🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

MÜZİKTE FEAT NEDİR NASIL KULLANILIR

Müzik sektöründe en çok merak edilen konulardan biri FEAT meselesi olacak ki, bizim de en çok okunan yazılarımızdan biri olmuş. Dünyayı 15 yıl geriden takip eden müzik piyasamızda, yeni yeni FEAT. terimi kullanılmaya başladı. Fakat nerede ve nasıl kullanılması gerektiğini halen bilmeyenler var. Bunu benden öğreneceklerin, daha sonra karşıma çıkıp ahkam kesmeyeceği inancıyla konuyu kısaca açıklarsam iyi olacak diye düşünüyorum. 
 

FEAT / featuring: Dünyada kullanım şekli; ''Bir müzisyen, dj, aranjör ''kendi single ya da albümü için'' yeni bir şarkı hazırlayıp bunu da bir soliste okutursa, örneğin, (Dj Fortuna feat. Zafer - Music) şeklinde adlandırabilir. Şarkı ve albüm tamamen dj'e ait olduğu için önce DJ ismi, sonra da seslendiren (yani destek veren ses anlamında) solistin ismi yazılır. Fakat bizim ülkemizde; Eski şarkılara remix yapıp sonra o şarkıyı yeniden stüdyoda okutan dj, aranjör vb. müzisyenler, önce kendi isimlerini, sonra da solistin ismini yazarak hata yapıyorlar. Şarkının asıl sahibine haksızlık yapılıyor. Eğer, eskiden var olan bir şarkıya yeni düzenleme yaptıysanız, buna versiyon denir, cover da diyemezsiniz. Örneğin; Zafer - Music (Dj Fortuna Version) ya da Zafer - Music (Dj Fortuna Remix) şeklinde adlandırılmalıdır. Cover olması için eski şarkının okunuş biçimini, müzik kategorisini orijinalinden farklı biçimde değiştirecek hale getirerek yeniden okunmuş olması gerekir. Orijinal bir şarkıyı yayvan ağızla söyleyince ''cover'' yaptığını zannedenler yanılıyorlar. 


''Senin müzikle alakan nedir'' diye sorulmadan söyleyeyim; Bugün, CLUB denen mekanlara eskiden DISCO denirdi. Yeni çıkan Compact Disc'lerin itibar görmediği, sadece plakların kullanıldığı ve DJ'lerin Disc Jockey diye adlandırıldığı dönemde Türkiye ve Avrupa'nın en büyük mekanlarında 15 yıl profesyonel disc jockey'lik ve tonmaisterlik yapmış biri olarak parmağımda plak çevirirken, şimdi piyasada dj diye gezenlerin hiç biri yoktu

Geçmişte müzik albümlerinde supervisor olarak yer aldığım, medya danışmanlığını ve menajerliğini yaptığım önemli sanatçılar oldu. Türkiye'de yerli yabancı bir çok konser ve organizasyon düzenledim, son olarak David Vendetta ve Pakito organizasyonlarından sonra bıraktım. Bildiğiniz gibi asıl mesleğim olan televizyonculuk haricinde diğer sektörlere girmiyorum artık. Günümüzde her adım attığımız yerde fotoğraf çekilebilirken, eskiden 1 tane fotoğrafımız belki olurdu. Çekilenleri fotoğrafçıya verip 3-5 gün sonra alabilirdiniz. O yüzden benim de o döneme ait pek fotoğrafım yok. Bulabildiklerimi yazının altında paylaşıyorum. 









11 yorum:

  1. Adsız26.1.17

    Bilgi için teşekkürler, İngilizcede "feat" in anlamı bambaşka, kafama takılmıştı. saygılar

    YanıtlaSil
  2. eski bir şamdan etiler çalışanı olarak,teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun olduk, yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  3. ağızına sağlık kardeş... yeni yetmeler kakaya mama derken, dinozorlar terminolojide hata yapmazdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimizi genç biliriz, daha dinozor olmadık. :) Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  4. teşekkürler açıklama için

    YanıtlaSil
  5. Adsız14.1.18

    sağlam kapak içerir ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin anladığı dilden ;) Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  6. Başlık fotoğrafında 2 kadının olduğu şarkının ismini vereblir misiniz? kafama takıldı.

    YanıtlaSil

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ