🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

MEDYAPIM CEO'SU MURAT SAYGI RÖPORTAJI


Özel televizyon tarihinin önde gelen isimlerinden olan Murat Saygı, bu röportajda samimiyetle sorularımı yanıtladı. Show TV, CINE5, Star TV gibi birçok kanalda yöneticilik yapan Murat Saygı, son olarak Kanal D Genel Müdürlük görevinden istifa ederek reyting rekortmeni işleriyle tanınan Medyapım ile anlaştı. 



TELEVİZYONLAR ÖLÜYOR MU? 

Dijital içerik platformları son dönemde dünyayı etkisi altına almaya başladı. Popülerleşen dijital platformlar ve televizyon karşılaştırması yapan Murat Saygı, “Televizyonlar çıktığında radyolar nasıl ölmediyse dijital platformlar çıkınca televizyonlar da ölmez. Radyoların mobilyaları değişti sadece o radyolar evde yok ama, arabada, mobilde vs. aynı radyolar hala var. Televizyonlar da kutu olarak değişebilir, mecra izlenme sekli değişebilir ama içerik her zaman izlenir. Dijital TV, evde sosyal bir olay, bir televizyon, bir bilgisayar veya telefon değil, bilgisayar veya telefon da bir televizyon değil, biri sosyal, diğeri bireysel olgular. Hepsinin yeri farklı.'' dedi. 

Murat Saygı, izleme alışkanlıklarının en az 10 yıl daha değişmeyeceğine vurgu yaptı. ''Türkiye gibi sosyal ülkelerde televizyon izleme alışkanlıkları en az bir 10 sene daha değişmez. Zaman içinde gençler diğer platformlara kayabilir ama unutmayın ki toplumlar yaşlanıyor ve hepimiz yaşlandıkça ana babalarımız gibi davranıyoruz. Dolayısıyla en az 10 yıl değişmez, mobil hayat, marjinal içerikler, bireysellik, genç nüfusta bir dönem çalışır ama dünya bile aileyi bir arada tutmayı esas mesele haline getiriyor bir çok sorunun önüne geçmek için. Sonuçta dijital platformlar yerel olarak hiçbir yere varamaz. Bu işe para yakmaya can dayanmaz. Global firmalar da yerel TV’nin yerini asla tutamaz.'' 


DİZİ SÜRELERİ NEDEN UZUN? 

''Televizyon dizilerinin süresinin uzun olması son dönemin en büyük tartışma konularından biri haline geldi. Dizilerin süresinin uzun oluşu çok şikayet edildi. Öte yandan 60 dakikalık diziler de denendi, tutmadı. Peki bu konuyla ilgili sizce başka neler yapılmalı?'' diye sordum. Murat Saygı; ''Türkiye’deki reklam fiyatları son dönemde yükselmesine rağmen kanalları kısa dizi yaparak 60 dakikada sadece 12 dakikalık reklam süresiyle besleyemez. Ayrıca 120 dakikalık diziyle 60 dakikalık dizi maliyeti de yarı yarıya daha ucuz olmuyor, %10-15 daha ucuza çıkıyor. Bu konuda gerçekte izleyicinin bir şikayeti var mı emin değilim. Ekosistem izin verse hepimiz isteriz daha tempolu hızlı işler üretmeyi de izlemeyi de ama kanallar karar vermeli önce bu işe'' diyerek konuya farklı bir boyut getirdi. 

NEDEN ARTIK SITCOM DİZİLERİ YAPILMIYOR? 

''Tatlı Hayat, Dadı, 1 Kadın 1 Erkek, Ruhsar, Yalan Dünya gibi birçok sitcom dizisi bir zamanların favori yapımlarıydı. Fakat bir süredir televizyonun hakimi dram dizileri oldu. Med Yapım'ın yeni sitcom projeleri olacak mı?'' diye sordum. Murat Saygı, ''Genel olarak dünyaya kadın dramaları satıyor ve ekosistemin en büyük lokomotifi o. Komedi ve sitcomlar çok iyi yazıldığında ve adapte edildiğinde o ülkede başarılı oluyor, doğru ancak komedi lokal bir olgu olduğu için yurtdışı satısında başarılı olmuyor. Arjantin'de bir ev hanımı bizim güldüğümüze gülmüyor mesela. Aynı zamanda sitcomları drama gibi uzun bölüm yapamıyorsunuz, onun bir temposu ve dozu var. Son dönemde bu yüzden kimse üretmez oldu. Komedi ve sitcomların en büyük avantajı yayın anlamında defalarca kullanabiliyorsunuz, her seferinde makul bir rating alıyor. Dram da bildiğiniz bir şeyi tekrar izlemezsiniz ama komedi dizileri filmleri tekrar tekrar izlenir.'' yanıtını verdi. Murat Saygı'nın da bahsettiği gibi sitcomların sadece ülke çapında başarılı olması ve dram dizilerinden daha kısa tempolu olması, bu yapımların artık tercih edilmemesine neden oluyor. 


BBG VE POP STAR'I ÇOK SEVERİM. ACUN BENDEN EL ALMIŞ OLMALI. 

Birçok formata imza atarak hafızalara kazınan Murat Saygı, yaptığı favori formatı sorulduğunda, ''En sevdiklerim, BBG Biri Bizi Gözetliyor ve Pop Star program olarak. BBG'de RTÜK başkanıyla kapatma kavgasına katıldım Ateş Hattı programında. Sonra 5 sene daha devam etti, kapatamadılar. Pop Star'ın da başarısından dolayı restoranlardan faxlar mailler geliyordu ''lütfen erken bitirin, müşteri gelmiyor'' diye. Aslında formatların hepsini çok severek yaptık. Ben kendimi diziden cok formatcı televizyoncu diye gördüm. İlk yaptığımız, Kim 500 Milyar İster, bakın hala devam ediyor. Onun keyfini unutamam. Ama gelgelelim zaman ve eko sistem dizilere daha çok dönmemize neden oldu. Allah'tan bir tek Acun benden el almış olmalı ki başarıyla ve inançla televizyonculuğu o yönde dünya çapında yapıyor.'' yanıtını verdi. 

Röportaj: Alper Ergez 

Alper Ergez'in fortunaTV'deki TÜM YAZILARI İÇİN BURAYA TIKLAYIN. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ