🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

BEDELLİ BEKLEYENE 10 BİN TL GBT CEZASI

Gündeme gelince biz de GBT meselesini ele aldık. Dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi, Türkiye'de de çok uzun süre önce profesyonel askerlik sistemine geçildi. Bazı ülkelerde, askerlik yapmak istemeyenler zorunlu kamu görevinde çalışarak askerlik yapmış olarak kabul ediliyor. Türkiye'de ise 2023 yılında 100 Bin TL üzerinde bir para ödeyerek bedelli askerlik yapılıyor. 

Doktor, avukat, polis vb. kişiler mesleki sebeplerle askerlik yapamıyor ve bedelliden yararlanıyor. Başta maddi geçim sıkıntıları olmak üzere, bakmakla yükümlü olduğu eşi, anne babası vb. kimseler olması sebebiyle askere gidemeyen milyonlarca kişi de var. Bunlar, yoklama kaçağı / bakaya olarak adlandırılıyor. Askere gitmedikleri her yıl için 10 Bin TL ve her GBT sorgusunda 10 Bin TL para cezası yazılıyor ve bu vergi borcu olarak kaydediliyor. Banka hesapları bu vergi borcu sebebiyle bloke ediliyor. 

MAĞDUR VATANDAŞ NE DİYOR 

Şunu belirtelim ki terör örgütleri bağlantılı olduğu için askere gitmeyen kişileri tamamen reddettiğimizi ve GBT konusunu ele alırken o hainleri mevzu bile etmediğimizi özellikle beyan ediyoruz. Bu yazımızda, gerçekten makul mağduriyetlerinden dolayı askere gidememiş kişileri ele alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde görüştüğümüz aynı mağdur durumdaki 50 yaşında bir kişinin anlattıklarından yola çıkarak bu yazıyı hazırladık ve aynen sizlere aktaracağız. Bizlerin de bilmediği çok enteresan durumlar var. 

Son derece milliyetçi olan bu arkadaşımızın 18 yaşındayken askerlik kağıtları eski oturduğu eve gidiyor. 20 yaşına kadar zarfları hiç görmediği için 2 yıl boyunca yoklama kaçağı durumunda olduğundan habersiz bir şekilde işe giriyor ve çalışmaya başlıyor. Durumu öğrendiğinde ise eğer askere giderse işini kaybedeceği ve o dönemlerde hapis cezası da olduğu için, mecburen çalışmaya devam ediyor. 

İlerleyen yıllarda ailesinde hastalıklar, maddi durum ve hayat şartları elvermediği için bir türlü işini bırakıp askere gidemiyor. Evlendiğinde ise eşinin sağlıklı görünmesine rağmen çok az bilinen ve çözümü bulanamayan bir hastalığı sebebiyle tamamen askerliği rafa kaldırmak zorunda kalıyor. 2023'te artık yaşı 50 civarı olduğu için 30 yıldır bakaya durumda ve her GBT kimlik sorgusunda 10 Bin TL ceza yazılıyor. Askere gitmediği her yıl için de ayrıca (30 yıl) 10 Bin TL daha ceza toplamı 300 Bin TL  + 20 defa GBT 200 Bin TL toplamında 500 Bin TL askerlik vergi borcu oluyor. Yani askere gidemediği için 500 Bin TL vergi borcu var. 

İşin enteresan kısmı ise askerlik vergi borcunun içeriğine vergi daireleri bile hakim olmadığı için ''Abi sizin dükkan mı vardı bu kadar borç çıkmış'' diyorlarmış. İşin en kötü kısmı ise bu borç sebebiyle tüm banka hesaplarına bloke yapılıyor ve sanki işyerin olup vergi borcun olur ya, işte öyle bir şey gibi muamele görüyormuş. Çünkü ''vergi borcu'' olması için bir iş yapıyor olmanız lazım. Askere gidemediği için vergi borcu çıkması kimseye anlamlı gelmiyor. Arkadaşımız diyor ki; ''İmkanım yok ama ben bu borcu ödesem, binadan çıkarken vergi dairesinin kapısında GBT kimlik sorgulanması yapılsa yine 10 Bin TL ceza yiyorsunuz. Büyük bir çıkmazdayız ve bedelini ağır ödüyoruz'' diyor. 

GBT sorgularının çok rencide edici olduğunu ve, ''Otobüste sanki teröristmişiz gibi herkesin içinde adımız okunarak, X kişi gelsin bakalım diye otobüsten indiriliyoruz. Acaba adam mı öldürmüş, vatan haini mi dercesine diğer yolcuların bakışları arasında her defasında utanarak araçtan iniyoruz. Üstüne bir de 10 Bin TL ceza yazılıyor. Kimse düşünmüyor ki belki yanında oturan adam bir terörist ama (kimlik) kağıt üstünde onun örgüt üyesi olduğunu gösteren bir şey yok. O herif belki bir esnaf ve vergisini de ödüyor ama aslında teröristleri destekliyor. Fakat kimlikte bunu görmek mümkün olmadığı için GBT sorgusunda 'tertemiz' çıkıyor. Ne para cezası, ne otobüsten indirme, ne de kaldığı otelde lobiye çağırıp karakoldan imza alınması vb. hiç biri teröriste uygulanmıyor. Çünkü o pisliğin kimliği benimkinden temiz görünüyor.'' 

15 Temmuz'da ülkesi için sokağa çıkanlardan biri olan bu milliyetçi kişi diyor ki; ''Ben ülkemi çok seviyorum ama hayat şartları kendi istemim dışında beni bakaya duruma düşürdü. Ben teröristten daha mı aşağılık bir insanım ki GBT sorgusunda 10 Bin TL, toplamda 500 Bin TL para cezası veriliyor, banka hesaplarıma bloke koyuluyor, yolculuk ve konaklama imkanım elimden alınıyor. Bayramlarda ailemi görmeye gidemiyorum. Doğumda, ölümde, düğünde şehir dışındaki ailemle bir araya gelemiyorum. Çünkü GBT sorgusunda bir teröristten daha aşağılık bir muamele görüyorum. 

Her şeyi göze alıp yola çıksam biliyorum ki 10 Bin TL ceza yiyeceğim. Zaten bugüne kadar yediğim tüm para cezaları, cenaze, düğün, doğum sebepli yolculuklarımda oldu. En zoru da, zaten üzgünsün cenazeye gidiyorsun ve üstüne bir de GBT rencidesinden sonra para cezası yiyorsun. Benim durumumda milyonlarca insan var. Bizler askerlikten korkmuyoruz. Karşı da değiliz ama hayat şartlarımız istemeden bizi bakaya duruma düşürdü. 

Mesela ünlüler keyfi olarak askere gitmiyor ve para bastırıp benden daha çok itibar görüyorlar. Bizim paramız olmadığı gibi, bir de üstüne sürekli ceza yiyoruz. Ben eşimin rahatsızlığından dolayı onu bırakamayacağım için çalışmak ve evde olmak zorundayım. Devlet dese ki, bulunduğun şehirde askerlik süresince zorunlu devlet görevi yapacaksın, ben de yapabilirim. Bize de bir af çıksın, GBT sorgularından bizi çıkartsınlar, 40-50 yaşından sonra bizi ne yapacaklar ki!'' 

Arkadaşımızın anlattıkları böyle. Konuşulabilecek çok uzun şeyler anlattı ama işin özünü sizlere aktardık. Ülke düşmanı olmadığı sürece vatandaşların hislerine böyle tercüman oluyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ