🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

YOUTUBE PLATFORMU PARA KAZANDIRIR MI

Youtube Video İçerik Platformu, doğru biçimde kullanılınca en faydalı mecra olmakla birlikte, en çok zararlı içeriği barındıran adres konumunda. Kullanıcıları sayfa açmaya ve üye olmaya teşvik etmek için açılan kapılar tıpkı televizyoncuların reyting uğruna her yolu mubah görmeleriyle aynı sonucu veriyor. Bu mecraya ''Kanal'' denmesi yanlış. ''You Kanalı'' değil, ''YouTube'' sayfası demek daha doğrudur. Aslında ''Video İçerik Platformu'' yani video izlenen ve yüklenen bir mecra burası. Bizim içinse ''Video arşivimizi yüklediğimiz bir depo.'' 

Biz 2006'dan beri YouTube'u video arşivimiz olarak kullanıyoruz. Yani o mecradan hiç bir beklentimiz yok. Para kazanmak veya sürekli içerik yüklemek gibi bir telaşa da girmiyoruz. Profesyonellerin tercih etmediği ve amatörlerin fazlasıyla önemsediği bir mecradan bahsediyoruz. Bir arşiv olarak harika olduğunu düşünmekle birlikte, gereğinden fazla önemsendiği kanaatindeyiz. Bu kadar abartılan ve ciddiye alınması için poh pohlanan Youtube'ta bir izleyicinin toplam geçirdiği zaman ''resmi rakamlara göre'' 8.5 dakika ve en fazla 5 adet video izleniyor. Hepsi bu kadar yani. 8 dakikalık bir video portalı milyonlar kazandırıyormuş gibi abartılıyor. 

Çoğu zaman, sayfa sahiplerinin yüklediği videolar arama kriterlerinde bile çıkmıyor ve başka video öneriliyor. Çünkü Youtube trend olmak için de ''reklam vermek'' gibi özel ücretli durumlar var. Yani, Dünyanın en iyi videosunu hazırlasanız da bin kişi anca görebiliyor. Eğer youtube ile resmi bir bağınız varsa, o zaman işler değişiyor. Dikkat çekerek ''kendilerinin çok ünlü olduklarına birilerini inandırırlarsa'' özel organizasyonlardan 3-5 kuruş kazanıyorlar ama youtube'tan değil! 

En sağlıklı örneği kendimizden vereyim. Artık ayda yılda bir yükleme yaptığımız fortunaTV youtube sayfasının 5 Milyona yakın izlenme rakamı olmasına rağmen, hesapta 100 TL görünüyor. Onu da bir sürü kriter ekledikleri için yatırmıyorlar ve olmadık kurallar koyarak para kazanma özelliğini askıya alıyorlar. İtiraz hakkı verilmiş gibi görünse de, ''Maalesef'' diye başlayan bir red mesajı alırsınız. Hani bildirim gelmese YouTube hesabımızda para var mı yok mu hiç merak da etmiyoruz ama ''X özelliği devre dışı bırakıldı'' vb. bir bildirim gelince mecburen girip işlem yaparak cevap vermek durumunda kalıyoruz. 

Yönetmenliğini kendim yaptığım ve sponsorluğunu fortunaTV olarak bizim üstlendiğimiz, parasını bizim ödediğimiz videoklibe bile ''Başkasına ait video yüklediniz. Videonuz kaldırıldı'' uyarısı gelebiliyor. Youtube sayfamızdaki içeriklerin tümü her şeyiyle bize ait ama gel de derdini anlat bunlara. Her şeyi sahte olmuş bir sistemden ne beklersiniz ki! Hatırlarsınız YouTube binasına bir saldırı olmuştu. Youtube saldırganı her ne kadar akli dengesi yerinde olmasa da ''rakamlarla oynandığını belgelerle ispatlamış oldu''. Aslında bunu bizler gibi profesyonel kullanıcıların çoğu biliyordu ama delinin teki çıkıp ifşa edene kadar derdimizi kimseye anlatamıyorduk. Artık rakamların sahte olduğunu herkes anlamıştır diye düşünüyorum. 

Sosyal ağlardan (sırf takip ve izlenmeyle) normal yolla para kazanamazsınız. ÇiftlikBank'a gülerken kendiniz de aynı duruma düşmeyin. Çok izlendiğini zannettiğiniz video rakamları ücretle satın alınıyor, popüler hesaplar da aslında fenomen değil bir nevi youtube'un desteklediği maaşlı elemanlar. Yani fenomen değil, eleman! Hani, bazı markalar profil sahipleriyle anlaşıp 2 parfüm karşılığı ürün tanıtımı yapıyorlar ya, işte aynen böyle bir sistem işliyor. Kuralları YouTube koyuyor ve canları isterse basit bir bahaneyle kullanıcının sayfasındaki reklam özelliğini kapatıveriyorlar. 

2020'den itibaren ise bir strateji değişikliği oldu ve belli başlı bazı içerik üreticilere para kazandırmaya başladılar. Bunu bir reklam gideri olarak görmüş olabilirler. Fakat sadece seçtikleri bazı hesaplar bu paraları kazanıyor. Geçen gün kazanç sayfasını paylaşan çok takipçili bir youtube hesabının sahipleri diyor ki; ''Yıllarca tatil beldelerinde sürekli video çekip yükledik hep 100 kişi kadar izliyordu. Sonra bir gün yayınladığımız videoya bi baktık ki yüzbinlerce kez izlenmiş. İşte ondan sonra para kazandık'' diyor. Ciddi seviyede de para kazanıyorlar şu anda. Peki bu nasıl oldu? İşte yukarıda anlattığım tüm detaylarda olduğu gibi, Youtube'un kendi tercihiyle oldu. Aynı içerikli yüz tane video izlenmezken, birini aniden öne çıkarıyorlar.   


YOUTUBE KANALI MI YOUTUBE SAYFASI MI? 

Bir kanal olabilmek için tv yayını yapmak gerekiyor. 
YouTube üzerinden TV Kanalları yayın aktarıyor ama orası yayın merkezleri değil. Yayın aktarmaktan bahsetmiyorum, bütünüyle o mecradan yayın yapmak gerekiyor. Bu yüzden YouTube kanalı değil, ''Youtube Sayfası'' denmelidir. Profil oluşturup video yüklediğiniz bir video sayfası bu. Kanal olamaz. YouTube'a üye olunca Facebook, twitter ya da instagram gibi bir profil sayfası açıyorsunuz. YouTube buna ''Sayfa / Profil'' demek yerine ''Kanal'' diyor ama kesinlikle yanlış bir tanımlama oluyor. Buna ''sayfa veya profil'' denir ama asla ''kanal'' denemez. Kavram kargaşası var. 

Bir medya sitesinin haberine rastladım. ''İvana Sert Kanal Açıyor'' diye başlık atmışlar. Habere bir baktım ki aslında İvana YouTube Sayfası açıyormuş. Yani pes artık. İvana'ya değil, habere ''Kanal açıyor'' diye başlık atanlara pes. Bu haber; ''İvana facebook sayfası açıyor / İvana twitter profili oluşturdu / İvana instagram'da sayfa açtı'' ile aynı anlama geliyor. Herkes alışılmış söylemleri kullanabilir de, medya alanındaki haberciler buna nasıl uyar hayret ediyorum. ''İvana YouTube sayfası açıyormuş ve makyaj yapacakmış. Herkes makyaj yapıyor zaten, o da yapsın'' derken, bir de ''Murat Boz Kanal Açıyor'' diye haberler çıktı. Tabii ki kanal falan açmıyor, basit bir Youtube sayfasını abartıyorlar işte. 


YOUTUBE PARA KAZANDIRIR MI? 

Bunu defalarca söyledim, yıllar önce YouTube binasına saldırı olayı gündemdeyken de yeniden güncellemiştim. Youtube saldırganı her ne kadar akli dengesi yerinde olmasa da ''rakamlarla oynandığını belgelerle ispatlamış oldu''. Artık rakamların sahte olduğunu herkes anlamıştır diye düşünüyorum. Sosyal ağlardan (sırf takip ve izlenmeyle) normal yolla para kazanamazsınız. ÇiftlikBank'a gülerken kendiniz de aynı duruma düşmeyin. Çok izlendiğini zannettiğiniz video rakamları ücretle satın alınıyor, popüler hesaplar da aslında fenomen değil bir nevi youtube'un desteklediği maaşlı elemanlar. Hani, bazı markalar profil sahipleriyle anlaşıp 2 parfüm karşılığı ürün tanıtımı yapıyorlar ya, işte aynen böyle bir sistem. 

YouTube da kendi reklamı için ''fenomen'' adı altında ''eleman'' çalıştırıyor. Bunlar da piyasada çok para kazanıyoruz senaryosunu oynuyorlar siz de inanıyorsunuz! Diğer para kazandığını iddia edenler ise k.rsan film, b.his, c.nsellik vs içeriklerle takipçi sayısını artırdıktan sonra sayfanın ismini değiştiriyor ve bir bakmışsınız ki bomboş bir adamı 1 milyon kişi takip ediyor! Bütün işin özeti bu. 

Uzun lafın kısası, YouTube'ta 5 Milyon'a yakın orijinal izlenme sayımız olan fortunaTV sayfamız: ''Rakamlarda oynama yapılarak hep düşük gösteriliyor. İstatistikler kesinlikle gerçek değil ve para kazandırmıyor. Kazanç beklentimiz yok ama 5 Milyon rakamımıza Youtube'un verdiği para nedir biliyor musunuz? (0) koskoca bi sıfır.'' Yukarıda tüm detayları anlatmıştım, tekrara gerek yok. 

Youtube para kazandırıyor zannedenlere laf anlatmaktan yoruldum artık. ''youtuberım çok para kazanıyorum'' diyen adamlar 200 TL gibi çok küçük paralar alıyor ama piyasada konuşurken ''10 Bin aldım abi'' diyorlar. Sürekli kamera vs. satın alıyor gibi görünenlerin bir çoğu zengin ailelerin çocukları ve alışveriş paralarını babaları ödüyor. Yukarıda anlattığım gibi bazılarına da çok takipçisi var zannederek firmalar ürün denemeleri yaptırıyor. 5 kuruş ücret almadan konuk oldukları organizasyonlar için ''3 Bin TL aldım'' diye duyuruyorlar. Yani parayı ya babaları veriyor ya da takipçi sayılarına bakarak hataya düşen markalardan alıyorlar. Bu bağlamda youtube para kazandırmıyor, sadece vitrin görevi görüyor. 

Youtube kurumsal olarak kendi bünyesindeki bazı elemanları ''youtuber'' adı altında reklam amaçlı kullanıyor. Bu elemanlar sanki bireysel amatör kullanıcıymış gibi bir imaj sergiliyor ve youtube ile kurumsal ilişkilerini gizli tutuyor. Videolarda youtube'tan çok para kazandıkları vurgusu yapıyorlar. Yani Youtube'un gizli reklamını yapıyorlar. Youtube pazarlaması ise, gazete ve televizyonlara ''En çok kazanan youtuberlar'' başlığı altında reklam haberler servis ediyor. 

Bu kadar abartılan ve ciddiye alınması için poh pohlanan Youtube'ta bir izleyicinin toplam geçirdiği zaman ''resmi rakamlara göre'' 8.5 dakika ve en fazla 5 adet video izleniyor. Hepsi bu kadar yani. 8 dakikalık bir video portalı milyonlar kazandırıyormuş gibi abartılıyor. Çoğu zaman, sayfa sahiplerinin yüklediği videolar arama kriterlerinde bile çıkmıyor ve başka video öneriliyor. Çünkü Youtube trend olmak için de ''reklam vermek'' gibi özel ücretli durumlar var. Yani, Dünyanın en iyi videosunu hazırlasanız da bin kişi anca görebiliyor. Eğer youtube ile resmi bir bağınız varsa, o zaman işler değişiyor. Dikkat çekerek ''kendilerinin çok ünlü olduklarına birilerini inandırırlarsa'' özel organizasyonlardan 3-5 kuruş kazanıyorlar ama youtube'tan değil! 

Youtube'ta sahte takipçi, sahte izlenme oranlarını ben ve benim gibi eleştirenler ve ifşa edenler çoğaldıkça Youtube da kendine çeki düzen vermeye çalışıyor gibi görünüyor. 18 Aralık 2018 itibarıyla sahte takip, fake hesap vb. profilleri sileceklerini ve bu yüzden izlenme oranları ve takipçilerde azalma olacağını duyuran bir uyarı yapıldı ama değişen bir şey yok. Fikir olarak güzel bir şey ama herhalde bundan tek etkilenmeyecek youtube hesabı bizim fortunaTV hesabıdır. Çünkü yukarıda da anlattığım gibi bizim rakamlar gerçek. Zaten biz de arşiv gibi kullanıyoruz youtube hesabımızı. ''Boşuna youtube hayalleri kurmayın'' diye anlatıyoruz bunları. 


WEB SİTELER SOSYAL AĞLARDAN DAHA ÖNEMLİ 

En sağlıklısı nedir biliyor musunuz? İsmi kendinize ait olan bir web sitenizin olmasıdır ama lütfen ''kanal'' demeyin şuna. Bizlere haksızlık etmeyin. TV kanalı olmadığı halde web sitelerine ''Kanal'' diye isim koyanlar var. Sayfaya giriyorsun bir tane youtube videosu koymuşlar, köşesine de WebTV yazmışlar, televizyon imajı veriyorlar akılları sıra. ''TV'' nedir acaba bilen kalmadı mı piyasada? Her şeye ''kanal'', her şeye ''tv'' diyorsunuz! İnternette kavramlar karıştı gitti. Bildiğiniz gibi, Türkiye'de ilk defa 1993'ten beri 7/24 Dijital TV Kanalımızla biz yayın yapıyoruz ama bunların yüzünden tanım karmaşasını anlata anlata bitiremedik. Biz ''Dijital TV Kanalı'' diyoruz, adamlar ''Hmm youtube yani. Haa webTV. Yoook internet TV, Hah sosyal Medya Kanalı. K.rsan maç yayını mı yoksa'' diyebiliyorlar. ''Yok dedenin nalı'' artık! 

Bizim Youtube'tan para kazanma amacımız olmadığı için sadece sizlere örnek olsun diye anlatıyorum. Anlayacağınız, sosyal ağlarda sırf popüler olarak para kazanamazsınız. Takipçilerinizin büyük kısmı sahte olduğu için ürün satarak anca 3-5 kuruş gelebilir. Sosyal medyada nereye üye olduysanız, oranın yönetimi sizin ne yapıp yapamayacağınıza karar verir. Bu yüzden de kuralları onlar koyar. Yani sizin ''özgürlük'' zannettiğiniz mecralar, ''Sadece onların koyduğu kurallar çerçevesinde size özgürlük verir.'' Yasal olsa bile başka bir şey yapmaya kalkarsanız, ''Çaaaat'' diye hesabınızı kapatırlar. 

En yakın örneği yine bizden vereyim. Yakın zamanda beIN Sports'un tüm Dünyaya servis ettiği k.rsan yayın haberine biz de fortunaTV facebook sayfamızda yer vermiştik. İşte o haberdeki k.rsan yayını yapan kuruluşun şikayeti üzerine fortunaTV facebook sayfası kapatıldı. Tüm itirazlarımıza rağmen açılmadı. Yani, facebook k.rsana destek oldu. İtiraz ettik, belge gösterdik. ''Eğer ihlal varsa, haberin kaynağı olan BeIN Sports'a ve diğer tüm habercilere niye yaptırım yok'' dedik. Ne yapsak cevap alamadık ve o sayfamız halen kapalı durumda. 

İşte bu örnekte de olduğu gibi, kendinize ait olmayan bir yerdeyseniz, kuralları onlar koyar. ''Kapattım'' der ve kapatır. Hakkınızı arama şansınız yoktur. Bu yüzden, sosyal medyayı işlerinize vitrin olması için kullanıp, asıl yoğunluğu kendinize ait web sitenize vermeniz gerekir. Para kazanmak istiyorsanız kendi web sitenizi kurarsınız, gelir gideri o zaman net olarak görebilirsiniz. Web sitenizin tüm yönetimi sizin elinizdedir ve kuralları kendiniz koyarsınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ