🛰️ MEDYA HABER

[tv][bsummary]

🎬 SİNEMAGAZİN

[sinemagazin][bsummary]

🎵 MÜZİKALİTE

[müzikalite][bsummary]

💎 MODERNİZE

[modernize][bsummary]

🔬 AKTÜEL

[Bilgisel][bsummary]

🗃️ DOKÜMAN

[Doküman][bsummary]

🚘 LANSMAN

[lansman][bsummary]

🏆 SPOR

[Spor Habercisi][bsummary]

🎤 RÖPORTAJ

[röportaj][twocolumns]

🚨 ALARM

[Alarm][bigposts]

TEKNİK DİREKTÖRE TÜRKÇE'DE MENAJER DENMEZ

Futbolda büyük bir yanlış, yabancı ülkelerde ''coach / manager'' diye adlandırılırken Türkçe karşılığı birebir ''Teknik Direktör'' olmasına rağmen, sırf okunuşu benziyor diye ''Menajer'' deme hatasına düşülmesi. Türkçe'de menajerin ne olduğunu hepimiz biliyoruz değil mi? Özetle, menajer; ''Futbolcuların kariyer yönetimini ve transferlerini yapan kişidir.'' Spor medyamızda teknik direktörlere ''Menajer'' diyenleri uyaran benden başka hiç kimse de yok. Çok enteresan. Bir çok Türkçe kelimeyi yanlış çeviren ''Google çeviri'' hizmetinde de tek başına ''manager'' yazınca ''Yönetici / Direktör'' olarak doğru karşılığı veriyor ama ''football manager'' yazınca ''Futbol Menajeri'' diye yanlış olarak çevrilmiş. Belli ki birileri çeviriye katkıda bulunmak isterken yanlış kaydettirmiş. Çünkü Türkçemiz'deki karşılığı menajer değil, Teknik Direktör olur. Umarım düzeltilir.

Yabancı liglerin maçlarını anlatan bazı özenti spikerlerimiz, teknik direktörlere ''Menajer'' söylemini katmaya çalışıyor. Spor medyasının bir kısmı da bu akıntıya kapılarak aynı söylemi devam ettiriyor. Türkiye'de Teknik Direktör ile Menajer kavramlarının karıştırılmasında, ''Football Manager'' konsol oyunun çok büyük bir etkisi vardı. Yukarıda anlattığım gibi, anlamı ''Yönetici / Direktör'' olmasına rağmen ''Manager'' okunuşu benzediği için karıştırılıyor. Aslında oyundaki tanımlama: ''Her şeyi yöneten kişi'' yani ''Football Manager (Futbol Yöneticisi / Direktörü)'' olduğu gerçeğini camiaya anlatmak biraz zor oluyor. 

Kulüplerimizde de, Futbol Direktörü (Football Manager)'' kavramı en üst futbol yöneticisi olarak aslında en doğru tanımdır. Teknik Direktörler ise ''Futbol Direktörüne'' bağlı görev yapar. 2020 sonrasında FM konsol oyunu da ''Technical Director'' pozisyonunu ekledi ve futbol cahillerini susturmuş oldu. Türk futbolunda ise ''Futbol Direktörü'' unvanını ilk kez Fatih Terim kullanmıştır. O dönem televizyonlarda futbol yorumcularının bir kısmı bu tanımı eleştirmişti. Çünkü bilmiyorlardı, şimdi öğrenmiş oldular. Yıllardır anlatıyoruz, demek ki biz hepsinden daha iyi biliyoruz bu işi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dille ve itham hakaret içermeyen yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.fortunaTV.com

📡 TV KANALI KURULUMU



🛒 ALIŞVERİŞ