🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

DÜNYANIN EN BÜYÜK ★ FUTBOL YILDIZLARI

Pele, Maradona, Messi, Ronaldinho, Romario, Ronaldo Nazario, C. Ronaldo, Zidane, O. Khan, T. Henry, Cruyff, Beckenbauer, Cantona, Futre, Baggio, Littbarski, isimleri gelmiş geçmiş en büyük futbol yıldızları arasında ilk akla gelenler oluyor. Bu listenin 1. sırasına koyulacak isim ise, değerlendiren kişilerin futbola bakış açısına ve istatistiklerine göre değişiklik gösteriyor. Pele ile Maradona arasında gidip geliyor herkes ama benim futbola bakış açıma göre Ronadinho futbol tarihinin gelmiş geçmiş en büyük yıldızıydı. İstatistiklere çok fazla takılmıyorum. Çünkü her biri farklı dönemlerde, farklı futbol kuralları ve değişik saha şartlarına göre performans gösterdi. Bugüne kadar benden başka hiç kimsenin gündeme getirmediği bir sebeple Maradona'yı da liste dışına atmak gerekiyor. Sebebini yazımızda anlatacağım. Bugün, Pele, Maradona, Messi, Ronaldinho, C.Ronaldo, Romario isimleri çerçevesinde ilk 5 üzerinden değerlendireceğim.


1. RONALDINHO

Brezilyalı Ronaldinho, tek başına bir takımdır. Doğuştan yeteneğiyle birlikte, plaj ve salon futbolu oynamasının, tekniğine çok büyük katkısı olduğunu düşünürüm. Dar alanda top çıkartmak, çalım atmak çok zordur ama bunu sürekli yapan bir futbolcu zamanla bir makine gibi otomatiğe bağlar ve o zor alanlardan kolayca sıyrılır. ''Ronaldinho'yu Türkiye'de ilk ben keşfettim'' dersem inanmazsınız ama 2000 yılı öncesinde adını kimsenin duymadığı Ronaldinho, Fransa'da orta seviye oynayan PSG'de yedek kalıyordu. Ben o dönemde Canal + yayınlarını takip ettiğim için Fransa Ligi'ne çok hakimdim. Hatta Türkiye'ye Fransa Ligi'nin maç yayınlarının getirilmesini ilk dile getiren ve bağlantı kuran da bendim. 

İşte o dönemde Dünya'da ''Ronaldinho'' deyince kimse tanımıyordu. Zaten hiç oynamıyor ve hep yedekti. Aynı mevkide Bartholomew Ogbeche sürekli oynuyor ve Ronaldinho hiç şans bulamıyordu. Onu ilk kez, maçın son 3 dakikasında oyuna girdiğinde gördüm. Saçlar uzun kıvırcık, yakışıklı değil, yani dikkat çekmiyordu. Oyuna girdiği anda ayağına topu aldı, öyle hareketler yaptı ki, ''Bu adam dünya yıldızı'' dedim. Evet o 3 dakikalık oyunda bunu gördüm ve hemen Galatasaray'ı aradım. ''Bu adam dünya yıldızı. Neden oynatılmıyor bilmiyorum ama mutlaka transfer edilmeli'' dedim. Sonraki hafta maçta yine son 2 dakika sahadaydı. Galatasaray'ı arayıp ''İzlediniz mi'' dedim. ''O ne biçim saç baş. Dünya yıldızı dediğin adam hep yedek. İstatistiklerde hiç yok. Halı saha topçusu bu. Olmaz'' diyerek dalga geçercesine bana ahkam kestiler. (O dönem Nijerya ve Fransa'da oynayan isimsiz Obafemi Martins ve Florent Sinama-Pongolle'ü de önerdiğimde kabul edilmemişti.) Sezon sonunda PSG Ronaldinho'ya 10 numaralı formayı verip milyonluk anlaşma imzaladı. Ronaldinho'nun her maçında yakın dostlarım beni arayıp, ''Senin keşfettiğin Ronaldinho yine döktürdü'' derlerdi. Sonrasını zaten futbol dünyası biliyor. 


2. ROMARIO

Brezilyalı Romario de Souza Faria 10 kez gol kralı ve toplamda 1047 gol atmıştır. UEFA kaynaklarına göre gelmiş geçmiş en çok gol atan futbolcudur. Çabukluğu, top tekniği ve gol vuruşları konusunda muhteşem bir yetenekti. Belki de artık siyasete atıldığı için çok fazla ismi gündeme getirilmiyor olabilir ama tarihin en büyük golcüsü olduğu gerçeği değişmiyor.


3. LIONEL MESSI

Arjantinli Lionel Messi doğuştan yetenekli bir futbolcu. Bazı sporcular vardır, öyle yeteneklilerdir ki bu sonradan kazanılacak bir meziyet olamaz. Messi buna en güzel örnektir. Mevcut yeteneğini gelişiminde de sürdürürken, Barcelona alt yapısında A takım için hazırlandı. Altyapıda onu izleyen herkes, ''Messi geliyor'' diyordu zaten. A takım formasını giydiği günden itibaren dünya futbolunun en iyilerinden biri oldu. Milli Takım performansı hep eleştirildi ama Messi bir takım oyuncudur. Milli takımlar belli dönemlerde bir araya geldiği için, birbiriyle sürekli oynayan kulüp futbolcularına göre sahadaki uyum daha zordur. Arkadaşları ona yardım etmezse, Messi tek başına bir şey ifade etmez. Tabii ki slalom yapıp tek başına maç aldığı da olur ama yardımcı oyuncuların rolü çok önemlidir. 


4. PELE

Brezilyalı Pele, futbol otoritelerine göre en büyük futbolcu olarak gösterilir. Fakat onun zamanında ofsayt kuralı yoktu. Penaltı, el, faul vb. kurallar günümüze göre çok farklıydı. Çalım atmanın çok daha kolay olduğu bir dönemdi. Şimdi o çalımları deneseniz, bacakları kırıp elinize verirler. O yüzden fiziğe dayalı daha zor bir futbol ortamı var. Pele döneminde saha şartları tarla gibi olduğu için günümüze göre çok kötü olsa da, taktik ve fiziksel gelişimin çok az olduğu bir dönemde futbol oynadı. Olağanüstü futbol tekniğini konuşturmak için elverişli bir dönemde futbol oynadı. Evet, gerçekten çok büyük bir yetenekti ama bana göre en iyisi o değil.


5. CRISTIANO RONALDO

Portekizli Cristiano Ronaldo'nun futbolda henüz yeni duyulduğu yıllarda D. Beckham ile karşılaştırılan 7 numaralı kanat oyuncusuydu. Hatta göze acayip görünen koşu stili de oldukça komikti. Fakat o ne yaptı? Tam bir çalışma abidesi olarak inanılmaz bir gelişim gösterdi ve kanat forvete dönüşerek gol yollarında en etkili adamlardan biri oldu. Rakipleri kadar muhteşem çalımları yoktu ama şutunu inanılmaz geliştirdi. Fizik olarak o kadar gelişti ki, çabukluğu sebebiyle sahada durdurulması en zor futbolculardan biri oldu. Sahada takımını sırtlayan bir lider oldu. Bu performansıyla, futbolda 7 numaranın orta sahaya verildiği bir dönemden, Ronaldo sebebiyle forvetlerin de tercih ettiği forma numarasına dönüştü. Ronaldo nokta santrafor olarak da büyük bir performans gösteriyor.


6. MARADONA (Liste Dışı)

Arjantinli Maradona, her zaman Dünya futbol tarihinin en iyi iki sporcusundan biri olarak gösterildi. Hepimiz Maradona ile Pele arasındaki rekabetle büyüdük. Fakat, Maradona'nın futbol oynadığı yıllarda ''Acaba dopingle mi'' şüphesine sebebiyet verecek olan ama bugüne kadar dile getirilmeyen bazı olayları sebebiyle liste dışı olması gerekiyor. Maradona'nın top tekniği kadar, koşucu özelliği de futbolunda en önemli meziyetlerinden biriydi. Rakiplerin arasından slalom yaparak geçmesi halen gözümüzdedir. Eğer dopingle koşuyorsa ve ayakta kaldıysa, o meziyetlerin yarısını silmek gerekir ki bu da Maradona'nın futbolunun yarısını ortadan kaldırır. Zaten, Dünyanın gözü önünde eliyle attığı golü bile uhrevi aleme bağlayarak sıyrıldığı gün bakış açım değişmişti ona karşı. ''Ani bir refleksle elimi kullandım'' deseydi gözümüzde büyürdü ama yapmadı. 

Günümüzde Maradona belgeseli vb. bir çok yapım izledik. Bu yapımlarda Napoli başkanı, menajerleri, takım arkadaşları vb. bir çok canlı şahit Maradona'nın futbol ve özel hayatına ilişkin sırları anlattılar. Büyük bir skandal olmasını beklerken, belki de çok önemli bir detay benden başka kimsenin dikkatini çekmemiş olacak ki hiç konuşulmadı. Benim Maradona'yı liste dışı bırakma sebebim, ''Futbolda doping ve yasaklı madde'' kullanımına izin verilmemesine rağmen Maradona'nın maç sonu idrar testlerinde hep temiz çıkmasıydı. Dünya alem biliyor ki Maradona bunların hepsini kullanıyordu ama hiç ceza almadı. Napoli yöneticilerinin belgeselde anlattığına göre, ''Maradona'nın maç sonu testlerinde kendisinin değil, başka futbolcuların idrarını veriyorduk. Bu şekilde her şeyi sakladık'' demesi büyük bir doping skandalı olmalıydı. Hatta İtalya'da Napoli'nin şampiyonluklarının iptaline kadar gidebilecek çok önemli bir delildir. Maradona'nın sahadaki performansını kondisyonunu pozitif yönde etkileyen bu maddeler, nasıl olur da doping cezası olarak tartışılmaz. Şahitler ortada ve diyorlar ki ''Maradona kullandı ve biz sahte testler verdik'' diyorlar. Soruşturma açılması için daha ne gerekiyor ki?

Fazla detaya inmeyeceğim ama uyarıcı madde veya doping sporda asla kabul edilmiyor. Hatta bazı yiyecek içeceklerin içindeki doğal maddeler bile doping etkisi verebilir düşüncesiyle sporcular müsabaka öncesi bunları tüketmezler. (ki ben de eski sporcuyum) Hal böyleyken, FIFA'ya da şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Bugün hayal edelim ki bir yıldız futbolcu çıkartmak istiyoruz ve ona her maç doping verip sahada at gibi koşturuyoruz. Maç sonu testlere gelince ''Başka temiz bir futbolcunun idrar örneğini sunarak'' testleri geçiyoruz. Futbolseverlerin hiç biri bunu bilmiyor ve ''Adam süper güçlü'' diye izleyip yıldız yapıyorlar. Nasıl bir skandal olur değil mi? Bu şüpheleri ortadan kaldırmak için ilk olarak Maradona'nın Napoli dönemi için bir soruşturma başlatılması lazım. Artık, Maradona benim için Dünya futbol tarihinde şaibeli bir sporcu olarak liste dışıdır. Portekizli Futre bence Maradona'dan daha iyi bir futbolcuydu ama hiç bir zaman onun kadar konuşulmadı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ