🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

METEOROLOJİ TV LOGOSU ALINTI MI

Bir televizyon olarak Türkiye'de hava durumu kanalı hiç düşünülmedi. Teknoloji gelişince ekran uygulamaları yapıldı ama gerçek bir tv kanalı konsepti yapılmadı. İzleyicilerimizin bildiği üzere, Türkiye'nin İlk ve Tek Hava Durumu Kanalı WTV kuruluşunu 2014'de yapmıştım. Haberleri okumuşsunuzdur. O yıllarda yerli yabancı 10-15 yatırımcıdan ciddi teklifler gelmişti. Etik olarak isimlerini buraya yazmıyorum ama aralarında gerçekten Dünyaca ünlü televizyon şirketleri ve Türkiye'den holdingler de vardı. 500 Bin ile 1 Milyon Dolar arası bütçeler konuşuyorduk. Görüşmelerimiz sonunda çoğu yatırımcı ''WTV'yi bize ver, sen paranı al karışma'' mantığıyla hareket etmeye başladığı için orta yolu bulmaya çalışıyorduk. 

Makul davrandığını düşündüğüm ama aklımda soru işaretleri bırakan bir yerli yatırımcıyla yol kat etmiştik ama kendisini tanımaya çalışıyordum. Ne dediysem ''Tamam'' diyordu. Aslında bu da bir şüpheydi benim için. Son gün aradı; ''Ben çok ciddiyim, stüdyoları kuracağımız yeri seç, gel hemen tutalım. Her şey senin plan projene göre olacak, ben hiç karışmam'' deyince Maslak'ta yeniden buluştuk. Benim önceden belirlediğim bir kaç binaya baktık ve Televizyon stüdyosu olmaya müsait 5 katlı bir binada karar kıldık. Henüz WTV için aramızda anlaşma yapmamıştık ama aniden İstanbul Seyrantepe'de stüdyolarımızı kurmak üzere yerimizi tutmuş olduk. O gün anlaşmayı imzalamak üzere masaya oturduğumuzda kendi aralarında konuşurlarken duyduğum ''Hepimizin Pensilvanya'ya sempatisi var'' lafı üzerine masadan aniden kalkıp ''Benim işim olmaz kardeşim'' diyerek tepki gösterdim ve anlaşmaktan vazgeçmiştim. Aklımda hep bir köşede şüphe bırakan adam bir cümlesiyle bütün bulutları açmıştı. Herkes 15 Temmuz 2016'dan sonra FETÖ teröristlerinin ne olduğunu anladı ama ben çok eskiden beri bildiğim için o gün parayı geri çevirip masadan kalkmıştım. Eğer, 2014-15 yıllarında o imzayı atmış olsaydım WTV ultra lüks yayın konseptiyle ekranlarda yerini alacaktı ama 15 Temmuz 2016 sonrasında bugün bunu rahatça söyleyebilecek durumda olmayacaktım. Sonradan o yatırımcı adamın artık İngiltere'de yaşadığını öğrendim bir daha da hiç rastlamadım. Sebebini kestirmek pek zor olmasa gerek! İyi ki de o gün o lafı yakalayıp kendi yoluma gitmişim. 

İşte o günlerde ''WTV kuruluyor'' diye haberleri takip edenler ve sektörümüzde iş başvurusunda bulunanlara bu durumu anlatmak istemediğim için ''anlaşamadık'' diyerek kesip attım. Herkes kanalın aslında benim bir hayal ürünüm olduğunu ve hatta kanalla ilgili anlattığım her şeyin yalan olabileceğini düşündü. Çevremdeki bazı dostlarıma detayları anlatmış olmama rağmen onların da ''tabi tabi inandık'' tavırlarına maruz kalmıştım. Gerçekten çok mücadele ettim ve mevcut FTV kanalım olmasına rağmen ikinci olarak WTV Kanalını kendi imkanlarımla Dijital TV formatında kurdum. WTV HD 2015'de yayına başladı ve Türkiye'nin ilk ve tek hava durumu içerikli haber kanalı olarak uzun süre ayakta kaldıktan sonra format değişikliği yaparak spor kanalına dönüştürdüm.  



METEOROLOJİ TV BİZİ Mİ TAKLİT EDİYOR? (WTV) 
Bizim WTV'yi kurduğumuz 2015'de Türkiye'de hava durumu sunucuları ve editörlerin isimleri bilinmezdi. Hava durumunun önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak için WTV'de ''En İyi Hava Durumu Spikeri'' başlıklı bir anket düzenleyerek sunucuların isimlerinin ön plana çıkmasına katkı sağlamıştık. Artık ana haber bültenlerinde ''aşırı sıcaklar, hortum, sel'' vs. özel başlıklarda canlı yayınlarda yer bulur oldular ve isimleri duyulmaya başlandı. Televizyon sektörü bizi takip ediyor, yazılarımızı okuyor ve ne yaptığımızdan haberdarlar tabii ki. Bazı kanallar WTV'den sonra felaket filmleri, doğal afet belgeselleri yayınlamaya başladı. Biz ekranımızın köşesinde hava durumuna sabit olarak yer verirken sektördeki meslektaşlarımız ''Ekranda bir sürü kalabalık grafik oluyor, ne gerek var hava durumuna'' diyordu. Sonradan onlar da ekranlarına hava durumunu sabitledi. Bizi örnek alan çok oldu. 

Sektörden biri olarak kimin WTV'yi görüp esinlendiğini biliyoruz tabii ki. WTV yayına başladığında ''İnsanlar Dabıl Yu diyemez, neden yabancı isim? Hava Durumu Kanalı mı olur yaa! Kim izleyecek?'' diyenler, WTV'nin web sitesi, sosyal medya hesapları, forumlar vs. izleyip takip ederek bize özendiler ve ''ilk ve tek'' söylemleriyle kendilerine ''tv kanalı'' diyen web siteler kurdular. Hava durumu editörü olarak bizimle çalışsın diye anlaştığımız ve iş öğretmeye başladığımız bazı arkadaşlar bizim projelerimizi kendi fikirleriymiş gibi başka kanallara program olarak teklif etti ve oralarda işe başladılar. Anlayacağınız, herkes bir fikir koparma telaşına girdi. Web sitelerinde haber, söylem ve vizyonumuzu kopyalamaya çalıştılar ama hiç birinin televizyon yayını yok ve sadece web siteden ibaretler. Hangi biriyle uğraşalım! 

Tabii ki bu amatör işler bizi WTV'den soğuttu. ''Keşke Meteoroloji bir tv kanalı kursa da biz de WTV'nin Hava Durumu konseptinden vazgeçerek değiştirsek'' diye düşünürken, onlar da internete amatör çekimler ve videolar yüklemeye başladılar. Bir ara ''Artık hava durumu paralı olacak'' çıkışı bile yapıldı. İlk projeyi yapan biz olduğumuz için bir faydamız olsun isterdik ve Devletten hiç bir beklentimiz olmadan tüm desteğimizi vermek istedik. Fakat kimsenin bizden fikir ya da görüş almak için arayıp sorduğu yoktu. İşin en ilginç yanı da bizden esinlenildiğini sadece biz değil, izleyicilerimiz ve medya çevremiz de hissediyor ve bize söylüyorlardı. Madem bu kadar fikrimize değer veriliyor, neden arayıp danışılmaz ki? ''Biz her işi bir bilene danışırız. Acaba başka bir durum mu var?'' diye düşünmeden edemedik. Bir kaç defa destek olmak için mail de gönderdik ama cevap gelmedi. Neyse, onlar yayına başlayınca biz de WTV formatını tamamen farklı bir ''Haber Kanalı'' olarak değiştireceğiz zaten. 

Meteoroloji TV şu anda internet sitesinden yayın yapıyor. Orada kullanılan logoyu görünce inanamadık. Çünkü bizim WTV ile o kadar çok benziyor ki şaşıp kaldık. ''Meteoroloji Genel Müdürlüğü TV Kanalı kurmak üzere stüdyolarını hazırladı ve yakında yayına başlıyor.'' demiştik ama test yayınlarının teknik alt yapısını inceleyince bir tv kanalı değil de server hizmeti olduğunu gördük. Yani, ''Youtube'un bir benzeri web site hazırlayıp, TV Kanalı diye internet hattıyla satıyorlar'' diye eleştirdiklerimiz var ya, işte ondan yapmışlar. Belli ki Meteoroloji bir ajansla anlaşmış ve onlar bizim WTV'yi örnek alarak bir şeyler yapmaya çalışmışlar. Logosunun bile bizim WTV'nin ters çevrilmiş (W-M) hali olduğunu görünce şok olmuştum. Haberimizin resminde de logoları yan yana koyarak karşılaştırdık. Kararı siz verin, bu kadarı da olmaz artık. Rastladığım tanıtımdaki ''Hazırlıksız Yakalanmayın'' söylemini bile kullanıyorlar. Ayıp artık daha ne diyelim! 

Biz bu kadar emek verip bir şeyler ortaya çıkarıyoruz, birileri kendi fikirleriymiş gibi gidip koskoca Meteoroloji'ye ''TV KANALI diye web siteyi pazarlayabiliyor. Bütün olan bitenin farkında olduğum için bu yazıyı ilk yazdığımda şöyle bir örnek vermiştim; ''Medya alanında çoğumuzun başından geçen bir gerçek vardır. Müdürünüzün patrona bir proje sunması gerekir ama böyle bir yeteneği yoktur. Size bu görevi verir. Harika bir proje hazırlarsınız. Müdürünüz onu alıp altına kendi imzasını atar ve patrona kendi projesiymiş gibi sunar. Sizin bundan haberiniz bile olmaz çünkü çalışansınız. Üreten hep siz olursunuz ama alkışı hep başkası alır. Bunlar geçmişte benim de başıma geldiği için artık projemin esinlenmeden ileriye, kopyalama boyutuna çıkmasına engel olmaya karar verdim. Projenin en ince detaylarını hep saklı tuttuğum için sadece web sitemiz ve ekranımızdan fikir alındığını anladım. WTV'yi uzaktan inceleyip fikir alınmasını ve kaynak olarak kullanılmasına izin vermemek için tüm içeriklerimizi durdurduk ama tv yayınına devam ettik. Kendi fikri olan üretsin diye düşündük. Çünkü, biz ne paylaşıyor, ne yapıyorsak herkes taklit ediyor ama asıl kaynağın WTV olduğu bilinmiyordu. Sinir bozucu ama bir yandan da komik bir durum.'' İşte bu sözlerle sitem etmiştim ve WTV ile ilgili fikirlerimizi kopyalayanların 2-3 üniversite öğrencisi ya da bir ajans olduğunu düşünmüştüm. 

Logomuza kadar taklit edilince dayanamayıp Meteoroloji TV'yi aradım. (Özel görüşmenin fazla detaylarına girmeyeceğim çünkü onlar da bana hak verdiler.) Burada yazdıklarımın hepsini anlattım, hiç bir beklentimin olmadığını, fikir alıntılarının Meteoroloji GM ile ilgili olmadığını, işin verildiği ajansın MGM'nin televizyon sektörüne uzak olmasının etkisiyle bir suistimalin söz konusu olduğunu söyledim. Onlar da, ''MGM'den 2 arkadaşımız TV için görevlendirildi, işi tecrübe ediyorlar. Bütün işi ajans yapıyor, bizim bildiğimiz bir şey değil'' dediler. Kendilerine bunu söylemedim ama başta da yazdığım gibi ''Meteoroloji, TV kuruyor'' deyince hepimiz gerçekten bir dijital tv kanalı olacak zannetmiştik. Bu işi Türkiye'ye ilk getiren (fokstar) profesyoneli olarak teknik altyapılarını inceledik ve gördük ki TV KANALI DEĞİL, webtv dediğimiz bir video sitesi hazırlanıyor. ''Nasıl olsa ileride doğrusunu anlarlar'' diye düşündüm ve bu yüzden de fazla söze gerek kalmadığı için telefonu kapatırken son olarak, ''lütfen hepiniz yazımı okuyun'' dedim. 

METEOROLOJİ TV KANALI 
Yine ilk defa fortunaTV'nin duyurduğu gibi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü TV Kanalı kurmak üzere stüdyolarını hazırladı ve yakında yayına başlıyor. Zaten bu kadar uzun bir yazı hazırlayıp sizlerle dertleşme sebebim de yeni kanala ''hoş geldin'' demek içindi. Hazır yeri gelmişken ''İlk ve Tek Hava Durumu TV Kanalı'' söylemi yapılmadan bizim WTV konusuna da açıklık getirmek istedim. (MGMTV) Meteoroloji TV Kanalı hakkında şimdilik bir kaç fotoğraf haricinde pek bilgi yok. Kanalın ismi Meteoroloji TV ve internetten yayın yapıyor. Fakat kullandıkları sistemi inceleyince onun bir tv kanalı değil, kendine webtv adını koyan (Youtube gibi) bir video sitesi olduğunu gördük. Biz baştan uyaralım, Dijital yayıncılık bu değil. Dijital yayınlar doğru şekilde yapılırsa çok çok önemli fakat Devlet kanalının TRT destekli uydudan da yayın yapması gerektiğini düşünüyorum. 

Dünyada hava durumu odaklı hemen her ülkede tv kanalları var. En fazla kanal ABD'de lokal ve ulusal yayın yapıyor. Türkiye'nin de devlet desteğiyle hava durumuna yönelik popüler yayın yapacak bir kanala ihtiyacı var. MGM TV bu boşluğu doldurabilir ama erkek ya da kadın sunucularının makyaj ve kıyafetlerine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayalım. Ekrana memur gibi çıkılmaz, çıkılırsa izlenmez. Uzun yıllardır yayın yapan Meteoroloji Radyosu var. Orada çalışan dostlarımız radyo yayınlarına devam ediyorlar. Bazılarını ekranda değerlendirebilirler diye düşünüyorum. Radyocular hazır cevap oldukları için televizyonculuğa daha yatkın olurlar. (Gelişmeleri takipteyiz, yeni bilgi geldikçe yazımız güncellenir.) 

METEOROLOJİ TV İLETİŞİM BİLGİLERİ: 
www.meteorolojitv.gov.tr 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ