🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

DÜNYA ÇAPINDA MÜZİK GRUBUMUZ VAR MI

Türkiye'deki şarkıcıların neredeyse tümü, yakın zamana kadar hangi tarz müzik yaptıklarının farkında bile değillerdi. POP deyip geçerlerdi. Aslında, Elektronik, Pop vb. isimlerle adlandırdıkları müziklerinin hiç birisi literatürde bu tarzda değildi. Pop müziğe örnek olarak Michael Jackson - They Don't Care About Us parçasını gösterebiliriz. Bizde ise Tarkan - Şımarık parçasını örnek gösterebiliriz. Bu iki parçanın akışı hemen hemen aynıdır zaten. Bahsi geçen diğer tüm isimlerin müzik tarzlarına bakarsanız bu iki örnekle hiçbir alakası olmadığı anlaşılmaktadır. Yani yaptıkları tarz, ''Pop müzik'' değildir. 

Solistlerimiz tarzları bilmiyorsa bile, aranjörler mutlaka bilmelidir. Fakat ülkemizdeki eski tip aranjörlerin tamamına yakını vinç operatörü zihniyetiyle çalışmaktadır. Şarkıları hazırlamak için kullandıkları programların tüm teknik özelliklerini biliyorlar ama müzik tarzları konusunda hiçbir fikirleri yok. Bu sebepledir ki, tıpkı vinç operatörü gibi malzemeyi (sample vb.) alıp yerine koymaktan başka bir kalıbın dışına çıkamadılar. ''Elektronik müzik yapıyoruz'' diyen aranjörlerimizin yabancı müzik bilgisi yok denecek kadar az olduğu gibi, gençliklerinde diskoya bile gitmişlikleri yoktur. Hal böyle olunca ''Dattırı, dutturu'' diye bir altyapıyla piyasaya çıkarttıkları parçaların Dünya kalitesini yakalaması mümkün olmadı. Son yıllarda dj'likten gelme aranjörlerin parçalarının daha kaliteli ve başarılı olmasının sebebi de burada saklıdır. 


Yeni nesil müzisyenler, olmasa Türk şarkıcıların Dünyada başarısı mümkün değil. En önemlisi de Dünyada geçerli dil ne yazık ki Türkçe değil, İngilizce'dir. Bu yüzden de Türkçe şarkıyla Dünyada başarılı olmak imkansıza yakındır. Küçük bir ihtimal var ama ''Bir latin şarkısı'' ne kadar başarı yakalayabiliyorsa, bizim de onların yolunu tercih ederek benzer bir başarı elde etmemiz mümkün olabilir. 
Aksi halde, İngilizce şarkılar yapılmadan başarı hayal olarak kalır. 

Geçmişte, Mousse-T (Mustafa) - Horny parçasıyla aylarca Dünya listelerinde kalmıştı. Onun gibi 5-6 örnek daha var ve hepsi İngilizce şarkıyla bu başarıyı elde ettiler. Yakın zamanda başarıya en yakın görünen müzisyen Bedük gibi görünüyor. Çoğu kimse onların birer Türk olduğunun farkında değil ama tüm Dünya'da tanınan ve şarkıları listeleri altüst etmiş bazı Türk sanatçılar da yok değil tabii ki. 

* MousseT (Mustafa) -
* Dj Quicksilver (Orhan Terzi) -
* Orange Blue (VolkanBaydar)
* Oezlem Cetin (ÖzlemÇetin) -
* Maxx (Eliz Yavuz) -
* Dj Sakin n Friends (Sakin Bozkurt) -
* Kangroove (Jay-Lal Celal Bora Uzer) 

ve belki benim şu anda hatırlayamadığım bir çok tanınmış isim var. Bu kişilerin şarkıları Dünyaca ünlü NOW - BRAVO - VIVA vb. bir çok karma albüm içerisinde yer almış, klipleri yabancı ülkelerin müzik kanallarında yayınlanmış ve haftalarca listelerden inmeyen şarkılarıyla önemli başarılara imza atmışlardır. Günümüzün yeni nesil müzisyenleri ise rap müzikle Cartel'in açtığı yoldan başarıyla ilerliyor. Böyle devam ederlerse bir kaç yıldız çıkarabileceğimizi düşünüyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ