🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

RUS VE TÜRK TELEVİZYONLARI ARASINDAKİ FARK

Rusların gözünden, Rus televizyon kanalları ile Türk televizyonları arasındaki farklar nelerdir? Ruslar ne tür tv programları seyrediyorlar? Rusya'da en ünlü televizyon spikerleri ve muhabirler kimlerdir? Rus tv kanallarında çalışma ortamı nasıldır? Rusya'da en çok izlenen tv kanalları hangileridir? başlıkları altında inceleme yazıma başlıyorum. 


Rus televizyon kanalları ile Türk televizyonları arasındaki farklar nelerdir? 

Son zamanlarda uzmanlar Türk ve Rus televizyonları arasında giderek daha fazla paralellik kurmaya çalışıyor. Bunun nedeni, Türk ve Rus kültürlerinin birbiriyle yakından bağlantılı olması ve Türkiye'ye gelen Rus göçmenlerin sayısının sürekli artmasıdır. Efsanevi “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin Rusya'da gösterime girmesinden bu yana Türkiye'ye ilgi artıyor ve bu ilginin günümüze kadar artarak devam ettiği bir sır değil. Kültürler arasındaki pek çok temas noktasına rağmen, Rus ve Türk televizyonları temelde hâlâ farklıdır. Dinamikler, program metinlerinin oluşturulması, haber bültenleri için içerik oluşturma yaklaşımı farklıdır. 

Vatanseverlik Türk televizyonlarının ulusal özelliği olmaktadır. Ayırt edici özelliklerden biri, özellikle devlet kanallarında kırmızı çizgi gibi ''vatanseverlik'' ana motifidir. Rus devlet kanallarında da yeterince vatanseverlik var, ancak vatanseverlik ana motifi daha yoğun bir şekilde hükümetin çalışmalarını yansıtmak etrafında yoğunlaşıyor. 

Ayrıca Rusya'da açık muhalefet kanalları da yok. Mesela Rusya'da Fatih Portakal gibi spikerlerin eksiklikleri ekrandan açıkça ve rahatlıkla dile getirebilen bir gazeteci yok. Türkiye bu anlamda çok özgür. Türkiye'de Sözcü ve Halk TV gibi kanallardaki gazeteciler ülkedeki olumsuzlukları öne çıkarmaktan çekinmezken, Rusya'da bu tür muhalif yayınlar YouTube'un ötesine geçmiyor. 

Yayıncılıkta iki ülke arasında ''Sansür'' farkları da var. Türkiye'de sıkı bir sansürün olduğunu da belirtmekte fayda var; ''Bu sansür, daha özgür içeriğe alışkın izleyicileri çoğu zaman şaşırtabiliyor. Türk televizyonlarında sadece haber programları değil, diziler de sansüre tabi tutuluyor. Pek çok sahne kesiliyor veya yapımcıya para cezası veriliyor. Hatta dizilerin yayından kaldırılması noktasına kadar varıyor.'' Rusya'da sansür daha yumuşaktır ve Kültür Bakanlığı içeriği, özellikle de eğlence formatını çok sıkı bir şekilde kontrol etmez ve daha serbest bırakır. 


Spordan, özellikle de futboldan bahsetmemek mümkün değil. Onlarca futbol kanalı, maçlar ve gollerle ilgili saatlerce süren tartışmalar Türkiye'de günlük bir gerçeklik. Ruslar buna aşina; ''Rusya'nın da pek çok sadık futbol taraftarı var. Ancak Rusya'da maç izlemeye erişim çok daha kolay.'' Türkiye'de önemli maçlar ücretli kanallarda yayınlanıyor. Evden canlı izlemek için özel kanallara ücret ödemeniz gerekiyor. 


Rusya'da yabancı filmler ve programlar sadece popüler olmakla kalmıyor, aynı zamanda yayın süresinin önemli bir bölümünü kaplıyorken, Türkiye'de gişe rekorları kıran Hollywood filmleri yalnızca sabah erken veya gece geç saatlerde izlenebiliyor. Uluslararası formatların uyarlamalarından bahsedersek, hem Rusya'da hem de Türkiye'de “Son Kahraman” (The Last Hero / Survivor), “Kim Milyoner Olmak İster” (Who Wants to Be a Millionaire), “Şöhret Dakikası” (Minute of Fame), “Evlenelim” (Let's Get Married), "Modaya Uygun'' (Fashionable Sentence) vb projeler var. Programların isimleri orijinalinden farklı olsa da hepsi aynı konsepte sahiptirler. 

Sonuç olarak, internetin yaygın kullanımına rağmen televizyon, hem Türkiye'de hem de Rusya'da hâlâ tüm yaş grupları arasında oldukça popüler olmaya devam ediyor ve kamuoyunu etkilemek için güçlü bir araç olmaya devam ediyor. 

HABER: ДИАНА ДОБРОВОЛЬСКАЯ (RUSTURKEY / Russian Reporter info) 

Diana Dobrovolskaya'nın fortunaTV'deki TÜM YAZILARI İÇİN BURAYA TIKLAYIN. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ