🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

BBC, DW, F24, VOA, +90 TÜRKÇE YAYINLAR

RTÜK, lisans alınması için süre tanıdığı Alman Deutche Welle ve Amerika'nın Sesi VOA televizyon kanallarının başvuru yapmaması sebebiyle erişimlerini durdurdu. Bu yayın siteleri yasalarımız gereği ülkemizde şirketlerini kurup lisans alma süreçlerini başlatmaları halinde RTÜK erişim engelleme sürecinin sona erdirilmesi için yargı mercilerinden talepte bulunacaktır. DW Türkçe servisinin çalışma lisansı uzatılmadı. Alman DW, Türkiye ofisini kapatıyor. 

BBC, DW, F24, VOA, +90 TÜRKÇE YAYINLAR 

Bir İngiliz, Bir Alman, Bir Fransız, Bir Amerikalı uçakta yolculuk yapıyormuş. Rotasını Türkiye'ye çeviren uçak, +90 derecelik inişe geçince ortak bir karar almışlar. ''Biz birleşip, Türkçe yayınlar yapalım'' demişler. Tabii ki işin başlangıcı böyle değil. Mayıs 2019 itibariyle 
Alman Deutche Welle, İngiliz BBC, Fransız France 24, Amerika'nın Sesi VOA televizyon kanalları ortak Türkçe yayın yapmak üzere bir araya gelerek Youtube üzerinden +90 hesabını kullanmaya başladı. Bu bir kanal değil, youtube hesabı. Çünkü gerçek bir televizyon kanalı kurdukları zaman Türkiye'de RTÜK ve devlet kontrolüne girecekleri için Youtube üzerinden video paylaşmayı tercih ettiler. Türkiye'nin uluslararası telefon kodu olan +90'ın kodlarını çözelim birlikte. 

+90 açılırken gönderdikleri basın bültenlerinde ''Tarafsızlık ve çok sesliliği desteklemek'' vurgusu yapmalarına rağmen, Türkiye'deki televizyon camiası ve Dünya alem biliyor ki kesinlikle "tarafsız değil, Tü
rkiye'ye muhalif bir oluşum.'' Nedir bu tarafsızlığa inandırma çabası? Hepimiz biliyoruz ki Türkiye'ye yönelik muhalif yayın yapan 15'e yakın dünya markası yabancı medya kuruluşu var. Muhalif olmalarında hiç bir sakınca yok ama ''Bu kanallar bir araya gelerek ortak Youtube hesabı açıyor'' ve ''tarafsızlık'' vurgusu yapıyorsa orada bir ünlem işareti vardır! Özellikle dört ülke hangi konularda Türkiye'deki hükumete muhalifler ki ortak noktada buluşabiliyorlar? Şöyle düşünelim; Türk değilsin, ''tarafsızsan'' Türkiye'yle bir alakan da yok. O zaman bizim için ''turistsin'' demektir. Ne diye birleşip Türkçe haber yayınına girişiyorsun ki! Türk halkına ne anlatmak istiyorsunuz? Bugüne kadar Türkiye'yle ilgili kendi ülkenize ne anlattınız ki benim ülkemin insanına şimdi bir şey anlatabilesiniz. Benim en çok merak ettiğim konular bunlar. 

O kadar basit ve sıradan yöntemleri var ki, siz daha videoları yüklemeden ben anlıyorum akışı. ''Biz de sizdeniz. Bak başörtülü kadın. Türk kültürü çanak çömlek ustası. Harika sporcu. İstanbul'' vs videolarla başlayıp giden bir akış bu. Basın bülteninde yazdığınız gibi, ''Tarafsız marafsız, çok seslilik'' diye klasik sloganlarla kimseyi inandıramazsınız, bu projenin tek amacı var ki o da ''muhalefet'' yapmak. Çok seslilik için Türkiye'deki koroları gezebilirsiniz, harika sesler var bu ülkede. Güldürmeyin kendinize. Gören duyan da ''Türkiye'de muhalif yayınlar yok, çok seslilik yok'' zanneder. Normalde kendi aralarında herhangi bir uzlaşması olamayan 4 ülke ve 4 büyük televizyon kanalı ''RTÜK ve Devlete takılmadan'' neden Youtube sayfasında buluşur ki? Ticari bir kazanç da yok ortada. Yazının başında anlattığım gibi; Bir uçak varmış. Önce Alman atlamış, sonra İngiliz, Fransız, Amerikan mı atlamış? Amaç ne? O fıkradaki sıra Türk'e gelince ne olacak? 

Dünya'nın en büyük televizyon kanalları arasında olan BBC, DW, F24, VOA'nın gücü mü yok da kaçamak güreşebileceği bir internet hesabını tercih ediyor? İsteseler 4 büyük güç birleşerek Türkiye'de en büyük medya oluşumunu kurabilirler ama plan proje tamamen ''uzaktan muhalefet yapmak'' üzerine kurulu olduğu için video sayfası ve sosyal medya ile işi yürütmeyi hedefliyorlar. Birleşik yayın yapma kararı almadan önce de bu 4 kanal kendi Türkçe hesaplarından sert muhalif içerikler paylaşıyor zaten. Şimdi ''tarafsız'' deyince alkış mı gelecek sanıyorlar. +90'la işi bir tık yukarı alıp videolarla Türkiye üzerinde bir medya gücü gösterme denemesi yapıyorlar. Rus Sputnik de aralarına katılsa da tam olsalar, biri eksik kalmış. 

Almanya'da yayın yapan bir Türk televizyonu sabah akşam hükumeti Merkel'i eleştirse, Fransa'da, Amerika'da, İngiltere'de Türk televizyonları o ülkenin hükumetini sert eleştirse, acaba bu ülkelerin Türk kanalına yaklaşımı nasıl olurdu? ''Bi dakka kardeşim sen napıyorsun?'' demezler mi? Demekle kalmazlar fazlasını yaparlar. Her zaman söylerim. Dünyanın hiç bir yerinde sonsuz özgürlük diye bir şey olmaz. Her yerde bir disiplin ve kurallar vardır. Eğer olmazsa evin ortasına çanağı koyup herkes tuvaletini yapardı. ''Özgürlük değil mi? İstediği yere yapar. Kimse karışamaz.'' Fakat konu Türkiye olunca ''Sonsuz özgürlükler ülkesi'' olması beklendiği için herkes her şeyi yapmaya kalkıyor. Özellikle de ''Basın özgürlüğü'' başlığı altında yapıyorlar. Hepsini toplasan bir TRT WORLD'ün çeyreği edemeyecek olan +90 projesinde Türkçe yolculuğuna devam eden kanalların uçaktan ilk atlayanı acaba hangisi olacak? merakla bekliyorum. 



TÜRKİYE'DE YABANCILARIN TÜRKÇE HABER YAYINLARI 

Amerikan FOX, Amerikan Bloomberg, Amerikan VOA, Amerikan CNN, 
Alman DW, 
Fransız F24, 
İngiliz BBC, İngiliz/Suudi Independent, 
Rus Sputnik, 
Çinli CRI, 
Birleşik Arap Emirlikleri Dubai News ve Breaking News, 
(Ortadoğu Ülkeleri ve İran'ın da Türkçe yayınları devam ediyor.) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ