🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

TÜRKİYE'DE EN İYİ OTOBÜS SEYAHAT FİRMASI HANGİSİ

Yolcuların, seyahat firmalarını tercih etme sebepleriyle ilgili tavsiyelerde bulunacağımız bu makalemizde, sizlerin de yorumlarla yolculuk tecrübelerinizi bizlerle paylaşabileceğinizi hatırlatalım. Eskiden, Turizm Seyahat firmaları, ''Otobüs yolculuğundan ne beklenti olacak ki, binip giderler'' diye düşünüyordu. Artık yolcuların da beklentileri yükseldi. 


YOLCULARIN SEYAHATTEN BEKLENTİLERİ NELERDİR? 

Yolcular bilet alırken hangi kriterlere göre firma seçiyor? ''Otobüslerdeki konfor, teknoloji kullanılabilirliği, personelin diksiyonu, ikramlar, ekrandaki tv kanallarının çeşitliliği, müşteriye vaat ettiği araç hangisiyse o araçla yolculuk (araç değişimi), koltukların genişlik ve rahatlığı, tuvalet kullanımı, aşırı ışıklandırma ve otobüsün dolap kapakları vb. yerlerinden gürültü gelmemesi, içerideki koku, mola yerleri, minibüs gibi her yerde (uzun süreli) durup kalkmaması ve en önemlisi ise mesafeye göre bilet fiyatlarının dengeli olmasıdır. 



'Ben köklü firmayım bana bir şey olmaz' demeyin, emin olun ki zamanla çok müşteri kaybediyor ve batma noktasına geliyorsunuz. Hatta batıyorsunuz. Bize gelen geri dönüşlerden de anladığımıza göre yolculara ve seyahat şirketlerine çok katkımız olduğunu bildiğimiz yazımıza ''Hayırlı yolculuklar'' dileyerek başlayalım.


BİR YOLCULUK HİKAYESİ 

En iyi projelerimi her zaman otobüs yolculuklarında hazırlamışımdır. İşte yine 2010'da böyle bir günde video klip çekimi dönüşünde, İzmir-İstanbul arası bilet bulamadığım için adını hiç duymadan ''mecburen'' almak zorunda kaldığım bir otobüs bileti, hayatımın en harika yolculuğunu yaşamamı sağladı. Ekiptekilerle; ''Artık bu firmayla, tavuklarla üst üste yolculuk ederiz'' esprisini dilimize dolamışken, Anadolu Turizm aracı perona bir yaklaştı, hepimizin ağzı açık kaldı. Anadolu isimli (2010'da) hiç bilinmeyen bu firma, o güne kadar Ulusoy Turizm haricinde hiç görmediğimiz uçak misali Neoplan otobüsüyle bizi çok şaşırttı. Aramızda; ''Bu küçük firma niye bu kadar para harcamış acaba'' diye konuşmuştuk. 

''Hadi hayırlısı'' diyerek otobüse bindik. Personelin hitap şekli ve diksiyonu müthiş. Birleştirilmiş ikili koltuklar var. Sanki geniş sinema salonu koltuğu. Önümüzdeki 10 inch ekranda Lig TV dahil her şey var ve eksiksiz çalışıyor. (Bilirsiniz tüm otobüslerde teknoloji var ama doğru düzgün çalışmaz. İnternet ise VAR denir ama asla bağlanılamaz.) Tuvalet var ve çalışıyor. Yiyecek içecek servisi hiç durmuyor. Çatlayana kadar yediriyorlar adama. 

Üçgen sandviçler, soğuk sandviçler ve daha neler neler. Zaten ilk şoku dondurma ikramıyla yaşamıştık. Ardından Türk Kahvesi gelince ''Abi siz napıyorsunuz?'' demiştik. Molalarda hiçbir sorun yok ve mola yerleri de harikaydı. Anlatmakla bitmez. Kısaca, (kapanan eski BOSS ardından) otobüs yolculuğunda çağ açan yenilikleri ilk getiren firma Anadolu olmuştu. Tek eksiği vardı, o da her şehre sefer koymamış olmalarıydı. Belli yerlere gidiyorlardı sadece. Tüm Türkiye'ye yayılmalarını bekliyordum. 


Aradan bir kaç yıl geçti değişim başladı. Pamukkale Turizm, çok köklü olmasına rağmen son yıllarda kendini yenileyememiş ve gerilerde kalmıştı. Bu değişim, Anadolu Turizm ve Pamukkale birleşmesiyle başladı. Marka olarak daha bilindik olan Pamukkale akıllarda kalır oldu. Pamukkale ile seyahat edenler, benim yukarıda anlattığım hizmetlerin ve ayrıcalıkların büyük kısmını yaşıyorlar. Bence bu, Anadolu Turizm'in eseridir. Çünkü birleşme gerçekleşmeden önce Pamukkale'de böyle hizmetler yoktu. Değişim Pamukkale'yi bir anda zirveye yerleştirdi. Buna rağmen Pamukkale'de de memnuniyet %75 seviyesini anca yakalıyordu. Bilet alırken Neoplan yazan araç bir anda Mercedes'le değişiyor. İnternet yine kesik. Son 5-6 yolculukta sadece 1 kez İstanbul-Ankara arası memnun kaldık. O yolculukta da araç yine değişmişti. Kötünün iyisi yani! Pamukkale Turizm 2019'da iflas etti. 



Pamukkale, yolculuğuyla ilgili bir tecrübemiz daha oldu onu da dile getireyim. Bilet alırken mutlaka ''Pamukyol'' olmasına dikkat edin. Çünkü ''Teknobüs'' olan otobüsler firmanın değil, şahıslara ait ve o şahıslar genellikle de aracın şoförlüğünü de yapıyor. Yani otobüste yaşayacağınız her türlü olumsuzluk ''firmanın değil o otobüsün sahibine ait''. Patron/Şoför nasıl bir hizmet tercih ederse o hizmeti alıyorsunuz. Fakat otobüsünüz ''Pamukyol'' ise Pamukkale'nin iyi hizmetini alabiliyorsunuz. ''En iyi' dediğimiz firmalarda bunlar yaşanırken, diğerlerinde neler olur düşünün artık. 


Metro Turizm ise Dijitürk yayını atağına rağmen, tv yayını kesintisi, internetin hiç olmayışı, ikram eksikleri ve otobüslerinin eskide kalması sebebiyle kan kaybediyor. Metro ile son 4 yolculuğum tam anlamıyla faciaydı. Koridorlarda gezen yolcular, sokak ağzıyla sohbet eden muavinler, kafasına göre mola veren şoförler, molalı otobüsün bir anda non-stop olması mı dersiniz, ne ararsan var! Görevliye danışınca; ''Gidin şoföre söyleyin, ben karışmam'' diyen görevli olur mu hiç? 1 değil 2 değil, 4'te 4 hata olur mu? Metro Süit iyi bir yer edinmişti fakat her gün geriye gidiyor. Otobüsleri de acilen yenilenmeli! 


Kamil Koç, bir süredir tamamen her şeyiyle dökülüyordu. Kamil Koç'un RAHAT seferlerini son 4 denememde akıllara zarar RAHATSIZ yolculuk yapmama sebep olmuştular. 'Asla bir daha binmem' diyerek personele de tepkimi dile getirmiştim. Her şeyi sil baştan yenilemeleri gerekiyordu. Alman firması Flixmobility GmbH (Interprint GmbH ve Toppan Printing Co. Ltd.) Kamil Koç'u 2019'da satın alarak yeni bir sayfa açtı. Kamil Koç'u Amerikalılardan satın alan Alman FlixBus Türkiye yollarında Kamil Koç olarak görmeye başladık. FixBus'ı deneyince onu da burada değerlendireceğiz. Şüphesiz en kaliteli hizmeti vereceğine inanıyoruz. 


Varan firması ise uzun süren el değiştirme sürecinde çok kan kaybetmişti. Varan, Ulusoy'un olmuştu ve o da kapanmıştı. 2020'de Lüks Karadeniz Seyahat'in de sahipleri olan Abdullah İslam ve Fatih İslam ile ortakları Kemal Soğancı Varan Seyahat firmasını satın alarak eski günlerine döndürdüler. Şu anda çok kaliteli hizmet veriyorlar. 

Nilüfer Turizm son yıllarda bir anda üst düzey bir çıkış yakalamıştı. İnterneti çalışıyor, ikramı harika, çalışanların üslubu çok düzgün. Koltukları da oldukça rahattı. Nilüfer Turizm en iyilerden biri olmayı hak ediyordu ama devamlılığı olmadı. 

Isparta Petrol ise son dönemde araçlarıyla dikkat çekmeye başladı. Bir de henüz hiç denemediğim Seç Turizm var. Terminalde yine otobüsleriyle çok dikkat çekiyor. Hiç denemesem de araçlarıyla diğer bir dikkat çeken firma ise Süha Turizm. 


Neoplan CityLiner ve StarLiner araçların karşısında ''diğer markaların kendini yenilemesi lazım'' demiştik. Fakat Neoplan araçlar da artık kendini yenilemeli. Tasarım olarak mükemmel ve zaten ödüllü ama iç genişlik ve koltuk mesafeleri açısından rakiplerinin gerisinde kalmaya başladı. 


Mercedes-Benz şu anda en konforlu araçlar haline geldi. Bu araçlar son zamanlarda koltuk genişliği ve konfor açısından öne geçti. Travego otobüslerinin iç genişliği, yenilenen koltukları ve koyu renkli camları, yolculukta en üst seviye konforu sağlıyor. 


KAPANAN OTOBÜS SEYAHAT FİRMALARI 

Köklü firmalardan bahsetmişken, dost acı söyler misali bir kaç firmayı da hatırlayalım. Memleketim Antalya'nın efsanesi Akdeniz Seyahat vardı bir zamanlar. Onlar da ayakta kalamadı ve Güney Akdeniz isimli bir firma devam ediyor. Artık çağın çok gerisindeler. Uludağ, eskilerin vazgeçilmezlerindendi ama adı Balıkesir Uludağ olarak geçiyor artık. Pamukkale Turizm 2019'da iflas etti. Eski efsanelerden BOSS vardı. O da silindi gitti. Ulusoy, baştan beri en kaliteli seyahat firması olmayı başarmıştı. Aynı çizgide devam ediyordu. Fakat son 3 yolculuğumda gördüm ki, Ulusoy araçlarında internet (var diyorlar ama) YOK YOK YOK ve ekranlar çok küçük, yayın hep kesiliyor, ikram ise vasat. ''Ulusoy da büyük düşüşte'' demeye kalmadan 2017'de iflas eden Ulusoy Seyahat'in isim hakkını alan Ulusoy Ulaşım hakkında da iflas kararı verildi. Şu anda Ali Osman Ulusoy olarak eski günlerini arıyor. 

Vivalines isimli harika bir firma çıkmıştı ve imdadımıza yetişmişti ama o da kapandı. Vivalines tam anlamıyla uçak konforuyla yolculuk hizmeti veriyordu. ''En kısa zamanda İstanbul-Ankara yolculuğu yaparak detayları yine yolculara aktaracağım'' demiştim. Firmanın haberi olmadan Vivalines'la kendi yerime İstanbul Ankara güzergahına 2 muhabir yolcumuzu göndermiştim. Seyahat deneyimlerini not alıp bana aktarmıştılar. Değerlendirmede; ''Bilet fiyatı her şey dahil 70-80 TL arasıydı. Kapıdan VIP araç gelip alsın isterseniz kişi başı +15TL ödüyorsunuz. Bu da uygun bir fiyattı. Fakat kişi başı ücret alınması yanlış. Aynı binadan binen 2 yolcu için 30TL vermek doğru iş değil. Bilete göre ücret alınırsa daha iyi olurdu. Konaklama yerleri, yazıhane ve bekleme bölümleri tertemiz ve hizmet mükemmel. Yolda uçak konforuyla rahata kavuşuyorsunuz. Otobüste verilen yemek çeşidi çok iyi ama lezzet konusunda aynı şeyi söyleyemiyoruz'' demiştim. %90 memnuniyetle Viva Lines, en iyi firma olarak hızlı bir giriş yaptıktan kısa süre sonra hızlı bir şekilde kapandı. 


EN İYİ OTOBÜS TURİZM SEYAHAT FİRMASI HANGİSİ? 

1* Pamukkale Turizm
2* Varan Turizm 
3* Kamil Koç 
NOT: Müşteriye %100 memnuniyet yaşatan bir firma yok. %80 memnuniyete göre sıralama verilmiştir. 

2 yorum:

  1. Adsız4.2.16

    Pamukkale ile ilgili yanlışınız var. Pamukkale her zaman yenilikçi olmuştur. Hele ki teknolojinin ulaşım sektöründe gelişmesiyle Pamukkale diğer firmalara aşırı derecede fark atmıştır. Firmanın %50-60'ı şirket aracı(PK,AV plakalı araçlar), geri kalanlarsa bireysel araçlardır bunların çoğunluğu da büyük şirketlerin Pamukkale'de çalışan araçlarıdır. (06 SK, 06 LKS, 35 LFY, 45 KB, 48 E, 48 M, 35 R) Bu araçların da şirket araçlarından hiç bir farkı yoktur. Pamukkale'nin filo ortalaması 2014'tür. Bu 500 araçlık filoya göre mükemmel bir rakamdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

      Sil

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ