🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

KRAL TV TÜRKİYE'NİN İLK MÜZİK TELEVİZYONU

KRAL TV 1 Şubat 2019 itibariyle artık uyduda yok. KRAL TV için yazdıklarım yönetimde olan bazı dostlarımı kırmış olabilir. Fakat, bir takım olaylar gerçekleşmeye başladığı anda benim yaptığım eleştiriler bugünün habercisiydi. O yıllarda ülke genelindeki ekonomik kriz nedeniyle Doğuş Grubu Kral TV'nin formatını değiştirmekten vazgeçmişti. Kral kendi kendisini maddi olarak idare edebilen bir kanaldı ama format değişirse maliyet çok artacaktı. Bu yüzden de bir değişikliğe gidilememişti. 

KRAL TV eskiden benim için önemli bir kanaldı. Çoğu kimse bilmez ama 1996'da beni Antalya'dan İstanbul'a ilk getiren KRAL TV idi. Kanalın en çok izlendiği o yıllarda bana program teklif etmişler ve sunuculuk için gelip görüşmeler yapmıştım. Prensip olarak anlaşmıştık ve ben de İstanbul'a yerleşmiştim. KRAL TV, Metro FM, Süper FM'de üçü bir arada prime time'da programlar yapacaktım. O günlerde Antalya'dan İstanbul'a yeni yerleştiğim için kaybedecek zamanım yoktu ama dönemin KRAL TV yönetimi beni bekletiyordu ve teklifi kendileri yapmış olmalarına rağmen ''gel, deneme çekimi yapalım'' deyince buna tepki gösterip anlaşmaktan son anda vazgeçmiştim. 

Aynı gün İstanbul İkitelli'deki televizyon binasından dönerken, RAKS Müzik firmasının yeni kurulmak üzere olan gençTV kanalından gelen teklifi kabul ederek orayla anlaştım ve çalışmaya başlamıştım. Hem de aynı gün 20 dakikalık bir görüşmenin ardından apar topar canlı yayına girerek başlamıştım. Yani benim yolum KRAL TV'yle ilk olarak 1996'da kesişmişti. O günlerdeki vj meslektaşlarımız ve ilk akla gelen dostlarımız, (rahmetli) Defne Joy Foster, Ataberk, Bülent, Sema, Atakan, kanalın yükselişinde önemli roller oynuyorlardı. 

Radyolarda ise Hopdedik Ayhan, Kadir Çöpdemir gibi kendi kategorilerinde başarılı işler yapan DJ'ler vardı. KRAL TV o günlerde kurulan genç TV'nin hızlı çıkışıyla düşüşe geçmişti. Fazla detay vermek istemem ama KRAL TV VJ'lerinin bazıları bizim kanala geçmek için benimle konuşuyorlardı. Buna engel olabilmek için KRAL TV ile genç TV arasında ''VJ transferi yapılmayacak'' diye bir anlaşma olmuştu. Bizden ayrılan onlara, onlardan ayrılan da bize geçemiyordu. 

Tedbirleri işe yaramadı ve 1996'dan itibaren tahtı genç TV ele geçirmişti. Ece Erken, Esra Balamir, Özlem Yıldız, Dilara, Burcu, Melike Öcalan, Hande Kazanova, Ecem, Merih Güzelarda, Reyhan Karaçam, Emin Araç, Suat Güzey, Fırat, Gökmen Bayraktar ve ben fortuna Zafer, programlı yayınlarımızla çok daha fazla izleniyorduk. KRAL TV bu atağa o dönem karşılık verememişti. Eğer genç TV bankalarla sorun yaşamayıp ayakta kalabilseydi bugün o kanalı konuşuyor olacaktık. Halbuki gençTV maaşları 10 dakika bile geciktirmeyen ve maaş günü gece saat 00.01 olduğu anda hesabımıza otomatik para yatıran çok güvenilir bir kanaldı. (Bilirsiniz bizim sektörde maaş almak da zordur) İşte o kanal gidince, meydan yine KRAL TV'ye kaldı. 

Fakat sürekli bir format arayışına giren KRAL elindeki değerli meslektaşlarımızı (rakiplerimizi) kaybedince iyice izlenmez oldu. Tek kanal yetmezmiş gibi bir kaç kanal daha açarak ''nerede çokluk orada bolluk'' olacağı zannedildi ama tam tersi oldu. Yazımızın alt başlıklarında KRAL TV'nin bugünkü noktaya geliş sürecini yazmıştık o yüzden bu bölümü son bir bilgiyle kapatalım. Bir süre önce KRAL TV koridorlarında polis baskını vardı. Hakan Peker'e ait Peker Müzik şirketinin şarkılarını telif ödemeden yayınlayan kanala avukatlar geldi ve işlem yaptı. O gün, bazı medya sitelerinde ''KRAL TV Kapanıyor ama kesin karar verilmedi'' diye başlıklar atıldı. Aslında Doğuş Grubu KRAL TV'yi gözden çıkaralı bir kaç yıl oldu. Hatırlarsanız kanalın işletmesi bir ajansa verilmişti. ''Dükkan iş yapmayınca'' yeniden Doğuş Grubu'nun kucağında kaldı. 

Yaklaşık 1 yıldır KRAL TV'de gidişatın kapanmaya doğru ilerlediğini ilk duyuran da yine biz olmuştuk. Demiştik ki; ''Her ne kadar şu anda sadece bir söylenti gibi dolaşıyor olsa da zaten gözden çıkarılmış olan bir kanalın satılması ya da kapanması kimseyi şaşırtmayacaktır.'' İşte o gün geldi. KRAL TV, 1 Şubat 2019 tarihinde uydudan çıktı. Bunu bir çıkış yolu arayan KRAL TV'nin dijital dönüşümü olarak da anlayabiliriz ama yeniden uyduya ve platformlara giren KRAL TV bu gidiş gelişlerle çok dibe vurdu. Dijitalde kalmalıydı. 

1993'te Türkiye'nin ilk dijital tv kanalı fortunaTV'nin açtığı yolda, bir çok kanalın dönüşüme ayak uyduracağını düşünüyoruz. Artık televizyonculuğun dijital çağı başladı. Medya haberleri veren meslektaşlarımız da bizden duydukları haberleri ilk kendileri duyurmuş gibi başlık atmaktan vazgeçsin artık. Alt başlıklarımızda da görüleceği üzere KRAL TV'nin kapanacağını aylar önce ilk fortunaTV duyurmuştu. (Yeni gelişmelerde yazımız güncellenir) 


KRAL TV NEDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ? 

KralTV Doğuş Grubu'na geçince bir süre KRAL POP TV ismiyle yayın yaptı. Sonradan onu da yeni bir kanal haline getirdiler. NTV, kurulduğu ilk yıllarda açtığı ama tam faaliyete geçiremeden kapattığı kanalı POP TV'nin ruhunu KRAL TV üzerinde yaşatmaya çalıştılar. O günlerde, ''Bakarsınız bir gün KRAL ismini de değiştirip POP TV ismiyle yayına devam ederler. Aslında iyi de ederler. 

Kral TV bence başıboş yayın yapan bir kanal görünümünde.'' yorumunu yapmıştım. Eldeki imkanlara rağmen zerre kadar kullanamadılar ve izleyici potansiyelini de kaybettiler. Klip yayınlarıyla ilgili parasal konularda ve Kral Video Müzik Ödülleri'nin dağıtılma biçimiyle ilgili tüm sanat camiası şikayetçi. 2017 ve 2018 ödül töreni yapılmadı ve sanat camiası hiç önemsemedi. Çünkü önemini kaybetti. 

Uzun yıllar kliplerin üstüne isimleri yazılmayan besteciler ve yönetmenler de sonunda kavgayı kazandı ve ekranda isimler yazar oldu. Fakat her ne hikmetse, aynı 3-5 yönetmenden başka bir yönetmenin klibini ekranda görmek mucizelere kaldı. (Bu konuyu Doğuş Grubu'nun üst düzey yönetimi biraz detaylıca incelemeli. Başarısızlığın en büyük sebeplerinden biri de bence budur.) Bir klibin KRALTV'de ücretsiz olarak yayınlanması imkansız. Yöneticileri her ne kadar ''ücretli değil'' dese de sanat camiasında herkes Kral'ın parasız klip döndürmediğini bilir. Sadece rezervasyona göre klip yayınlanıyor. 

Geçmişte medya danışmanlığını yaptığım bir sanatçımın ABD New York Central Park'ta çekilen Abdullah Oğuz imzalı klibini bin bir türlü bahaneyle Kral TV yayınlamamıştı. ''Kuruldan geçmedi'' deyip rafa kaldırıyorlar. Para ödemezseniz, şarkının güzelliği, geniş kitlelere hitap etmesi, yoğun istek alması, 750 Bin adet satmış olması bir şeyi değiştirmiyor. 

Yine kendimden örnek vereyim. 2010 yılında Türkiye'nin ilk 3D video klibini çekmiştim. O klibi de ''Kuruldan geçmedi'' diyerek rafa kaldırmışlardı. Sebebini sorduğumda ''3d animasyon klip yayınlamıyoruz'' demişlerdi. Bir kaç ay sonra bir rock grubunun animasyon klibini (Türkiye'nin ilk 3d klibi) diyerek günde 4-5 defa yayınlamışlardı. Yani her şey farklı ilişkilerle yürüyordu. En önemlisi de kanala para ödenmesi gerekiyordu. Sanatçı isimlerini özellikle vermiyorum. 

Yine bir başka klibimi Power ve Flash TV (müzik kanalıyken) yayınlamıştı. Fakat Kral TV'de hiç göremedim. Kanada klip listelerinde aylarca 1 numara olan bir yabancı klibimi de yayınlamadılar. Yakın zamanda, 20 kadın 20 erkek Best Model finalistlerinin yer aldığı klibimizi de yayınlamadılar. Kendimden örnekler veriyorum ama bu olanlar sadece bana değil, camiadaki bir çok meslektaşımın sorunu. Yani paraya göre yayın yapan bir müzik kanalının seçici müzik yayınlaması mümkün değil. 

Bu yüzden de KRAL TV çok uzun yıllardır izlenmez oldu. Hatta bunun farkında olan kanal yönetimi, sokak röportajları (istek şarkı vb.) bir programla mekanlara giriyor ve mikrofon uzattığı kişiye; ''Şimdi garsondan rica ederek bu mekanda KralTV'yi açtırırsan isteğini yerine getireceğiz'' diyerek felaketin habercisi oluyorlar. Çünkü onlar da biliyor ki KRAL TV hiç bir yerde izlenmiyor. Böyle bir programla dertlerine çare arıyorlar. 

(Yazılarıma destek olarak aşağıdaki gibi bazı eski fotoğraflarımı paylaşıyorum.) Eskiden, Türkiye'nin ilk vj'lerinden biri olarak tarafsız bir yorum yapacak olursam, ''Gittiğim ya da önünden geçtiğim her mekanda POWER TÜRK açık. Eğer o değilse de NR1 açıktır. Milyon TV bile çok iyi bir çıkış yaptı. Artık KRAL TV izleyene hiç rastlamıyorum. Sanat camiası da KRAL izlemiyor ama yapımcısı klibini yayınlattığı için MECBUREN takip etmek zorunda kalıyor. Yani beğendiği için değil'' (O zaman yayınlatmasın demeyin. Ben zaten izlemediği ve beğenmediği bir kanala, bir faydasını göremeyeceği klip rezervasyonunu neden yaptırırlar anlam veremiyorum.)


KRAL TV HD YAYINA GEÇTİ HER AN SATILABİLİR 

Diğer müzik kanalları çok mu iyi? Tabii ki değil ama KRAL TV 8-10 müzik yayınlayan kanal içerisinde son sıraları zorlamaya başladı. Kral TV, Kral World TV, Kral Pop TV diye 3'e 4'e bölünmek yerine, KRALİÇE TV adı altında 2. müzik kanalını açsaydı daha çok ilgi çekerdi. KRAL POP TV değişimiyle taze kan aradıklarında uyarmıştım, yanıldıklarını yıllar sonra anladılar! Şahsi olarak hiçbir sorunum olmadığını ve her zaman olduğu gibi televizyonculuk açısından değerlendirdiğimi özellikle vurgulamalıyım. POP ismi altında kanalı yöneten arkadaşlarımız, hepimizin tanıdığı gibi tüm yayın hayatları boyunca ARABESK radyolarda çalıştılar. 

Önce TMSF ardından Doğuş Grubu'nun KRAL'ı almasıyla bu arkadaşlarımız bir kaç yıldır Televizyoncu oldular. Ekranda, deneme yanılma yöntemiyle televizyonculuğu tecrübe etmeye çalışıyorlar. Bu sebeple KRAL TV, o arkadaşlarımızın radyo ruhuyla yayın yapmakta. Yani, ''Radyo gibi televizyon'' yapmaya çalışıyorlar. Hatalar zinciri de burada başlamakta. 

Türk televizyon tarihinin en önemli markalarından biri olan koskoca KRAL TV şu anda ne kadar da sessiz değil mi? Çok tavsiyelerde bulunduk ama herkes kendi bildiğini yapıyor tabii ki. Uzun zaman önce dile getirdiğim gibi bir kez daha haklı çıktım ve Doğuş Grubu KRAL POP TV için kapatma kararı aldı. Belki de NTVSPOR'u kapatmak yerine KRAL TV'yi elden çıkartmaları daha doğru olacaktı. Mayıs 2018 itibariyle Demirören Grubu ve BeIN Grup ile satış için irtibatta oldukları söylentileri başladı. Artık olan oldu, önümüzdeki günlerde netleşir. Doğuş Grubu Kral Pop'u 1 Mayıs 2018'de kapattı ve KRAL TV HD yayına geçti. Klipleri de ücretsiz yayınlamaya başlayacağını duyurdu. 

Kral Pop, Doğuş Grubu'nun ne işe yaradığı belli olmayan 5-10 tane diğer dijital kanallarının arasına katıldı. Bu kanallar da Youtube'tan yayın yapıyor. 10 çeşit müzik kanalı açarsanız, ''istediği an istediği müziğe erişebilinen bir çağda, neden senin youtube kanalını izlesinler ki? Adam aynı platformda girer, istediği klibin videosunu youtube'ta tek tek zaten izleyebilir.'' Bunu da mı düşünemiyorsunuz? (Neyse, gelişmeleri takipteyiz.) 




KRAL TV HAKKINDA ESKİ HABERİMİZ 

''Kral TV bilindiği gibi elinde NTV - NTVSPOR - CNBCe - HDe - e2 gibi kanalları da bulunduran Doğuş Grubuna geçti. Kral TV, büyük olasılıkla küçülerek, TeleDünya, D-Smart ve Digitürk platformlarında yer alacak. Kral TV'nin geniş karasal yayın ağından da henüz ismi belli olmayan yeni bir eğlence kanalı kurularak yayın yapılacak. Doğuş Grubu bugüne kadar "tematik kanal" felsefesi ile televizyon dünyasında yer aldı. Şimdi, Kral TV'nin alınması ile "Farklı bir çerçeve çizeceğiz" diyorlar. Radyo Pop ve PopTV 90'lı yılların ortalarında kurulmuş, hatta tabelası da NTV Maslak binasının önünde aylarca durmuştu. Nedendir bilinmez, POP TV kanalını izleyememiştik ve yok olup gitmişti. 

Doğuş Grubu, Türkiye'nin en büyük ve en iyi dans müzik istasyonu efsanevi Radyo 2019'u aldıktan sonra, o frekanstan rock müzik yaparak hayatının hatasını yaptı. Bu hatayı, KRAL TV için de farklı bir boyutta yapmasından korkuyorum. Uzun lafın kısası, Kral TV zaten uzun yıllardır çok kötü bir format yürütüyordu. Klip yayınlarına ödenen paralar da sanat camiasında her dakika eleştiri konusu. Kral Müzik Ödülleri'nin ücret karşılığı verildiği konusunda da çok fazla şikayetçi var. Bakalım Doğuş Grubu, Türk Müzik Sektörü'nün nabzını tutabilecek bir kanal oluşturabilecek mi?'' 

Yıllar önce yazdığım bir diğer konu ise Doğuş Medya Grubu ile ilgiliydi. Demiştim ki; ''STAR TV'yi alarak daha da güçlendiler. NTV Haber Kanalı, NTV Spor Kanalı, CNBC-e Ekonomi Kanalı, e2 Sinema Kanalı, HDe Eğlence Kanalı, Kral TV Müzik Kanalı ve Star Eğlence Kanalıyla her dalda televizyon kanalı sahibi oldu. tv8'in gerçek sahibi olduğu da medya çevrelerinde konuşuluyor. Uzun süredir planlarını yaptığı eğlence kanalı da STAR TV olacaktır. Mümkünse STAR logosunu artık değiştirin ve S harfi olmaksızın sadece YILDIZ olan yeni bir logo tasarlatın.'' demiştim. (Logo aynen benim söylediğim gibi Yıldız oldu.) 

Tüm Doğuş Grubu Kanalları Frekansı: 

12015 Mhz. Yatay (H) Smb: 27500 

BİLGİ: DİJİTAL TV 4K Kanalları hakkında bilgi için BURAYA tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ