Hepimizin duyduğu bir söz vardır; ''Türkiye'de bir sürü dini kanal var'' derler. Bir kanalın sahibi inançlı ya da dini programa da yer veriyor diye ona ''Dini Kanal'' denmez. Belirleyici olan, yayın içeriğinin bütünüdür. O yüzden, bu içi boş söylemleri bir yana bırakırsak, Türkiye'de yayın yapan 300-400 kanaldan anca 10 tane dini içerikli olanı bulabiliriz. Bunlardan 4 tanesi istikrarlı yayınlarına devam ederken, geri kalanı sürekli açılıp kapanan ve daha çok ürün satmak için kurulmuş kanallar olarak göze çarpıyor. ''Elle tutulur'' diyebileceğim dini içerikli televizyon kanallarını tanıyalım.
Diyanet TV: TRT ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde 24 Haziran 2012'de Ankara'da TürkSat'tan yayına başlayan devlet kanalıdır. Kurulduğu günden beri çok programlı yayını benimseyen bir kültür kanalıdır. Tamamen din merkezli olmadığı için kültür kanalı olduğunu söyleyebiliriz. Ağustos 2018'de alınan kararla TRT'den ayrıldı ve Diyanet Vakfı bünyesinde (DTV) Diyanet TV özel kanalı olarak faaliyetine dijital olarak devam ediyor.
Lalegül TV: Cübbeli Ahmet Hoca'nın sohbetleriyle dikkatleri çeken Nakşibendi Tarikatı İsmailağa Cemaati'nin kanalı olarak bilinen Lalegül TV, 2014'de İstanbul'dan TürkSat yayınına başladı. Sohbet ağırlıklı mütevazı bir yayın içeriğine sahip. Haklarında çıkan bazı haberlerin aksine, ben akla takılan tüm sorulara yanıt bulabileceğiniz kaynak niteliğinde bir televizyon kanalı olduğunu düşünüyorum. Kanaldaki sohbetlerin en önemli iki özelliği, güncel konuların dini açıdan değerlendirilmesi ve her konunun hangi kaynakta yer aldığının belirtilerek güven vermesi. İşin özü şu, ''Bana inanmıyorsan kaynak kitabı aç kendin bak'' diyorlar.
Semerkand TV: Menzil Cemaati'nin 29 Mayıs 2010'da İstanbul'da TürkSat'tan HD yayına başlayan kanalıdır. Kurulduğu günden beri çok programlı yayını benimseyen bir kanal. İçeriklerinde din, tasavvuf ve Kur'an-ı Kerim eğitimine geniş yer ayırıyorlar. ''Bir eğitim kanalı'' diyebiliriz. Kandil gecesi gibi özel günlerdeki programları ilgiyle izleniyor. Semerkand W (SemerkandWay) yurtdışı yayınlara da başlıyor.
Dost TV: Nur Cemaati'nin Okuyucular Grubu tarafından 3 Mart 2005'de Ankara'da TürkSat'tan yayına başlayan kanalıdır. Kurulduğu günden beri çok programlı yayını benimseyen bir kanal. Herkese hitap eden farklı program içerikleri sunmaya gayret eden bir televizyon.
Diğer dinler: Ermeni Cemaatlerinin Luys TV Kanalı ve Hristiyanların SAT7 Türk Kanalı da İstanbul'dan yayın yapmaktadır.
EKRANLARDA EN GÜVENİLİR BİLGİ VEREN HOCALAR HANGİLERİ?
Mekanlarda sorun çıkaran kişilerin bilgileri ''blacklist/karaliste'' adı verilen gizli bir listeyle güvenlik ve kapı görevlisine verilir. Listede yer alan kişi kapıya geldiği zaman, ''şu anda doluyuz, rezervasyonunuz var mı?'' vb. bahanelerle içeri alınmazlar. Konuk ağırlayan mekancıların hepsi bunu bilir ve iç huzuru bozmamak için bu kuralı uygular. Fakat konuk ağırlayan televizyon kanallarının hemen hepsi, konuk edeceği kişiler için böyle bir liste tutmaz ve her önüne geleni ekrana çıkarır. Bu yüzden de belli aralıklarla iç huzuru bozacak şekilde Müslümanların tepkisini çekecek başlıklar, haberler, tartışmalar ortaya çıkmaktadır.
Özellikle de dini içerikli bir sohbet edilecekse konukların çok özenle seçilmesi gerekmektedir. Geçmişte görev aldığım bazı televizyonlarda, ''Ayet ve Hadisleri inkar eden, dini konularda yenilik adı altında tahribat yapmaya çalışanları'' kanalımızın konuk listesinde ''sorunlu'' olarak işaretliyor ve davet etmiyorduk. Bu listeyi tek başıma oluşturmuyordum, bir kurul dini hassasiyetlere göre detaylı inceliyor ve karar veriyordu ama liste benim elimde duruyordu. Bir konuk davet edileceği zaman ismi önce bana veriliyordu, sorunlu listede değilse kanala davet ediyorduk. Arada bir kaçı ikili ilişkilerini kullanarak kendini zorla 1-2 defa konuk ettirmiş olsa da, ekranda rahat durmayıp izleyici tepkisiyle birlikte veda etmişlerdi.
İsimlerini vermeyeceğim o davet edilmeyenler günümüzde şu anda popüler ekranlara çıkıp tepki alan yorumları yapan ''sorunlular'' olarak tartışma çıkartma görevlerine aynen devam ediyorlar. Onları ekranda her gördüğümde ''Ne kadar da doğru bir iş yapmışız, keşke şimdi de kanallar buna dikkat etse'' diyorum. Bizim uyguladığımız sistemde, ekranda halkın tepkisini alacak hiç bir şey olmadığı gibi, samimiyetle güvenilir bilgi kaynakları oluşuyordu. Şimdikiler ise hoca değil şovmen oldular.
Küçük bir örnek vereyim. Amerika'da Kilise televizyonları var. Bu kanallarda Papazlar soru ve cevaplarla coşkulu bir biçimde seyircilere hitap ediyorlar. Filmlerde de izlemişsinizdir, siyahi rahip ayağa kalkıp el kol hareketleriyle Kilise müziği (Gospel/Soul Müzik) karışımı yaparak, seyircisine kendi inandığı değerlere karşı sempati oluşturmaya çalışıyor. (İnandıklarını yaşıyorlar, hiç bir sakıncası da yok tabii ki.) Bana ilginç gelen, bizim ekranlardaki hocalar da aynı onlar gibi davranıyorlar! Bizimkilerin hal hareketlerine bir göz gezdirin. Bizim hocaların televizyon programları, onların formatlarına ne kadar da çok benziyor görebilirsiniz. Bu formatların Türkiye'de bilinçli olarak aynı şekilde hazırlandığına inanıyorum. Tepkimi de bu yüzden dile getiriyorum.
Televizyonlar, dini içerikli programlarda ''sorunlu konuk listesi'' uygulamadığı sürece, kimin ne dediği belli olmamaya devam edecek ve gereksiz tartışmalar bitmeyecektir. Birilerinin istediği de aslında bu tartışmaların hiç bitmemesidir! Son olarak, geçmişte bizim listedeki ''sorunlu'' olanları değil de, konuk olmasında sakınca olmayan ''sorunsuz'' güvenilir hocalardan aklımda kalan bir kaçının ismini vereyim de davet edin izleyici bilgi edinsin.
GÜVENİLİR KONUKLAR:
Fatih Çıtlak, Cevat Akşit, Nihat Hatipoğlu, Ahmet Mahmut Ünlü, Şerafettin Kalay, Mustafa Özşimşekler ve Rahmetli Enver Baytan Hoca güvenilir listemizde yer alanlardan bazılarıydı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com