🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

WOMAN TV KANALINDA GELİŞMELER

Bu haberi ilk defa fortunaTV duyurdu | İlk yayın hazırlıklarına 2017'de başladığı günden itibaren, televizyon sektörüne ''Woman TV Yayına Başlıyor'' diyerek duyurduğumuz kanal 2018'de yayına başladı. Kanala ne zaman tıklasak ''Kadın kanalı değil de haber kanalı imajı çizen televizyon'', içerik olarak kadınlara hitap edemedi. ''Borçlar, maaşlar, kiralar'' derken, Nisan 2020'nin ilk günlerinde ise yayın hayatına son verdi. Uydu yayını kesilen kanal zor durumdaydı. 

Woman TV haberini ilk biz yaptığımız için iletişim adresini bulamayan bazı avukatlar bizzat beni arayarak icra işlemleri yapacaklarını dile getiriyorlardı. Ben bunu hiç haber konusu yapmamıştım ama diğer mecralardaki açıklamalarını okuduğumda hiç icralık konularının olmadığını söylediklerini gördüm. Hayır efendim! Woman TV'nin çeşitli davaları var. (Yazının devamında anlattım) 

Yine ilk defa fortunaTV'nin duyurduğu üzere, Woman TV 2022'de yeniden yayına başladı. Okay Karacan Genel Yayın Yönetmeni olmuştu. ''Değerli bir isimdir ve imkan verilirse başarılı olacaktır'' demiştim ama o zaman pek verilmedi gibi. Diğer bir isim de Ekin Olcayto olmuştu. İlgi çekici bir yayın formatına dönüşmek üzereyken yine düşüşe geçti. 


WOMAN TV NASIL YAYINA BAŞLADI 

Woman TV künyesinde en üstteki isim Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Başdanışmanı ve WomanTV Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Yazar Servet Avcı. Henüz Woman TV kurulum aşamasındayken Recep Canbolat'la sürekli görüşüyor ve sizlere de güncel bilgileri veriyordum. Kendisine demiştim ki, ''Denizcilik sektöründe uzun yıllardır işler yapıyorsunuz ve haber mecralarınız var. Kadın kanalı yerine Denizcilik üzerine tematik kanal yapmanız daha mantıklı olur'' demiştim ama tercihleri farklı olmuştu. Çünkü, ''Türkiye ve Avrupa'da Kadın Fonlarından Destek Almak'' amaçları vardı. İşler pek iyi gitmemiş ve bir takım krizler atlatmışlardı. Woman TV, 2020'de kapanıp, 2022'de yeniden yayına başlamıştı. 


WOMAN TV MARKA DAVASI 

Yazımızın diğer alt başlıklarında Woman TV'nin kuruluş süreci yer alıyor ama bugün konumuz başka. Daha önceki yazılarımda, anlam veremediğim bir şekilde kanal yönetiminin benimle irtibatını bir anda kopardığını ve tüm medyaya servis edilen basın bültenlerini bile bana göndermediklerini vurgulayan bazı sitemlerim olmuştu. Halbuki onların bilmeyip, benim bildiğim ama buraya yazmadığım başka konular da vardı. Bazı sinyallerini verdiğim ve bir nevi uyardığım Woman TV yönetimi, aynı tavrına devam etti. O halde, şimdi yazacaklarıma cevap vermek için de bize değil diğer medyaya bülten gönderebilirler. Biz oradan cevabı alıp burada yer veririz! 

İşte bomba haberimiz: Bir gece yarısı ''Woman TV projesi ve ilk kadın kanalı fikrinin tescilli olarak kendisine ait olduğunu iddia eden bir kişi dava belgesini bana iletti. Aynı şahıs aylar önce de bu konuyu bize iletmişti ve ben de Woman TV sahibine bu konuyu sormuştum. Ortada bir dava olmayınca haberimizde yer vermemiştik. Fakat 12 Şubat 2019 itibariyle Ankara'dan noter üzerinden ''Tekin Akdeniz Radyo Televizyon Tanıtım Hiz. A.Ş.'' yani ''Woman TV'' için ihbarname tebliğ edildiğine dair olan dosya kanal yönetimine ulaştı. 

''Woman TV'' ismi ve fikri kime ait bilemeyiz ve mahkeme sonucunda göreceğiz ama ilk kadın kanalının Woman TV olmadığı da kesin. Önceki yazılarımda izah ettiğim gibi ilk kadın kanalı 1999'da kurulan Süper Kanal'dı. Bu konuda davacıyı da bilgilendirdim. ''Davada konuşulabilecek tek iddia ''Woman TV projesi ve fikrinin başkasına ait olduğu'' konusudur. ''İlk kadın kanalı fikri benim'' diyerek kimse iddiada bulunamaz'' dedim ama enteresandır ki davacı bu sefer de ''benim Woman TV ile ortak olduğumu ve onlar için çalıştığımı iddia etti.'' Güler misin ağlar mısın? Neyse bizi ilgilendiren bir şey yok. Artık Woman TV konusu kendi aralarında mahkemeye intikal ettiği için ben bu konuda yorumsuz kalacağım. Aralarında çözerler konuyu. 



WOMAN TV LOGOSU KİME AİT 

Beni ilgilendiren ve Woman TV'yi yine daha önceden uyardığım üzere, ayrıca bir de (kopya) logo sorunu var. Geçmişte, Kanal 7 Avrupa'da ''Münih'te Hayat'' ismiyle yayınlanan programın aktif haldeki haber sitesinde de görebileceğiniz üzere logolar birebir aynı. Bu haberde kullandığım logoları karşılaştırınca zaten sonuç kolaylıkla anlaşılıyor. Yakında logo davasını da duyarsanız şaşmayın. ''Ben demiştim'' demekten sıkıldım ama yapılacak bir şey yok. Zaten, Woman TV'nin ilk yayın gününden itibaren kanalın gidişatıyla ilgili bazı negatif fikirler vermeye başlamışlardı ama yine de yayını gözlemledikten sonra gereken eleştiriyi yaparız diye beklemiştim. 

2019'un son günlerinde ''Woman TV Kapanıyor'' söylentileri kulislerde yankılanmaya başladı. Peki, sonun başlangıcı nerede oldu? Hep uyardık ama kanalı kurana kadar her konuyu bize danışıp, kurduktan sonra bizimle irtibatı kesen her televizyon yatırımcısının ''ben bilirim'' diye diye duvara toslamasına şahit olduk. Woman TV ilk günden beri, bir kadın kanalı olmaktan ziyade, haber tartışma platformu gibi yayın yapan bir televizyon formatındaydı. Yani Woman TV'de kadının ''kadın'' yönünü gösteren bir şeylere rastlamak mümkün olmadı. İlk günlerde; ''Tecrübelerime istinaden bu şekilde devam ederlerse işleri pek iyiye gitmeyecek gibi görünüyor.'' diyerek sinyali de vermiştim. Gelinen nokta yine beni haklı çıkarttı ne yazık ki! Bakın, ilk yayına başladıkları günlerde nasıl uyarılarda ve sitemlerde bulunmuşum; 


YAYINA BAŞLADIKLARI İLK GÜNKÜ UYARILARIM 

''Bazı yazılarımı okuduğunuz anda ''Ne demek istiyor, karmaşık'' diye aklınızdan geçiyor biliyorum. Sürekli okuyucularımız bilir ki, eğer şifreli gibi konuşuyorsam vardır bir bildiğim. Nasıl olsa sonradan açıkladığımda anlarsınız ne demek istediğimi! Burada mesele, ''Haberi ilk bizim yapmamız ya da bilginin bize gönderilmemesi'' değil, kanal yönetimi de dahil televizyon camiasının Woman TV'den haberdar olmasını biz sağladıktan sonra on binlerce kişinin okuduğu bu yazının okuyucularına yapılan bir saygısızlık olarak değerlendirdiğimiz için sitem ediyoruz. Diğer sitelere servis edilen haberlere atılan yanlış başlıklara rastlayınca da kızıyoruz! 

Tekrar ediyorum, haber servis ettiğiniz medyada ''İlk kadın kanalı'' şeklinde ısrarla başlık atan diğer meslektaşlarım okuyucularını yanlış bilgilendiriyor. Woman TV'nin resmi hesapları dahi değiştirerek ''ilk'' yerine ''tek'' vurgusu yaparken, haber siteleri halen ''ilk'' vurgusu yapıyor. Bu sözlerim de haber sitesi editörlerine. Bir projeye ''İLK'' demek bu kadar kolay olmamalı. Türkiye'nin ilk kadın kanalı 1999 yılında kurulan Süper Kanal'dı. Genel Yayın Yönetmeni ise İzzet Öz'dü. Farklı başlıklarla hem yanlış bilgi veriyorsunuz, hem de İzzet Öz başta olmak üzere geçmişte ''İlk kadın kanalını kuran ve çalışan ekibe'' haksızlık ediyorsunuz. Ayrıca, 2006 yılında da fortunaTV'nin ilk yayınlarında ''Kadına Özel, Erkeklere Güzel'' sloganıyla kadın konsepti olduğunu bilmiyor musunuz? Bizi izleyenler biliyor da siz bilmiyorsunuz! 

Ben ismini geçirmemek için yazmamıştım ama 2014'de MC TV Kanalı da ''Kadın ve Aile'' içeriğiyle kurulmuştu. 2016'da ise Lifetime ''Kadın Odaklı'' kanal olarak Türkiye'de yayına başlamıştı. Yani Woman TV'den önce 4 defa kadın kanalı kuruldu Türkiye'de haberiniz var mı ey ahali? İlk ikisi kapandı, Lifetime da yakın zamanda kapandı. fortunaTV farklı formatıyla devam ediyor. Şimdi bir kez daha, kanalı haber yapan meslektaşlarıma tavsiyem ''Woman TV Türkiye'nin TEK Kadın Kanalı'' diyebilirsiniz ama İLK DEĞİL! İnsanları doğru bilgilendirin. Bu sözlerim WomanTV'ye değil, habercilere. Şimdilik bu kadarı yeterli.'' (Yeni gelişmelerde haberimiz güncellenir) 



WOMAN TV İÇİN ÖNERİLERİMİZ 

İlk yayın anını paylaştığımız WOMAN TV (Kadın TV) yayına başladı. Deniz Haber Ajansı kurucusu gazeteci Recep Canbolat'la WM TV Kanalı ile ilgili sürekli görüşüyoruz. İlk kuruluşta duyurduğumuz kanaldan tamamen farklı bir proje olduğu için biz de haberimizi yeniledik. Haberimizde kullandığımız stüdyo fotoğraflarında da görüleceği üzere WOMAN TV olarak yayındalar. Bir süre uydu frekansında kadın temalı sabit bir görselle yayın sinyali gönderen kanalın Woman TV olduğunu biz ortaya çıkardıktan kısa süre sonra Türksat ve D-Smart yayını başladı. Diğer platformlar için de görüşme halindeler. 

Woman TV, isminden de anlaşılacağı üzere kadına yönelik bir televizyon kanalı. Fakat medyada ''İlk kadın kanalı'' şeklinde başlık atan meslektaşlarımı uyarmalıyım. Türkiye'nin ilk kadın kanalı 1999 yılında kurulan Süper Kanal'dı. Ardından 4 kanal daha kuruldu. Bu yüzden, ''Woman TV Türkiye'nin Tek Kadın Kanalı'' diyebiliriz ama ilk değil. Bizim uyarılarımızı dikkate alan haber siteleri bugün başlıklarını düzelttiler ama bu sefer de ''bu haberi ilk biz duyurduk'' demeye başlamışlar. Kendinizi yalana fazla alıştırmayın çünkü televizyon piyasası bu haberi ilk fortunaTV'nin yaptığını biliyor. Kanal sahibini arayıp bir sorun da güldürmeyin kendinize! 

Biz, TR HABER'in Woman TV'ye dönüştüğü haberinin de ilk yayıncısıyız. İlk haberi verdiğimizde Sayın Recep Canbolat bile; ''Sizin nereden haberiniz oldu. Biz henüz tam yapılanmayı tamamlamadık. Bir anda haberi görünce şaşırdım. Bu fotoğrafları nereden buldunuz'' diyerek bizi takdir ederek aramış ve ilk tanışmamız da o vesileyle olmuştu. Bu yüzden ''medya haber sitesi'' adı altında okuyucuları yalan yanlış bilgilendirenlere bir kez daha hatırlatalım. Kimin yalan, kimin doğru söylediğinin anlaşılması açısından bu açıklamayı yapmak zorundayım. Yoksa haberi ilk yapan olmaktansa, ''doğru bilgi veren'' olmayı her zaman tercih ederiz. 

Asıl konumuza dönecek olursak, Woman TV 24 Aralık 2018 Pazartesi sabahı tam zamanlı yayına başladı. Yayınlar ilerledikçe daha detaylı konuşacağız ama Woman TV için, ''Umarım sürekli kadına yönelik ürün satan bir akış düşünülmüyordur. Kadın konsepti güzel ama ürün tanıtımlarından izleyici bıktı'' demiştik. İlk imaj olarak dolu bir içerik olacak gibi görünüyor. Yavaş yavaş transferlere de başladılar. Kadın kanalına bir kadın dokunuşu olması gerekiyordu, tanınmış habercilerden Ahu Özyurt Woman TV Genel Yayın Yönetmeni oldu. Devamı da geliyor. İlk yayın anonsunu tüm ekiple birlikte Woman TV stüdyolarından canlı olarak Ahu Özyurt yaptı. İzleyiciyle ekibi tanıştırmış oldu. Neden ''Kadın TV'' değil de ''Woman TV'' ismini tercih edildiğini açıkladı. Türkiye'den çıkan uluslararası bir televizyon markası olabilme hedefiyle İngilizce isim tercih edildiğini açıkladı. (Bu videoyu fortunaTV twitter hesabımızda izleyebilirsiniz.) 



WOMAN TV İLK DEĞİL TEK KADIN KANALI 

Herkesin bildiği gibi başta ''TR HABER'' ismiyle kurulup, RTÜK izni alamayınca format ve isim değişikliği yaparak ''Woman TV'' olarak yayına başlayan bir kanal. Hali hazırda test yayını boyunca programlarda TR HABER logosu mikrofonlarda ve kartonetlerde görünmeye devam ediyordu. Akıllardaki soruyu yine ilk defa ben dillendireyim. ''Kanalın ismi değişti ama acaba asıl amaç TR Haber konseptini farklı bir imaj altında mı yansıtmak'' düşüncesi var. Woman TV yayına başlamadan bu sorunun cevabını veremeyiz ama 16 Aralık'tan itibaren bazı farklılıklar hissedilmeye başlandı. Son bir kaç gündür resmi hesaplarından yapılan paylaşımlarda ''Kadınlarla ilgili adli konulara çok fazla değineceklerini'' vurgulamaya başladılar ve ekibe yapılan yeni transferler de haberci ağırlıklı. Bu tür vurgular (soft) bir kadın kanalından çok, hırçın haber kanallarında olur. Umarım dozu doğru ayarlanır, yoksa ''Woman TV izleyelim'' derken farklı bir boyuta geçilecek gibi bir imaj sergilenmeye başlandığını belirteyim. 

Ben sezgilerimi her zaman olduğu gibi erkenden buraya yazıyorum ki bilirsiniz hep doğru çıkıyor. Madem kadın kanalından bahsediyoruz, ''kadın'' vurgusu yapılacak diye aile içerisinde sanki ''erkek'' hiç yokmuş gibi bir atmosfer ortaya çıkarılmasın. O konuya da bir el atın lütfen. Eğer gerçekten kadın haklarına önem veriyorsanız ilk olarak ''Haber sitesi adı altında cazibeli kadın fotoğrafları galerileri oluşturarak erkekleri mutlu etmeyi hedefleyenlere bir tepki gösterin de'' biz de takdir edelim. Biliyorsunuz ki o fotoğrafları siz kadınlar için değil, erkekler tıklasın da hit alalım, erkekler mutlu olsun, web siteleri de kadınlar üzerinden prim yapsın diye kullanıyorlar. Bu bir kadın istismarı değil midir? İlle de fiziksel temas mı gerekiyor kadın istismarı için? 

Yarı çıplak kadın fotoğraflarıyla galeri oluşturan sitelerin hepsi açıkça kadın istismarı yapıyor ama ses çıkaran yok. Bu kadar sapık nereden türüyor zannediyorsunuz. Senin benim gibi adamlar değil, salyası aka aka o fotoğraflara bakıp kadınları potansiyel bir hedef olarak gören tiplerin arasından çıkıyor o sapıklar. Tüm kadınların ve bir kadın kanalının bu konuda benimle hem fikir olması ve haber sitelerindeki ''kadın fotoğrafları galerilerine'' itiraz etmesi gerekiyor ama nerdeeee! İlk oradan başlarsanız, samimi olduğunuza inanabilirim ama hiç o kısma dokunulacağını sanmıyorum. ''Sanmıyorum'' çünkü Woman TV beklediğimizden farklı bir çizgide olacağını hissettiriyor. 



WOMAN TV HAKKINDA İLK BİLGİLER 

Woman TV'nin gidişatıyla ilgili benim sezgilerimi daha da hareketlendiren önemli bir konu var. Bildiğiniz üzere aylardır ilk haberleri ve bilgileri fortunaTV verdi. Tüm medya Woman TV ile ilgili bilgileri ilk bizden alarak servis etti. O kadar çok okunuyor ki haberimiz, google aramasına ''Woman TV'' yazınca fortunaTV ile isimler alt alta çıkıyor. Öyle ki hemen her gün birileri bizi arayarak ''Woman TV'ye nasıl ulaşabiliriz'' diyorlar ve hatta iş başvurusunu bile yanlışlıkla bize yapan var, biz de yardımcı oluyoruz. Yani Woman TV ile o kadar irtibat halindeyiz (halindeydik!). Fakat bir anda, Woman TV yeni yönetiminin belirlendiği son 10 günden itibaren kanalla ilgili hiç bir haber ve bülteni bize göndermeyi tercih etmediler. Başlarda, ''İlk haberleri biz yapmıştık, biraz da diğer siteler yapsın, yönetimin eski dostları vardır'' düşüncesiyle diğer meslektaşlarımıza iş paslarcasına geri adım attık. Yani ''hep bize olsun'' demedik. 

Fakat baktık ki her gün yeni bir haber var ama hiç ses seda yok. Birinci ağızdan haber alabileceğimiz halde, özellikle irtibat kurmayarak ''Bakalım amaçları ne?'' diye gözlemlemek için geri durup biraz daha bekledik. Bizim en çok başımıza gelen şey, ''Haberi bizden okuyup, bilgiyi başka sitelere vermek'' olduğu için pek de şaşılacak bir şey değil tabii ki bu! Baktık ki, 10 gün boyunca hem haber bize gönderilmiyor, hem de gönderdikleri başka sitelerin haberlerini resmi hesaplarından paylaşarak ''Bak bu da bizim hakkımızda çıkan haberler'' diye lanse ediliyor. Ortada hiç bir sorun yokken, sadece bizi es geçmeleri pek normal bir durum gibi görünmüyor değil mi? Biz nereden hangi anlamı çıkaracağımızı çok iyi bilecek kadar tecrübeli olduğumuz için burada da neyin ne olduğunun farkındayız tabii ki. ''Bir kadın kanalı olarak mesafeler eşit ayarlamalı'' diyelim, siz anlayın. Hürriyet Kelebek eki bile fortunaTV meteryallerini kullanarak Woman TV haberi yaparken, kanalın yeni yönetiminin bize olan mesafesi şaşırtıyor. (Aşağıdaki haberde bizi kaynak gösteren Hürriyet Kelebek ekine teşekkür ederim.) 



WOMAN TV (WMTV) TürkSat Frekans: 12034 Smb: 27500 Pol: Dikey (V) 
D-Smart: 53. Kanal 
Digitürk: 50. Kanal 
WMTV Web Sitesi: www.wmtv.com.tr 

1 yorum:

  1. Güçlü bir frekansta yayına başladı. Bazı televizyon kanalları tarafından desteklenirse tutacağa benziyor. Kadın dayanışmasının realden taşınıp televizyon kanalına da yansımasını beklemekteyiz :)

    YanıtlaSil

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ