de Türk yatırımcıların satın aldığını biliyoruz. Belçika'da Oktay Ercan'ın KVC Westerlo'su, Belçika'da Erden Timur'un Olympic Club Charleroi'si, Belçika'da Tülin Sönmez'in Eendrachtaalst'i, Hollanda'da Işıtan Gün'ün Fortuna Sittard'ı, İngiltere'de Acun Ilıcalı'nın Hull City'si, Meksika'da Mesut Özil'in Club Necaxa, Portekiz'de İsmail Uzun'un CD Santa Clara ve Oliveirense'i, Ahmet Schaefer'in Fransa'da Clermont Foot, Avurturya'da SC Austria Lustenau ve Danimarka'da Vendsyssel FF kulüpleri, Abdullah Kiğılı'nın Dinamo Bükreş'le anlaşması, İngiltere'de Ziya Eren'in Crawley Town'ı ve Fransa'da Ömer Şahin ve Aziz Soylu'nun Olympique Strasbourg'u ve Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım'ın Fransa'daki USL Dunkerque, Türk yatırımcıların satın aldığı veya sahip olduğu kulüpler. Türkler Almanya'da Türkgücü München e.V. başta olmak üzere bazı takımların sahibi durumunda. 

Çinlilerin Türkiye'de bir kulüp satın almak için 3-5 yıldır araştırma yaptığı söylentiler arasında ama henüz bir girişimleri olmadı. Bazı yabancı yatırımcılar Türkiye temsilcileri aracılığıyla bize ''Göztepe ve Başakşehir FK için ne kadar değer biçilebilir'' diye danıştılar ve biz de gereken desteği yaptık. Yani bu kulüplerimize ilgi var ama Avrupa'daki kulüplerin iki üç katı rakamlar istendiği için satın almalar gerçekleşmemişti. Son olarak Danimarkalı Rasmus Ankersen ve Sırp ortağı Dragan Solak'a ait Sport Republic, Göztepe'yi satın aldı. Altay için bizimle görüşen farklı yatırımcılardan bazı girişimler oldu ama kulübün borç durumu net olarak gösterilemediği için vazgeçtiler. City Group'un Erzurumspor'a talip olduğu haberleri çıkmaya başlamıştı ama sonuç olmadı. Son olarak Altınordu Futbol Kulübü'nün satılık olduğu duyuruldu. 


TÜRKİYE'DE KULÜP SATIN ALMAK 

ALTIN KARMA Futbolcu Temsilciliği olarak 2019 Temmuz başından beri ''Sportif Proje Takımı'' yapmak üzere, satın almak için Türkiye 3.Lig ve 2.Lig kulüplerini ciddi olarak araştırdık ve görüşmeler yaptık. Burada yatırımcılara rehber olması için geçirdiğimiz bu sürecin bazı detaylarını anlatıyorum. İlk olarak, mali sorunlar yaşayan 9-10 kulüple görüştük ama satmayı düşünmedikleri için anlaşamadık. Bir iki kulüple de masaya oturabilecek bazı olumlu görüşmeler gerçekleştirdik ama biri İstanbul dışında ve diğeri de borçları belirsiz olduğu için vazgeçtik. Bazı kulüpleri de olması gerekenin çok üstünde ücretler istedikleri ve her ne kadar inanmasak da ''borçsuz kulüp'' denilip, geçmişe dönük birikmiş borçları çok fazla olduğu için satın almadık. 

Yine satılık durumda köklü bir kulüp vardı. Amerika'da yaşayan bir dostum haberdar edince hemen kulübü arayıp projemizden biraz bahsettik ve fiyat istedik ama henüz hiç ücret konuşulmamıştı. ''Biz size döneriz'' dedikten 1 gün sonra bizimle konuştuklarını, ''sanki başka bir yatırımcı varmış ve 10 milyon teklif etmiş'' gibi bir söylentiyle internette isim vermeden haber olarak paylaştırdılar. ''Antalyalı yatırımcı ve İstanbul'daki menajer'' vs. başlıklı olarak mutlaka habere rastlamışsınızdır. İki ayrı kişi gibi paylaşılmış ama bildiğiniz gibi, ben Antalyalıyım ve İstanbul'da futbolcu temsilcisiyim. Yani bahsi geçen iki kişi de benim aslında. Tabii bu tür haberlerdeki asıl amaçları, kulübü değerli gösterip pazarlamak olduğu için bizi hiç arayıp fiyat bile vermediler. Kesinlikle satmayı düşünmüyorlar ama taraftara ve çevrelerine ''Zor durumdayız kulüp elden gidiyor'' imajı vererek mali destek topluyorlar. Klasik bir rol bu. 

Bir kez de çok başka istisnai bir durum olarak, ''Bir kulübün yetkilisiyim'' diyerek arayan ve hatta ısrarla şehirlerarası yoldan yanımıza gelen (ismini vermiyorum) eski tanınmış bir futbolcunun, kulüple alakasının olmadığı gibi sadece fırsatçılık peşinde olduğuna da şahit olduk. Bizi kandırması mümkün değil ama adı geçen kulüp satılık değildi ve bu şahsı bile tanımıyorlardı. Arada kulüp malzemecilerini arayıp, ''Başkanı aradım'' diye rüzgar yapanlar da oldu ama oyuna gelmedik. Yani zor bir yol oldu bizim için. 


ALTIN KARMA Futbolcu Temsilciliği olarak hiç acele etmeden halen futbol takımı satın almak için araştırmalarımıza ve görüşmelerimize devam ediyoruz. Spora odaklı belli bir plan projemiz olduğu için, satılık durumdaki her takım bize uymuyor. Geçen zamanda Türkiye 3.Lig veya 2.Lig kulüpleriyle görüşmeleri yıl içine yaymaya karar vermiştik. Bir süre İstanbul'da BAL kulübü de bulmaya çalıştık, hatta SAL ligine de baktık ama satmaya yanaşmıyorlar. İşi artık zamana bıraktık. Eğer satılık bir kulüp bulur da anlaşırsak adım adım yükselteceğimiz şampiyonluk hedefli iyi bir takım kuracağız. 

Bulamazsak ileride sıfırdan kulüp kurmayı düşünüyoruz. Satın alma olursa da, takıma göre projede değişiklikler olabilir ama A.Ş. olarak faaliyete geçmek üzere (ismini sonra açıklayacağımız) markamız hazır. Turuncu - Mor - Eflatun rengiyle (Dünyada bilinen aynı renkli başka kulüp yok ama ben bu yazıyı yazdıktan sonra taklitler hemen türedi) ve Flamingo maskot simgesiyle futbol seyircisine sempatik gelecek bir kulüp olmayı planlıyoruz. Satın alma gerçekleşirse burada ilan edeceğiz. 

24 yorum:

  1. Peki sıfırdan bir kulup yapmanın maliyeti nedir ve 2 lig 1 lig gibi hedeflere ulasmak ne kadar zaman alır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takımın kurulacağı bölgeye göre fiyatlar değişiyor. 10-20 Bin TL aralığında sıfırdan kulüp kuruluyor. En alt amatör ligden başlayarak ''Her yıl şampiyon olduğunuzu var sayarsak'' 6-7 yıl sonra 1. ya da 2. Lig'e çıkarsınız. Oldukça uzun olan bu sürenin bir garantisi de yok tabii ki. Bu yüzden yatırımcılar takım satın alma yoluna gidiyor. 3. Lig'den takım alıp sportif hedefi güçlü olan bir kulüp haline getirmek daha mantıklı bir yatırım.

      Sil
  2. Peki 2 liğ veya 3 liğ kulupler satın alındıgında a. Ş olmak zorundamı birde bu a. Ş nasıl oluyor cevaplarsanız merakım gıder teşekürler şimdideden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar burada yanıtlanacak konular değil.

      Sil
  3. Merhaba 3. Lig takımlarının ortalama rayic bedelleri nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1-5 Milyon TL arası. Fakat kulübün borcu ve futbolcularının sözleşme süreleri de önemli. Telefonda bizden bilgi alabilirsiniz.

      Sil
    2. Satılık takım varmı

      Sil
  4. sıfırdan bi kulüp kurmak istiyorum maliyeti ne kadar olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Telefonda bizden bilgi alabilirsiniz.

      Sil
  5. Merhaba İstanbul Kağıthane de yeni bir amatör takım kurmak istiyorum sizce tahminen maliyeti ne olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En üstteki cevabımızda detaylar mevcut.

      Sil
  6. Yurtdışından düşündünüzmü peki bulgaristan gibi vs 2. Ligden dedğiniz rakamlara almak daha mantıklı değilmi 6-7yıla şampiyonlar liginde boy göstermek daha mantıklı olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa kupalarında takımları yer alan her ülke olabilir. Fakat Bulgaristan'da kulübün gelir kaynakları kısıtlı olacaktır. Bulgaristan'da varsa satmayı düşünen kulüp özelden bize yazın değerlendirelim.

      Sil
  7. Bursa da takım satın almak istiyorum tahmini maliyet nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satın alınacak olan kulübün hangi ligde olduğu, marka değeri (yani futbol ekolü olması), kulübün borcu ve futbolcularının sözleşme süreleri göz önünde bulundurularak bir fiyat ortaya çıkıyor. Başkanlara sorarsanız ''borcu yok'' derler ama borçsuz kulüp olmaz. Profesyonel lig ile amatör lig takımlarının fiyatları farklı olur. ''3.Lig
      kulüpleri 1-5 Milyon TL'' dediğimiz zaman bunu kulüp başkanları hemen 5 Milyon olarak hesaplıyor. Biz bir aralık verebilmek için 1-5 yazıyoruz. Normalde en üst seviye 3 Milyondur. Eğer 5 Milyona 3.Lig kulübü alırsanız ''çok pahalı'' almış olursunuz. 3 Milyona alırsanız ''değerinin üstünde'' almış olursunuz. 3. Lig kulüplerinde başkanlar federasyondan gelen 1-1.5 Milyon TL para ile takım kuruyor ve marka değerleri hiç yok. Çünkü 3.Lig'de hiç bir kulüp başkanı ''profesyonel yönetim'' yapmıyor ve çoğu futbolcu paralarını da alamıyor. Bunu baz alarak satın alacağınız kulübün değerini hesaplayın. Detaylı bilgi için telefonda bizden bilgi alabilirsiniz.

      Sil
  8. Kocaeli bölgesinde stilim kulüp varmı acaba bölgesel amatör 3 lig veya 2 lig

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satılık takımların isimleri açık olarak buraya yazılmaz. Kulüp imajlarına zarar verebilir.

      Sil
  9. Kocaeli bölgesinde

    YanıtlaSil
  10. Futbolçocuk ve çocuk ruhlu olanların oyunudur.Para girdi çocukluk bitti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taraftarlar artık kulüplerinin kazandığı kaybettiği maça göre değil, kendilerinin para kazanıp kaybetmesine göre tepkiler veriyor. Futbolda birinci amaç SPOR olması gerekirken, sektör büyüdükçe tamamen paraya odaklı bir iş alanı olarak kullanılmaya başlandı. Tüm kulüp yönetimleri b.his markalarının, token vs peşinde koşmaktan futbolu sporun dışına çıkarttılar. B.his oynayan seyircilere bir sözüm yok, herkesin kendi tercihidir, aracılık yapan markalara da itirazım yok ama para geliyor diye bütün kulüpler o yöne bağımlı olmaya başladı. Futbolcu yetiştirip satmaktansa, direkt para akışına bakılıyor, çünkü yönetimlerin kaynak oluşturacak başka plan projesi yok. 'Spor amaç, para araç'' olduğu zaman Türk futbolu gelişir.

      Sil
  11. Merhaba ben Ordu da sıfırdan bir takım kurmak istiyorm maliyet ne olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En üstteki cevabımızda detaylar mevcut.

      Sil
  12. Merhaba ben 3 lig takimi almak istiyorum satilik takimlari nereden bula bilirim hangi takimin fiyati nedir bana nasil yardimci ola bilirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En üstteki cevabımızda detaylar mevcut.

      Sil

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ