🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

MEZARCI TİYATRO OYUNU AVRUPA TURNESİ

Usta oyuncu Erdem Topuz başrolünde oynadığı ve yönettiği Dionysos Tiyatro'nun tek perdelik muhteşem oyunu Mezarcı için İstanbul mezarlıklarında mezarcılarla birlikte çalıştı. Erdem Topuz'un hem oynayıp hem de yönettiği ve 25 yıl önce Gazi Tuğrul Ertuğrul tarafından kaleme alınan ''Mezarcı'' Dionysos Tiyatro yapımı tek perdelik bir oyun. 2023-2024 sezonunda da yeniden perdelerini açmaya hazırlanan oyunun İngilizce çevirisini tamamlayıp artık sahnede İngilizce de oynayabileceğini belirten oyuncu Erdem Topuz, Aralık ayında Avrupa Turnesine hazırlanıyor. 

Almanya Turnesi kapsamında 8-9-10 Aralık 2023 Köln Theater Tiefrot'da tiyatroseverler ile buluşacak.  Oyuncu Erdem Topuz, Almanya turnesi öncesinde ise 24 Kasım 2023 Cuma günü saat 20:30'da Mecidiyeköy Cevahir Besa Sahne'de sevenleriyle buluşacak. Mezarcı Oyunu; Bir kasaba mezarlığının mezarcısının gözünden ölüme ve yaşama aynı zamandan ve aynı yerden bakma denemesini anlatıyor. 



Oyuncu bu oyuna İstanbul'da bulunan mezarlıklarda mezarcılarla gününün 7-8 saatini birlikte geçirerek çalışıp bu oyunu çıkarttı. Erdem Topuz; ''Oyunu ilk okuduğum an, ölüm ile yaşam arasında kurulan köprülerin çizgilerini hissettim. Bu kendi evrenim ile ben arasında gerilmiş bir ip gibi titreşen bir şeydi. Mezarcı oyununu kendi duygu evrenime aktarmak için çok çalıştım. Mezarlıklara gittim. 


Elindeki oyun senaryosu ile birlikte günümün 7-8 saatini mezarlıklarda geçirdim. Oradaki dünyayı ve mezarcıları gözlemlemekti ilk amacım. Sonra onlarla uzun uzun sohbetler edip tüm zamanımı onlarla geçirdiğim bir duygu durumu oldu mezarcı. Yaşamdan ölüme ve ölümden yaşama baktığım o yere; yani mezarcının beni götürdüğü o evrene gitme şansım oldu bu mezarlık ziyaretleri. Bir kasabanın mezarlığının mezarcısının gözünden aynı zamanda ve aynı yerde ölüme ve yaşama bakmayı deneyimlediğim zamanlar bütünü oldu bu ziyaretler. 


MEZARCI'NIN KİTABI ÇIKTI 

Sisli ve puslu bir kasabanın mezarlığında bir mezarcı. Bir zamanlar kasabanın ileri gelenleri ile birlikte bekliyor. Bizleri; hayatı kazmaya, tabutları çakmaya, burayı ve  öteyi, önceyi ve sonrayı varoluşumuzun boşlukta asılı duran tüm kiplerini, zaman ve mekandan azade bir biçimde birlikte düşünmeye davet ediyor. Bir kasaba mezarlığının mezarcısının gözünden ölüme ve yaşama aynı zamandan ve aynı yerden bakma denemesi… Hem etik hem de olabildiğince karşı gerçek bir oyun mezarcı. 

Mezarcı; alışılmadık beklenmedik hamlelerle okur ile  seyircinin algılarına ve beklentilerine meydan okuyor. Sembolizm ve sürrealizmin sınırlarında  dolanırken, hiciv ve ironiyi heybesinde taşımayı ihmal etmeyen, yüklendiği insanlık durumunu açığa çıkarma çabası sarf ederken yarattığı tedirginlik ve gerilimle hikayesini kendisinden uzaklaştırıp muhatabına nüfuz etme becerisini gösteriyor. Suskunluklar üzerine inşa edilmiş diyaloglarla dördüncü duvarı yıkma girişimlerinde de bulunan mezarcı Nietzcheci reddiyeyi ve Beckett’in karakterlerini anımsatmakta… 


''FARELER VE İNSANLAR'' OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN OYNADI 

Dionysos Tiyatro’nun Nobel ödüllü yazar John Steinbeck’e ait olan ve ilk kez 1937'de yayınlanan eseri olan ve orijinal metnine sadık kalınarak oynanan ve usta oyuncu Erdem Topuz’un yönettiği 2 perdelik “Fareler ve İnsanlar” oyunu 5. sezonunda bu sefer de Sosyal Farkındalık oluşturmaya çalışarak Otizmli çocuklar için sahneye çıktı. ÖÇED (Özel Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği) için ''Fareler ve İnsanlar'' ekibinin oyuncuları 3,5 saat sahnede kaldılar. 

Başrollerinde Erdem Topuz ve Işık Tolgay’ın oynadığı oyunda ayrıca Necmi Aydın, Ercan Ertan, Tuncay Çağıl, Emir Birtan İgit, Yağız Gürcan, Burak Topal, Dünya Aydoğdu'da oyuna ayrı bir renk kattılar. 2023 yılının son oyunu 23 Aralık 2023 Cumartesi Saat 20:00'de Mecidiyeköy Cevahir Besa Sahnede olacak.

HABER: KIVANÇ TERZİOĞLU 

Kıvanç Terzioğlu'nun fortunaTV'deki TÜM YAZILARI İÇİN BURAYA TIKLAYIN. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ