KAHRAMANMARAŞ 7.6 ve 7.7 DEPREMLER
(6.2.2023) 7.6 ve 7.7 Depremler 10 ili vurdu. Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremde, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da çok sayıda binalar yıkıldı. Can kayıpları artıyor. Sarsıntı, Ankara, Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedildi. Hatay'da (20.02.2023) 6.4 ve 5.8 iki deprem daha oldu.
TELEVİZYON KANALLARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Felaket anında televizyon kanallarının olay yerinden bilgileri aktarmasının yanı sıra en büyük görevleri; ''Halkı karamsarlığa ve umutsuzluğa yöneltmeyecek biçimde etik ilkelere uygun sakin bir dille yayın yapmaktır.'' Her doğal afet sırasında izleyicilerin sürekli dile getirdiği, ''Rakamlar düşük gösteriliyor. Sanki bir afet yokmuş gibi davranılıyor'' diye eleştirdiği ve şüpheye düştüğü görülür ama aslında yayıncılık etik ilkeleri açısından televizyonların temkinli yaklaşması çok doğru bir harekettir. ''Yardım yok. Şu neden yapılmıyor, bu niye orada'' vb. eleştirel yaklaşımlar yerine panik ortamını yatıştırmak gerekir. Sonrasında en sert eleştiriyi yapacak zamanınız zaten olacaktır.
İzleyicilerin bilmesi gereken şudur ki, özellikle büyük doğal afetlerdeki canlı yayınlarda ilk etaplarda rakamların hepsi tahmini olarak veriliyor. Zaten anında tespiti mümkün de değil. O yüzden bu rakamların canlı yayın anında ekrana ''yüz'' veya ''bin'' olarak yansımasından ziyade, olayın bitiminde ''son resmi verilerin net olarak doğru verilmesi'' çok daha önemlidir. Olay anında vatandaşı paniğe sevk etmemek ve sakinleştirmek gerekiyor ki çözüme daha çabuk ulaşılabilsin. Afet yayınlarının son günlerinde zaten resmi kaynakların verilerine göre en doğru ve net rakamlar verilmektedir.
FELAKET ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
Bir afet durumunda, yardım gelene kadar olay yerinde kurtulan kişilerin ilk 72 saat kendine yetebilecek ve çevredekilere destek verebilecek bilinçte olması gerekir. Sağlık durumunuz yeterliyse çevrenizi sakinleştirip, ilk basit müdahaleleri yapabilirsiniz. Fakat kurtarma çalışmaları profesyonel ekiplerin uzmanlığıyla yapılmalıdır ki yanlış müdahalede bulunarak yaralılara daha büyük zarar verebilirsiniz. Ekiplerin kurtarma biçimlerini de eleştirmeyin çünkü siz uzman değilsiniz. İşlerini yapabilmeleri için onların emrinde olun. Size ne söylenirse onu yapmanız yeterlidir.
Bölgedeki telefonlar meşgul edilmemeli ve mesaj kullanılmalıdır. Acil görüşme yapılma ihtiyacı varsa ''çok kısa'' iletişim kurulmalıdır. Mülki ve idari amirler de görev başında meşgul edilmemelidir. Araçlarınızı kenara çekin ve arama kurtarma ekiplerine yardımcı olun. İhtiyaç halinde hastanelere ulaşarak kan verin. Sadece resmi kaynakların açıklamalarını dikkate alın. Çevrenizi umutsuzluğa itecek ve panik yaptıracak konuşmalar ve diyaloglardan uzak durun. Yardım geldiği zaman ekiplere bölgeyi tanıtıp destek olabilirsiniz.
ACİL DURUM TELEFONLARI
AFAD: 122
TÜRK KIZILAYI: 168
Acil Servis (Ambulans): 112
Yangın: 110
Alo Trafik: 154
Polis İmdat: 155
Jandarma İmdat: 156
Orman Yangını: 177
Cenaze Hizmetleri: 188
İSTANBUL'DA ACİL TOPLANMA ALANLARI (A-Z)
Abbasağa, Avcılar Denizköşkler Sahil Parkı, Ataşehir’de Mehmet Akif Ersoy Parkı, Beşiktaş’ta Maçka Demokrasi Parkı, Fındıklı, Şair Nedim, Balmumcu, Bebek Aşiyan Parkı, Ulus Parkı, Yıldız Parkları, Başakşehir’de Bahçeşehir Park Gölet, Bakırköy Botanik Parkı, Çekmeköy Doğa Parkı, Eyüp Mostar Parkı ve Rami Kışlası, Fatih Gülhane Parkı, Kadıköy Göztepe, Moda ve Özgürlük Parkları, Kartal Dragos Sahili, Kağıthane Hasbahçe Mesire Alanı, Sarıyer’de Emirgan Parkı, Şişli 75. Yıl Çocuk Parkı, Taksim Gezi Parkı, Üsküdar Millet Parkı,
Son Dakika, Son Durum, Felaket Habercisi, Olaylar ve anlık haberler bu başlık altında yer alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com