🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

TELEVİZYONCU BASIN KARTI AYRI OLSUN

Radyo, Televizyon, Gazete, İnternet Siteleri ve Sosyal Ağların hepsini ilgilendiren ''Basın Kanunu ve Dezenformasyon Yasası'' TBMM'de görüşüldü. Basın Kartı konusunda da yeni adımlar atılacak olan yasa görüşülürken, televizyoncu meslektaşlarım adına çok önemli bir konuyu da ben dile getirmek isterim. 

TELEVİZYONCU BASIN KARTI AYRI OLSUN 

Televizyon kanallarında tüm çalışanlara ''Tanıtım Kartı'' verilirken, haber merkezindeki bir kaç kişi haricinde hiç kimseye ''Basın Kartı'' verilmiyor. Çünkü 212 basın sigortası yapılması, işverene maliyetli olduğu için ''herkes en düşükten düz sigortalı'' çalıştırılırken ''Ne kadar az basın kartlı varsa, o kadar kardır'' düşüncesi hakim. İlk iş tecrübesinde 2 yıl haber merkezinde çalışan bir personel eğer işe girerken yönetimden basın sigortası kopartabildiyse başvurup sarı basın kartlı olurken, 30 yıl televizyonda çalışıp hiç haber merkeziyle alakası olmadığı için basın kartı olmayan binlerce çalışan meslektaşımız var. 

Kameraman, yönetmen, ışıkçı, yapımcı, montajcı, program sunucusu vb. hiç bir televizyoncu basın kartı hakkına sahip değil. Muhabir ne kadar çalışıyorsa, diğer departmanlardaki arkadaşlarımız da o kadar çalışıyor aslında. Burada belirleyici olan, ''Basın Sigortası'' yapılmamış olması. Devletimizin, televizyon çalışanlarına sigorta konusunda mutlaka ayrı bir madde koyması gerekiyor. Yeni yasayla basın kartı hakkı tüm televizyon çalışanlarına tanınmalı ve hatta geriye dönük de bu hak verilmeli diye düşünüyoruz. Yazılı basın ile görsel medyayı birbirinden farklı yorumlamak gerektiğini her zaman söylerim. Televizyonculuk ile gazetecilik mesleği aynı değildir. Gerekirse ''Televizyoncu Basın Kartı'' veya ''Televizyoncu Medya Kartı'' adı altında farklı bir basın kartı modeli de geliştirilebilir. Bu da benim teklifim olsun hükumete. 

DEZENFORMASYONLA MÜCADELE YASASI 

Dezenformasyonla Mücadele Yasası olarak bilinen yasa teklifinde, ''Yalan haber yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiren maddede, ''halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu'' tanımlanıyor. Suçun oluşması için; ''Yayılan haber gerçek değilse, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa, halk arasında korku panik ve endişe oluşturma kastı varsa, kamu barışını bozmaya yönelik ve aleni olması'' gibi 5 şart aranıyor.

HABER SİTESİ ÇALIŞANLARINA BASIN KARTI 

Bu yasadan önce haber sitelerindeki medya çalışanları Basın Kanunu ile gazetecilere verilen haklardan yararlanamıyordu. Yeni yasa sayesinde internet sitesindeki spikerlere, editörlere ve yayıncılara basın kartı verilebilecek. İnternet haber sitelerinde çalışanlar da basın mensubu sayılacak. 

ÇOCUKLARI KÖTÜ İÇERİKLERDEN KORUYACAK 

Çocukların zararlı içeriklerden uzak durması için ayrıştırılmış hizmet başlığı altında bir düzenleme geliyor. Çocukların, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilave görevler verilecek. 

HABER SİTELERİ TÜM HABERLERİNİ SAKLAYACAK 

Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Yasa, hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesinin veya keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Bir içerik için verilen kaldırma kararı, tüm site ve platformlarını kapsayacak. Her site için ayrı ayrı karar çıkartılmasına gerek kalmayacak. 

HABER SİTELERİNE RESMİ İLAN VE REKLAM VERİLEBİLECEK 

Haber sitelerini desteklemek amacıyla belli kurallar çerçevesinde resmi ilan ve reklamlar, haber sitelerinde yayınlanabilecek. 

KÜNYESİZ HABER SİTESİ OLMAYACAK 

Bir haber sitesi künyesiz bir şekilde faaliyet gösteremeyecek. Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak. 

YALAN HABER YAYMA SUÇUNA 5 YIL HAPİS CEZASI 

Yeni yasayla birlikte, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu tanımlanıyor. Suçun oluşması için şu 5 şart aranacak: ''Yayılan haber gerçek değilse, Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa, Halk arasında korku panik ve endişe oluşturma kastı varsa, Kamu barışını bozmaya yönelikse, Aleniyse (ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse),'' Kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Yasa ile Türkiye'de haber üreten ve yayın yapan internet medyası, sosyal ağ şirketleri, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayan kuruluşlar ve kişiler faaliyetlerinden sorumlu tutulacak. 

SOSYAL AĞLARA BTK DENETLEMESİ 

Sosyal ağlara BTK'nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) denetlemesi koşulu getiriliyor. Bu denetleme telefonları ve telekomünikasyon ile ilgili diğer denetlemeleri yapan BTK'ya verilen ek bir görev. Amaç, iletişimin içeriğinin denetlenmesi değil. Görev kapsamı; platformların kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiklerinin ne kadar olduğu ve bu konuyla ilgili bilgileri Türkiye'de tutma zorunluluğu gibi konuları içeriyor.

SOSYAL AĞ ŞİRKETLERİNE OFİS AÇMA MECBURİYETİ 

Bazı ağ şirketlerinin temsilcilerinin Türk vatandaşı olmamaları ve Türkiye'de ikamet etmemeleri nedeniyle hukuki olarak muhatap bulamama sorununun önüne geçiliyor. Yeni yasayla beraber sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişinin Türkiye'de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ