🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

DISNEY+ TÜRK YAPIMLARINI KALDIRDI

1982'den beri çocuklara odaklı yapımlarda ilk akla gelen ve eğlence film sektöründe Dünyadaki en büyük şirketlerden biri olan Disney, 21st Century Fox'u satın almıştı. Bünyesindeki TV kanalları, dijital platformlar, radyolar ve gazetelerle birlikte çok sayıda yayın mecrasının yeni sahibi olan Walt Disney, FOX bünyesindeki dijital yayın platformu HULU, DirecTV, 20th Century Fox Film Stüdyosu, İngiltere, Avrupa, Asya'daki Sky ve Star uydu yayınları, FX ve National Geographic kablo kanalları, ABD'deki 22 bölgesel spor kanalının da sahibi konumunda. 



Satın alma sonrasında dijital içerik platformu Disney+ için hazırlıklara başlanmıştı. Disney Plus Türkiye'de 14 Haziran 2022'de faaliyete geçti. İlk bakışta abonelerden çeşitli tepkiler aldı. Kampanyalı fiyat tanıtımı yayınlayıp üye edindikten sonra daha yüksek bir fiyat tarifesi uygulanması çok tepki aldı. İçeriklerin Türkçe Dublaj eksiklikleri de çok eleştirildi. Fakat kısa süre sonra bu eksiklerin giderileceğini düşünüyorum. Henüz yeni başlandı ve zamanla sistem oturacaktır. Fakat bu tür basit eksiklerden çok daha fazlası var perde arkasında. 


DISNEY PLUS'TA TÜRK YAPIMLARI YAYINDAN KALDIRILDI 

Atatürk dizisinin çekimlerine istinaden Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) açıkça hakaret ederek platforma karşı bir linç kampanyası başlatmıştı. Disney Plus'ta yer alan dizi ve filmlerin Türk yapımları olanlarına ABD'den erişim engeli gelmişti. Tehditkar açıklamalardan 1 gün sonra da Disney+ tüm orijinal Türk dizi ve filmleri yayından kaldırıldı. Kısacası Ermeni lobisine boyun eğdi. RTÜK soruşturma başlattı. Büyük tepkiler sonrası 12 Milyona yakın abone kaybettiler. Dizinin farklı mecralarda yayınlanacağı duyurulsa da, artık hiç bir anlamı kalmadı. 

Recep İvedik filmi ile sadece Disney Plus'ta yer alan Şahan Gökbakar, Türk içeriklerinin kaldırılmasına ilişkin bir paylaşım yaptı; "Disney Başkanı Bob Iger'in aldığı bir kararla strateji değişikliği yapmışlar ve birçok ülkede yerel içerikleri platformdan atmışlar. Atmışlar diyorum, çünkü bizim de 1 hafta evvel haberimiz oldu. Bob Iger'ın aldığı bu karardan dolayı, Disney+ Türkiye yönetiminin de çok üzgün olduğunu yakından biliyorum'' diyerek fikrini belirtti. 


DISNEY FOX NEREYE YÖNELDİĞİNİ AÇIKLADI 

Disney, skandal bir kararla yapımlarında karakterlerin en az yarısının farklı c.nsel yönelimli karakterlerden oluşacağını, anne, baba, kız, erkek gibi söylemlerin kullanılmayacağını duyurdu. Yani özetle, tıpkı Netflix'te olduğu gibi Disney'de de aile kavramı olmayacak. Kınamıyoruz, çünkü Netflix nasıl duvara tosladıysa, Disney de aynı stratejiyle duvara toslayacak ve kendi dersini alacaktır. Şimdilik bu platformlarda Erkek Kadın olmayacak ama farklı yönelimler dayatılacak. Disney'in bu açıklaması için ''Dayatma'' diyorum, çünkü coğrafya fark etmeksizin her alanda gökkuşağı bayrağı kullanmak mecburmuş gibi dayatılıyor. Sanatçısından, sporcusuna herkes reklam pazarlama görevlisi gibi periyodik paylaşımlar yapıyor. Biz de aptal değiliz neyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. 

Bunun bir dayatma olduğunu şöyle ispatlayalım. Hiç bir alakaları olmamasına rağmen dünyada futbol kulüpleri bile rengarenk pazı bantları, forma tasarımları ve flamalarla maçlara çıkıp, sosyal medya hesaplarında ''özgürlük'' mesajları paylaşıyorlar. Erkek kadın, tüm sporcular buna takım halinde katılmak zorunda. Bir tanesi, ''Ben bu renkli formayı giymem'' desin bakalım özgürlük veriyorlar mı? Mümkün değil. Yahu kardeşim, herkes zaten yöneliminde özgür. Çevremizde bir sürü tanıdığımız insan var. Herkes özgürce yaşıyor. Bunu reklam etmenin manası nedir? ''Ben erkeğim, ben kadınım'' diye bayrak sallayıp gezen görüyor musunuz hiç? Madem bu yönelim sıradan ve doğal bir durum, neden zorla bayrak sallatıyorsunuz! Tercihlerine saygı duyuyoruz diye kimsenin flamasını sallamak zorunda değiliz. 

Kimseye karışmamakla birlikte, insanın doğasına aykırı bir şeyi de eleştirme ve ebeveynlerimizi bundan sakındırma hakkımız var. Öyle bir ortam oluşturdular ki sanki eleştiri hakkımız yok. İster karşı oluruz, ister tepki veririz. Buna da kimse karışamaz çünkü ''doğal bir yönelim değil.'' Doğal olmadığını da bilimsel olarak ispatlayayım. Şuna cevap verebilecek tek kişi bile bulamazsınız. İnsanda iki üreme organı var. Kadın ve Erkek üreme organı haricinde bir üçüncüsü olmadığına göre, bunun dışında her yönelim anormaldir. Kadına ve Erkeğe ters gelmesi de aslında tek doğal olanıdır. Farklılığı tercih ettiysen, eleştirilere de hazırsındır. Çünkü bu senin kendi tercihin. Küresel çapta mağdur gibi gösterip avantaj elde etme çabaları açıkça anlaşılıyor. Çünkü çevremizdeki bireylerin hayat konforunda hiç sıkıntı yok ve özgürce hayatlarına devam ediyor herkes. Gördüğünüz gibi, itirazımız bireylere değil, küresel olarak yaymaya çalışılanadır... Yoksa kim ne halt yerse yesin bize ne! 


DISNEY TÜRKİYE 

Disney+ (Disney Plus) adını alan yeni platformun 2019 yılında hizmete gireceği açıklandı. Firma bu atılımıyla internet üzerinden video içeriği sağlayan ve milyarlarca Dolar gelir elde eden diğer şirketlerle yeni bir rekabet ortamı oluşturacak. Disney+ platformu öncelikli olarak Marvel, Star Wars, National Geographic ve Pixar gibi Disney'in bünyesindeki içerikleri abonelerle buluşturmayı amaçlıyor. Disney ayrıca yine bünyesinde bulunan ve bir milyon aboneye sahip ESPN+'ı da yine Disney+ bünyesinde hizmete sunacak. Türkiye'de yıllardır yayın yapan Disney Channel ise kapanıyor ve tüm içerikleri Disney+ içerik platformuna geçti. 

Disney'in tepe yöneticisi (CEO) Bob Iger, Disney+'ta yapılacak yeni uygulamalarla kablolu TV ve diğer medya hizmetleri sunan Hulu adlı platformunu uluslararası piyasalara çıkararak yeni aboneler elde etmeyi amaçladığını belirtti. Disney, Hulu platformunun 21st Century Fox, AT&T ve Comcast şirketleriyle birlikte en büyük hisselerine sahip. Disney, 2017 Aralık ayında 71.3 milyar Dolar ödeyerek 21st Century Fox'un çoğunluk hisselerini satın almıştı. ABD hükumetinin bu dev satın almayı bir kaç ay içinde onaylamasından sonra, Disney Hulu'nun yüzde 60 hisselerine sahip olarak, bu platformun içeriğini Disney+'ta kullanabilecek. 

Disney CEO'su Bob Iger "Hulu'ya yatırım yapma konusunda çok büyük bir fırsat var. Özellikle de program içeriği konusunda. Bu sayede platformun televizyon ayağı çok daha güçlü hale gelecek" diye konuştu. Iger ayrıca Disney+'ın, kablolu TV gibi geleneksel içerikleri kullanan kişilerden 20 yaş daha genç bir kesime hitap edeceğini ve bu sayede daha geniş abone kitlelerine sahip olabileceklerini belirtti. Netflix ve Amazon, internet üzerinden çevrim içi film, program ya da dizi gibi eğlence amaçlı içerik sağlayan platformlar arasında başı çeken isimler. Disney, Hulu ve Disney+ yatırımlarıyla bu piyasada rekabeti artıracak. Hulu, halihazırda 20 milyon ve aynı platformun kablolu televizyonu ise bir milyon aboneye sahip. Netflix ise dünya genelinde 146 milyon abonesiyle bu sektörün en güçlü şirketi. Disney, Mart ayında yapacağı yatırım planıyla yeni platformu Disney+ hakkında daha fazla bilgi paylaşacağını açıkladı. 


ABD'li 21st Century Fox ile Dünya'da son 50 yıldır en büyük medya ağının sahibi olan Rupert Murdoch eğlence varlıklarının önemli bir bölümünü satma kararı almıştı. Medyada, Walt Disney ve Sony Pictures'ın satışa ilgisinin bir süredir vurgulandığı biliniyordu. Walt Disney 71.3 Milyar Dolar'a 21st Century Fox'u satın aldı. 27 Haziran 2018'de Disney ve Fox hissedarları birleşmeyi onayladı. Haberimizin resimlerinde de görüleceği üzere, 21st Century Fox bünyesindeki TV kanalları, dijital platformlar, radyolar ve gazetelerle birlikte çok sayıda yayın mecrasının yeni sahibi Walt Disney oldu. FOX bünyesindeki dijital yayın platformu HULU, DirecTV, 20th Century Fox Film Stüdyosu, İngiltere, Avrupa, Asya'daki Sky ve Star uydu yayınları, FX ve National Geographic kablo kanalları, ABD'deki 22 bölgesel spor kanalı bu anlaşmayla Disney'e geçti. 

FOX'un satılması, Türkiye'deki FOX, FOX SPORT, FOX NEWS, FX kanallarını fazla etkilemeyecek, çünkü Murdoch FOX kanallarını bu anlaşmanın dışında tuttu. Bu satış, Dünya'da medya alanında yeni gelişmeleri de beraberinde getirecek tabii ki! Alanla satan birbirine paralel düşünen yapılar olduğu için, içerikle ilgili bir değişim olacağını sanmıyorum. Geçmişten günümüze biraz analiz edecek olursak ABD'li büyük firmaların sanki bayrağı başka dostuna teslim edermiş gibi, uzun aralıklarla el değiştirdiğini görmek çok da zor değil. ''Benim görevim bitti, sıra sende'' dercesine el değiştiriyorlar. Bu satışla birlikte, teknoloji açısından Netflix'in karşısında durmak isteyecek olan internet yayın platformları ve dijital ağlar yükselecektir. 


Satış sonrasında Rupert Murdoch, Fox News ve Fox Sports'u elinde tutmaya devam edecek. Yani, anlaşmaya bu iki kanal dahil değil. Böylece Murdoch medya alanında kalmaya devam edecek. Yani, FOX Türkiye Kanalı da elden çıkmamış oluyor. Satış tamamlandıktan yaklaşık 1 yıl sonra 20th Century Fox ismi yerine 20th Century Studios markası kullanılacak. Fox Searchlight yerine de Searchlight Pictures ismi tercih edilecek. Böylece, FOX markası Murduch'a ait bağımsız kanal olarak devam edecek. 

Geçen yaz, Tribune Media Company'nin bir bölümü olan Tribune Broadcasting, 6 Temmuz 2018'de Fox Broadcasting Company ile KCPQ-TV (Seattle), KDVR dahil olmak üzere sekiz adet Tribune Media televizyon kanalının mevcut FOX üyelerini yenilemek için kapsamlı bir anlaşmaya vardığını duyurdu. KCPQ-TV (Seattle), KDVR-TV (Denver), WJW-TV (Cleveland), KTVI-TV (St. Louis), WDAF-TV (Kansas City), KSTU-TV (Salt Lake City), WITI-TV (Milwaukee), WGHP-TV (Greensboro, NC). Anlaşma koşulları açıklanmadı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ