🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

ŞARKILARI KİM KİMDEN NEREDEN ESİNLEMİŞ

Yıllarca dinlediğimiz ve halen her yeni gün yenilerini dinlemeye başladığımız şarkılarımızın büyük bölümü aslında bize ait değil. Alıntı mı dersiniz? Çalıntı mı dersiniz? Esinlenme mi? Her ne derseniz deyin, sonuç büyük bir ayıp. Üretmektense, kopyalamak daha mı kolay geliyor? Allah, herkese KULLANSIN diye beyin vermiş ama üretmek yerine hazıra konmak hastalık olmuş. 

Yeni bir şeyler üreten insanlara da NEREDEN ESİNLENDİN? sorusu sormak doğal oldu artık. Sanat ve eğlence sektörünün her alanında yer almış biri olarak yerli yabancı en kaliteli mekanlarda İşletmecilik ve Dj'lik yaptığım dönemlerden bir fotoyla yazımı süsledim ki müzikle alakam anlaşılsın. Yani uzman olduğum konulardan biriyle karşınızdayım. Tüm şarkı listesi ve araştırma bana aittir ama televizyonlarda benden alıntı yapıp kaynak göstermeden haber yapan dostlara da selam olsun! 


Hani, kulakta çok eskiden kalan bir tını olur da, farkına varmadan yeni bir besteye dönüştürürsünüz, işte onu anlarım. Bilmeden bu tür şeyler olabilir. Fakat bilerek yürütünce o artık hırsızlığa giriyor. Bizdeki bestelerde ne yazık ki bu çok fazla yapılıyor. Bende çok eskilerden kalan bir meslek alışkanlığıdır, bir şarkıyı duyduğum anda (eğer esinlenme varsa) orijinali anında aklıma geliveriyor. Aklıma gelenleri de buraya yazıyorum. Artık müzik dinlemediğim için güncel şarkıların çoğundan pek haberim olmuyor. Rastlarsam bu başlık altına ekliyorum ve kimseyi suçlamıyorum. 

Aşağıda adı geçen sanatçı, besteci, müzisyen, composer, aranjör arkadaşlarımın çoğunu tanıyorum ama hiç ayrım yapmadan şarkı isimlerini tek tek verdim. Bugüne kadar çıkmadı ama hata varsa da, söyleyin düzeltelim. Amacım sadece paylaşım yapmak. Şarkı isimlerini YouTube aracılığıyla bulup dinleyebilirsiniz. Düşüncelerinizi buraya yorumlara yazabilirsiniz. 

(Yılların birikimi olan yazılarımı KAYNAK GÖSTERMEDEN kullanmayınız lütfen) Kaynak göstererek Sabah Gazetesi'nde hakkımda haber yapan Mesut Yar'a ayrıca teşekkür ederim. 



* EMİR CAN İĞREK 
*** Emir Can İğrek - Ali Cabbar parçasından söz müzik kendisine ait görünüyor ama bir Yeşilçam filmi ''Beş Milyoncuk Borç Verir Misin?'' jenerik müziği / soundtrack'i ile çok benziyor. 

* NORM ENDER 
*** Norm Ender - Mekanın Sahibi parçasının, B Stakk x Yung Slatt feat Peewee Longway - Work My Move parçasından alındığı gerekçesiyle müzik platformlarından kaldırıldı. Bence de parçalar birebir aynı. Dinleyin ve kararı siz verin ama şarkının orijinali 900 Bin civarı izlenmişken, Norm Ender'in 100 Milyon izlenmiş olması da ''rakamların reklam olarak satın alındığının'' bir göstergesi. 

* TARKAN
*** Tarkan - Beni Çok Sev (2017) şarkısı ile Cem Özkan'ın Olmayacak Bir Hayal (2012) parçası çok benziyor. Arada bir dava söz konusu olduğu için sonucu beklerken aynı parça için Ayşe Mine - Ellerim Uğurlar (1984) şarkısı da konuya dahil oldu ve bence tempo farkı haricinde aynı. Bu meseleye 2 kişi daha dahil oldu, o parçaları da dinledim hepsi birbirine benziyor. Fakat bu tür işlerde ilk kim yaptıysa hak sahibi de o olacaktır. Yargı, 1984'te ilk defa Ayşe Mine tarafından seslendirilen bu eserin yasal sahibi olduğunu kabul ederse diğer 3 şarkıcıdan telif almalıdır. 
*** Tarkan - ''Çok Ağladım'' şarkısı (Müzik: Murat Matthew Erdem) ile Ferhat Göçer ''Düştüm Ben Yollara'' (Müzik: Volga Tamöz) parçası arasındaki benzerlik için ünlü aranjör Tarkan'a sitem etti. (Bence de iki parça arasında inanılmaz bir benzerlik var.) 
*** Tarkan - Kuzu Kuzu; Çok ünlü bir klasik müzik eseri olan, (BOND) Victory,
*** Tarkan - Vazgeçemem; Gipsy Kings-No Volvere. 
*** Tarkan - Şımarık; Michael Jackson-They Dont Care About Us ve Prince-Kiss şarkısının mixlenmesiyle yapılmış. Özellikle de, MJ'in parçasındaki Slash'in gitar solosundan intro yapılmış. 
*** Tarkan - Şıkıdım; George Michael-Faith. (Şıkıdım ve Şımarık şarkıları için Mustafa Topaloğlu - Saçmalama şarkısından esinlenildiğini iddia ediyor) 
*** Tarkan - Kimdi; Khaled-Didi. 
*** Tarkan - Geççek; Gülşen-Bangır Bangır. 

* MANUŞ BABA 
*** Manuş Baba - Eteği Belinde parçasının Atilla Yılmaz - Senden Gayrı parçasından alındığıyla ilgili iddialar var. Bence de parçalar çok benziyor ama konuya ilk defa benden duyacağınız başka bir açı getirelim. Bence her ikisi de Kıraç - Talihim Yok Bahtım Kara parçasından esinlenmiş. Dinleyin ve kararı siz verin. 

SEZEN AKSU 
*** Sezen Aksu ''Manifesto'' şarkısında ''müzik: Şehrazat'' yazıyor. Fakat, Diana King - Shy Guy parçasından alındığı bariz belli oluyor. Sezen'in Yunan ve Ermeni müzisyenlerin şarkılarından esinlenmelerini biliyoruz ama bu son parça beni çok şaşırttı. Bu linkteki remix versiyonu bir dinleyin https://www.youtube.com/watch?v=RnM0fCYKmNk

* LED ZEPPELIN Kashmir 
Dünyaca ünlü rock grubu Led Zeppelin'in üyeleri, ''Orhan Gencebay'a hayran olduklarını ve kendi şarkılarını yaparken Türk müziğinden ilham aldıklarını, Orhan Gencebay'ın müziklerindeki ritm, riff ve altyapıları derince inceleyerek kendi müziklerine uyguladıklarını'' açıkladı. Kashmir şarkısının da bu çalışmanın bir ürünü olduğunu itiraf ettiler. http://www.youtube.com/watch?v=hW_WLxseq0o 

* BANU ALKAN Beyaz Orkide 
*** Enrique Iglesias - Hero parçası birebir alınmış. Enrique Iglesias gibi bir Dünya yıldızından parça alınmış olsa bunu herkese duyururlardı. Bestesi kime ait belli değil. 
Hiç bir kaynakta parçanın söz ve müziğinin kime ait olduğu yazmıyor. Türkçe şarkılar okuyan Nicole Peachey (Nicole Rona) isimli sanatçı da ''Beyaz Orkide'' parçasının nakaratındaki sesin Banu Alkan değil, kendisi olduğunu iddia ederek dava açtı. Nicole'ün Türkçesi net olmadığı için eğer parçadaki nakarat onun sesi olsaydı bunu mutlaka anlardık. Fakat Banu Alkan'ın detone olduğu kısımlar bile şarkıda belli. Ben şahsen iddiayı pek inandırıcı bulmadım. Türkçe telaffuz farkından anlaşılması gerekirdi. 

* ERDEM KINAY feat İKİZLER 
*** Erdem Kınay feat İkizler - Öptüm parçası Dalida ve Alabina ile bilinen Salma ya Salama parçasından esinlenilmiş. Nakaratları dinleyince hemen anlaşılan bu parçayı Ziynet Sali de Yunanca seslendirmişti. 

* ALEYNA TİLKİ 
*** Cevapsız Çınlama ile Martin Garrix - Animals parçasının alıntı olduğu iddia ediliyor. Kullanılan sample birbirine çok yakın olsa da buna bir alıntı diyemeyiz. Parçaların akışı birbirinden farklı. Aranjör ''Animals gibi bir parça yapayım'' demiş olabilir ama alıntı yapmamış. 
*** Dipsiz Kuyum ile Bergen - Kullar Affetmez parçası bire bir aynı. Ümit Besen - Seni Unutmaya Ömrüm Yeter mi parçasından da esinlenilmiş. Hatta Zeki Müren - Şarkılara Sordum Söylemediler parçası da üçüncü bir benzerlik gösteriyor. Benim kanaatime göre alıntı olmuş ve Emrah Karaduman'ın bu esinlenmeyi Aleyna'dan saklamadığını düşünüyorum. Yani şarkıcının her şeyden haberi vardır. 

* YELİZ YEŞİLMEN 
*** Yeliz Yeşilmen - Fıstık Çıkı Çıkı (2010) parçasının nakaratı Tuğrul Arsever - Benden Günah Gitti (1994) ile fazlasıyla benziyor. Nakaratları dinleyince benzerliği hemen anlaşılan bu parçayı 94'te ilk duyduğumda (1987) Lee Cooper kot reklamından esinlenildiğini düşünmüştüm. Bunu Tuğrul'a da söylemiştim. O dönem şarkının kulağa en hoş gelen kısmını da bana kendisi öğretmişti. ''Pış pış çık çık puk puk ah pu ah pu ah puk puk ah'' diye söyleniyordu. Herkesin ördek gibi gezdiği yıllardı. Tuğrul Arsever'i dinleyin https://www.youtube.com/watch?v=9RmuHX4XEvg 

SILA GENÇOĞLU - Afitap 
***Kosovalı şarkıcı Nora İsrefi - E di (Biliyorum) isimli Floren Boşnaku'ya ait parçayı izinsiz kullandığı için Sıla'ya dava açılıyor.


* AJDA PEKKAN 
*** Aklınıza hangi parçası gelirse, hepsi de Fransızca ağırlıkta olmak üzere, birçok ünlü şarkıdan alınmış. Hem de AJDA Hanım bu şarkılarının büyük bölümünün altına da, kendi adını yazmış. Bendeki eski orijinal plaklarının üzerinde hep kendi ismi yazıyordu. Sonradan yeni basım plaklarda orijinal isimlere yer verilmiş. Ajda Pekkan yıllarca o kadar çok Fransız esintisi yaptı ki, geçtiğimiz günlerde Fransızlar, ''Fransız kültürüne katkılarından dolayı özel bir nişan'' takdim etti kendisine. 

* EMEL SAYIN - Mavi Boncuk 
*** Emel Sayın - Mavi Boncuk parçası Zeyneb Hanlarova - Canlar Kurban şarkısından alıntı. Parçanın bestecisi Azerbaycanlı Alekber Tağıyev. 

* SUAT SAYIN 
*** Suat Sayın - Kederli Günlerimde Arkadaş Oldun Bana isimli parçasının bir kısmı Zeyneb Hanlarova - Olmalıydın Olmadın ile çok benziyor. 



ÇAĞATAY AKMAN 
*** Çağatay Akman ''Gece Gölgenin Rahatına Bak'' parçasının Mesam kayıtlarında ''söz: Koray Albayrak - Çağatay Akman ve müzik: Mehmet Ali Sezer'' yazıyor. Yani müzik, Güllü'nün ''Herşeyim Oldun'' 1995 tarihli parçasının bestecisi M.Ali Sezer olarak görünüyor. Tartışmaların ardından Çağatay Akman: ''Alıntı çalıntı yapmadık, sample kullandık. Bu normal birşey. Anna RF ismini de yazdık zaten'' diyor olsa da, bu bir sample değil ve birebir Jump parçasının aynısı. Çağatay bir başka röportajda ise ''Biz Güllü'nün şarkısının telifini aldık. Anna RF ile alakamız yok'' diyor. (Çağatay karar ver artık, sample mı kullandın yoksa Güllü'den mi aldın? Anna RF ile alakan yoksa neden adamların ismini önceden yazıyordun şimdi kaldırdın?) Bunlara cevap verilmesi gerekiyor. 

Piyasada ''rap yapıyorum'' diye gezen çoğu genç, internetten orijinal parçaların enstrümantal yeni düzenleme versiyonlarını indirip, üstüne Arabesk Rap karışımı bir şeyler yapıyorlar. Buna da SAMPLE kullanmak diyorlar ama o sample olmuyor kardeşim. Ben parçaların hepsini dikkatle inceledim, Güllü'nün 1995 tarihli ''Herşeyim Oldun'' parçasına daha az benziyor. Arada versiyon farkı olan Anna RF isimli grubun ''Jump'' isimli 2012 tarihli parçasından alıntı olduğu gerekçesiyle youtube tarafından telif yiyen 2016 tarihli ''Gece Gölgenin Rahatına Bak'', ise bence tamamen aynı. Arada 4 yıllık bir fark da var. Yani Çağatay Akman, Güllü değil Anna RF'nin versiyonunu kullanılmış. Mesam kayıtları Türkiye'yi baz alarak yapılıyor. Yabancı bir parçadan esinlenme olup olmadığı net bilinmediği sürece onaylanmasıyla ilgili bir sorun da olmaz. Bu yüzden yanılgıya düşülüyor. 

Youtube telif taleplerinde taraflardan evrak istiyor. İnceledikten sonra kim haksızsa onun parçasını kaldırıyor. Kaldırma işlemi hemen de yapılmıyor, biraz zaman tanıyorlar ama YouTube'un bu konudaki adaleti tartışılır. Çünkü yönetmenliği bana ait olan videoklipler için bana da telif itirazı gelebiliyor. Biz yönetmenler olarak kliplerdeki hakkımızı YouTube'a zor kabul ettirirken, demek ki verilen zamanda Çağatay'ın itiraz evrakları kabul görmemiş olacak ki parça kaldırıldı. Kısa süre sonra yeniden yayına girdi. YouTube işleri böyle! Olayın bir de Ersan Er boyutu vardı. Onu da sonra inceleriz. 

Parçanın klibinin de çalıntı olduğu iddiaları yayılmıştı. Bahsi geçen Japon animasyon klibini izledim. Giriş bölümündeki bulutlu kısım tamamen aynı. Fakat buradaki esinlenme alıntı çalıntı meselesi klibin yönetmeniyle alakalı bir durum. Tabii eğer sanatçı tarafından yönetmenden özellikle bu sahneler istenmemişse! Bir gerçek var ki, Türkiye'deki yönetmenlerin büyük bölümü beynini kullanmak yerine ''Rusya Japonya'' gibi alfabesi bizlerden farklı olan ülkelerin kliplerini izleyip aynısını yapıyorlar. Türk izleyiciler kolayca orijinalini bulamasın diye özellikle farklı alfabedeki şarkılar seçiliyor. Çünkü bizim klavyelerimizde olmayan Japonca Hintçe Rusça harflerle klip araması yapma şansımız yok! Yani işin çalıntı klipler ve esinlenen yönetmenler kısmına da ayrı bir başlık açmak lazım. 

MUSTAFA CECELİ 
İlle de Aşk 

*** Mustafa Ceceli ''İlle de Aşk'' parçasında Türkçe sözler Sezen Aksu'ya ait. Müzik ise (telif hakkı ödenerek) Alexander Dim'den (Cheb Khaled Feat Pitbull - Hiya Hiya) alınmış.

* HELENA PAPARIZOU - Aşkın Açamadığı Kapı 
*** Ülkesine Eurovision birinciliğini kazandıran Helena Paparizou sözü ve müziği Sude Bilge Demir’e ait olan ‘Aşkın Açamadığı Kapı’ isimli şarkıyı izinsiz alarak, ‘I Agapisou de Meni Pia Edo’ adıyla Yunanca olarak okudu...
*** Yine Eurovision’a katılan Helena – My Number One isimli şarkısını biraz yavaşça okursanız Raj Kapoor – Avare Mu ile aynı olduğunu göreceksiniz. https://www.youtube.com/watch?v=YWVwmZ5COEg 

* DAĞ BAŞINI DUMAN ALMIŞ 
*** Bu parça (marş), İsveçli Landsbyens Orkester - Tre Trallade Jantor ''3 kız kardeş bir gün ormana gitti'' şeklindeki şarkıdan alınmıştır. https://www.youtube.com/watch?v=AE_yUYCDPPo 

* BİR BAŞKADIR BENİM MEMLEKETİM 
*** Bu parça İsrailli Moyşe Nadir - Rabbi Elimelekh şarkısından alınmıştır. https://www.youtube.com/watch?v=nDHAK1m3OEM 

* HAYAT BAYRAM OLSA  
*** Bu parça İsrailli Moyşe Nadir - Rabbi Elimelekh şarkısından alınmıştır. https://www.youtube.com/watch?v=1cHM6cYwVX0 

* İZMİR MARŞI 
*** Bu parça (marş), Yunan Estoudiadina - Emvatirio Smirnis şarkısından alınmıştır. https://www.youtube.com/watch?v=L3VOsbDf07E 
*** Diğer İzmir Marşı ise ''Kafkasya Dağlarında Çiçekler Açar'' isimli bir Kafkasya Marşıdır. https://www.youtube.com/watch?v=133MQKvLE9w 

* KIRAÇ - Sen Fenerbahçe
*** Orijinali Yunan, Mikis Theodorakis'e ait olan parçayı, önce Cem Karaca ''1 Mayıs'' olarak yorumladı, daha sonra da Kıraç, ''Sen Fenerbahçe'' şeklinde, 100 yıl marşı olarak düzenledi... 3 parçayı da dinleyin, hepsi birbiriyle aynı...

* YAŞA FENERBAHÇE 
*** Yaşa Fenerbahçe şeklinde söylenen parçayı kim yaptı bilmiyorum ama orijinalinin ismi Sylvia - Y Viva Espana (Yaşa İspanya) https://www.youtube.com/watch?v=W7aPp-4z-uw 

ERKİN KORAY  
*** Fesübhanallah plaklarının üstünde söz müzik Erkin Koray yazıyor ama şarkının Arapça orijinali Samir Yazbek - Weli Weli Men Hobboun Weli https://www.youtube.com/watch?v=GIuPGvlOEGs 

*** Öyle Bir Geçer Zaman ki şarkısının Hintçe orijinali Mohammed Rafi - O Nanhe Se Farishte https://www.youtube.com/watch?v=_VdQIcvx3a0 

*** Erkin Koray Çöpçüler şarkısının orijinal sözleri 1964 yılında basılan ''İnilti'' isimli kitapta yer alıyor. 

*** Erkin Koray Şaşkın şarkısının orijinali Samira Tawfik - Ya Ayn Mulayiitayn https://www.youtube.com/watch?v=dFmw37eZV5E 

* ÜSKÜDAR'A GiDERKEN (Aldı da Bir Yağmur)
*** Dünyaca ünlü BONEY M grubu, Rasputin isimli şarkısını Üsküdar’a Giderken isimli parçamızdan esinlendiğini itiraf etmişti. (90'larda bir röportajımda bunu bizzat bana söylemişlerdi.) https://www.youtube.com/watch?v=MkG1J5SZ_kw 


* ARKADAŞIMIN AŞKISIN 
Juanito ve Gönül Yazar'ın söylediği "Arkadaşımın Aşkısın" şarkısının Türkçe sözü Fecri Ebcioğlu, müziği ise (Enrico Macias/Rene Pascal - La Femme de Mon Ami) imzası taşıyor. Fakat Fecri Ebcioğlu'nun yazdığı söylenen sözlerin aslında başkasına ait olduğu iddiaları var.  

* YALIN
*** Bit Pazarı isimli şarkısı, Norveç’e Eurovision birinciliğini kazandıran Alexander Rybak’ın "Fairytale" isimli şarkısının aynısı...
*** Yalın’ın Zalim şarkısını da başkaları izinsiz kullanmış. Rovena Stefa tarafından ‘Zemer’ ismiyle, Bulgar şarkıcı Toni Storaro ‘Greshnica’ ismiyle ayrıca Rusça, Arapça, Sırpça ve Yunanca olarak çeşitli sanatçılar tarafından da seslendirildi. 

* GÖKHAN TEPE - Vur
*** Müziğinin kendine ait olduğunu yazmasına rağmen, bu şarkı tam olarak Missy Elliott - Get Ur Freak On ile aynı. Dinleyin göreceksiniz...

* PETEK DİNÇÖZ - Yolun Açık Olsun 
*** Petek Dinçöz'ün Yolun Açık Olsun isimli şarkısı noterli kaydı da elinde bulunduğunu iddia eden Engin Sar'ın 100 Yıl Fenerbahçe Marşı olarak hazırladığı parçadan tamamen kopyalanmış. Ancaaak, her iki şarkı da Orhan Gencebay'ın NERDE BOYNU BÜKÜK BİR GARİP GÖRSEN HOR GÖRME, KİMBİLİR NE DERDİ VARDIR? seklinde devam eden şarkısına çok benziyor ve Orhan Baba da bunu biliyor...

* KENAN DOĞULU - Çakkıdı 
*** Kenan Doğulu, Festival albümünü çıkardığından itibaren, saç stili, şapkaları, kıyafetleri ve imajı Justin Timberlake gibi oldu. Festival albümündeki ‘’ÇAKKIDI’’ isimli şarkının da, Justin Timberlake'in ''Like I Love You'' şarkisinin outrosuna olan benzerliği de gözden kaçmıyor... Bir de Sedat - Horoz isimli şarkısına da benziyor.

* ZEYNEP CASALINI - Dokunma Bana
*** Zeynep Casalini'nin Dokunma Bana isimli şarkisinin orijinali, Lübnanlı sanatçı Elissa'nın (Ajmal Ehsas) şarkısıdır. Ama Zeynep'i tebrik ederim, albüme orijinal yazarların isimlerini eklemeyi unutmamış. Fakat, itiraf etmek gerekirse, Zeynep Elissa gibi yorumlayamamış. Elissa'dan dinleseniz eminim siz de aynı düşünürdünüz. Üzüldüğüm bir şey var, ne yazık ki, Elissa da, Zeynep te şarkının sözleriyle tamamen alakasız klipler çekmiş...

* HAKAN PEKER - Yak Beni 
*** Hakan Peker'in Yak Beni isimli şarkisinin orijinali, eski Grup Destan üyelerinden Burak Uçkun'un bana uzun bi süre önce bir kopyasını verdiği ''Öldür Hayallerimi'' isimli demo parçasıyla aynı. Şarkı nerelerden ulaşmış Hakan'a bilinmez ama benim elimdeki demoyla aynı... Hakan'a bi tavsiye;'' Bir an önce şarkının orijinalini araştır.''

* FERHAT GÖÇER – Yastayım 
*** Ferhat Göçer'in seslendirdiği Yastayım isimli şarkısı, Consuelo Luz'un Los Bilbilicos şarkısıyla aynı...

* YAŞAR – Kuşlar 
*** Yaşar'ın Kuşlar isimli şarkısının nakaratıyla, Ms Dynamite'in ''It Takes More'' isimli şarkısının müziği aynı... 

* GRUP 84 – Ölürüm Hasretinle 
*** Ölürüm Hasretinle şarkısı, Paul McCartney ve John Lennon'dan alınmış...

* SERTAB ERENER - Masal
*** Sertab Erener’in 1994 Lal albümünde yer alan ‘’Sora sora az gidip uz gidip Kafdağı’na, Gizini arar saadetin dünyalılar’’ diye devam eden MASAL isimli şarkısının müzikleri, 1991 İtalyan yapımı MEDITERRANEO filminin soundtrackiyle aynı... Filmin müzikleri, Giancarlo Bigazzi ve Marco Falagiani'ye aittir...

* GÖKHAN ÖZEN
*** Kader Utansın parçası, Lübnanlı Elissa'nın Ayshalak (Aisei) isimli şarkısından alınmıştır. Elissa isimli bayan arkadaşımın bu şarkısı o yıl Türkiye de belki de yalnızca bende vardı. Gökhan bunu bulup da nasıl çevirdi hayret. Bir de, albümde müzik ve düzenlemeye Gökhan Özen diye yazma cesaretini göstermiş.

* BERKANT - Samanyolu 
*** Berkant’ın söylediği, Samanyolu'nun, çok eski bir Yahudi halk şarkisi olduğu yıllar önce ortaya çıkarılmıştı. Bestecisi belli olmayan, bizim halk türküleri gibi anonim bir Yahudi ezgisiydi. 2 yıl sonra da, David Alexandre Winter adında bir şarkici da Oh Lady Mary ismi ile bu şarkıyı Fransızca bir plak yapmıştı...

* İSMAİL YK
*** Bomba Bomba isimli şarkısı, İsmail'in hemen her şarkısında olduğu gibi yine Shaggy - Boombastic özentisi...

* ÇELİK - Dilberim
*** Çelik'in Dilberim parçasının girişi, Metallica'nın Nothing Else Matters'a çok benziyor...

* SiMA - Herşeye Rağmen
*** Bir A-Takımı programında, İbrahim Tatlıses, Mahsun Kırmızıgül’e hitaben dedi ki; ''SiMA'nın Herşeye Rağmen (yıkılmadım ayaktayım) isimli pop şarkısı vardı. Mahsun Kırmızıgül'ün Yıkılmadım Ayaktayım isimli arabesk şarkısıyla aynı sözleri içeriyor. Mahsun bu şarkıyı sen mi yaptın zannediyorsun'' (Herşeye Rağmen, Yıkılmadım Ayaktayım'dan önce çıkmıştı) https://www.youtube.com/watch?v=Xx-5TA1FzDQ 

* HATiCE - Hoppala Yarim
*** Hatice'nin, Hoppala Yarim isimli şarkısının altyapısı, JOVANOTTI-LOMBELLICO DEL MONDO ve ARMAND VAN HELDEN'in, WITCH DOCTOR isimli şarkılarının mixlenmesiyle hazırlanmış. (Hoppala Yarim’in aranjörü de örnek bir davranış göstererek ''Bir tarz denemesi yaptık'' diyerek bunu kabul etmiştir) 

*AYNA - Işığa Doğru
***Ayna'nın, Işığa Doğru isimli parçası, Running Wild'ın, Piles of Skills albümünde yer alan, Chamber Of Lics isimli şarkısının introsu alınarak yapılmış.

* ZERRiN ÖZER - Hani Yeminin! 
*** Dünyaca ünlü İsrailli sanatçı, Ofra Haza'nın, Im Nin'alu isimli parçasından alınmış. Hatta bu parçanın bir benzeri de, DALIDA'nın Ole Ole isimli parçası...

* EBRU GÜNDEŞ - Çingenem 
*** Santa Esmeralda - Don't Let Me Be Misunderstood isimli dünyaca unlu bir İspanyol müziğinin introsu farklı bir tondan aranje edilmiş ya da Türk ritimlerine uygun bir şekilde düzenlenmiş. 

* GÜLAY - AŞK (İstanbul Kanatlarımın Altında) Tuluhan Uğurlu
*** Tuluhan Uğurlu’nun bestelediği bu parçanın orijinal müziği, Avusturya/Viyana Orkestrasının bir eserinin, AYNA METODU denilen bir sistemle, tersten aranje edilmesiyle yapılmıştır.

* MAHSUN KIRMIZIGÜL 
*** Mahsun Kırmızıgül’ün, SARI SARI isimli şarkısı, İbrahim Tatlıses'in Allah Cezanı Verecek isimli şarkısını hatırlatıyor. Yine, İbrahim Tatlıses'in, Gülüm Benim isimli parçasındaki atak ve es kısımları, Mahsun Kırmızıgül’ün, Bebeğim Benim isimli parçasıyla tamı tamına aynı. Ayrıca, İbrahim Tatlıses, ''Gülüm BENİM'' derken, Mahsun Kırmızıgül, ''Bebeğim BENİM'' diyor. Biri gülüm, diğeri bebeğim diyor. Aradaki tek fark, şarkılardan biri, diğerine göre daha hızlı. Yani Gülüm Benim'in müziği çalarken, siz, Bebeğim Benim'i söyleseniz hiç kimse farkına varmaz. (Bu arada, Gülüm Benim, Bebeğim Benim'den önce çıkmıştı)
*** Ayrıca; Kardeşlik Türküsü isimli parça, VANGELIS'in (1492) Conquest Of Paradise isimli eserinden alınmış. Zaten nakarata gelince tezahürat şeklinde okursanız hemen anlarsınız. https://www.youtube.com/watch?v=WYeDsa4Tw0c 

* TARIK - Of Deli Gönül 
*** Dolly Dots'un LAILA isimli şarkısından alınmıştır. Galatasaray’ın, Tanju, Prekazi, Uğur vb. futbolcularıyla şampiyon olduğu yıl, şampiyonluk kasetinde yeni düzenlemesi yer alan; ''O o o... şampiyon Cimbom, o o o... büyük şampiyon'' diye devam eden şarkı...

* CANDAN ERÇETİN - Sevdim Sevilmedim 
*** Ajda Pekkan’ın Olanlar Oldu isimli eski bir 45'liğinden alınmıştır. Bu şarkının orijinali aynı zamanda, Goran Bregovic'in bir albümünde de yer alıyor...

* BURCU GÜNEŞ - Tılsım 
*** Bu parça, tıpkı klipte de olduğu gibi, Shakira'nın Ojes Asi parçasından esinlenilmiş.

*SERDAR ORTAÇ - Mesafe
***Mesafe: Bu parça bana Barış Manço'yu hatırlatıyor. Kul Ahmet’in Ceketi zannedersem. Bir şeyler benziyor ama çözemedim henüz. 
***Yar Diye Diye parçasının introsu, Africanizm grubunun bir parçasından alınmış.
*** Adını hatırlayamıyorum ama Gecelerin Adamı albümünün 7. parçası da, NO NAME isimli bir disco parçadan alınmış. (SERDAR hatırlar herhalde) 

* HALUK LEVENT - Akdeniz Akşamları 
*** Bestesi Serhan Kelleözü’ne ait Akdeniz Akşamları’nı ilk olarak Grup Merdiven seslendirmişti. Hepimizin yıllarca dilinden,'' Porom porom pom poooo, porom porom pom poooo'' diye düşmeyen Enrico Macias - El porompompero (1963) Latin şarkısı Akdeniz Akşamları olmuş. https://www.youtube.com/watch?v=QLspsXu6xp0 

* ATİLLA TAŞ - Leyla
*** Çok tanınmış bir klasik müzik eserinden alınmıştır. (Mozart olabilir...)

* MUSTAFA SANDAL 
*** Mustafa Sandal'ın, İsyankar isimli şarkısı, Panjapi MC'nin Mirza şarkısından alınmış. Ayrıca, Araba isimli şarkının outrosunda ''Onun Arabası Var, Förü de Var.'' diye şarkı bitiyor. Şo FÖR mü? Kua FÖR mü? artık her ne FÖR ise...?
*** Ayrıca, Bu Kız Beni Görmeli parçası, (C&C) Aretha Franklin'in Deeper Love isimli şarkısının (Tribesman Mix) alınarak yapılmış https://www.youtube.com/watch?v=dWqKTy_Wluo 
*** Hatırla Beni, isimli parçası da, YUNAN sanatçı YORGO'dan alınmış. Bu olay Türk televizyonlarında da haber olmuştu.
*** Pazara Kadar, parçasını bir Arap şarkıcı izin almadan 
kendi diline çevirmiş. 


* ROBER HATEMO
*** Esmer isimli şarkı, Yangın Olur Biz Yangına Gideriz isimli parçayla birlikte 3'lü Potpuriden alınmış. https://www.youtube.com/watch?v=ubSydmejbi8 
*** Döktür Döktür Çalkala, MARIO PIU'nun Arabian Pleasure isimli şarkısından aynen alınmış. Mario Piu da şarkının telif hakkını Tunus'dan almış. https://www.youtube.com/watch?v=aWnxyRcIP0Q 
*** MARIO PIU'nun Arabian Pleasure isimli sarkisindan aynen alınmış diğer bir şarkı da Emral - Hani Bana. 

* PINAR AYLİN - You Make Me Feel 
*** Londonbeats'in, You Bring On The Sun parçasının nakaratının tamamı, Pınar Aylin'in şarkısının tamamını oluşturuyor. https://www.youtube.com/watch?v=hQIqK8PFNSg 

* TUĞÇE SAN - Tempo 
*** Çok çok eski bir Türk grubunun şarkısındaki, ''Ayy ay ay ay... Aşk Değil Bu Sanki Macera'' kısmı alınıp (Beyaz Kelebekler olabilir), altyapısına da SUNCLUB - Fiesta şarkısı eklenerek yapılmış.

* ÜMİT SAYIN - Caneylom
*** Pozitiva Records'dan çıkan, Fransızca bir dans müziğinin altyapısına Türk enstrümanları eklenerek yapılmış. (ÜMİT hatırlar herhalde) 

* CEMALİ - Duymak İstiyorum
*** Bruce Springsteen - Streets Of Philedelphia isimli şarkının alt yapısından alınmıştır.

* ATHENA - Skalonga 
*** Kevser Hanım - Nihavend Longa isimli eserinden alınmıştır. Albümde ''anonim'' olarak belirtilmiş olsa da bestecisi ve ismi bilinen bir şarkıya cover yapıyorsanız bunu ''anonim'' olarak göstermemek lazımdı. 
*** Senden Benden Bizden parçası, Dorris Day'in, Perheps Perheps Perheps isimli şarkısından alınmıştır. (albümde de belirtilmiştir)

* EMRAH - Sevdim mi Tam Severim
*** 1990 yılına ait, Almanca bir CD'de yer alan, siren sesleriyle başlayan, sonra Emrah'ın şarkısı gibi hızlanan bir şarkıydı. Ancak ismini hatırlayamıyorum. Bu şarkının altyapısına saz eklenerek değiştirilmiş. (EMRAH hatırlar herhalde)

* DEMET SAĞIROĞLU - Papatya Falları 
*** Santana'nın Smooth isimli şarkısının, farklı bir tondan yapılmış.

* TEOMAN 
*** Mission Impossible isimli parçanın altyapısı alınarak, İki Yabancı isimli şarkıya intro yapılmış.
*** Ayrıca; Jimmy Page'in Godzilla filmi için yaptığı sountrack alınarak, Paramparça isimli şarkı yapılmış.

* RAFET EL ROMAN - Beni Affet 
*** Beni Affet isimli parçası, İtalyanca bir şarkıdan alınmış.(GODFATHER vb. olabilir)

* AYŞEGÜL ALDİNÇ - Hoppa Hoppa 
*** Ayşegül Aldinc'in söylediği, ''Hoppa hoppa ruhum hoppa, Bir gün onla bir gün bunla'' diye devam eden, Hoppa Hoppa isimli şarkı, ANTIQUE grubunun, Opa Opa isimli şarkısından, tamamıyle aynen alınmıştır. 

* YONCA EVCiMiK - 8.15 Vapuru
*** Power FM’in 3 nolu CD'sinde yer alan bir parçadan alınmış. (Şimdi ismi aklıma gelmiyor)
***Yonca Evcimik'in Bandıra Bandıra parçası, Deep Purple'ın Stormbringer'la çok benzerlik gösteriyor...

* NALAN - Zalimin Zulmü (yeni versiyon) 
*** Eski bir şarkının altyapısını disco müzik yapan NALAN, bu şarkıyı yaparken, DR. ALBAN'ın Let The Beat Go On isimli parçasının remixini kullanmış.

* SONER ARICA 
*** Sen Türküler Söyle isimli parçası, çok ünlü bir klasik müzik eserinden alınmış.

* LEVENT YÜKSEL - Anne Beni Eversene
*** Anne Beni Eversene diyen şarkısı, Afrika kökenli Fransız şarkıcı FAUDEL'in, TELLEMENT'N BRIN isimli şarkısından alınmış 


1 yorum:

  1. Yonca Evcimik'in epey fazla vukuati var bu konuda. Hiçbiri de dava konusu olmadı. Örneğin Bandıra Bandıra albümünden Arsız Gönlüm adlı şarkıyı Sibel Alaş'la birlikte yazmışlar. Şarkının nakaratındaki bir bölüm Ace Of Base'in Happy Nation şarkısının melodisiyle birebir aynı. Sibel Alaş' ın böyle bir işe imza atacağına inanmıyorum. Büyük ihtimalle kopya edilen kısmı Yonca Evcimik yazmış gibi gösterdiler. Yine Yonca Evcimik'in meşhur şarkılarından Tatlı Kaçık, albüm kartonetinde Rus Anonim diye belirtilse de aslen bir Arap bestesi.
    İlk albümünden Yalancı Bahar, 70'lerin sonunda Earth, Wind & Fire grubunun Fantasy adlı şarkısının baştan sona kopyası. Üstelik albüme de besteci bilgisi verilmemiş.
    Seden Gürel ilk albümünde Yetmez mi diye bir şarkı var, onun da bestecisi belirtilmemiş, aslen bir Yunan bestesi.
    Burcu Güneş Amaney diye bir şarkısı var, Amina Haddad - Amaneh'den alınmış, yine besteci bilgisi yok.
    Ama sanıyorum ki en büyük kıyameti koparan Sezen Aksu'nun Adı Bende Saklı şarkısı ve yıllardır bitmeyen davası olsa gerek. :)

    YanıtlaSil

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ