🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

HABERLER VE ÖDÜLLER PARAYLA SATILMAYA BAŞLANDI

İlk defa fortunaTV'nin gündeme getirdiği, parayla haber ve ödül satılması konusunu ele alıyoruz. Sanat, Televizyon, Eğlence, Spor ve İş dünyasının en büyük övünç kaynaklarından birisi ''Ödül Almaktır.'' Son 10 yıl öncesine kadar hak edene ödül verilmeye çalışılırken, artık parayla ödül satılan bir ortamdayız. İşin başını reklam ajansları çekiyor. 

Uyduruk bir isim bulup ''Yılın markası, Kalite ödülü, En güvenilir ünlü, En büyük öküz,'' vb. kategorilerde ödül töreni düzenliyorlar. Ben de dahil olmak üzere herkesi arayıp ''Size en iyi yönetmen ödülü verelim. 7500 TL'' diyerek ödül satılıyor. Parayı ödeyenler tören gecesinde ödüllerini alıyorlar ve boy boy fotoğrafları paylaşıyorlar. Siz de zannediyorsunuz ki gerçekten ödüllü insanlar! Bir de itibar ödülleri var. Adam her türlü pisliğin içinde ama ''En güvenilir bilmem ne'' ödülü alarak itibar kazandırılıyor.  


HABERLER PARAYLA SATILIYOR 

Sosyal medyada çeşitli ajansların; ''Prestij için x, y, z, kanallarında haberlerinizi yayınlıyoruz'' vb. reklamlarıyla karşılaşmışsınızdır. Tüm televizyon, radyo ve gazetelerin logolarıyla afişe edilen bu ilanlar, Türk medyasında açıkça para karşılığı kişiye özel haber yaptırıldığının kanıtıdır. Markalara özel paralı haber olabilir ama kişilere özel olunca büyük bir skandaldır. RTÜK neden böyle bir zırvalığa engel olmuyor o da çok enteresan. Para karşılığı haber yaptırılmasının ne gibi yanlış sonuçları olacağını uzunca yazmama gerek yok. 

Para karşılığı haber yapma işi o kadar fena boyutlara ulaştı ki, eskiden basın bülteni gönderenlerin haberleri değerlendirilmeye alınıp içeriği uygunsa haberlerde yer verilirken, şimdi iş tamamen parayı verenin düdüğü çaldığı bir sisteme dönüştü. Bana göre skandal olması gereken paralı haberler internette ''X TL öde, haberini yapalım'' diye PR ajanslarla açıktan lanse ediliyor. Buna RTÜK ''Dur'' diyebilir mi ilerleyen günlerde bakacağız. 


ESKİ ÖDÜLLER KALMADI 

O eski gerçek ödüller artık yok. Ben, 90'lı yıllardan itibaren bir çok organizasyon düzenledim ve içerisinde bulundum. Mesela uzun yıllar Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bir çok sanatçısının Antalya'da törenlere katılmasını sağlayan biri olarak, karşılıksız bir çok katkılarım olmuştu. O dönemde sanat camiasına en yakın Antalyalı olduğum için, sanatçı iletişimlerinde benim aracı olmam isteniyor ve ben de bir çok ünlüyü Antalyalılarla buluşturuyordum. Organizasyonu televizyon programlarımla da destekliyordum. 

O yıllarda hiç bir sanatçı ücret almıyordu ve sadece yol konaklama, ağırlama masrafları karşılanıyordu. Herkes sanat için bir şeyler yapıyordu. Sanatçıların siyasi görüşünün ne olduğunu bile bilmezdik ve zaten kimseyi de ilgilendirmiyordu. Sonradan, jüriler ve sanatçıların kulisleriyle işin içine öyle bir politika girdi ki tadı kaçtı. Organizasyona en ufak dahil olan herkes ''Bana da sahnede plaket verin'' demeye başladı ve şahsen hiç bir beklentim olmasa da benim haricimde herkese ödülleri verildi. Bana teşekkür edeni de hiç hatırlamıyorum. Sonra işin içine para da girmeye başlayınca, ünlülerden hiç kimse ücret almadan gelmez olmuştu. Ben de o dönemlerden itibaren organizasyona iletişim desteğimi çekmiştim. 

GÜZELLİK YARIŞMALARI 

Bir de Güzellik Yarışması adı altında düzenlenen ama galibi çok önceden belli olan organizasyonlar var. Bir çok anım var ama 90'lardan küçük bir örnek anlatayım. Dönemin en güzel genç kadın haber spikerlerinden biri olan yakın dostum başka bir kanaldan teklif almış. Beni aradı, "Görüşmeye beraber gidelim" dedi. Biz de o kanala gittik. Genel Müdürün odasının önünde beklerken (şimdilerde skandalları uçup giden) ünlü organizatör (beni tanır) bizi görüp yanımıza geldi. Önce bana selam verdi, sonra "Ooo Zafer, bu güzel kızımız da kim. Brezilya'da yarışmaya götüreyim birinci yapalım" dedi. Ben de bu işlerin nasıl yürüdüğünü çok iyi bildiğim için, "Nasıl peşinen kazanma garantisi veriyorsun" dedim. "Orası kolay, kampta biraz jüriyle yakınlaşır ödülü verdiririz" dedi. Güldük geçtik. Ben biraz üstü kapalı anlattım ama kelimeler açık ve netti aslında. Yani bunun benzeri bir çok şahit olduğumuz olaylar var. Zaten bu sektörün içindeki herkes bunları bilir ama konuşmaz. Bazıları suyun akışına kapılır, az sayıda bazıları da dik duruşuna devam eder. Bu işler böyle. 

OKULLARDA ÖDÜL TÖRENLERİ 

Bir de okulların, ünlüleri bedavadan öğrencilerle buluşturmak için uydurduğu ödüller var. Ünlüyü direkt davet etseler para isteyecek. Onlar da ''Yılın dizi oyuncusu'' diye bir ödül icat ederek ünlüyü okulda bedavadan etkinliğe katmış oluyorlar. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz ama okulların durumunu biraz makul karşılayabiliriz. Uzun lafın kısası, artık ödül alanlar pek de gerçek olmadığı gibi, karşılığında bir şey almadan kimse adımını atmıyor. 

ORGANİZASYONLAR HERKESİ ÖDÜLLENDİRİYOR 

Günümüzde sık sık organizasyonlarda eleştirilere konu olan ''ödül'' meselesinin özü budur. Artık her şey ticari. Bence, ödül töreni düzenlemek için devlet denetimi olması lazım. Yoksa sokakta selam verdiğin kişi ''Benim en iyi manav ödülüm var'' diyecek duruma geldi. 

Son bir örnekle durumu anlatayım. Bilirsiniz eski bir sporcu ve televizyoncu olarak bir çok başarılarım, madalya ve ödüllerim var. Geçen gün madalyalarımı gören bir genç, ''Abi bu madalyaları kaça yaptırdın?'' dedi. ''Olur mu abicim hepsi gerçek. Ben eski sporcuyum, kazandım'' dedim. Cevabı şaşırttı: ''Abi yeme bizi, promosyoncuda yaptırıyorlar bunlardan'' dedi. Yani artık ödüllü biri olmanın anlamı da kalmadı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ