🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

KANAL 16 İMAJ DEĞİŞTİRDİ ON6 TV OLDU

Bursa kanallarını değerlendirirken, KANAL 16 için bazı eleştirilerim olmuştu. Demiştim ki, ''Program ve içerik olarak kendi çapında bir şeyler yapmaya çalıştıkları belli. Fakat bir tv kanalının en önemli vitrini olan o logoyla bir şey yapılamaz. Logonun en önemli unsur olduğunu anladıkları gün, bir şeyler değişebilir.'' Evet, o gün bugündür. Tavsiyemizi mi değerlendirdiler bilemiyorum ama 2019'da Kanal 16 imajını değiştirerek ON6 TV oldu. Bir kaç aydır beni sürekli arayanlar ''Bursa'da yeni kanal kuracağız, sizce ismi ne olmalı?'' diye soranlar vardı. Ben de, ''ON6 TV güzel bir imaj olur'' önerisinde bulunuyordum. Telefonda görüştüğümüz kişilerin gerçek kimliklerini bilmem mümkün olmadığı için, arayanların aslında Kanal 16 için mi ya da gerçekten aynı ismi kullanmayı düşünen başka bir yatırımcı olup olmadığını bilemiyorum. Fakat aynı isimde karar verilmiş ve Kanal 16 artık ON 6 logosuyla karşımıza çıktı. Logo şık duruyor tabii ki ama eski TeleON ile aynı tasarım olduğu için gözümüze tanıdık geliyor. Karşılaştırılması için her iki logoya da yer verdim. Sadece TeleON değil France O kanalıyla da ne yazık ki aynı tasarım kullanılmış. (Yeni haberlerde yazımız güncellenir) 

BURSA TV KANALLARININ DURUMU 
Bursa, Bölgesel Yerel ve Şehir Televizyonculuğunda OlayTV, FlashTV, LineTV, ASTV, BursaTV, Kanal16 ve BursasporTV ile Anadolu'da farklı bir yere sahiptir. İstikrarlı yayınlarıyla dikkat çeken OlayTV, LineTV ve ASTV kaliteli yayınlar yapıyor. Çok küçük eksikleri var, o da görüntü çözünürlüklerinin düşük olması ve logolarının orijinal olmaması. Bunların dışında her şey çok güzel. 

OLAY TV / NTV 
19 Aralık 1994'de Çavit Çağlar'a ait Nergis Holding'in kurduğu Olay TV ve 1996'da yayına başlayan NTV'den bahsedelim. OlayTV, kurulduğu günden bugüne standart yayın biçimini hiç bozmadan yola devam ediyor. İstikrarlı yayınları onları bu konuma yerleştirdi. Hatırladığım kadarıyla doksanlı yıllarda birkaç defa ''En İyi Yerel En İyi Bölgesel Televizyon'' seçilmişti. Uydu yayıncılığının başlamasıyla beraber coşmak yerine düzeyli yayınına devam etti ve şehrin televizyonu oldu. Ekran görselleri NTV'den destek alındığı için çok kaliteli. Başarısında önemli bir payı var. Yayın çıkış kalitesi (görüntü çözünürlük) artarsa kumandamızda ilk 40 kanal arasında kalıcı olur. Ben yıllardır ''Olay'' isimli bir kanalın İstanbul'da haber ağırlıklı yayınla müthiş iş yapacağını düşünüyorum. Bu fikir Bursa için değil tabii ki! Logosuyla ilgili hep eleştirdiğim Olay TV, bu yıl bir revizyon yaptırdı. 16 plaka kodunu yansıtmak için (6 rakamı imajlı) göze benzeyen o simgeden bir türlü vazgeçemedi. Ankara Kızılay AVM'den tutun bir sürü kanalın kullandığı ''Nike'' logosunda olduğu gibi ''çentik atılan'' bu tasarımlar hiç hoş değil. Keşke kreatif direktöre bıraksaydınız tasarımı. Belli ki ''Logoyu değiştirme, sadece revizyon yap'' denmiş. Yoksa en iyi şekilde yapardı diye düşünüyorum. Biz bunları konuşurken, Olay TV 30 Eylül 2019'da kapanacağını duyurdu. Hayırlısı olsun. 
NTV | Nergis Holding'in Olay TV ardından Türkiye'nin ilk haber kanalı olarak 1996'da İstanbul'da kurduğu NTV'nin aslen Bursalı olduğunu ve NTV isminin Nergis Holding'ten (Nergis TV) geldiğini çoğu izleyici bilmez. 1996'da NTV henüz kuruluş aşamasındayken, Balmumcu'da apartman dairesine benzer binasına beni davet etmişlerdi. Ekranda günde 4 saat canlı yayın sunduğum ve radyo programları da yaptığım o dönemlerde Nergis TV isimli bir haber kanalında program fikri ve daha önemlisi apartman dairesinde çalışmak kulağıma hoş gelmemişti. Radyoları bile yoktu. Patron olduğunu sonradan öğrendiğim Cavit Çağlar'la görüşmemde, müdürler henüz dekoru tamamlanmamış olan binayı gezdirdiler ve ''Bir Lifestyle sanat programı yapmak istiyoruz. Bunu sen hazırlayıp sunar mısın?'' dediler. (O program yıllarca ekranda izlediğiniz 'Gece-Gündüz' isimli formattı.) Fakat, yukarıda anlattığım sebepten dolayı ısrarcı olmalarına rağmen teklifi kabul etmedim ve müzik kanalları daha popüler olduğu için tercihimi o yönde yapmıştım. NTV kısa sürede çok büyük yol katetti ve şimdi bulundukları noktanın beni pişman ettiğini itiraf etmeliyim. Ocak 1999'da Doğuş Grubu bünyesine geçen NTV HD yayına devam ediyor. 
FLASH TV 
15 Ocak 1992'de Göktuğ Grup bünyesinde Bursa'da kurulan FlashTV, İstanbul ve Ankara'ya açtığı şubelerle dikkat çekmişti. Yıllar sonra tamamen İstanbul'a taşındı ve halen yayına devam ediyor. ''Flash TV'de ne var ne yok'' dersek, ''Değişen bir şey yok, bildiğiniz gibi!'' cevabını verebiliriz. Bu da, kanalın neden bir türlü bir yere gelemediğinin cevabı aslında. Geçenlerde ziyaret ettiğim kanalın teknik yapısı çok çok eski. Ekip profesyonel değil. Her şeyin sil baştan yenilenmesi gerekiyor. Başka çare yok. Ekran görselleri ve logo konusuna gelirsek, ekranda gördüğünüz (dairesel ok) aslında bir ''G'' harfi. Yani 'Göktuğ' grubunu simgeliyor. Ekrana yansıyan görsellerin hepsi ''TV tarihinde kötü örnek olarak gösterilen'' seviyede. Hatta bir itirafta bulunayım, başka kanallar için kendi yaptığımız bir görseli beğenmediğim zaman ''Flash TV mi burası, bu ne kadar kötü bir iş oldu'' diye espri yapar ve çöpe atarız. Yani durum bu kadar fena. Aslında bir kurtuluş planıyla 2 ayda bambaşka hale getirilebilir ama cesaret ister böyle şeyler. Detaylı FLASH TV haberimiz için buraya tıklayın. 
LINE TV 
30 Ağustos 2006'da Bursa'da kurulan LineTV'yle kuruluş aşamasında tanışmıştım. Logo yaptırmak için benimle iletişime geçmişlerdi. O dönem kağıt üzerinde ilk eskizleri yapıp göndermiştim. Yeşil mor karışımı 6-7 tane örnek göndermiştim. 2 tanesini seçtiler ve ''Kesinlikle bunlardan biri olacak'' demişlerdi. Sadece dedikleriyle kaldı. Bir daha arayıp sormadılar. (o taslakları dosyalarımın arasında halen saklıyorum, bulunca bu yazıya eklerim nostalji yaparız). O dönem LineTV, yayına girerken farklı bir logoyla çıkış yaptı. Birkaç yıl önce logoyu yenilediler. Eskiden bir yerel kanala göre çok kaliteli yayın yapıyordu. Bursa'ya her gidişimde en çok izlediğim kanaldı. Uyduya geçince, kumandamın ilk 50 sırasında yer buldu. Halen kalitesini koruyor. Tebrik ederim. 
AS TV 
1995'de Sönmez Holding bünyesinde Bursa'da kurulan ASTV'yi, ablamın Uludağ Üniversitesi Spor Akademisi okuduğu dönemdeki sık ziyaretlerimde görmüştüm. Binaları o dönem için çok iyi durumdaydı. O dönemde de kaliteli yayın yapıyorlardı, şimdi de öyleler ama uyduya geçişleri biraz geç oldu. Uyduya geldiler ve benim sürekli eleştirdiğim logolarını 1-2 defa değiştirdiler. Bu logolar için profesyonellerle çalışmayı tercih etmedikleri için iki logosu da kopyalamaydı. Geçtiğimiz günlerde 3. defa logo değişti. Fakat, simgesinin AT&T'den alındığı bariz belli olan bir şeyi ekrana yerleştirdiklerinin farkında değiller. Biz de farkına vardırmak için bu yazıları yazıyoruz ve tekrar ediyoruz; ''Logonuzu İstanbul'da tv kanallarına iş yapan profesyonel kreatif direktörlerden birine yaptırın. Bu ben olmak zorunda değilim. Yeter ki kaliteli ve orijinal olsun.'' 
BURSA TV / BUGÜN TV / MEK TV 
BursaTV, Bursa'ya özgü karasal test yayını yapan, program ve bir çok konuda OLAY TV'nin desteklediği düzenli yayınlarına başlamıştı. O dönemde ''OlayTV'nin, ulusala dönük yayın yapmasından dolayı, Bursa'daki yerel kitleyi elden kaçırmamak amacıyla kurduğu bir kanal olabilir'' diye düşünüyordum. Çünkü OlayTV 2009'da; ''BursaTV çok yakında geliyor'' şeklinde reklamlar yayınlamaya başlarken, gazetesi de duyuru yapıyordu. Bursa TV, ekonomi, aktüalite, spor, müzik-eğlence, magazin programları, kadın ve çocuk, eğitim, dini programlar, dizi, sinema, belgesel ve çizgi filmlerle ilgi çekmeyi umuyordu. 2014 yılında ''Bursa'nın haber kanalı'' formatına dönüşen Bursa TV, Türksat uydusunda yayına başladı. Bu yeni atılımla birlikte logo, jenerik değişimini de beklediğimiz Bursa TV, 11881 Mhz (Vertical-Dikey) 27500 Fec:5/6 frekansından ekranlarımızda yerini aldı. 19 Ekim 2017 itibariyle; ''Milli iradenin sesi olan Sancaktar Medya, darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan ve TMSF'ye devredilen FETÖ'nün yayın organı Bugün TV'nin uydu ve kablolu yayın lisans haklarını "Yerli ve milli medya" hedefleri doğrultusunda satın aldı.'' duyurusuyla seviye atladı. 19 Ekim 2017'de Bugün TV'yi satın alan Bursa Sancaktar Medya, 2018'de isim değişikliğine giderek Milli Ekonomi Kanalı MEK TV adı altında yayına devam etme kararı aldı. 

KANAL 16 
Program ve içerik olarak kendi çapında bir şeyler yapmaya çalıştıkları belli. Fakat bir tv kanalının en önemli vitrini olan o logoyla bir şey yapılamaz. Logonun en önemli unsur olduğunu anladıkları gün, bir şeyler değişebilir. 

KÖY TV 
Bursa'nın belgesel kategorisindeki tematik kanalı. Standart yayınına devam ediyor.  

BURSASPOR TV (BSTV)

Bursaspor TV, bir spor kulübü televizyonu. Standart yayınına devam ediyor. 


NOT: ''Uydu Yayınında Başarının Sırrı'' başlığı altındaki yazımızı bu linke tıklayın mutlaka okuyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ