🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

UYDU TELEVİZYON KANALI NASIL KURULUR?

Televizyon kanalı açmak isteyen yatırımcıların yanlış bilgilerle mağdur edilmesinin önüne geçebilmek ve sektörümüze doğru bilgiler vermek amacıyla bu yazıyı yazmaktayız. Burada verdiğimiz bilgileri kendi fikirleriymiş gibi sunanlar ve hatta bizim başlıklarımızın aynısını kullanarak yazılar paylaşanlar olmaktadır. Bilgi birikim tamamen bize aittir ve alıntı yoktur. 

Kanal kuracak olan yatırımcının ''Televizyonu nasıl kuracağını öğrenmeye çalışmak yerine, bir profesyonelle anlaşıp koltuğuna yaslanması ve sonucu beklemesi gerekir.'' Karşıma çıkan her yatırımcıda bir araştırma hevesi oluyor. Çalışacağınız kişiyi, kurumu araştırın tabii ki ama teknik işler bir kaç telefon görüşmesiyle yapılan araştırmayla olmaz. Zaten, 30 yıllık bir bilgiyi 2 saatte 2 haftada öğrenemezsiniz. İşi, biz profesyonellere bırakın. 

Medyadaki gelişmelere göre yeni başlıklar eklediğimiz bu yazımız oldukça uzun olmuştu. Yakın zamanda daha kısa hale getirdik ve bir de video mini belgesel ekledik. Mutlaka izleyiniz. Bu kısa video belgeselde Türkiye ve Dünya televizyon yayıncılığının başlangıcı ve ilk Dijital TV Kanalı hakkında her şey anlatılmıştır. 



NASIL TELEVİZYON KANALI AÇARIM? 

Kanal kuracak olan yatırımcının ''Televizyonu nasıl kuracağını öğrenmeye çalışmak yerine, bir profesyonelle anlaşıp koltuğuna yaslanması ve sonucu beklemesi lazım.'' Karşıma çıkan her yatırımcıda bir araştırma hevesi oluyor. Çalışacağınız kişiyi, kurumu araştırın tabii ki ama teknik işler bir kaç telefon görüşmesiyle yapılan araştırmayla olmaz. Zaten, 30 yıllık bir bilgiyi 2 saatte 2 haftada öğrenemezsiniz. Otomobil alır gibi düşünün. Belli standartları sorun, öğrenin ve hatta ehliyetiniz olsun ama ''Bu otomobil nasıl üretiliyor'' diye bir soruyla başlarsanız, hem konuyu anlamazsınız, hem o arabayı alamazsınız. Televizyon kanalı kurmak da buna benzer. ''Nasıl kurulur, hangi malzemeler lazım'' diye başlarsanız, o işin bitmesi mümkün değil. Bitirene rastlamadım! İşi bilene bırakın. 

Televizyon kanalı kuracağınız zaman ilk yapmanız gereken hangi mecradan yayın yapacağınıza karar vermenizdir. Uydu Kanalı mı? Dijital TV Kanalı mı? Platform Yayını mı? sorularına cevap verebiliyorsanız hazırlık yapabilirsiniz. Uydu yayınlarının yüksek ücretlerini karşılayabileceğini düşünenler için, ''TV Kanalı hangi aşamalarla kurulur? TV Kanalları nereden para kazanır? Kanaldan zarar eder miyim?'' vb. ilk akla gelen sorular oluyor. Yazının devamında tüm detaylar var. Fakat, uydu yayıncılığı için özetle cevap verebilirim. 

TV Kanalı açmak için; 
1-RTÜK (Yayın İzni 680BinTL / 10 yıllık), 
2-TürkSat (Yayın Frekansı 17-22Bin$ / aylık), 
3-Yayın Ekipmanları (Uyumlu cihazlar 2.250BinTL) 
ile yayına başlayabilirsiniz. Sırasıyla bu aşamalar olmadan yayın yapılamaz. 

www.fokstar.com

TELEVİZYON KANALI KURULUMUNU KİM YAPAR? 

Diyelim ki, ''Medya Danışmanı ve Sistem Mühendisi'' olarak benimle anlaştınız ve tv kanalı kurulum işini ben yapıyorum, RTÜK ve TÜRKSAT paralarını bana değil Devlete ödüyorsunuz. RTÜK ve TÜRKSAT ücretleri sabittir. Ben burada, televizyon kurmak konusunda her konuda danışabileceğiniz, en doğru yatırımı yapmanızı planlayan ve doğru teknik ekipmanı kurmayı sağlayan kişiyim. A'dan Z'ye her şeyi hazırlar ve anahtarı teslim ederim. 

Fakat siz, proje yöneticisi istemem kendi başıma gidip yaparım diyorsanız hataya düşersiniz ve yayın ekipmanlarını satan onlarca firma bulabilirsiniz. Bilindik marka diye X firmaya gidersiniz ve pazarlama yöneticisiyle masaya oturursunuz. Aslında görüştüğünüz kişi benim yaptığım işi firma adına yapmakta. Aradaki en büyük fark ise size sadece kendi distribütörlüklerini yaptıkları cihazları satmak zorunda olmaları. Yani satın aldığınız sistemin hepsi X marka olacaktır. Fakat bu şekilde beyaz eşya alır gibi televizyon kanalı kurulmaz! Kameranız X, monitörünüz Y, yayın masanızın da Z olması gerekir. Gelişen teknolojiye göre zamanla farklı markalar en iyi performansı yakalayabildiği için, sizin ''bilindik marka'' diye aldığınız cihaz belki de işinize hiç yaramayacak bir ürün olabilmektedir. 

En anlaşılır diliyle; ''Televizyon kanalları toplama sistemle kurulur''. Bunu, firmaların pazarlama müdürleri de çok iyi bilir ama kendileri ne satıyorsa onu almanız için çeşitli teknik kavramlarla sizi kendi cihazlarına ikna ederler. Israrla istediğiniz bir cihaz varsa ''Stokta yok'' diyerek gidip onu başka yerden alıp yine size satarlar. Tecrübeme dayanarak söylüyorum ki siz de X marka diye hemen imzayı atar alırsınız. Hatta bire bir aynı sisteme ben 300, X marka ise 600 dese bile gidip yine de X markaya imza atarsınız. İş işten geçtikten aylar sonra ''Sen haklıymışsın'' diye beni ararsınız ama yapılacak bir şey kalmaz. Benim en çok karşılaştığım durumlardan biridir bu. 

Halbuki ben tüm markalarla çalışıyorum. Sizin masaya oturduğunuz tüm firmalarla uzun geçmişlerimiz var ve hepimiz birbirimizi tanırız. Kanal kurmak için sizlerin bir kaç defa oturduğu o masaya ben 29 yılda yüzlerce kez oturduğum ve işin asıl püf noktasının ''sistem mühendisliğinden'' ibaret olduğunu bilerek bu yazıları uzun uzun yazıyorum. Yoksa bilgimi paylaşmamayı da tercih edebilirdim. Hatta bilgi birikimlerimi burada paylaştığım için beni üzen bazı bilgi hırsızları da oluyor ama yine de yatırımcılara doğruları anlatmaya devam ediyorum. 



HER ''KANAL KURUYORUM'' DİYENE İNANMAYIN 

TV Kanalı açmakla ilgili burada yer verdiğim başlıkları ve yazdıklarımı kopyalayarak kendi bilgileriymiş gibi yazılar yazanlara inanıp mağdur olmayın. Sonra beni arayıp ''Kurtar bizi'' diyorsunuz ama yapılacak bir şey kalmıyor. ''Size müstahak'' dememek için uyarılarımı dikkate almanızı öneririm. Televizyon kuracağım diye 10 kişiye danışıp duvara toslamayın. Birisine güvenin (bu ben olmak zorunda değilim) ve o kişiyle ilgili en azından bir Google aramasıyla fikir edinin ve tanıştıktan sonra yetkiyi verin. Yatırımcının yapması gereken en önemli adım budur. Unutmayın ki, anlaştığınız sistem mühendisi (eğer doğru kişiyse) sizin menfaatinize çalışır. 

Bilmeniz gereken en önemli püf noktalardan biri de, ''Siz kanalı kurduktan sonra bu işten vazgeçerseniz'' ne yapacağınızdır. Hiç korkmayın. En az yaptığınız yatırım kadarına kanalınızı satabilirsiniz. Korsan işler yapmadığınız sürece ve kanalı derme çatma 2. el cihazlarla kurmadıysanız televizyonculuktan zarar edilmez! Piyasası hiç düşmez ve her zaman bir talip çıkar. TV Kanalları reklam ve sponsorluk gelirleriyle ayakta kalır. ''Tarlayı satalım, memlekete televizyon kuralım'' hayaliyle işe koyulursanız vay halinize. Geliriniz, yayın politikanıza ve içeriğe göre artar. ''Hemşerim'' diyerek hiç kimse sürekli sizi ayakta tutacak reklamlar vermez. Siz kaliteli iş yaparsanız ve reklam departmanınız iyi çalışıp kanalınızı doğru temsil ederse reklam ayağınıza gelir. 


UYDU KANALLARI İÇİN KALİTE STANDARTLARI 

Uydu yayıncılığının başlamasıyla, karasal yayın yapan yerel kanalların tamamına yakını büyük bir süratle uydu yayınına geçmek için başvurdu.
RTÜK, hali hazırda yayın yapmakta olan kanallardan uydu yayını için çok yüksek ücretler talep ederken, yeni kurulmuş kanallardan çok daha az miktarda ücret almayı tercih etmişti. Bu sebepledir ki memleketlerimizin 20 yıldır var olan yerel kanalları uydu yayınına geçince isim ve logo değiştirmek zorunda kalmıştı. En önemlisi de lisans bedeli tüm kanalları zorladı. 

2015'le birlikte televizyon kanalı kurmak biraz daha kolaylaştırıldı. 2017'nin ilk günlerindeyse TürkSat kiralarının TL üzerinden alınmaya başlanacağı duyuruldu. Böylece TV kanallarının aylık külfeti hafiflemiş olacaktı. Oldu mu? Hayır henüz olmadı. 2018'in ilk haftası yapılan açıklamaya göre Türksat ücretlerinde %40 ile %60 arasında indirime gidileceği duyuruldu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) lisans ücretleri, uydu yayın ücretleri ve stüdyo maliyetlerinin yayıncılık sektörünün 3 ana maliyet unsurunu oluşturduğunu belirterek, televizyon yayıncılarının en büyük sorunlarının finansal kaynaklı olduğuna işaret etti. 

YAYINDA GÖRÜNTÜ KALİTESİ NASIL OLMALI 

Benim yıllardır önerdiğim sistem geç de olsa ''Anadolu yayıncılarını rahatlatmak üzere yeni bir yayın paketi olarak'' duyuruldu. Yeni pakette, yerel televizyon kanallarından 2 Mbps kullananlar yüzde 40, 3 Mbps kullananlar yüzde 60 indirimli paketten faydalanacaklar. 2 Mbps ile 3 Mbps arasında görüntü kalitesi farkı var. Standart kalite 3 Mbps'dir. 2 Mbps yayın yapanları ekrandaki çamur gibi bulanıklıktan ayırt edebilirsiniz. (O yüzden ucuza mal ettim diye sevinmeyin.) HD yayın ise 7 Mbps üzerinden yapılıyor. Türksat'ın döviz giderleri ve yükümlülükleri sebebiyle yayıncılar için yeni paketlerde TL yerine yine Dolar üzerinden ödeme alınacak. Fakat kur sabitlemesiyle fiyatın artması önlenecek. 

Ben her ne kadar, yerel kanalların kendi şehirlerinin tanıtımına faydalı olacak bir içeriği olduğunu görmesem de, ilgili Bakanlık bunun tam tersini düşünüyor. Yöresel saz ekibiyle Türkü söylemek şehrin tanıtımına katkı oluyorsa bir şey diyemem tabii ki! (Benim önerim yazının devamında yer almaktadır.) 

Diğer bir konu da sayın Bakanımızın yaptığı açıklamada, ''Genel itibarıyla lokal izleyicilere hitap eden, yerel tabir edilen kanalların, teknik olarak uydu yayınına başladıkları an itibarıyla kapsama kabiliyeti nedeniyle ulusal hatta uluslararası televizyon kanalı özelliği kazandığını'' söylemesiydi. Yani arada bir fark yokmuş. Bu açıklamanın ardından yeni paketlerle birlikte artık, ''Yerel, Bölgesel, Ulusal, Uluslararası'' yayıncılık kavramlarının da yeniden düzenlenmesi gerekmiyor mu? Lisans verirken, Uluslararası / Lokal / Karasal diye üçe bölünüyor. Eğer arada bir fark kalmadıysa statü farkı neden devam ediyor? Eğer statüler de kalkarsa o zaman major kanallar buna itiraz etmeyecek mi? Bu konuda yazılacak çok şeyler var. Gelişmelere göre yazıyı güncelleriz. 


YENİ KANALLAR NASIL KURULUYOR? 

Otomobil alır gibi düşünün. Belli standartları sorun, öğrenin ve hatta ehliyetiniz olsun ama ''Bu otomobil nasıl üretiliyor'' diye bir soruyla başlarsanız, hem konuyu anlamazsınız, hem o arabayı alamazsınız. 
Televizyon kanalı kurmak da buna benzer. ''Nasıl kurulur, hangi malzemeler lazım'' diye başlarsanız, o işin bitmesi mümkün değil. Bitirene rastlamadım! Kanal kuracak olan yatırımcının ''Televizyonu nasıl kuracağını öğrenmeye çalışmak yerine, bir profesyonelle anlaşıp koltuğuna yaslanması ve sonucu beklemesi lazım.'' Karşıma çıkan her yatırımcıda bir araştırma hevesi oluyor. Çalışacağınız kişiyi, kurumu araştırın tabii ki ama teknik işler bir kaç telefon görüşmesiyle yapılan araştırmayla olmaz. Zaten, 30 yıllık bir bilgiyi 2 saatte 2 haftada öğrenemezsiniz. 

''Araştırma yapıyorum'' deyip, önünüze gelenden fikir alıp kafanızı karıştırmayın. Bugüne kadar ''Araştırıyorum'' deyip de kanal kurabilene rastlamadım. Beni yılda bir defa arayıp, halen araştırmaya devam eden bir sürü televizyoncu adayı var. Yıllardır kuramadılar kanalı. Firmayı ya da görüştüğünüz kişinin adını sanını google üzerinden bir araştırın. Dolandırıcılık, sahte ürün satışı, 3 günde bir kapanan tv kanallarına adı karışmış mı bir bakın. Adam neyin nesi bir görün! Güvenebileceğinizi düşünüyorsanız, tanışın, anlaşın ve işi ehline teslim edin. (Bu ille de ben olmak zorunda değilim.) Benimle iletişime geçen hemen her yatırımcıya ilk cümlem; ''Dolandırıcılara dikkat edin'' olsa da yine de dolandırılmak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Bu yazıyı sonuna kadar okuduysanız kanal kurmakla ilgili aklınızda bir soru işareti kalmayacaktır. Size düşen, bütçenizi belirlemekten başka bir şey değil. 


TV KANALI KURMA MALİYETİNİ ÖĞREN, DOLANDIRILMA? 

Yeni kurulacak bir kanalın iğne ipliğe kadar tüm ekipmanları en az 1 Milyon 250 Bin Lira'dan başlayıp, Milyonlara kadar gidiyor. Hatta 1 Milyon Lira'ya elle tutulur bir kanal kurabilmek mucize gibi bir şeydir. Bunu özellikle vurguluyorum çünkü piyasada ''950 Bin Liraya satılık kanal'' ilanları verip, sonra da milyonluk borçlarıyla birlikte kanalını yeni sahibine devreden dolandırıcılara çok rastlar oldum. a'dan z'ye 750 Bin Liraya uydu kanalı kurabileceklerini iddia ederek piyasada vurgun yapanlara elini kolunu kaptıran ve sonra da ''Bizi kurtar'' diye beni arayan yatırımcılar da türedi! Fazla fiyat detaylarına inmeyeceğim ama teknik ekipmanların yanı sıra banka teminatları var, RTÜK standardına uygun teknik donanımı Dolar olarak satın alıyorsun, bir de genel giderler varken, nasıl olur da yukarıda verdiğim fiyatlardan daha ucuz bir kanal kurabilirsiniz ki? O kurduğun uydu kanalı değil anca sulama kanalı olur. 

Artık, 720x576 SD sistem üretilmiyor, her şey HD 720p 1080p 4K 2160p sisteme geçti. Sıfır cihazların hepsini toplamda 2 Milyon Lira'dan aşağı alamazken, nasıl olur da 950 Bin Liraya kanal kurabileceğinizi düşünürsünüz? Bu fiyatlara bir kanal satın almanız da imkansız! Mutlaka bir şaibesi eksiği olur. Uyduda ürün satıp milleti dolandıran, ''İkinci el çöp cihazlarla yayın yapan DÖKÜNTÜ KANALLARDAN olmak istiyorsanız paranızı çöpe atmak niyetindeyseniz ayrı tabii! (Bu yönteme genellikle dolandırıcı kanallar giriyordu ama RTÜK köklerini kazıyor). Standart olarak bahsettiğim ücretler, uydu frekans kirası, depozitosu, RTÜK lisans taksiti, rejisi, stüdyosu, binası, kirası, ekstra giderleriyle tam teşekküllü bir tv kanalı. Burada yazdığım fiyatları aklınıza koyun ve ona göre hareket edin. 

Kanal içeriğine göre değişiklik gösterir ama kurulumu 1.5 Milyon Lira'nın altındaki hiçbir tv kanalından fayda göremeyeceğinizi, 500 bin Lira da bir köşeye ayırıp ilk 3-4 ay ayakta kalacak kadar cepte para olması gerektiğini unutmayın. Aylık toplam gideriniz 250 Bin Lira'dan aşağı değil, bunu da unutmayın. Yoksa kısa süre sonra kanalı zararına satmak zorunda kalacağınızı şimdiden söylüyorum. ''Yol yakınken ya vazgeçin, ya da kararlı davranın'' dememe rağmen, yine de akıllanmıyor ve dolandırılıyorsunuz! ''Mümkünse dolandırılmadan önce gelin'' diyoruz. 



TELEVİZYONDA STANDART (Yönetim) PROTOKOL LİSTESİ 

(Görev, yetki, sorumluluk bilinci)
Ekran görselleri, kurumsal kimlik vb. işlerini dışarıdan yaptığım hemen hemen tüm ''büyümeye yönelen'' uydu kanalında aynı sorunu gördüm. Televizyonda görev yetki sorumluluk ve yönetim sırasını kimse bilmiyor. Bunu, kanalların sahiplerine sürekli anlatmak zorunda kalıyorum. Hazır bu yazıyı yazmışken, örnek bir uydu kanalı yönetim protokol listesi ve ekibini de kısaca vereyim.
Genel Koordinatör CEO (Genellikle kanalın sahipleri bu görevi yapıyor.) 
Genel Müdür (Türkiye'de genellikle, kanalın sahiplerinin siyasi görüşlerini savunan kişiler bu görevi yapıyor.) 
Genel Yayın Yönetmeni (Kanalın vizyonunu, yayın konseptini belirler ve kanal sahibinden sonra en yetkili kişidir. Televizyonun her şeyidir.) 
Program Müdürü (Tüm yapımlar ve içeriklerden sorumludur) 
Program Koordinatörü (Programların işleyişini koordine eder) 
Haber Müdürü (Haber içeriklerinden sorumludur) 
Spor Müdürü (Spor içeriklerinden sorumludur) 
Kreatif Direktör (Ekran görselleri ve stüdyo dekor tasarım vb.) 
Teknik Müdür (Kanalın teknik donanımından sorumludur) 
Kurgu Yönetmeni (Kanalın kurgu montaj işlerinden sorumludur) 


BİLGİ: ''DİJİTAL TV 4K VE IP TV HD Kanalları Nasıl Kurulur'' bu linke tıklayın mutlaka okuyun. 0532 5248726 (fortuna MEDYA)

Buraya tıklayın ''Uyduda başarının sırrı'' başlıklı yazımızı okuyun. 

16 yorum:

  1. Adsız4.11.16

    satılık tv kanalı arıyorum yardımcı olabilir misiniz

    YanıtlaSil
  2. televizyoncu6.11.16

    satılık televizyon kanalını aldıktan sonra başka şehire taşıyabilirmiyiz

    YanıtlaSil
  3. Buradan bilgi alabilirsiniz 05325248726

    YanıtlaSil
  4. Sadece gerekli bilgileri veriyoruz.

    YanıtlaSil
  5. Ragıp Akgün2.1.17

    ALDIĞIMIZ KANALI ULUSAL BOYUTA TAŞIYABİLİR MİYİZ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satın aldığınız kanala göre değişir. 05325248726 Zafer Bey'den bilgi alabilirsiniz.

      Sil
  6. Adsız10.3.17

    kanal kurmak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TV Kanalı kurmak için Zafer Bey'den bilgi alabilirsiniz. 05325248726

      Sil
  7. Uydu ve ulusal yayın lisanslarını RTÜK vermektedir. Her kanala ulusal lisans verilmiyor. Konunun çok detayı olduğu için buraya yazmakla bitmez. Telefonda bizden bilgi alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  8. kubilaysavash1.1.18

    KANAL A SATIŞI GERÇEKLEŞMEDİ

    YanıtlaSil
  9. kubilaysavash1.1.18

    BUGUNTV DE SATILCAK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün TV satıldı. İlgili haber linktedir http://www.fortunatv.com/2017/11/kanal-bugun-tv-bursa-tv-sancaktar-medya.html

      Sil
  10. Aklıma gelen bir soru var. Uydu cihazlarında kendimiz tv kanalı oluşturabiliyor muyuz? Bu tv kanalı dışarıdan yüklediğimiz videolardan yayın yapacak. Kontrol paneli de bizim elimizde olacak. Kontrol panelinde kanalın logosunu yapabilsek, 1 günlük, 1 haftalık veya 1 aylık yayın akışını önceden dizsek ve videolar otomatik olarak yayınlansa güzel olmaz mı? İnternet üzerinden oluşturulan ve yayın yapan online tv kanalları gibi ama internetsiz çevrimdışı olarak izlenebilecek. Uydu cihazındaki kanal listesinde 1, 2, 3... gibi herhangi bir sıralamaya koysak ve istediğimiz bir zaman diliminde kendi kanalımızı açtığımızda o an yayın akışında hangi yayın varsa onu izleyebilsek? Bu dediğim fikre sahip bir uydu cihazı veya sistem var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli izleyicimiz, www.fokstar.com adresinde TV Kanalı kurulumuyla ilgili tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

      Sil

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ