🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

ERDEN ERUÇ KAS GÜCÜYLE DEVRİ ALEM YAPTI

ABD Seattle'da oturan Erden Eruç, Altı Zirve Projesi'ne, böylesi bir yolculuğun yıllarca hayalini kurup, "acaba kas gücüyle dünyanın etrafı dolanılabilir mi?" diye merak ettikten sonra, 41 yaşındayken başladı. İnsanlık tarihinde bir ilk teşkil edecek bu "en uzun yolculuk," senelerce süren bir hazırlığın sonucu. Makine mühendisliği ve işletme dallarında yüksek lisans sahibi, teknik danışman olarak çalışmış olan Erden, para, koşuşturma ve artık tatmin vermeyen bir kariyeri geride bırakıp hayalini gerçekleştirmek amacıyla yola koyuldu. Bu kararı verene kadar, Boğaziçi Üniversitesi Makine Master, Ohio State Üniversitesi Lisansüstü (MS Engineering Mechanics), George Mason Üniversitesi İşletme Master (MBA),
1992-2001 yıllarında ABD ve dışında teknik danışman olarak çalıştı. Şu anda bir çok ilki gerçekleştirmiş Türk olarak başarılarını sayfalara sığdırmak zor. 

EREN ERUÇ'UN BAŞARILARI 
- Teyit edilmiş 15 adet Guinness Dünya Rekoru sahibi. 
- Kürekle okyanus geçmiş ilk ve tek Türk
- Tarihte kendi gücüyle devrialemi başarmış ilk ve tek kişi
- 5 yıl 11 günlük süre ile tarihte en hızlı kas gücüyle devrialem rekorunun sahibi
- Tarihte üç ayrı okyanusu küreklemiş ilk kişi
- Toplam 934 günlük kariyeri ile, dünyada hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisi
- Takriben toplam 31.081 denizmiline erişen mesafeyi katetmiş olan, dünyada kariyer toplamı en yüksek olan okyanus kürekçisi
- Tarihte Avustralya'dan Afrika'ya iki anakıta arasında Hint Okyanusu'nun tamamını kürekle geçmiş ilk kişi
- Takriben 5.086 denizmili ile tarihte Hint Okyanusunda en uzun durmadan geçiş rekorunun sahibi kürekçi
-Tarihte güney yarıküreden başlayıp kuzey yarıkürede sonuçlanmış bir okyanus geçişini başarmış ilk ve tek kürekçi
- Takriben 5.465 denizmili ile tarihte Atlas okyanusunda en uzun mesafeli geçişin sahibi kürekçi
- Pasifik'te geçirdiği 312 gün ile, en uzun süre denizde kalan yalnız kürekçiye dair Guinness Dünya Rekoru'nun sahibi
- Men's Journal - En Maceracı 50 Erkek Listesi
- 2016 Great Pacific Race (Monterey Bay'den Waikiki'ye) - "Classic Pairs" tipi kayıklarda 54 gün, 42 dakika ile şampiyonluk ve parkur rekoru
- 2013 Outside Magazine - "Dünyada maceranın çehresini değiştiren 9 kişi" listesi
- 2013 Liyakat Belgesi, The Explorers Club
- 2013 Altın Yunus Ödülü, Deniz Ticaret Gazetesi
- 2012 Fair Play Sportif Kariyer Dalı Büyük Ödülü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi
- 2012, 2010, 2008 Best of ExplorersWeb listeleri
- 2010 Vancouver Ödülü, The Explorers Club
- 2010 Dağcılığın Zirve Ödülü,Zirve Dağcılık Kulübü
- 2006 Fair Play Ödülü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi
- Yosemite'de Half Dome (1989) ve El Capitan (1991) kaya duvarlarını çıkan ilk Türk.
- 1983 Boğaziçi Üniversitesi Mezuniyet töreni - Yılın Sporcusu Ödülü

Erden, şimdi Around-n-over vakfının başkanı olarak yeni sorumluluklar yüklenmiş durumda. Around-n-Over vakfı vasıtasıyla çocuklara ulaşma gayretlerinden ötürü Erden, Hooked (on the Outdoors) dergisi tarafından Amerika çapında her sene düzenlenen, "Yılın Doğa Sporcusu" ödülüne aday gösterilenler arasında 2003 Yılında ilk onda yer almıştır. Bu ödül, doğayı yaşam tarzı olarak seçmiş, aynı zamanda da topluma katkıda bulunmaya çalışan kişilere verilmektedir. Tecrübeli bir sporcu ve dağcı olan Erden, bu becerilerini topluma kazandırma azmindedir.

Erden ilk tırmanışını, babasıyla birlikte kendisi 11 yaşındayken, Erciyes'in 3.896 metrelik doğu zirvesine çıkarak gerçekleştirmiştir. O zamandan beri yüksek dağ, teknik duvar, kar ve buz tırmanışları yaptığı gibi, daha pek çok doğa sporunda beceri kazanmıştır. Birden fazla maraton koşusunu tamamlamış olan Erden'in şahsi maraton rekoru 2 saat 49 dakikadır. Üniversite yıllarında serbest stilde müsabık olarak güreşmiş, üniversiteler arası güreş müsabakalarında Türkiye ikinciliği kazanmıştır. 2000 yılı sonuna kadar judo ile uğraşan Erden'in 2. derece kahverengi (Nikkyu) kuşağı vardır.

29 Mayıs 2003 tarihinde, Altı Zirve Projesi'nin ilk aşaması olarak Erden, Kuzey Amerika kıtasının en yüksek noktası olan Alaska'daki Denali (Mc. Kinley) zirvesine ulaşmıştır. Bu sadece insan gücü ile tamamlanacak altı zirvenin ilkiydi. 1 Şubat 2003 tarihinde dağda gerekecek tüm şahsi malzemesini (yaklaşık 80 kg) bisikletinin römorkunda çekerek Seattle'dan yola çıkmış, 4.300 km civarında yol aldıktan sonra, 1 Mayıs'ta arkadaşlarıyla buluşup, yaklaşık 108 km mesafeyi hedikle aşarak Kahiltna buzulu boyunca ilerleyip, herkesin uçakla geldiği ana kampa ulaşmış ve ancak bunca çabadan sonra zirve tırmanışını tamamlamıştır. 24 Ağustosta Seattle'a döndüğünde bisikletle toplam 5.546 mil (8.925 km) mesafe yol katetmiştir.

Erden, 2006 başında Kanarya Adaları'ndan Guadeloupe'ye tek başına ulaşarak, kürekle okyanus geçen ilk Türk ünvanını kazandı. Böylece Altı Zirve projesinde planlanan bütün safhalar için gereken tecrübe derlenmiş oldu.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, 1.300 aday içinden seçtikleri 19 kişi arasında, Erden'in 2006'daki tek başına Atlas Okyanusu geçişinin ardından onu, sporu toplum faydasına kullanmak azminden ötürü bir Fair Play ödülüne layık gördü.

10 Temmuz 2007 ve 17 Mayıs 2008 tarihleri arasında 312 gününü Pasifik okyanusunda kürek başında geçiren Erden, Papua Yeni Gine sularına kadar ulaştı. Kas Gücüyle Devrialem yolculuğunun bu ilk safhasında önemli bir merhale olan bu ikinci safhanınhedefi Avustralya'daki Kosciuszko zirvesine ulaşmaktı. Denizde geçirdiği 312 günde kuş uçuşu 5.514 denizmili yol katetmişti. Uydu telefonuyla Türkiye'deki Yatılı Il Bölge Okullarında okuyan öğrencilerle telekonferanslar düzenleyip onların yararına İLKYAR Vakfı'na 50.000 dolara yakın bir miktar nakit fayda sağladı. Geçiş sırasında karadan 3.000 denizmili açıkta bir Gülen Martı (Larus atricilla) ile karşılaşmasını belgeleyerek bu martının rekorunun kitaplara girmesini sağladı. Bu geçiş süresi, denizde en uzun süre kalan kürekçiye dair yeni Guinness Dünya Rekoru olarak tescil edildi.

Pasifik okyanusundaki çabalarının ardından Bismarck Denizi, Papua Yeni Gine ve Mercan Denizi etaplarını kürek, kano ve yürüyüş yöntemleriyle tamamlayan Erden, 10 Ocak 2010 tarihinde Avustralya sahillerine ulaştı. Arrdından Avustralya'da bir çok okul ziyareti gerçekleştirip, o kıtanın en yüksek noktası olan Kosciuszko zirvesine 10 Nisan 2010 günü çıktı. 137 günlük Hint Okyanusu geçişi sonunda Madagaskar'daki Mahajanga'da karaya çıkan Erden, Londra merkezli Okyanus Kürekçileri Derneği tarafından "üç okyanusu küreklemiş ilk kişi" kabul edildi. Okyanus kürekçiliğinin ilkleri arasında yer almasının yanında, Guinness World Records da bunu tescil etmiş bulunmaktadır.

Kasırga mevsiminin ardından Erden, 26 günde teknesini kürekle Mahajanga'dan Mozambik'teki Angoche'ye ulaştırdı. Böylece Erden'in Hint Okyanusu geçişi tamamlanmış, kendisi tarihte Avustralya'dan Afrika'ya iki anakıta arasında Hint Okyanusu'nun tamamını kürekle geçmiş ilk kişi olmuştu.

Altı Zirve Projesi'nin bir parçası olan Kilimanjaro'ya tırmanmak üzere Mozambik'teki Angoche ile Tanzanya'daki Arusha arasını bisikletle kateden Erden, 14 Haziran 2011 günü 78 yaşındaki babası da dahil olmak üzere diğer ekip arkadaşları ile birlikte zirveye ulaştı.

Tanzanya, Zambiya ve Namibya üzerinden Afrika'yı bisikletle geçen Erden, 2011 Ekim ayında Namibya'daki Lüderitz Bay limanından denize açıldı. 153 gün sonra 2012 Mart ayında Venezuela'nın Guiria balıkçı limanına ulaşarak, takriben 5.400 denizmili ile Atlantik'te kas gücüyle başarılmış en uzun mesafeli geçişi tamamladı. Oradan Karayip Denizi ve Meksika Körfezi üzerinden Lousiana'ya kürek çeken Erden, ABD'nin güneybatı eyaletlerini bisikletle geçerek 21 Temmuz 2012 tarihinde başladığı nokta olan Bodega Bay limanındaki aynı pantona dönerek devrialem yolculuğunu noktaladı. "Kendi" kas gücüyle devrialemi başarmış ilk ve tek kişi Erden'dir. Kas gücüyle devrialemi başarmış ilk kişi olan İngiliz Jason Lewis, denizlerde iki kişi ilerlediği kendi yolculuğunu 13 senede tamamladığından, Erden en hızlı kaz gücüyle devrialem rekorunu devralmıştır.

Hayatının toplam 876 gününü aynı teknede kürek başında geçirmiş olan Erden, dünyanın hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisidir. Mayıs 2012 itibariyle takriben 29.000 denizmillik kariyer toplamına erişen Erden tarihteki bütün okyanus kürekçilerini geride bırakmıştır. Teknesinde yalnız geçirdiği 844 gün ve tek başına küreklediği takriben 27,600 denizmili mesafe yeni dünya rekorlarıdır.

Bir düzine rekorun tescili için gereken Guinness Dünya Rekorları başvurusu yapılmıştır. Başarılarıyla dünyada dikkat çeken Erden, 1904'te kurulmuş prestij sahibi New York merkezli Explorers Club tarafından 2013 gala yemeği sırasında sunulan bir Liyakat Ödülü'ne ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından 2012 Fair Play Kariyer Büyük Ödülü'ne layık görülmüştür.

Erden 1999'dan beri Seattle'a yerleşmiş olup, başarılı Denali tırmanışını takiben Alaska'daki Homer kasabasında evlendiği eşi Nancy Board ile yaşamaktadır. Bisiklete binmediği günlerde düzenli olarak Seattle civarındaki göllerde kürek çeken Erden, eşi ile beraber dağcılık ve kaya tırmanışlarını sürdürmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ