🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

TÜRKİYE'NİN İLK UZAY İNSANI ALPER GEZERAVCI

Uzayda da rekabet edebilen bir ülke olabilmek için Amerikan NASA gibi Türkiye'nin Milli Uzay Ajansı resmen kuruldu. Uzay sanayinin gelişmesi, yürütülen projeler ile programa alınan yeni projelerin çoğalması sebebiyle uzay ve havacılık alanında koordinasyon sağlayacak ve ülkenin milli çıkarlarını gözetecek bir yapı ihtiyacının ortaya çıktığı için Türkiye Uzay Ajansı'na ihtiyaç vardı. Bu vesileyle Ay'a ilk Türk uzay insanını göndereceğimizin müjdesi verildi. Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenme 19 Ocak saat 13.15'te gerçekleşti. Bu adımla, Türkiye Milli Uzay Programının ilk insanlı uzay misyonu hedefine ulaştı. 

UZAY İNSANLARININ ÜNVANI NEDİR 

Türk uzay insanlarına Astronot denmez. Bu yanılgıyı düzeltmek gerekiyor. ''Astronot'' ABD uzay insanına verilen isimdir. Rusya Kozmonot ve Çin Hangtian Yuan ismini kullanmaktadır. Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında "Astronot" sözcüğüne Türkçe karşılık olarak "Gökmen" ve "Uçman" sözcükleri önerilmiştir. 2021 yılında TUA Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ise Özbekçe'de "Astronot, Uçurcu" anlamındaki Arapça-Farsça kökenli "Fezagir" sözcüğünün kullanılmasını önermiştir. fortuna Medya olarak biz de ''Göktürk'' ismini öneriyoruz. Sebebini yazının sonunda açıkladık. 

Türkiye: Göktürk (Alper Gezeravcı) 
ABD: Astronot 
Rusya: Kozmonot 
Çin: Hangtian Yuan 


TÜRKİYE UZAY AJANSI KURULDU 

Ajansın görev ve yetkileri şu şekilde yer alıyor: 
1- Ajans, okyanuslar ve kutuplarla ilgili araştırma yapabilecek, buralarda geçici veya daimi araştırma merkezleri, istasyonlar kurabilecek.
2- Deneysel amaçlı uydular, uzay ve hava araçları geliştirmek amacıyla yerli veya yabancı tüzel kişilerle anlaşmalar yapabilecek.
3- Uzay ve havacılık alanlarında bilim insanları ile uzman ve araştırmacılar yetiştirilmesi amacıyla burs ve ödül verebilecek. 


UZAYA ÇIKAN İLK TÜRK / GÖKTÜRK 

2016'da fortuna Medya'nın televizyon yarışma formatı olarak tasarladığı Göktürk (Galaxy) için gereken tüm hazırlıkları yapmıştık. Bir televizyon yarışmasında, ağır şartlardaki yarışmacıların, aynı zamanda Astronot ve Kozmonot'lara verilen eğitimin de harmanlanmasıyla finale kadar kazanmak için verdiği mücadelenin finalinde, Türkiye'nin ilk uzay insanının seçileceği bir formattı. Final gecesi, devletimizin uygun gördüğü biçimde 15 Temmuz 2017'de canlı yayınla yapılacak ve törenle ilk uzay insanımız GÖKTÜRK yükselecekti. 

Tanıtım filmlerimiz ve ekibimiz hazırdı. Çekimlere başlamak üzereydik. Fakat bir anda yapımcı geri çekildi ve ortadan kayboldu. Biz de mahkemeye verdik ama 2016'dan beri hiç bir ses çıkmadı. Artık, Göktürk yarışması, fikri olarak bugün itibariyle misyonunu tamamladı ve gönül rahatlığıyla rafa kalkabilir. Çünkü devletimiz 09.02.2021'de ''Ay'a ilk uzay insanımızı göndereceğini açıkladı.'' Henüz ismi belirlenmiş olmasa da bizim GÖKTÜRK olarak hitap ettiğimiz ilk uzay insanımız devlete millete hayırlı olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ