📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

UYDUDA KORSAN KANALLAR VE DOLANDIRICILIK

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki yeni kurulacak her tv kanalının yolu mutlaka benden geçiyor. Her tv kanalı sahibi mutlaka ilk iş olarak beni arayıp bilgi istiyor. Sadece Türkiye de değil, Suriyelisinden Mısırlısına, Iraklısından Belçikalısına, Almanyalısından Azerbaycanlısına kadar binbir çeşit insan arıyor. Türkiye'den arayanlarla saatlerce ve bazen günlerce görüşüyoruz ama benden bilgi alanların büyük bölümü benimle çalışmayı tercih etmiyorlar tabii ki! Neden mi? Çünkü korsan yayın yapmak istiyorlar ve ben o işlere hiç girmiyorum da o yüzden! 

RTÜK ve Türksat yetkililerinin benim yazılarımı dikkate aldığını bildiğim için uyduda korsan yayıncılığın hangi yöntemlerle yapıldığını detaylarıyla anlatayım. Bu karmaşık dolandırıcılık işlerinin 4 önemli ayağı var. 

1- Ürüncü / Bitkiselci 
2- TV Kanalı Sahipleri 
3- ''Paketçi'' diye adlandırdığımız servis sağlayıcılar. 
4- Sizlerin (Uplink) diye adlandırdığı verici anten kulelerinin görevlileri. 
Şimdi her birinin işin hangi boyutunda olduğunu detaylıca anlatayım. 

1- (Ürüncü) bitkiselci diye piyasaya çıkarak ineklerin otlaklarından topladıkları çimleri (özellikle de Adana'da) kapsüllere doldurtarak ''Bitkisel ürün'' diye ekranda satış yapan grup! Bunların sattığı ürünlerin sağlığa bir faydası olmadığı gibi zararı da yok gerçekten. Çünkü bildiğiniz çayır çimen yediriyorlar size! Bunu kendilerine söyleyince, ''Ürün faydalı değil ama psikolojik olarak iyileştirici etkisi var'' diyorlar. Bunu nereden biliyorum? Bu ürünleri satanlar reklam filmlerini hazırlamam için benimle yaptıkları görüşmelerde; ''Bu ürün hangi hastalıklara iyi gelir desek ki, bir kaç hastalık ismi hatırlat da onlara iyi gelir deriz'' diyorlar. Yani akla ne geliyorsa onu söylüyorlar reklam filmlerinde. (Ben nezaketen görüşüyorum ama bu tür adamların hiçbiriyle iş yapmıyorum. Hayatta paradan daha önemli şeyler vardır benim için). İşte bu ürüncüler tv kanallarına reklam vermek için harcayacakları para yerine, korsan kanal kurmayı tercih ediyorlar. RTÜK başvurusu yok, Türksat başvurusu yok, 1 bilgisayara çakma playout sistemi kurarak neredeyse bedavaya kanal sahibi oluyorlar. Peki yayın yapacak frekansı nereden buluyorlar? O da 2. ve 3. madde yer alıyor.

2- U
ydu lisansı olan şehir televizyonlarının sahiplerini bedava frekans arayışına giren ürüncüler buluyor. Yayın gideri aylık 50 Bin TL'yi bulan tv sahipleri otlak reklamlarından çok para kazanacakları için hemen ürüncülere yamanıyorlar. Birlikte iş yapmaya başlıyorlar. Satışları paylaşıyorlar. Hatta kanal sahipleri başka kanalların sahipleriyle de bu ürüncüleri tanıştırıyor ve paylarını alıyorlar. Mali durumu kötü olan kanal sahipleri (doğrudan satış) ürün reklamının yayınlanması için para da talep etmiyor. Ürün satılıp sipariş geldikçe parayı paylaşıyorlar. Birlikte tüketiciyi dolandırıyorlar. Sonra RTÜK ceza kesiyor ve ürüncünün resmiyette kanal yönetimiyle alakası olmadığı için cezayı kanal sahibinin ödemesi gerekiyor. Ürüncü cezadan kurtulmak için firmasını kapatıp adres bilgilerini değiştiriyor ve yeni bir şirket kuruyor. Sonra da tv sahibine; ''Kanalı bana bedavaya sat, cezayı ben öderim'' diyor. Kanal sahibi de o parayı ödeyemeyeceği için kanalını o ürüncüye satmak zorunda kalıyor. Bazı ürüncüler de bu şekilde kanal sahibi oluyor. Hatta ele geçirmek istedikleri kanala sırf ceza yedirtmek için reklam vereni de gördüm. Çünkü faal durumdaki kanala direkt talip olsa kimse 700 binden aşağı satmadığı için, 300 binlik bir cezayı ödeyerek kanalı ele geçirmek daha ucuza geliyor!  

3- Paketçi olarak adlandırdığımız grup ise TürkSat'tan 50'lik bolca yayın kapasitesi kiralamış ve RTÜK 3mb kalitesinin altında yayın istememesine rağmen her kanala 1.5-2mb vererek 20-30 kanala kiralamaya çalışanlardan oluşuyor. Yani siz bir kanal kuruyorsunuz ve frekansa ihtiyacınız var. RTÜK'e çaktırmadan bu paketçilerin elindeki frekanslardan birini korsan olarak kullanıyorsunuz. Paketçi neden bu yola giriyor. Çünkü paketçiler elindeki frekansların ücretlerini boş dursa bile ödemek zorunda. Bu yüzden frekansların boş durması her gün zarar. ''Boş duracağına korsana veriyim de 3 kuruş para gelir'' düşüncesi var. 
Kapasite ücretlerinin yüksek olması paketçileri buna itiyor. Benim düzenli olarak görüştüğüm bir paketçi ''Bize kirasını ödeyebilecek ve kaliteli yayın yapan kanallar bul'' diyor ama bunu bulmak gerçekten zor. Yani onlar da sağlam kiracıları olsun istiyorlar ama bulamıyorlar. Sadece yayın masrafı olarak ayda 50 Bin TL gideri var 1 kanalın. Nasıl ödesinler bu paraları? Hal böyle olunca korsana davetiye çıkıyor. ''Korsan kanal kuruluyor da, RTÜK neden ceza vermiyor?'' diyenlere de, ''Kanalın adresini bulamıyorlar'' diyerek 4. maddede cevabını verebilirim. 

4- Televizyon verici antenlerinin bekçileri bile bu işe bulaşmış durumda. Korsan kanalların rahatça yayın yapmasının yolu bir bilgisayar programından geçiyor. Bildiğiniz gibi TeamWeaver ile bilgisayarlara uzaktan erişim mümkün oluyor. Korsan kanal kuranlar evlerinde oturduğu yerden yayınlarını yönetebiliyorlar. Böylece iş adresleri hiçbir şekilde bulunamıyor. Ekranda verdikleri numaralar da kanalın hangi şehre ait olduğunu belli etmeyecek rakamlardan oluşuyor. Çoğu da SMS firmalarıyla bireysel anlaşmalar yaparak izlerini yine belli etmiyorlar. Geçmişte beni arayan bir kanal sahibine ''Nereden yayın yapıyorsunuz?'' dediğimde, ''Verici antenlerinin bekçisinin yanına bir yayın bilgisayarı kurdum. 3-5 kuruş para veriyorum adama pc kapanırsa açıveriyor. Ben uzaktan erişimle yayın yapıyorum'' diyordu. İşte böyle akıl almaz işler bunlar. Parayı gören fırsatçılar kendileriyle alakası olmayan filmleri bile satıyorlar kanallara. Mesela Kemal Sunal filmleri konusunda piyasaya dolandırıcıların yaydığı bazı söylentilerin etkisinde kalan çok oluyor. Diyorlar ki; ''Yeşilçam filmleri çok eski olduğu için artık telif hakkı ortadan kalktı ve (PD) kullanıma açık oldu''. Bu yalana inandırdıkları o kadar çok tv kanalı sahibiyle görüştüm ki şaşıp kalırsınız. Her birine ''Yeşilçam fimlerinin PD olmadığını ve dolandırıcıların sizin hard diske kopyaladığı bu filmlerden 3 kuruş kazanacağı hesabıyla bu yalanı uydurduğunu, ayrıca RTÜK ve Türksat başvuruları olmadan direkt uplink üzerinden korsan yayın yaparak cebini doldurmanın negatif sonuçlarını'' anlattım. ''Belki şimdilik kaçak işler yaparsınız ama devlet öyle bir ceza keser ki eldekinden de olursunuz. Sakın girmeyin bu işlere'' dedim ama dinleyen var mı? Yok tabii ki! 

İşte bu yüzden evimize uydu anteni kurup ''yeni kanal taraması'' yapıyoruz ve listede 1000'e yakın kanal ismi görünüyor. Bunların yarısı sürekli isim değiştirip duruyor. Bir gün kesik, 3 gün başka isimle yayında oluyorlar. Çözüm olarak eğer RTÜK kurulum maliyetlerini ve TürkSat frekans kiralarını düşürürse şehir televizyonları da rahatlar. Yayın içerikleri ve doğrudan satış reklamlarıyla ilgili ''sert kurallar'' uygulanır ve kimseye göz açtırılmazsa kalite yakalanabilir. Korsan kanallara rastlandığı anda ''hemen'' ceza kesilip yayını durdurulursa meydan boş kalmaz. Ceza vermekte ve uygulamakta geç kalındığı için bu tür kanallar aylarca at koşturuyorlar. Zaten buna güvenerek bu kadar rahat korsan yayına giriyorlar. İçeriğinin tümünü doğrudan satışa göre planlayanları uydu yayını değil, internet üzerinden tv yayını yapmaya yönlendirmek lazım. Bence e-ticaret siteleri üzerinden tv yayınlarını yapabilirler. Uydu yayını kadar kazanamazlar ama en azından ekranlarımızı kirletmezler. 

Artık Türkiye'de televizyonculuğun ''Biz televizyoncular'' tarafından yapılması dileğiyle bir haberlerii paylaşıyorum. 

Yeni KHK , Dolandırıcılara DUR Dedi 

KHK'nın 60. maddesinde şu ifadelere yer verildi: "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı ve/veya haksız kazanca neden olacak şekilde yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz.” 

RTÜK Korsan Yayınlara DUR Dedi  

Kaçak şekilde yayın yaparak hem medya sektörünü hem de vatandaşı mağdur eden 'Korsan TV Kanalları' için ilk adım atıldı.

Türk filmlerini internetten indirerek korsan şekilde yayınlayan, Bakanlığın izni olmayan bitkisel ve cinsel ürünleri vatandaşın sağlığını hiçe sayarak pazarlayan ve hatta işi bir adım ileri götürerek yayınlar üzerinden kumar oynattığı tespit edilen bu kanallara RTÜK sonunda 'dur' dedi.

RTÜK'ün herkesi mağdur eden bu kanalları için aldığı önemli kararlar ise TÜRKSAT'a iletildi.

60'DAN FAZLA KANAL KAPATILDI

RTÜK, izinsiz olarak yayın yapan yabancı lisanslı Gogetsale ve RTÜK lisansı olmayan Başak Vizyon Platformu'na ait 60'dan fazla kanalı kapattı. TÜRKSAT üzerinde Gogetsale'in 28, Başak Vizyon'un ise 34 korsan yayın yapan kanalı bulunuyordu.

KORSAN YAYINLARA HİZMET SAĞLAYANLARA DA YASAL İŞLEM

RTÜK ayrıca aldığı kararla Korsan Yayınların merkezi haline gelen ve Başak Vizyon'a hizmet veren Uplink firması hakkında da yasak işlem başlatılmasına karar verdi.

(Başak Vizyon'a ait kanallar aynı logo ile birden çok frekansta yayın yaparak korsan film yayınlıyor ve 'Sağlığa zararlı bitkisel ve cinsel ürünler' pazarlıyordu.)

YASAL İŞLEM BAŞLATILDI

Aynı logo ile birden çok frekansta yapılan yayınların durdurulmasına karar veren RTÜK, Digi Medya, Güç Dijital, Doğan TV Platformları için ise yasal işlem başlatılmasına karar verdi.

Üst kuruldan veya yabancı bir ülkeden alınmış yayın lisansı olmayan Best Film TV, Best TV, CTV, Çay TV, Diyalog TV, Kapadokya Tv, Melodi TV, Shopping TV, Star Shopping, Star Sinema, Süper TV Yıldız TV, için yasal işlem başlatılmasına karar verildi.

YAYINLARA DURDURMA VE YASAL İŞLEM

Yeterli belgesi bulunmayan ve Doğan Uydu Haberleşme Hizmetleri ile Gogetsale üzerinden iletilen A Cinema TV, Animal Box, Arabesk Melodi, Atlas TV, Can TV, Cinemax TV, Civan TV, Club Max, Ezo Tv, Full Aksiyon, M Ankara TV, Mastika TV, Tarz Moda TV, The Box TV, The West TV, Tosun TV, Yeşil Vadi TV logolu kanalların TÜRKSAT tarafından yayınlarının durdurulmasının ve yasal işlem başlatılması kararı verildi.

SKANDALIN TEMELİNDE PLATFORMLAR VAR

Söz konusu mağduriyetin temelinde ise, TÜRKSAT uydusu üzerinden düşük ücretlerle frekans kiralayan Başak Vizyon, Digi Medya, Güç Dijital, Gogetsale, Doğan TV Platformu ve hatta Türksat’ın yer aldığı firmaların oluşturduğu platformlar yer alıyor.

TÜRKSAT'IN BU KANALLARA ACİLEN 'DUR' DEMESİ GEREKİYOR

Sektör temsilcileri, televizyon yayıncılığı sektörüne ciddi anlamda zarar veren uygulamaya karşı RTÜK'ün isabetli kararı sonrası, TÜRKSAT'ın da bir an önce bu korsan kanalları engelleyecek kararı vermesi gerektiğini söylüyor. 


RTÜK'TEN LİSANS İPTALİ (TEMMUZ 2017)

RTÜK'ten 10 güne kadar yayınları durdurma cezası alan ancak bu cezaları uygulamayan Anadolu Yurdum TV, Genç TV, HLT TV, Son Hedef TV ve Yeni Sinema TV'nin lisansları iptal edildi. TV8 "İşte Benim Stilim" ve FLASH TV Haber Bülteni'ne de müeyyide uygulandı. Silah reklamı yapan Anadolu Kaplanları 2023 TV, Damla TV ve Canlar TV ile elektronik nargile gibi sağlığa zararlı çeşitli ürün satışı yapan kanallara da para cezası verildi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🛒 GÜNLÜK YAŞAM



📡 DIŞ İÇERİKLER