📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 FİLMOGRAFİ

[Filmografi][bsummary]

⭐ MAGAZİN

[magazin][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor][bsummary]

⏳ AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

⚙️ TEKNOLOJİ

[teknoloji][bsummary]

⚠️ ALARM

[Alarm][bigposts]

TGRT YENİDEN Mİ YAYINA BAŞLIYOR

Bu haber ilk defa fortuna'TV'de: (Rahmetli) Enver Ören ve Mücahid Ören'e ait İhlas Holding, yayın grubu ''TGRT, Türkiye Gazetesi, TGRT FM, İHA (İhlas Haber Ajansı), TGRT EU, TGRT Pazarlama, TGRT HABER kanallarının yanına bir de TGRT BELGESEL'' eklemişti. 1993 yılında kurulan TGRT (Türkiye Gazetesi Radyo Televizyonu) Huzur Radyo TV A.Ş. 2006 yılındaki satışın ardından FOX olarak değişmiş, fakat İhlas Holding ''TGRT Markasını'' elinde tutmuştu. 

Şahsen ben ilk günden beri ''FOX'un geçici bir dönem yaşayacağını ve bir gün tekrar değişerek TGRT olacağını iddia ediyordum ama henüz olmadı'' derken, 2021'de kulislerde yeniden TGRT ismini alarak içeriğinin değişeceği konuşulmaya başlandı. 2023 Şubat ayının ilk gününde ''TGRT ile FX kanalının yer değiştireceği'' açıklandı. ''FX Kanalı yerinde TGRT yer alacak'' dense de net ve resmi bir doğrulama yapılmadı. TGRT, TGRT Haber, TGRT Belgesel Kanalları ile İhlas Holding 3 televizyon kanalıyla boy gösteriyor. 


TGRT-FOX dönüşümü demişken, şu anda izlediğimiz FOX ile Dünyadaki FOX kanallarının hiçbir içerik benzerliği olmadığını belirtmeliyim. Bizimki tamamen eski TGRT gibi yayın yapmaya devam ediyor. Sadece, logo ve ekran görselleri değişti. Orijinal Amerikan FOX kanalı Türkiye'de FX logosuyla da Türkçe altyazılı yayın yapmakta. TGRT kanalı satıldıktan sonra, TGRT HABER olarak ismini değiştirerek yeni kanal olarak karşımıza çıktı. Ekranlarda gördüğümüz diğer kanalları, ''TGRT EU'' ve ''TGRT Pazarlama'' kanalı ve 1-2 tane sms melodi slayt kanalları eklenmişti. Uzun bir süredir, eski TGRT ve Kültür Bakanlığı belgesellerini yayınlayan logosuz bir test yayını vardı. Ben o günden beri TGRT Belgesel Kanalı olma ihtimalini hep düşünmüştüm. Sonunda, 22 Nisan 2010'dan itibaren ''TGRT BELGESEL'' kanalı da bu gruba yeni bir televizyon olarak eklendi. 



Şimdi düşünecek olursak, İhlas Holding eskiden tek bir kanala (TGRT) sahipken bugün ''TGRT Haber, TGRT EU, TGRT Belgesel'' olmak üzere 3 tane televizyon kanalına sahip. Vizyon açıklamasında 'HD yayın' vurgulanmış ama 2019'a girmek üzereyken bu konuda bir gelişme olmamıştı. 2020 Temmuz sonuna doğru TGRT Haber HD yayına geçti. Uzun süre; ''Eskisinden daha güçlü olmalılar ama bir türlü başarıyı yakalayamıyorlar'' derken, TGRT Haber Kanalı transferlere başlamıştı. 



TGRT kadrosunda uzun yıllardır yer alan spikerlerinin yanı sıra ünlü spor spikeri Sabri Ugan programlarına başladı. Kanaltürk'ün kapanma sürecinde ''bu adamı niye hiç bir kanal kapmıyor'' diye düşündüğüm ve uzun süre ekranlardan uzak kalan başarılı haber spikeri Emre Buga'nın da yemek programı TGRT Haber Kanalı'nda yayınlanmaya başladı. Ayrıca, ''Bugün Ne Giysem'' yarışmasına katıldığını yeni öğrendiğim Sinem Danacı da haber spikeri olarak TGRT ekibine dahil oldu. 
(Emre Buga ve Sinem Danacı Haber Global'e geçti.) 

TGRT Haber'de bu hareketlilik başladığında demiştik ki; ''Tüm haber kanalları arasında tek HD yayına geçmeyen televizyon olarak geri planda kalıyor. Kurulduğunda Türkiye'nin ve hatta Dünya'nın parmakla gösterdiği bir yayın teknolojisine sahip olan TGRT'nin, artık teknik gelişimini de dört gözle bekliyoruz'' demiştik. Artık logosunu sol üst köşeye alan TGRT Haber, HD yayına geçerek bu açığı da kapatmış oldu. 


İHA İHLAS HABER AJANSI LOGOSU YENİLENDİ 
İHA, İhlas Haber Ajansı 1993 yılında kuruldu. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanında çektiği görüntüleri ülkemizin yanı sıra Dünya izleyicileriyle buluşturan İhlas Haber Ajansı'nın yeni logosu İhlas Holding Binası'nda gerçekleştirilen lansmanla tanıtıldı. Benim de beğendiğim bir tasarım olmuş. İşte, İHA'nın 2018 yeni logosu. 

  TGRT Haber kanalı kurulduğu günden beri dünyanın en büyük haber ağlarından biri İHA (İhlas Haber Ajansı) kaynağını çok iyi kullanamıyor. İçerik eksikliği ve ekran görselleri bakımından diğer kanalların hepsinin gerisinde kalmıştı. Ekim 2011 itibariyle ekranda yenilikler belirmeye başladı. Fakat ben yine de ekran görselleri konusunda çok eksik kaldığını düşünüyorum. 2014 Nisan sonlarına doğru yeni bir değişim sürecine girdiği göze çarpıyordu. Her kanal için sürekli eleştirdiğim kocaman logo boyutunu kısa süre önce küçültmüşlerdi. O günden itibaren bir şeylerin değişeceğini anlamıştım. Beklediğim gibi o değişim gerçekleşti. TGRT logosu tamamen değişti. Fakat HaberTürk logosunun değişik bir (kavisli) versiyonuyla çıkacaklarını hiç düşünmemiştim. 

Yeni TGRT logosunu gördüğüm anda ''Basit bir logo olmasını istedikleri belli oluyor ama bu kadar da olmaz'' demiştim. İlk bakışta TRT HABER kanalıyla da aynı imajı veriyor. İş işten geçti artık, dönüşü olmayacaktır belki ama bence TGRT HABER logosu sınıfta kaldı. Stüdyoları ise çok başarılı olmasına rağmen kamera açıları sürekli yakın alındığı için o güzellik ekrana çok az yansıyordu. (Artık kamera açıları da düzeldi.) Bir de sosyal ağlarda yaptıkları haber paylaşımlarında ''Yanıltıcı başlıklar kullanılması'' ben dahil bir çok kişinin tepkisini alıyor. 3 tane fazla tık almak için bu yola giren İHA, TGRT HABER ve Türkiye Gazetesi'nin paylaşımları rahatsız etmeye başladı. Biz buradan uyaralım. 



MADDİ KRİZDEN NASIL ÇIKILIR? 

Maddi kriz haberleri sürekli gündeme gelen TGRT grubunun İHA (İhlas Haber Ajansı) ile uyduda yayın yapan şehir televizyonlarına günlük canlı akış temin edecek başka bir kanal daha kurmasını bekliyorum. Avrupa yayını yine TGRT Haber EU adı altında TGRT Belgesel kanalı yerine alınabilir. Eldeki mevcut kanallardan birini dönüştürerek bu yapılabilir. TGRT EU ile TGRT Haber kanalı birleşebilir ve boşa çıkacak frekans ile TGRT EU kanalı ajans yayını için dönüştürülebilir. Böylece günlük canlı yayın akışı sağlayan CHA karşısına yeni bir güç çıkacaktır. 
1995 yılında şehir televizyonlarının yayınlarını tek kanalda bir araya getirmek için 'BETA KANAL' (Birleşik Enternasyonal Tv Ajansı) adı altında plan projesini yaptığım (Şehir TV Ağı) 1996'da YurtNet ve daha sonra TRT Anadolu isimleriyle denendi. Fakat benim planladığımdan çok farklı şekilde uygulandığı için başarısız oldular! Çok fayda sağlayacağına emin olduğum BETA KANAL fikrimin mutlaka düşünülmesini bekliyorum. 

Konumuza dönecek olursak, TGRT EU kanalı eski TGRT gibi bir imaj çizmeye başladı. Fakat, halen bir yerellik akıyor ne yazık ki. Mesela RTÜK tarafından sürekli cezalar verilen ''sektörel'' kategorisi altındaki firma tanıtan programlar kanala 4-5 Bin Lira kazandırıyor ama yayın kalitesini sıfıra düşürüyor. Dış yapım olarak hazırlanan bu programlarda çekimler berbat, ses bir var bir yok, sorular aynı ''Sizi diğer firmalardan ayıran özellikler nelerdir?'' :) vs. gibi... Yahu adam ekmekçi, hırdavatçı, keresteci, ne farkı olsun diğer firmalardan. Bu mudur parasını aldığınız adamın tanıtımı? Çekimleri yapılan firmalar kesinlikle ödediği paranın karşılığını alamıyor. Firma sahipleri hangi akla hizmet bu tür programlara para verir anlamıyorum. 

Beni de 2-3 günde bir arayan oluyor ''Firmanızı tanıtalım'' diye. Karşılığını alamayacağımı biliyorum. Şahsen benim sokağa atılacak param yok. O parayı alıp bir ihtiyaç sahibine veririm daha iyi. Bu tür programlara kesinlikle güvenmiyorum. Dikkat ederseniz büyük şehir merkezlerindeki firmalar değil, kırsal kesimler ve ilçelerdeki firmalara yer veriliyor. Sizce neden? Çünkü o bölgelerdeki firmaların parası yapımcılar tarafından daha kolay alınabiliyor da ondan! Bu tür programlardan mağdur olan birçok firma var ve bir defa çekim yaptıran firma bir daha kesinlikle yaptırmıyor. Geri dönüşüm alamıyorlar. Kalitesiz sektör programlarının TGRT markasını yerelleştirdiğini düşünüyorum. Bence vazgeçilmeli. 

7 yorum:

  1. İha 2016 dan itibaren yerel tv lere akış sağlıyor Öğle 13 - 13.30 arası , cuma günleri Öğle haberlerinden önce Huzura doğru ve Yolumuzu AYDİNLATANLAR programı akşam 17.00 da haber yayını sağlıyor akşam haberleri her gün Öğle haberleri hafta içi oluyor hatta geçen Ramazan 2014 de tgrt belgesel de yayınlanan iftar programının da verdiler

    YanıtlaSil
  2. Yani biz yanlış haber kaynağını izliyoruz radyosunu ehli sünnet diye dinliyordum şimdi kafam karıştı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. FOX ile TGRT arasında hiç bir bağ yok. Amerikalılar geçmişte TGRT'nin isim hakkını satın alıp FOX olarak değiştirdiler. Satıştan yıllar sonra TGRT'nin eski sahipleri TGRT Haber adında yeni bir kanal kurdu. Yani ikisi ayrı kurumlar.

      Sil
  3. foxtv kapancakcakmış sonrada tgrt eu satılacakmış bu doğrumu bir uydu haberci paylasmış facebook da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda FOX ile TGRT arasında hiç bir bağ yok. Amerikalılar geçmişte TGRT'nin isim hakkını satın alıp FOX olarak değiştirdiler. Satıştan yıllar sonra TGRT'nin eski sahipleri TGRT Haber adında yeni bir kanal kurdu. Yani ikisi ayrı kurumlar. FOX'un ise kapanması gündemde değil. Hatta FOX Haber TV açılması gündemdeydi. İlgi çekmek için böyle kaynağı belirsiz başlıklar atanlar oluyor.

      Sil
  4. tgrt geri dönüyormuş bu doğru mu? hiç resmi açıklama bile yapmıyorlar

    YanıtlaSil

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🌡️ HAVA DURUMU

Daha fazla hava durumu tahmini: oneweather.org



🏧 REKLAMLAR