VATANDAŞI NASIL DA GÜZEL KAZIKLIYORLAR
Tüketici açısından, yabancı markalarla yerli markaları ayıran en belirgin özellik ''Yılların getirdiği bir alışkanlık ve ön yargı'' dışında başka bir şey değil. İsmine, kokusuna, ambalajına ve reklam etkisine alıştığı (yabancı) A deterjanını kullanan birine, (yerli) B deterjanını verdiğiniz zaman ''Bu güzel yıkamıyor, çamaşırlar kokmuyor'' vs. tepkiler veriliyor. Bu tepkilerin tek sebebi, eski deterjana olan alışkanlıktan kaynaklanıyor. Bazı yanıltıcı reklamlarda gördüğünüz gibi 2 kabın içine (aynı kokulu) 1 yerli 1 yabancı deterjan koyun (ambalajlar kesinlikle görünmesin) ve çamaşırı yıkatın. (Bunu gerçekten deneyin). Yıkama bitince emin olun sonuç aynı çıkacak. Test ettiğiniz kişi aradaki farkı sadece kokusu ile yapabilir. Bunun dışında hiçbir fark yok. Hatta her iki kaba AYNI deterjanı koysanız bile ''İkisi de aynı'' diyen çıkmayacaktır. Mutlaka kaptakilerden birini seçerler. Tamamen ön yargı var.
(Fazla detaya inmeyeceğim ama) Geçmişte KALYON isimli yerli deterjanın reklam tanıtım filmini çektiğim gün, yöneticisiyle tanışmıştım. Kendisine; ''Piyasada Calgon markası varken, niye Kalyon diye taklit ettiniz, başka isim bulamadınız mı'' diye eleştirdim. Yönetici ise; ''(yerli) Kalyon markasının daha eski olduğunu, ismin kendilerine ait olduğunu ve (yabancı) Calgon ile hukuksal sorunlarının devam ettiğini'' söylemişti. Ben o konuyu uzun süre takip ettim ve iki marka arasında bir uzlaşma olunca sorun çözülmüştü. Dava sona erdiği dönemde ekranlarda Calgon / Finish olarak dönüştüğünü vurgulayan tanıtımlara yer verildiğini hatırlarsınız. Belki de sorun böyle çözülmüştür. Peki bunu neden anlattım? İşte o Kalyon deterjanını daha sonraları birine kullandırarak test ettirmiştim. Sonuç olarak, yukarıda yazdığım bahanelerle karşılaşmıştım. Aslında aynı ürün ama tüketici eski alışkanlıklarından vazgeçemediği için kabullenemiyor.
Gıda için de aynı şeyler geçerli. Dünyanın en iyi (adı üstünde) Türk Kahvesini yabancı markalardan satın alan tüketiciler var. Giyim konusunda da öyle. Mesela benim yıllar öncesinden bildiğim bir gerçek daha var. Mavi Jeans Türkiye'de bilindik bir marka değilken, Levi's Jeans'ın dünyaya üretimini yapıyordu. O yıllarda gidip Levi's 501 alan gençler, yerli olduğu için Mavi Jeans'in yüzüne bakmıyordu. Sonradan ''Aynı malı deme Corc'' reklam kampanyalarıyla Türkiye'de büyük bir tabu yıkılmış oldu. Yerli markalara olan ön yargıyla ilgili bu ve bunun gibi yüzlerce örnek verebiliriz. Ben sadece bazı markaların ismini vererek küçük hatırlatmalar yaptım. Hangisini kullanacağınıza zaten kendiniz karar verirsiniz. Benim şahsi düşüncem, ''Kaliteli bir ürün hangi ülkeden olursa olsun kullanılır ama eşdeğer bir yerli marka varsa ve benim ihtiyacımı gideriyorsa kesinlikle ilk tercihim yerliden yanadır.''
DİKKATİNİZİ ÇEKELİM, YERLİ MALI DEĞİL YERLİ ÜRETİM
Hangisi yerli, hangisi yabancı marka biliyor muyuz? Bir ürünün Türkiye'de üretilmesi, isminin Türkçe olması ve barkod üzerinde TR kodu olması onu yerli malı yapmaz. Bazı yabancı markalar Türkiye'de üretim yaptığı için (YERLİ MALI) zannediliyor. 868-869 barkod numarasıyla başlayan ürünler Türkiye'de üretiliyor ama hepsi yerli değil. Bu yazıyı ilk yazdığımız günlerde önerdiğimiz gibi, ''Yerli ile yabancı markayı ambalajda tanıyabilmek için logosunun yanına Türk Bayrağı ya da Yerli Malı simgesi yerleştirilmeli. Tüketici barkod numarasıyla uğraşmadan logonun yanında bayrağı görünce alabilmeli.'' demiştik. Bugünlerde gündeme düşen ''YERLİ ÜRETİM LOGOSU'' herkes tarafından iyi fikir olarak görüldü.
Evet güzel de ''Yerli Malı ile Yerli Üretim arasında fark var''. Eğer bir üründe yerli üretim yazacaksa örneğin Türkiye'de üretilen ABD markası Coca Cola ve Pepsi'nin üzerinde de ''Yerli Üretim'' yazacak demektir. Artık İsrail markası olan Erikli Su'nun üstünde de ''yerli üretim'' yazacak. Ford otomobillerin etiketinde de yerli üretim mi yazacak? Bu şekilde karışıklık olmuyor mu? Yerli markaları nasıl korumayı düşünüyorlar merak ediyoruz. Kimsenin dikkatini çekmeyen bu konuyu biz gündeme getirelim de bir açıklama yapılsın ve gerekirse düzeltilsin. Çünkü yerli malı ile yerli üretim birbirinden farklı oluyor. Tüketiciye ''Yerli ürün kullanın'' derken yabancı markaların da yerli etiketi almasına kapı açılmış olmuyor mu? Bu işin standardı nedir? Açıkçası biz ''Yerli Malı'' logosu yerine ''Yerli Üretim'' logosunu görünce ilk olarak ''Neye göre yerli? Türkiye'de fabrika kurunca yerli mi oluyor?'' sorusunu aklımıza getirdik. Bu işte bir karışıklık var. Alttaki resimde görüleceği gibi, ''yerli yabancı oyunu'' başladı bile. İthal muza ''Yerli üretim'' etiketi.
YERLİ MALI LİSTESİ
''Hangisinin yabancı olduğunu akılda tutmaktansa, hangilerinin yerli olduğunu ayırt edebilmek için'' güncel yerli ürünler listemiz hazırlanmıştır. Güncel yerli markaları tanıyın. Türkiye'de boykot edilen bazı yabancıların zamanla satın aldığı ya da ortak olduğu markalara rastlarsanız yorumlar kısmına yazarak bildirebilirsiniz. Listemiz her zaman güncellenir.
İŞTE TÜRKİYE’NİN EN DETAYLI YERLİ MARKALAR LİSTESİ 18.09.2021
ÜNLÜ MARKALARDA DOMUZ ETİ ÇIKTI

BUNUNLA BİTMİYOR / ÜNLÜ GAZOZLARDA ALKOL ÇIKTI
Listede adı geçmeyen ve temiz görünen markalar ise;
2020 ZARARLI ÜRÜNLER LİSTESİ için
BURAYA TIKLA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com