📺 MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

TELEVİZYONLARIN ACİL DURUM GÖREVLERİ

Geçmişte, doğal afetlerde ''hiç bir şey olmamışçasına'' yayınlarına devam eden tüm şehir televizyonlarını uyarmıştık. Yerel kanallar, ilk andan itibaren haberleri olayın merkezinden almak açısından çok önemlidir. Yerel muhabirlerin, dışarıdan gelen habercilere göre şehri sokak sokak daha iyi tanımaları sebebiyle rehberlik açısından da ciddi fonksiyonu var. Tüm kanallar dezenformasyona çok dikkat edilmeli. Elinde mikrofonla gezip, ''Şu yok, bu yok'' demenin afet anında kimseye faydası olmaz. Eleştirileri sonraya bırakmak gerekir. 

TELEVİZYON KANALLARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER 

Felaket anında televizyon kanallarının olay yerinden bilgileri aktarmasının yanı sıra en büyük görevleri; ''Halkı karamsarlığa ve umutsuzluğa yöneltmeyecek biçimde etik ilkelere uygun sakin bir dille yayın yapmaktır.'' Her doğal afet sırasında izleyicilerin sürekli dile getirdiği, ''Rakamlar düşük gösteriliyor. Sanki bir afet yokmuş gibi davranılıyor'' diye eleştirdiği ve şüpheye düştüğü görülür ama aslında yayıncılık etik ilkeleri açısından televizyonların temkinli yaklaşması çok doğru bir harekettir. ''Yardım yok. Şu neden yapılmıyor, bu niye orada'' vb. eleştirel yaklaşımlar yerine panik ortamını yatıştırmak gerekir. Sonrasında en sert eleştiriyi yapacak zamanınız zaten olacaktır. 

İzleyicilerin bilmesi gereken şudur ki, özellikle büyük doğal afetlerdeki canlı yayınlarda ilk etaplarda rakamların hepsi tahmini olarak veriliyor. Zaten anında tespiti mümkün de değil. O yüzden bu rakamların canlı yayın anında ekrana ''yüz'' veya ''bin'' olarak yansımasından ziyade, olayın bitiminde ''son resmi verilerin net olarak doğru verilmesi'' çok daha önemlidir. Olay anında vatandaşı paniğe sevk etmemek ve sakinleştirmek gerekiyor ki çözüme daha çabuk ulaşılabilsin. Afet yayınlarının son günlerinde zaten resmi kaynakların verilerine göre en doğru ve net rakamlar verilmektedir. 

TELEVİZYONDA NORMALLEŞME SÜRECİNİN ÖNEMİ 

Her olayda, ''Bilim bilim'' deyip hiç bir şeyden haberi olmayanların da akıl almaz şekilde itiraz ettiği ''normalleşme'' süreci ise Dünyada bilimsel olarak önerilmektedir. Afetlerde tüm televizyonların, ''7/14 gün arasında ağırlaştırılmış normal yayınlara dönmesi'' afet psikolojisi açısından çok çok önemlidir. Yani, ilk haftalarda olayları yoğun biçimde ekrana yansıtırken, ikinci haftadan itibaren pozitif psikolojik etki yapabilecek yayınlara geçilmesi gerekiyor. 


YEREL TV ACİL DURUM GÖREVLERİ 

Geçmişte doğal afetlerde ''hiç bir şey olmamışçasına'' yayınlarına devam eden tüm yerel kanalları uyarmıştık. Kahramanmaraş depremini ayrı tutuyoruz çünkü yıkımın etkisiyle o bölge ve çevre illerin televizyonlarının hiç biri yayın yapamadı. Elazığ depreminde ise şehir televizyonları örnek yayınlar yaptılar. Elazığ'da 6.8 depremle eş zamanlı olarak şehrin medya grupları hemen canlı yayına geçerek vatandaşları bilinçlendirme görevini üstlenmişti.

Yerel Radyo TV kanallarının en önemli görevini ''yayıncılık bilinciyle'' yerine getiren Elazığ şehrinin televizyon kanalları, Kanal 23, Kanal Fırat, Kanal E, depremle birlikte takdir edilecek yayınlara imza attı. Bir şehir kanalı olmanın gereğini yerine getirerek vatandaşları bilgilendirdi ve gerekli tedbirlerin alınması için telkinlerde bulunuldu. Ekranda uyarı mesajları yayınladılar. Bölgedeki vatandaşlar da yayınlara gönderdikleri video, fotoğraf ve bilgilerle ortak bir görev üstlendi. Elazığ medyası, olması gereken ne ise onu yerine getirdi. Hepsi şehrine hizmet etti.


Alarm durumunda şehir televizyonları ne yapıyor? 

Şarkı türkü çalıp, yerel sohbet programlarına devam ediyorlar. 30 Ekim 2018 Pazar günü saat 15.00'da tropik fırtınanın vurması beklenen Çanakkale ve Balıkesir'de televizyonlar ne yaptı ise diğerleri de aynısını yaptı. Biri saz çalıyor, biri şehre sevgisini veriyor, biri karda ayak izlerini arıyor ve diğeri Ege'nin nabzını ölçüyor. Yani o bölgedeki vatandaşa alarm durumunda bir uyarı verecek, en azından ekranın köşesine ''Son Durum'' ibaresiyle tedbir önerecek basit bir yazı koymayı bile gereksiz gördüler. ''Şehir televizyonlarının'' hepsi böyle ne yazık ki! Bugün bunu yapmayacaksanız yayın amacınız nedir merak ediyorum? 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yeni bir yazılım hazırlatarak tüm web siteler için ve hatta televizyon kanallarının ekranı için ücretsiz HAVA ALARMI widget çalışması yapmalı. Böylece vatandaşlar ziyaret ettiği haber siteleri üzerinden de MGM uyarılarını alabilir. Mevcut MGM araçları dünyanın en kötü tasarımına sahip olduğu için kimse tercih etmiyor. Hepsi yenilenirse talep olur. Siz yapmazsanız kimsenin yapacağı yok. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

🛒 GÜNLÜK YAŞAM



📡 DIŞ İÇERİKLER