📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 FİLMOGRAFİ

[Filmografi][bsummary]

⭐ MAGAZİN

[magazin][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor][bsummary]

⏳ AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

⚙️ TEKNOLOJİ

[teknoloji][bsummary]

⚠️ ALARM

[Alarm][bigposts]

YERLİ MALI ARTIK BUNU HERKES KULLANMALI

Türkiye'de ''Yerli markalara yönelin'' tavsiyesi her zaman yapılıyor. Tüketiciler ise; ''Marketlerde her şey yabancı marka, hangi birinden vazgeçelim ki? Hangisi yerli ben nereden bileyim? ...ama yabancı markalar daha kaliteli? Yerli markalar uyduruk!'' vb. bir sürü bahanenin arkasına sığınıyor. Vatandaşlar hangi markanın yerli yabancı olduğunu ayırt etmekte zorlanıyor. Yerli malı ürün almak için ülkemizde boykot dönemi olup olmaması hiç önemli değil. Her zaman ilk tercihimiz zaten yerliden yana olmalı. 

Sosyal medyada çok gördüğüm ''Yerli ucuz olmalı'' düşüncesinden de vazgeçin artık. Ürün kategorilerinde rakiplerine yakın fiyatları olmalı. Bu şekilde rekabet edebilirler. Yerliler aynı şeyi üretiyorlar neden ucuz olsunlar ki. Son bir uyarı: Zamanla burada örnek verdiğimiz markalar değişim geçirebiliyor. Yabancılar satın almış olabiliyor. Bu yüzden her markanın boykotlu olup olmadığını güncel olarak internetten araştırın ve öyle alın. 

Ben sadece bazı markaların ismini vererek küçük hatırlatmalar yapıyorum. Hangisini kullanacağınıza zaten kendiniz karar verirsiniz. Benim şahsi düşüncem, ''Kaliteli bir ürün hangi ülkeden olursa olsun kullanılır ama eşdeğer bir yerli marka varsa ve benim ihtiyacımı gideriyorsa kesinlikle ilk tercihim yerliden yanadır.'' 

'YERLİ MALI SÜPERMARKET' İSİMLİ ZİNCİR MARKETLER AÇILSIN 

''Yerli Malı Süpermarket'' adı altında bir marketler zinciri açılsa ve sadece yerli ürünler satsa, inanılmaz bir potansiyel yakalamakla birlikte halkımıza da çok büyük bir hizmet etmiş olur. Yabancı marka satmayacak olan bu ticari girişimin akıllı bir yatırımcı tarafından acilen yapılması lazım. Fikri biz veriyoruz ve değerlendirenin ne kadar akıllıca bir iş yaptığını zamanla göreceğiz. 


YERLİ MARKA ÇOK FAZLA ALTERNATİF VAR AMA SİZ BİLMİYORSUNUZ 

Yerli yabancı malları ayırt etmenin zor olmasının yanı sıra, listemizden de anlaşılacağı üzere o kadar çok bilindik yerli markamız var ki yabancıların arasında fark edilmeyebiliyor. Aslında bir yabancı markadan vazgeçtiğimiz zaman, bir çok yerli alternatif mevcut. Yabancılar daha fazla göz önündeler. Çünkü yabancı markalar için en önemli unsur reklam vermektir. Bir öz eleştiri yapmak gerekirse, yerliler ''Bizim reklama ihtiyacımız yok'' diye diye pazardan silinme noktasına geliyor. Bir kısmı geçmişte yapılan hatalardan ders çıkardı ve günümüzde her şeyin reklam çerçevesinde döndüğünün farkındalar. Bunu benimseyen yerli markalar hak ettiği yeri almaya başladı. Geçmişte reklamdan geride kalan yerli markalar, o açığı kapatmak için daha fazla çalışıyorlar artık. 

YERLİ YABANCI MARKALARIN ARASINDAKİ FARK: 
REKLAM, ALIŞKANLIK VE ÖNYARGI 

Tüketici açısından, yabancı markalarla yerli markaları ayıran en belirgin özellik ''Yılların getirdiği bir alışkanlık ve ön yargı'' dışında başka bir şey değil. İsmine, kokusuna, ambalajına ve reklam etkisine alıştığı (yabancı) A deterjanını kullanan birine, (yerli) B deterjanını verdiğiniz zaman ''Bu güzel yıkamıyor, çamaşırlar kokmuyor'' vs. tepkiler veriliyor. Bu tepkilerin tek sebebi, eski deterjana olan alışkanlıktan kaynaklanıyor. Bunu size ispatlayabilirim. 

Bazı yanıltıcı reklamlarda gördüğünüz gibi 2 kabın içine (aynı kokulu) 1 yerli 1 yabancı deterjan koyun (ambalajlar kesinlikle görünmesin) ve çamaşırı yıkatın. (Bunu gerçekten deneyin). Yıkama bitince emin olun sonuç aynı çıkacak ama test ettiğiniz kişi yerli mi yabancı ürünü mü kullandığını anlamayacaktır. Aradaki farkı sadece kokusu ile anlayabilir. Bunun dışında hiçbir fark yok. Hatta her iki kaba AYNI yerli deterjanı koysanız bile ''İkisi de aynı'' diyen çıkmayacaktır. Mutlaka kaptakilerden birini seçerler. Çünkü tamamen ön yargı var. 



KALYON MU CALGON MU 

(Fazla detaya inmeyeceğim ama) Geçmişte KALYON isimli yerli deterjanın reklam tanıtım filmini çektiğim gün, yöneticisiyle tanışmıştım. Kendisine; ''Piyasada Calgon markası varken, niye Kalyon diye taklit ettiniz, başka isim bulamadınız mı'' diye eleştirdim. Yönetici ise; ''(yerli) Kalyon markasının daha eski olduğunu, ismin kendilerine ait olduğunu ve (yabancı) Calgon ile hukuksal sorunlarının devam ettiğini'' söylemişti. Ben o konuyu uzun süre takip ettim ve iki marka arasında bir uzlaşma olunca sorun çözülmüştü. Dava sona erdiği dönemde ekranlarda Calgon / Finish olarak dönüştüğünü vurgulayan tanıtımlara yer verildiğini hatırlarsınız. Belki de sorun böyle çözülmüştür. Peki bunu neden anlattım? İşte o Kalyon deterjanını daha sonraları birine kullandırarak test ettirmiştim. Sonuç olarak, yukarıda yazdığım bahanelerle karşılaşmıştım. Aslında aynı ürünün orijinali buydu ama tüketici eski alışkanlıklarından vazgeçemediği için kabullenemiyor. 


(Düzeltme: coffy yerli değil) 

ADI ÜSTÜNDE TÜRK KAHVESİ İÇMELİYİZ 

Gıda için de aynı şeyler geçerli. Dünyanın en iyi (adı üstünde) Türk Kahvesini yabancı markalardan satın alan tüketiciler var. Giyim konusunda da öyle. Mesela benim yıllar öncesinden bildiğim bir gerçek daha var. Mavi Jeans Türkiye'de bilindik bir marka değilken, Levi's Jeans'in dünyaya üretimini yapıyordu. O yıllarda gidip Levi's 501 alan gençler, yerli olduğu için Mavi Jeans'in yüzüne bakmıyordu. Sonradan ''Aynı malı deme Corc'' reklam kampanyalarıyla Türkiye'de büyük bir tabu yıkılmış oldu. Yerli markalara olan ön yargıyla ilgili bu ve bunun gibi yüzlerce örnek verebiliriz. 

BANKACILIK İŞLEMLERİNDE TROY KULLANIYORUZ 

Boykot etkisi çok ciddi hissedilmeye başlamışken, bankacılık işlemlerinde ise kartınızı BKM altyapılı yerli TROY ödeme sistemiyle değiştirmek için sadece bankanıza başvurmanız yeterli. Yani, bu değişiklikle aynı bankanızı kullanmaya devam edeceksiniz ama kartınızın sağ alt köşesinde (kırmızı sarı) logo yerine (TR:Türkiye O=Ödeme Y=Yöntemi) TROY amblemi olacak. Bu kadar basit. Yurtdışı alışverişlerinizde malum güruh TROY kullanımını kısıtlasa da, kartınızı ''Discover'' özellikli seçerseniz yabancı ödeme sistemine paralel olarak çalışıyor ve o sorun da ortadan kalkıyor. Zaten, Türkiye'de hiç bir sorun yaşamadan banka kartlarınızı Troy olarak kullanabiliyorsunuz. Talep arttıkça, yurtdışına da tamamen yerli altyapıyla açılması zaruri olacak. Bekleyin, görün.  

HER ÜLKENİN KALİTELİ ÜRÜNÜ KULLANILIR AMA ÖNCELİK YERLİ ÜRÜNLERDE OLMALI 

Ben sadece bazı markaların ismini vererek küçük hatırlatmalar yaptım. Hangisini kullanacağınıza zaten kendiniz karar verirsiniz. Benim şahsi düşüncem, ''Kaliteli bir ürün hangi ülkeden olursa olsun kullanılır ama eşdeğer bir yerli marka varsa ve benim ihtiyacımı gideriyorsa kesinlikle ilk tercihim yerliden yanadır.'' 


DİKKATİNİZİ ÇEKELİM, YERLİ MALI DEĞİL YERLİ ÜRETİM 

Hangisi yerli, hangisi yabancı marka biliyor muyuz? Bir ürünün Türkiye'de üretilmesi, isminin Türkçe olması ve barkod üzerinde TR kodu olması onu yerli malı yapmaz. Bazı yabancı markalar Türkiye'de üretim yaptığı için (YERLİ MALI) zannediliyor. 868-869 barkod numarasıyla başlayan ürünler Türkiye'de üretiliyor ama hepsi yerli değil. Bu yazıyı ilk yazdığımız günlerde önerdiğimiz gibi, ''Yerli ile yabancı markayı ambalajda tanıyabilmek için logosunun yanına Türk Bayrağı ya da Yerli Malı simgesi yerleştirilmeli. Tüketici barkod numarasıyla uğraşmadan logonun yanında bayrağı görünce alabilmeli'' demiştik. Bugünlerde gündeme düşen ''YERLİ ÜRETİM LOGOSU'' herkes tarafından iyi fikir olarak görüldü. 

Evet güzel de ''Yerli Malı ile Yerli Üretim arasında fark var''. Eğer bir üründe yerli üretim yazacaksa örneğin Türkiye'de üretilen ABD markası Coca Cola ve Pepsi'nin üzerinde de ''Yerli Üretim'' yazacak demektir. Artık İsrail markası olan Erikli Su'nun üstünde de ''yerli üretim'' yazacak. Ford otomobillerin etiketinde de yerli üretim mi yazacak? Bu şekilde karışıklık olmuyor mu? Yerli markaları nasıl korumayı düşünüyorlar merak ediyoruz. 

Kimsenin dikkatini çekmeyen bu konuyu biz gündeme getirelim de bir açıklama yapılsın ve gerekirse düzeltilsin. Çünkü yerli malı ile yerli üretim birbirinden farklı oluyor. Tüketiciye ''Yerli ürün kullanın'' derken yabancı markaların da yerli etiketi almasına kapı açılmış olmuyor mu? Bu işin standardı nedir? Açıkçası biz ''Yerli Malı'' logosu yerine ''Yerli Üretim'' logosunu görünce ilk olarak ''Neye göre yerli? Türkiye'de fabrika kurunca yerli mi oluyor?'' sorusunu aklımıza getirdik. Bu işte bir karışıklık var. Alttaki resimde görüleceği gibi, ''yerli yabancı oyunu'' başladı bile. İthal muza ''Yerli üretim'' etiketi. 


YERLİ MALI LİSTESİ 

''Hangisinin yabancı olduğunu akılda tutmaktansa, hangilerinin yerli olduğunu ayırt edebilmek için'' güncel yerli ürünler listemiz hazırlanmıştır. Güncel yerli markaları tanıyın. Türkiye'de boykot edilen bazı yabancıların zamanla satın aldığı ya da ortak olduğu markalara rastlarsanız yorumlar kısmına yazarak bildirebilirsiniz. Listemiz her zaman güncellenir. 

İŞTE TÜRKİYE’NİN EN DETAYLI YERLİ MARKALAR LİSTESİ 09.11.2023 


Büyük hali için resme tıklayınız. 




(Coffy yerli değil) 




ÜNLÜ MARKALARDA DOMUZ ETİ ÇIKTI 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdada taklit ve tağşiş yaparak, tüketiciyi yanıltan 11 firmayı teşhir etti. Kontrollerde laboratuvar sonuçları olumsuz çıkan ve gıdada taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen 10 et ve süt ürünleri üreticisiyle bir lokanta, bakanlığın internet sitesinde ilan edildi. Laboratuvar incelemelerinde bu firmaların bazılarının ürettiği sucuk benzeri ürünlerde ''at ve eşek eti'', kıymalı ve kuşbaşı pidelerde ''domuz eti'', yağlı peynir ve tereyağında ''bitkisel yağ'', dana sosisinde ''kanatlı eti'' tespit edildi.

İŞTE SAKINCALI MARKALAR 

Gıdada taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen firmaların adları, ürün adı, markası, parti ve seri numaraları şöyle:

-PINAR MARKA, uzun soyulmuş sosis (yüzde 100 dana), Pınar Entegre Et ve Un Sanayi A.Ş Kemalpaşa, İzmir, kanatlı eti tespiti, parti/seri no: 52228 M

-NAZİFOĞLU MARKA, ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün (yüzde 100 dana), Aliçler Sucuk Erenler, Sakarya, tek tırnaklı eti (at eti, eşek eti) tespiti, parti/seri no: 27.01.2012

-ÇİFTARSLANLI MARKA ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün (yüzde 100 dana), Çiftarslanlı Et ve Et Ürünleri, Afyonkarahisar, tek tırnak eti (at eti, eşek eti), kanatlı eti tespiti, parti/seri no: 29.08.2012

-ELMALI ÇİFTLİĞİ MARKA geleneksel tereyağı, Elmalı Çiftliği Süt Ürünleri Gıda San. Tic. Ltd. ŞtiAntalya, bitkisel yağ tespiti parti/seri no:1/19.07.2012 ve 01/22.07.2012

-AKDENİZ MARKA yarım yağlı homojenize yoğurt, Akdeniz Süt Ürn. ve Gıda San. Tic. Tur. Ltd. ŞtiAntalya, bitkisel yağ ve jelatin tespiti, parti seri no:4/28.03.2012

-ONURKÖY MARKA yoğurt, Onurtur Ak. İnş. Nak. Tur. San. Tic. Ltd. Şti. Mardin, bitkisel yağ tespiti, parti/ seri no: 01.04.2012

-ILGAZ YAYLASI MARKA yağlı tulum peyniri, Mutlu Tolga Gıda İnş. Petrol Turizm Tarım Hay. Orman Ürün. San. ve Tic. Ltd. Şti, Afyonkarahisar, bitkisel yağ ve nişasta tespiti, parti/ seri no: 07/01/2012

-BACANAKLAR GÜLDEM SÜT MARKA yağlı eritme peyniri, Güldemce Gıda İnş. Oto. San. Tic. Ltd. Şti, Konya, bitkisel yağ tespiti, parti /seri no:28/05/2012

-BALDERESİ MARKA süzme çiçek balı, Nurs Lokman Hekim Gıda Tarım Bitki Med. San. Tic. Ltd. Şti Yüreğir, Adana, diastaz sayısı, fruktoz/glikoz, fruktoz glikoz, C4 şeker oranı yüzde, balda protein ve ham delta C13 değerleri farkı, parti/seri no: 006

-MİLENYUM PİDE MARKA kıymalı pide, Milenyum Pide Pizza Kebap Salonu  Bornova, İzmir, domuz eti tespiti, parti/seri no:20.04.2012, günlük üretim

-MİLENYUM PİDE MARKA kuşbaşılı pide, Milenyum Pide Pizza Kebap Salonu Bornova, İzmir, domuz eti tespiti, parti/seri no: 20.04.2012, günlük üretim.

-SALİHLİ ÖZOK MARKA ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün (dana eti), Özok Gıda Salihli, Manisa, kanatlı eti tespiti, parti seri no:01 Nisan 2012

BUNUNLA BİTMİYOR / ÜNLÜ GAZOZLARDA ALKOL ÇIKTI 

Tübitak açıkladı. Gazozlarda alkol çıktı. 1 damla da 1 bardak da olsa alkol alkoldür ve bu markalarda tespit edildi. Uludağ, Akmina, Tansaş, Çamlıca, Fruko, Sensun, Sprite, Adese, Seven Up, Kipa

Listede adı geçmeyen ve temiz görünen markalar ise; 

Niğde Gazozu, Beyoğlu Gazozu, Cansu Gazoz, Gagoz, Sarıyer Gazoz. (TEMİZ) 

2020 ZARARLI ÜRÜNLER LİSTESİ için
BURAYA TIKLA 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🌡️ HAVA DURUMU

Daha fazla hava durumu tahmini: oneweather.org



🏧 REKLAMLAR